Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

наката

Потребител
  • От него общо

    245
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което наката е написал

  1. Здравейте, Предлагам едно място, където има различни новости от автосалона в Париж т.г., в т.ч. и снимки на нови модели на Мицубиши. Дано да ви харесат. Поздрави.
  2. Привет от града на любовта! На 01.10.2016 г. отвори врати есенният автомобилен салон Париж-2016 (тук). Кратката няколкочасова обиколка между изложените експонати ми даде някаква представа за съвременните тенденции в автомобилостроенето - минимизация и електрификация (без съветска власт ). Повечето утвърдени марки на европейския пазар показаха своите нови колекции. Имаше и такива, които не пожелаха да направят това в Париж - тяхно решение. Като цяло се наблюдаваше тенденция за нарастване на размера на малките модели, както и на увеличаване на броя на версиите с хибридно или електрическо задвижване. Дори кметът на френската столица се похвали, че в града има над 100 зарядни станции за такива автомобили. На този фон ми направи впечатление един факт - ограничено предлагане на модели от средния клас като напр. добре познатия ни Галант. Дори на щанда на предпочитаната ни марка с трите диаманта преобладаваха мини-моделите и СУВ-хибридите. С моите скромни 185 см си направих експеримент с проба на кокпита на няколко нови модела, в т.ч. и на такива, които още не са в продажба. И ...О, УЖАС!!! Имам усещането, че вътрешното пространство намалява обратно пропорционално с нарастване на външните габарити. Като човек, преминал от Галант на миниван (за съжаление не от същата марка) се запитах "А сега накъде?". Какво става с този автомобилен свят? Аз ли съм изостанал с разбиранията си за достатъчно вътрешно пространство като предпоставка за комфорт при пътуване или съвременните интериорни дизайнери са напреднали толкова много с налагането на новите тенденции на пазара? И в двата случая предпочитам да ми е комфортно отвътре, а не някой да ми казва еди-коя-си кола и модел колко са иновативни. Ще се радвам да разбера дали горните разсъждения за интериора при новите модели са само мои или има и други, които гледат на по-големите коли като на по-удобни. Като малка компенсация предлагам на вниманието подбрани кадри (собствено производство) на някои от новостите в бранша, в т.ч. и при любимата ни марка. И още един любопитен факт: наблюдавам тенденция франсетата да си падат по френското вино и немските коли, независимо какво карат на улицата. Поздрави на всички ... и ако някой има път насам, ще се радвам да го почерпя тук!
  3. Продавам 4 бр. много запазени зимни гуми Michelin Alpin A4 205/60 R16 92Н, произведени лятото на 2014 г., немско производство. Карани са само един сезон, имат около 6 мм грайфер. Без механични деформации на протектора и бордовете. Цена: 500 лв за четирите. Снимки: тук За контакт: 0887301294 - Атанас; л.с. или e-mail е по-несигурно средство.
  4. Промоция: за периода преди, по време и след Велкден '15 цената става 80 лв. Бонусът за колеги продължава.
