Премини към съдържание

GalantDream

Потребител
  • От него общо

    212
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Всичко което GalantDream е написал

  1. Провери си състоянието на дроселовата клапа и дали ти работи нормално TPS сензора. Аз също имах такива симптоми и в крайна сметка след няколко месеца каране, колата тотално заби муцуна и влезна в сервизен режим, защото TPS се прецака съвсем. Друга възможност е от някъде да ти гълта повечко въздух, провери да нямаш проблеми с губене на вакум или датчика за входящият въздух към мотора.
  2. GalantDream

    Летни гуми?

    Dunlop Sport MAXX RT е много добра лятна гума. Имах удоволствието да карам 4 сезона 215/45/17 и при каквито и да е условия не съм имал притеснения за стабилността на колата. Гумите държат еднакво добре на суха и мокра настилка. Единствен недостатък е тяхното бързо (за мен) износване, което се равнява на 4 сезона (приблизително 40 000км.). Сега трябва да взимам отново гуми и съм се спрял на новия модел Dunlop Sport MAXX RT2.
  3. Няма газова уредба и до колкото ми е известно никога не е имало. Ако на някой колега му е удобно в София да направи подобен експеримент ще е интересно да сравним резултатите. Тези дни се очаква подходящ климат с температури около нулата :icon_thumbup:
  4. Поради големият интерес към темата малко да е разбутам от пепелта с нова информация. Смених термостата и преди няколко дни докато беше около 0 градуса направих един спринт в София от светофара на Орлов мост по Цариградско чак до светофара на Горубляне. Поддържах горе долу едно темпо според движението само на пета предавка при пуснато парно и заснех какво се случва с температурата. Цялото видео може да гледате тук: Нормално ли е това понижаване на температурата според вас?
  5. Коя стрелка е паднала колега? Вероятно проблема е в стъпковият мотор, който управлява съответната стрелка на таблото.
  6. GalantDream

    Галант 2,5 163к.с

    Да това му е регистрацията тук във форума.
  7. GalantDream

    Галант 2,5 163к.с

    Щом си от София проблема ти е лесно решим, отиваш при Пламен в сервиза му на Малашевци и си диагностициран.
  8. Става въпрос за 95 октановия бензин. Все още не съм пробвал 100-те октана, но може да направя някой път пътуване с него да видя ще усетя ли разлика.
  9. Ново засичане на разхода този път пътуване Марешки-Солун-Марешки. Резултат 45л. за 600км. (с други думи 7.5л. на 100км.) при икономично каране в ограничението на скоростта (90-120км/ч) общо трима човека без багаж. Климатика е използван на автоматичен режим само в рамките на Гърция понеже в България ни пердаши порой и не беше нужно никакво охлаждане в купето. Изключително съм доволен от бензина и поведението на автомобила с него като разход и динамика :mitsu-smiley:
  10. И аз засякох разход на бензин А95 средно 9.5/100км, като направих едно пътуване София-Пловдив-София и останалото градско само в София с един резервоар. Не намирам разлика при работата на двигателя, даже се държи доста по-добре в сравнение с бензина на Шел, ОМВ и Лукойл. П.С. Направихте ли замерванията в сервиза на Пламен?
  11. Колеги, от няколко дни Марешки отвори бензиностанция в Люлин на доста примамливи цени. Някой ползвал ли е гориво от там и ако да как се държи автомобила с него, като разход и мощност? Аз мисля следващото пълнене да го направя там за проба (15лв на резервоар си е добра разлика)....
  12. Интересна тема и въпрос с труден отговор. По принцип е възможна пълна реставрация на едно купе, която да гарантира още дълги години живот на автомобила, но нямам идея има ли такива маниаци в България да го направят. Заменяйки един автомобил на старо с друг автомобил на старо пак на около 10 години не виждам особен смисъл. Скоро имах дилема дали да продължа да поддържам старата си кола (Галант :mitsu-smiley: ) или да купя чисто нова някаква, но като сложих парите на масата в крайна сметка старото ми излиза по-евтино. Хвърляш от време на време едни пари в ремонти, но те са капка в морето сравнени с парите които се наливат за изплащане на нова кола плюс огромното автокаско заради високата себестойност на автомобила. Аз лично съм решил да си карам Галанта, да го ремонтирам и да се радвам на живота имайки все по-рядко срещана кола по улиците :icon_thumbup:
  13. Благодаря за много изчерпателните отговори и предложения. Ще се опитам да направя споменатите тестове за проверка близките дни. По принцип зимата сутрин съм свикнал да не тръгвам с колата от място преди стрелката на температурата да достигне чертата на нивото "С". Утре сутрин ще засека и за колко време се случва това ако изобщо е от значение в случая. По общи наблюдения се случва за около 1-2 минути работа на място в тези студени дни. Работата ми по принцип е доста близко до вкъщи и не хващам трафик да стоя по разни светофари или задръствания. При движението по магистрала не съм забелязал да има отклонение в показанието на стрелката, но и това ще изпробвам идните дни. И все пак ако се окаже проблемен термостата някой има ли представа какви пари е за 2,5 V6 1999г :mitsu-smiley:
  14. Дали има лесен начин да проверя термостата дали работи нормално или е заял в едно положение?
  15. Колеги, тази събота ходих до Банско и забелязах нещо притеснително. При спускането от Банско по завоите на 3-4 предавка с цел да не товаря спирачките и външна температура от около 1-3 градуса стрелката на температурата на двигателя от нормално загряло положение почти слезе на чертата Cold. Доколкото съм запознат при спускане на предавка (двигателна спирачка) цилиндрите не се възпламеняват понеже не се подава гориво и съответно не се генерира температура. Но все пак за 5-10 минути спускане така да охлади двигателя не знам дали е нормално. Какво е вашето мнение и някой сблъсквал ли се е с подобен проблем? Вероятно повреден термостат?
  16. Колега, аз съм с ето тези (http://www.ebay.com/itm/Eibach-Pro-Kit-Lowering-Springs-Mitsubishi-Galant-Hatch-96-04-2-5-V6-2-4-GDI-/251272472695) на моя Галант шестак и предницата стои ниско до степен в която арката над гумите (17 инча 215/45/17) образува равномерно отстояние от всичките и страни. Общо взето колата става по-ниска с около 3 сантиметра, както пише в описанието им.
  17. GalantDream

