Премини към съдържание

Избор на летни гуми


Препоръчано мнение

Не намерих подходяща тема с разискване за избор на летни гуми, затова отварям дискусия, която се надявам да бъде полезна на всички. Понеже сезона чука на вратата и лично на мен ми предстои покупка на 4бр. нови летни гуми съм в дилема към на коя марка да се спра. Гумите ще са за Галант 2.5 V6 163к.с. при използване на оригиналните джатни 17'. Ще спазя и препоръчвания размер от производителя 215/45/17 за тях. Автомобила е също така със спортно окачване Eibach, което не знам дали е от значение за гумата.

 

Рових се доста в мрежата и от многото противоречиви мнения трудно може да се направи обоснован избор. В посоченият от мен размер ценовият диапазон на водещите производители варира от 250-300лв. на гума, което ме устройва. Тук идва и основната въпросителна: дали да заложа на някои от доказаните японски гуми (Yokohama, Toyo, Bridgestone) или да се насоча към някои от водещите производители в световен мащаб (Michelin, Goodyear, Dunlop, Continental, Kumho...).

 

Моля всеки който има преки впечатления от летните гуми на някои от гореизброените производители да сподели мнение за поведението им на суха и мокра настилка, както и износването на протектора с времето. За сезони в България летните гуми са подходящи за 7-8 месеца, което за мен означава, че гумата трябва да издържи поне 3 пълни сезона. Другата основна дилема е дали гумата да бъде с асиметрична или симетрична шарка на протектора.

 

Засега няма да казвам към кои гуми съм се насочил от ровичкането в другите форуми за да стане по-интересно обсъждането :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ще си позволя да дам моето мнение на колегата, дано да му е от помощ.

 

В момента летните ми гуми са Kumho Ecsta KU31, като са на един сезон и нямам кой знае какви наблюдения особено на мокро, тъй като всеки знае миналата година почти нямаше дъждове. Поне в моя регион.

Основното което мога да потвърдя е, безшумна гума, със много добро сцепление при по екстремно шофиране и доста добро поведение при спиране. За сега съм абсолютно доволен, времето ще покаже дали ще запази качествата си до края на живота им. http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Kumho/Ecsta-KU31.htm

 

Другите които мога да отблежа са Good Year Hydra Grip, на които не им бях първи собственик но така ги сложих на Галанта барабар с джантите и мога да кажа че по хубава гума не съм и карал до този си момент.

Гумата на края на живота си падаха цели блокчета от грайфера и но нито бяха напукани, нито са ме поднасяли или каквито и да било проблеми да са ми направили. На мокро бяха уникални, подлагал съм ги нарочно на тестове при различни скорости в един и същ завой на мокро един път не поднесох, стигнах до там че вече ме беше страх да навия повече волана защото скоростта минаваше 75км в градски условия а завоя почти 90 градусов. Единствената забележка е че бяха повече шумни от колкото ми се искаше. А поведение при спиране и данимично каране отлично! http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/Hydragrip.htm

 

Другите които мисля си заслужава да спомена са Континентал, някакво Еко бяха ама какво точно не помня минаха повече от 7 години, с няколко думи: на сухо много добре, на дъжд.... добре че имах ABS! Все едно си бях на сняг с летни гуми. Но пък толкова безшумни бяха че, чувах всичко каквото боботеше под капака и на изхода на ауспуха :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

tyrereview

Мисля да си взема тази Фулда на цена от 200лв. и мисля, че е прилична гума.

Редактирано от starshinata
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Една препорька за Дьнлоп СП Спорт-страхотни гуми,дьржат в завой,на мокро са добри и са безшумни. :icon_thumbup:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Понеже темата върви малко мудно засега клоня към 215/45/17 DUNLOP SP Sport Maxx RT. Четох ревюта и по мнения повечето хора карали с тази гума са останали впечатлени от нейните качества. Много ми се иска да сложа японски гуми, така де най-много ще отиват на колата, но засега не виждам качествен конкурент освен Yokohama C Drive.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В предпоследния брой на автобилд има подробна статия за летни гуми, като сравняват над 20 марки. Дънлоп е на първо място, като има най-къс спирачен път. Статията е много полезна, ако можете си намерете списанието. Аз бих могъл да снимам статията и да я постна.

Редактирано от wonderwalker
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Понеже темата върви малко мудно засега клоня към 215/45/17 DUNLOP SP Sport Maxx RT. Четох ревюта и по мнения повечето хора карали с тази гума са останали впечатлени от нейните качества. Много ми се иска да сложа японски гуми, така де най-много ще отиват на колата, но засега не виждам качествен конкурент освен Yokohama C Drive.