  5. За сведение на всички колеги: мерителните съдове на контрольорите на бензиностанциите са с вместимост точно 20 (двадесет) литра!!!. Поради тази особеност, бензиноколонките (бензин и дизел) са настроени да сипват 20 литра гориво с точност, съобразена с изискванията на Агенцията за метрологичен и технически контрол. След това количество бензиноколонката започва да работи за собственика на бензиностанцията, обикновено за ваша (т.е. наша) сметка. 20 литра - запомнете добре това количество! Препоръчвам на всички колеги да сипват само по толкова, било то и по няколко пъти, за да ни лъжат по-малко!!! Поздрави!
  6. Продавам една 15'' джанта за Мицубиши. Размери: 6Jx15, 4х114,3 мм и централен отвор 67 мм (вероятно е 67,1 мм, но нямам шублер). Джантата е демонтирана от резервната гума на внесен от Германия автомобил Мишубиши, като същата вероятно е германско производство. Джантата е без грам ръжда, драскотини или кривини - направо като нова. Снимки - тук: http://olx.bg/prodavam-dzhanta-za-mitsubishi-i72016996 Цена - 20 лв. Джантата се намира в София, но ... Еконт работи. За повече инфо: 0887301294-Атанас. Поздрави!
  7. Продавам металната решетка за багажника на Галант комби след '97. Решетката е в напълно запазено състояние, в заводския си черен цвят, в комплект с двете планки за захващане към облегалката. Снимки - тук: http://olx.bg/prodavam-metalna-reshetka-za-bagazhnik-na-mitsubishi-galant-kombi-97-i72005388 Решетката се намира в София, но мога да я изпратя и чрез куриерска фирма. Цена: 90 лв., за колеги - с коментар. За повече инфо: GSM 0887301294 - Атанас (номерът е и с Viber).
  8. Актуализация на цената - кръгло 3000 лв.
  9. За който проявява интерес: колата вече е със сменени ремъци, ролки и маслен обтегач. Като бонус са и (чисто) новите предни дискове+накладки. Весели празници на всички.
  10. Сваляш жабката, демонтираш вентилатора и с вероятност от 99,99% мога да ти споделя, че проблемът с тракането се крие в лагерчето на перката на вентилатора. То е капсуловано, така че (според моя скромен опит с такъв досаден шум) лечението на проблема ти е да си смениш ввентилатора на купето, т.е. направо взимаш друг както е с голямата бяла кутия около него. За целта ти трябва една по-дълга кръстата отверка, около 30 мин свободно време ... и най-вече желание :icon_thumbup: . Поздрави и успех.
  11. Мога да споделя добри впечатления от първа ръка за зимните гуми на Нокиан. Вече 3-та зима ще съм с WR G2, а шарката на тези от първия линк много прилича на шарката на моите гуми. Предполагам, че гумите от първия линк са следващо стъпало в еволюцията на моделната гама на този тип гуми на Нокиан, което ме кара да съм оптимист за качествата им. Като недостатък на Нокиан-а мога да споделя, че са ми малко шумни, но отдавам този факт на меката сплав на гумата и на ламелната шарка на протектора им.
  12. Знам, че финландските Nokian имат завод в района на Санкт Петербург в Русия. През 2006 г си купих 4 бр. Nokian W+, които бяха скандинaвски. Сегашните ми са Nokian WR G2 руско произодство (взех ги 2009 г.), но въпреки това вече 4-та година ме возят в студеното и съм много доволен от поведението им.
  13. Аааа, реално е, Вальо, реално е. Даже може да провериш сам валидността на застраховката си "Гражданска отговорност" тук: http://eisoukr.guaranteefund.org/searchpolicy?pc=1,3&l=bg .
  14. наката