    Суап проект

    Чудесно е, че си решил да се заемеш с тази не толкова лесна задача, но не е много уместно да хвърляш критика към колегите понеже още не са ти обърнали внимание. Аз лично бих следил с интерес една такава тема и адмирирам твоето начинание. Хубаво е да има все повече VR4 в движение из родните пътища. Аз също съм се замислял за такава интервенция в някой бъдещ момент, но малко ме притесняват детайлите по узаконяване и регистриране на едно такова ново возило в КАТ. Късмет и успех с проекта до неговото успешно завършване :mitsu-smiley:
  18. GalantDream

    Предни водобрани

    Колега, най-доброто ти решение е да си намериш втора ръка от някой Галант разпродаван на части. За да попаднеш на здрави такива се изисква много търпение и късмет. Трябва да имаш в предвид, че ако автомобила ти е със спортната броня монтирана на VR4 (също така и на Аванс пакета), ще трябва да търси точно такива понеже се различават от подкалниците монтирани на стандартните брони. Аз лично търсих предни подкалници за Аванс бронята повече от година и накрая прибегнах до автърмаркед такива от този сайт: https://www.avto.bim.bg/Podkalnici-za-MITSUBISHI-GALANT-ot-1997-do-2004_m348t7.html За моя изненада се оказаха доста сполучливи по форма и размер, но не паснаха перфектно. Сега имам лека пролука в най-долната част където завършва предната бронята, но не е фатално. За цената си ме устройват и ще карам с тях докато не ми изпаднат от някъде здрави оригинални подкалници втора ръка. :mitsu-smiley:
  19. Колеги, търся спешно да закупя помпата монтирана към казанчето за водата на чистачките. Автомобила е Галант 99г. Аванс.
  20. Колега, най-добре запиши на видео това "пъркане", защото поне на мен това описание нищо не ми говори :mitsu-smiley:
  21. GalantDream