 

Здравей колега,

миналото цяло лято карах с dunlop sp sport 01 и съм повече от очарован от поведението на колата на всякаква настила. Гумата е страхотна и си заслужава парите във всяко отношение.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мога да напиша впечатления от Goodyear eagle f1 asymmetric 225/45R17. На Галанта изкараха 30 000км, което ми се струва малко, но като поведение е безупречна. Гумаджиите ми казаха че това е нормален пробег, особено ако караш със скорости 150+км/ч. Сега съм с Continental contisportcontact 3, поведението им е като на Гудиъра, но мисля че ще изкарат повече километри.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм с Контакта обаче ми се струват много шумни нещо.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За Йокохама нямам преки впечетления но коментари на мои приятели които са карали с такива е че се дьржат страхотно и на мокро и на сухо. Специално лятната Йокохама била добра. Зимната не била толкова добра.

Мога да споделя лично впечетление от Вредестейн спортрак 3. Аз винаги си избирам гуми на които шарката на протектора да е симетриен и да е отворен подобно на биквата "V". Та за вредестейна мога да кажа че сьм вьзхитен от сцеплението и на мокро и на сухо. Тая гума не сьм я чул един пьт да присвири или да припльзне вьв завой. Имал сьм чувството че ще се отскубнат лагерите от главините но неприпльзват. На мокро сьщо много се дьржаха като сьм ги тествал сьс скорости от 160 на магистралата и сьм влизал нарочно вьв насьбрали се локви и не са влизали никога вьв аквапалнинг. Точно поради тези причини винаги тьрся гуми сьс отворен грайфер.

Сега си купих Унироял рейн експерт пак сьс "V" образен протектор но определено недьржат така като вредстейна за което сьжалявам че смених марката гуми но така се трупа опит:)

 

И само да вметна че ако искаш тиха гума вьншната част на протектора трябва да е затворена и да не е нарязана. "V" образните протектори са малко по шумнички но са устойчиви на аквапланинг и имат по голям вьздушен коофициент което ги прави сьс по ниско сьпротивление при тьркаляне и сьответно по икономични.

 

Извинявам се че непиша за гумите които те интересуват специално но все пак реших да споделя мойте впечетления:) Успех сьс най рационалния избор на гуми:)

Редактирано от mom4i74
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Днес не издържаш и монтирах летните гуми с които си закупих колата KUMHO ECSTA SRT 215/45/17. Тези гуми имат още няколко месеца живот и ще покарам с тях докато реша точно с какво да ги заместя. Днес покарах малко с тях и освен неотразимата визия, която придоби Галанта, управлението от волана стана изключително директно. Доста повече от това с което бях свикнал търкаляйки зимните гуми. Автомобила стъпва много сигурно на пътя, но малко ме изненадва факта, че тръгва много лесно да следва извивките на пътя и релефните наклони по тях из прекрасните ни улици. Ще ми трябва малко време да свикна с тази чувствителност и поведение на пътя. Определено долавям и специфичен шум от грайфера на гумите, който го нямаше карайки със зимните гуми. Засега това са ми впечатленията слагайки големите летни гуми :) Ако ми харесат тези Кumho дори в крайната си фаза от живота може да се замисля за такива, но малко ме спира факта "Made in Korea". Определено предпочитам на гумите за Галанта да пише "Made in Japan" :mitsu-smiley:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Карам с кумхо екста, много съм доволен, ноооо, определено минаването ми от 17" на 16" цола ми спести тези изключително неприятни усещания, които описваш :) 17-ката е хубава за европейските друмища :rulez:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Вие в Габрово имате асфалт.

Вчера измих 17-ките отвътре и отвън, подпрях ги на пейката и гледам 15-ките на колата. Гледам пак 17-ките си ги представям на колата, после пак към колата. Като се сетих какви са ми пътищата реших да не ги слагам. Прибрах ги обратно в гаража и заключих.

17-ките са гудиър ийгъл Ф1 старата и новата шарка - 2х2, а 15" Дънлоп спорт 01. Вторите са доста по-тихи и го няма това "хващане на релефа", което и при мен го имаше със 17". Явно така ще изхвърля големите гуми без да ги карам.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля да взема 2 преди FULDA ECOCONTROL HP Размер: 205/60 R15, защото с тоя размер дойде.

 

Тези гуми с които дойде не държат на мокро иначе съм доволен супер тихи са.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Акцелера Алфа и съм много доволен, както на сухо, така и на дъжд.............за тия пари, направо няма какво да коментирам.........

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

+1 за Yokohama C Drive. Вече четвърти сезон ще ги подкарвам с ясното съзнание, че колата стъпва сигурно на пътя и няма да ме подведе. Пробвал съм ги и в по-екстремни условия - бързичко на мнооого мокро и завойчета, голям кеф да усещаш, че предницата и задницата отиват там, където им кажеш. Взех ги навремето коплект 4-те (само че 15-ки) и ако се наложи да ги сменям, пак такива ще си взема.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

ЗА БГ на са много валидни тия ревюта, тук е много специфичен асфалта, с висока степен на износване и с тънък набит слой прах, доста от топ гумите, особено с по-спортни характеристики тук не държат много добре. Имах Ку31 перфектна за дъжд на сухо не бяха толкова добри, заради горната специфика, сега си взех Туранза 300 и съм адски доволен и на мокро и сухо е супер за Галантя :))

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...