    Потят се стъклата

    И аз имах подобен проблем с изпотяването на стъклата - предно, задно, странични, и цяла седмица се мъчих с мъглата в колата. Взех да мисля за смяна на моторчето, радиатора на купето, чистене на въздуховодите и какво ли не още ... Като свалих жабката за преглед на системата и ... ах! - кабела с буксата на моторчето висеше със страшна сила. Закачих буксата и ми "просветна". Така че колега, както препоръча и Lubo Dimitrov, сваляш жабката и започваш да оглеждаш елементите един по един - букса, моторче, филтър, радиатора на парното дали не се е задръстил, вентилатора дали работи, почисатваш където можеш да стигнеш ... и ще намериш проблема. Поздрави и успех!
  15. В цената включвам и комплект четири зимни гуми Nokian WR G2 размер 195/65x15 на стоманени джанти, с тасове. Гумите са с ДОТ хх09.
  16. наката

    Да се похваля

    Е, ха честито и със здраве да се разхождате с "нея". За пореден път се убеждавам, че има модели коли, които са създадени за определени цветове, както е в случая - тъмният цвят просто откроява Галанта, придава му изисканото изражение от смокинга на тежко вечерно парти.
  17. Дълго се колебах, но реших - трябва ми по-голяма кола. На сегашната, която е със статут член-семейство, й идва време за ново семейство . Продавам Мицубиши Галант комби, 2000 куб.см, бензин, 100 kW/136 к.с., светло сив металик, на 210 000 км, от които съм отговорен само за последните около 60 000 км. Първа регистрация - април 1997 г., колата е внесена през м.юни 1998 г. от Германия (от Бавария), като е пристигнала на собствен ход. На тръване от Германия километражът е показвал 148 000 км (още си пазя обявата от германското mobile). Оборудване: 1. Стандартно: - климатроник - ел.стъкла - ел.огледала - централно заключване - халогени - метална решетка между салона и багажника (демонтирана е в момента, но е налична) - мокетени стелки - три ключа за запалването - АБС - 15'' алуминиеви джанти - боя металик - ръчни скорости 2. Допълнително монтирано - АГУ (още с пристигането, т.нар. българска уредба) - тороидална бутилка на АГУ - 15'', монтирана в коша на резервната гума - 4-точков парктроник на задната броня (само звукова сигнализация) - фолорани стъкла на задните врати и багажника - предно стъкло със слънцезащитна лента (монтирано ново Пинкилтон, че през старото не се виждаше добре в тъмното от надраскано) - по-големи спирачни дискове - ксенони на късите и дългите светлини - аларма, свързана с централното 3. Особености: - сменени (т.е. сега са здрави): предни и задни амортисьори, задни пружини, съединител, четирите лагер-главини - има козметични забележки (напр. по броните, веждите, капака) - предните дискове вече са за смяна - гуми: летни, Yokohama C.Drive 195/65x15, DOT: 98 и 99 г., имат още живот - резервната гума е пълноразмерна, също на алуминиева джанта - с колата върви и мрежа за багаж в багажника - дюзата за зареждане на газ е зад капачката до гърловината на резервоара (естествено, да не се цапа) - среден разход: зимата - 12/100, лятото - около 10/100 (колата се кара спокойно, но при необходимост кончетата показват харакер) - сервизна книжка - има си германска, но от пристигането в БГ лично попълвам данните: обслужване, ремонти и т.н. - колата не е имала теглич (ако има значение) - годишен данък: 110 лв (съгласно регистрацията) - Гражданска отговорност - до юни 2014 г. - снимки: http://oradeva.snimka.bg/automobiles/micubishi-galant.778279.31667124 Цена: 3500, за колеги от форума - преференции. Данни за връзка: на л.с. или GSM:0887301294 - Атанас Николов
  18. наката

    Избор на летни гуми

    +1 за Yokohama C Drive. Вече четвърти сезон ще ги подкарвам с ясното съзнание, че колата стъпва сигурно на пътя и няма да ме подведе. Пробвал съм ги и в по-екстремни условия - бързичко на мнооого мокро и завойчета, голям кеф да усещаш, че предницата и задницата отиват там, където им кажеш. Взех ги навремето коплект 4-те (само че 15-ки) и ако се наложи да ги сменям, пак такива ще си взема.
  19. наката

    Стъкла за Галант

    Преди около 3 години се наложи да сменям предното стъкло - бразди от чистене на лед, кратерчета от камъчета, въобще грозна гледка от вътре, а пък видимостта беше под всякаква критика, особено по тъмно. Тогава и аз се чесах над дилемата "ново-старо" и избрах новото - китайско, но със сенник. Много съм доволен от избора си и ако ми се наложи сега, бих избрал пак този вариант - добра видимост, нормален образ, а сенникът е голяма работа през лятото. Чак се чудя на японците защо не са го слагали фабрично на всички модели. Успех с избора, колега.
  20. наката

    Антена на комби

    Ако трябва да развия теорията за разпространението на радиовълните, ще ми отнеме известно време, но няма да ми е проблем - по специалността ми е :rolleyes: . Сега сериозно по темата. След тунела "Правешки ханове" (този при Правец) до след тунела "Витиня" (последния тунел към София) се хващат УКВ-радиостанции от районите на Ботевград и Враца, при това д много добро качество. Проблемът с качеството на сигнала става след тунела "Топли дол" (втория след Ботевград) защото пътят върви в средната част на сравнително големи височини (баири), които се явяват естествени препятствия за разпространението на УКВ-вълните. Преди последния тунел на магистралата в посока София (тунел "Витиня") условията са меко казано сложни в областта на разпространение на УКВ-радиовълните - долина, заобиколена от високи препятствия за радиовълните, като на склона в посока Ботевград-София (т.е. при изкачване) района преди тунела е извън зоната на пряката видимост на линията приемник (колата)- предавател (най-близкият е в Ботевград) и е зад препятствие за вълните от предавателите в софийското поле. В този район (преди тунела) с влошено качество се хващат от автомобилните радиа (които не са с много висока чувствителност) станции от района на Ботевград - обикновено Радио 1 и Дарик, или станции, излъчващи от високи места като връх Ботев - обикновено Хоризонт и Христо Ботев. Имал съм случаи в този район да хващам и румънски радиа в УКВ-диапазона (88-108 MHz) в режим на сканиране на диапазона, но това са по-скоро аномали при разпространението на УКВ-радиовълните (както вече споменах, тези вълни се разпространяват в зоната на пряката видимост, т.е. предавателя и приемника трябва да са на една линия и БЕЗ препятствия м/у тях). Та за конкретния район преди тунел "Витиня" (в посока София) основният фактор, който влияе върху разпространението на УКВ-радиовълните там е релефът. Районът е в т.нар. "мъртва зона" на разпространенито и поради това радиото ще хваща станции или с лошо качество (в по-добрия случай), или ще се чува пръщене на радиото. Трябва да отбележа, че при автомобилните радиа марката и колко е ново радиото са по-маловажния фактор. Основна роля тук има ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА на радиото, а тя обикновено не е в полза на по-новите модели. Последните обикновено са пълни с разни екстри като еквилайзери, светещи с различен цвят или тъч-скрийн дисплеи, ДВД-та и т.н., а чувствителността е в края на списъка, т.е. новите "радиа" са повече за електронни забавления и много по-малко за слуяане на радио. В този ред на мисли едно по-старо, но по-добре направено радио (умиялено наблягам на тази функция на устройствата) би имало по-голчм успех в слуяането на радиостанции в колата. Важна подробност, която трябва да се има предвид при движение с кола междуградско, е далечината на разпространение на УКВ-вълните. В приземния слой оптималното разстояние, на което може да се слуша нормално радио в УКВ, е от порядъка на 30-50 км, като това много силно зависи от релефа на месността. Това разстоние може да е и по-голямо, например в района Пловдив-Стара Загора-Словен, но все пак имайте едно наум като почне да ви шуми радиото дали не сте в някое ниско място и от там да е проблема или пък да сте по-далеч от най-близкия предавател на местна радиостанция. Пропуснах и силата на предавателите. От съображения за икономия на (електро)енергия - т.е. на пари, собствениците невинаги излъчват с необходимата сила, което допълнително влошава сигнала с отдалечаване от съответния предавател. Надявам се, без да съм изчерпал всички възможни фактори на влияние върху качеството на радиосигналите, да съм бил полезен относно това кога, къде и защо радиото в колата може да се чува с пръщене или пък да не се чува хич. И все пак - ако харесвате да слушате радио в колата (като мен :icon_blush: ), но качеството му не е мого добро, варианта с усилвател винаги е открит, а може би е и най-рационалния. Относно "... По пътя за София верно нема радиа..." на земляка Andy - не си прав, братле. От Плевен до София карам основно на радио, може би с изключение на тунелите и на гореспоменатия участък. Ако имаш проблем с хващането на радиа по пътя, мога да ти препоръчам място в Плевен с решение на този проблем. А и дават джаджи с повече памет за станциите :icon_thumbup: . Само кажи, че ти трябва такава играчка. Успех с и ... приятно слушане :icon_dance: !
  21. наката

    Антена на комби

    Каква драма за една антена, пък била тя и на Галант комби :icon_doh: !!! От близо 5 години вече движа с фабричната антена на комбито и нямам ядове. Един път съм я развивал да проверя резбата ... и толкова пипане по антената. Кабелът от нея до радиото (Alpine) даже не знам какъв цвят е. Просто при монтажа на радиото внимавах буксите да са добре захванати една в друга и така до ден днешен. Извън големите градове радиото ми лови де що има сигнал, при това с отлично качество и без грам усилвател. Ако има проблеми с качеството на сигнала, възможните варианти за действие (според мен) са: 1. Проверка на връзките от антената до радиото. 2. Смяна на радиото. 3. Монтиране на допълнителен усилвател (както вече каза DJ-я). Другото са свободни словестни упражнения. Успех на всички.
  22. Звездичке, през немного далечната 1998 г. оборудвах Мицката с т.нар. български ГИ за около 1200 лЪва, на която ГИ май само майсторът по монтажа и моя милост са представители на този етнос. Та от тогава до момента единствената интервенция по ГИ-то е две настройки ..., а и сменям филтърчето на газта веднъж в годината. А си карам колицата, не е като да седи за музеен експонат. Освен това, ако си спомниш един култов момент от филма Армагедон, героят каза: "... и руските, и американските части са правени в Тайван...". Та, струва ли си да дадеш две торби пари за резултат, който можеш да постигнеш и с една торба пари? Избора за газова уредба е твой личен, просто ти споделям размисли (без страсти) за това какво купуваме - стока или марка, в опит да подпомогна вземането на едно твое рационално решение. Успех в избора.
  23. По т.1: според мен зависи от самата газ, т.е. съотношението на пропан и бутан в горивото, но мога да споделя, че до -20* не съм имал проблем с вървенето (просто при по-ниски Т не съм карал). По т.2: предлагам да направиш и една консултация с колегата miki от Плевен, знам поне 2 6-ка, които лично той ги е газифицирал и които и до ден днешен нямат проблем с вървенето на газ. Успех.
×
×
  • Създаване...