    Проблем

    При мен се започна да свири само в крайно ляво и дясно положение. Това симптом за тръгнала кормилна рейка ли е и колко може да се кара така? Течността в казанчето е проверена и е достатъчно количество.
  22. Понеже малко се е разводнила темата нека да споделя и моето мнение за :mitsu-smiley: Галант след 4 години и 60 000км пробег. Първо малко предистория защо си взех точно Галант. Оглеждах се дълго време за автомобил, който трябваше да притежава шест абсолютно задължителни характеристики: 1. Да ме грабва сериозно визуално отвън и да не се среща редовно по пътищата в страната. Под грабва визуално имам в предвид да не ми омръзва да я гледам всеки ден, а когато слизам от нея да се обръщам отново с усмивка. 2. Да ми допада интериорното пространство. Настанявайки се зад волана всичко да ми е удобно и ергономично замислено. Интериора да е приятен на докосване и след продължително пътуване без нужда от спирки за почивка да не чувствам умора. 3. Пътното поведение да съчетава в себе си комфорт и стабилност при всякаква скорост. Управлението от волана да е директно и автомобила да го усещам през ръцете си какво е намислил всяка секунда. 4. Да притежава достатъчно добра динамика позволяваща безопасно изпреварване и приятно ускорение в широк диапазон от обороти. 5. Ръчна скоростна кутия съчетана с бензинов двигател. 6. Автомобила да не е каран/вкарван в България ами аз да си го доставя тук на собствен ход. И така след дълго лутане и тестване на различни автомобили на мои познати, съвсем случайно попаднах на един обикновен Галант v6 163к.с. Покарах го за 5 минути и точките от 1 до 5 бяха изпълнени :icon_thumbup: Остана само да изпълня точка шеста, което доведе до почти година ровене в немското мобиле преди да се сдобия с моята колица :mitsu-smiley: а именно Галант (модификация Аванс) 2.5 V6 163hp 1999г. на 190 000км. за скромната сума от 2150 евро. Немеца от който закупих автомобила твърдеше, че е подменил хидравличните повдигачи на около 160 000км. Мотора работеше наистина спокойно и тихо та бях склонен да му повярвам имайки едно на ум за всичко изчетено във форума относно въпросните повдигачи. Автомобила беше качен на Айбах пружини с предоставена от продавача хартиена разписка от поставянето им още през далечната 2001г. Немеца си беше играл и затъмнил с фолио всичките прозорци, което се връзваше идеално с цвета на колата. Предоставени ми бяха четири зимни гуми с железни джанти 15 цола на два сезона и четири износени летни гуми на 17-ки Борбет. Нещата които бе оставил немеца за мен забелязани още преди покупката на автомобила: - Криви предни дискове, които първоначално само дадох за шлайфане и в последствие замених, както е описано по-късно. - Течащо гумено уплътнение на капачката за маслото на двигателя, което замених веднага от Ратола. - Спукан маркуч на течността за чистачки заменен с такъв на старо от колега във форума. - Състояние на купето - избила ръжда и по двете задни арки + нормални следи от употреба по боята за 13 годишен автомобил. Последва нормалното пълно обслужване по двигателя и поетапна смяна на следните неща през годините на моята експлоатация към актуалните 250 000км. и вече респектиращите 17год. живот :mitsu-smiley: : 1 - Съединител пълен комплект + горна и долна помпа. 2 - Радиатор поради дупка в меша съчетано с подмяна на понапуканите водни съединения. 3 - Ремонт на скоростна кутия за подманя на износените лагери, защото започна да се чува румоленето при отпуснат съединител. 4 - Ревизия на спирачните апарати + нови предни дискове. 5 - Два нови задни амортисьора. 6 - Поправка на ръждата по задните арки. 7 - Нови меки връзки къса и дълга след колекторите и поставяне на втора ръка гърне, защото моето образува голяма дупка и ме дразнеше ръмженето. 8 - Подмяна реглажните болтове на задния мост, защото исках да направя перфектна сходимост, а старите се бяха сраснали за моста :icon_thumbup: Към този момент е належащо рециклиране на предна дясна полуоскао, защото са налични всички симптоми на тръгнало вътрешно каре. Това ще бъде съчетано с ново обслужване на двигателя за следващите 60 000км. :mitsu-smiley: Май съм решил да карам тази кола докато шасито не се предаде на ръждата :icon_box: Нямам идея как е при вас но аз все още не мога да припозная заместител на Галанта. Забелязвам, че все по-често случайни минувачи, хора по спирките и дори водачи на прескъпи автомобили спрели до мен на светофарите трудно скриват погледа си и виждам как се оглеждат във формите на Галанта. Няколко пъти дори са ми правели знаци да сваля прозореца и да ме питат това какъв фейслифт се водело понеже е много красив и агресивен на вид. Общо взето не съм срещал човек, който да не признае и оцени чистосърдечно характерната външност та ако щете го наречете дори излъчване и чар на този автомобил. Считам, че това е един от автомобилите с трудно остаряващ дизайн и винаги ще изпъква и ще се откроява в иначе скучния и сив автопарк. Все пак да не ме помислите за пълен фен маниак ще споделя нещата които според мен са слабите места в моята кола: 1 - Шумоизолацията си е средна работа, а особено аеродинамичния шум от преминаващия въздух при високи скорости на магистралата е доста изявен. 2 - Липсата на задни подкалници, а от там предпоставката за гниене по веждите. И понеже моят екземпляр е от Германия си има и тръгнала ръждица на доста други места. 3 - Не знам дали съм свикнал вече с динамиката, но определено имам нужда от малко повече коне и тяга :plane:
  23. Единственото лошо в случая е, че това може да срине и без това намаляващите продажби на Мицубиши Моторс, особено на американския пазар където потребителите се манипулират много лесно от такива изцепки. Дано това да не се окаже последният прът в колелото на автомобилите с марка :mitsu-smiley:
  24. Мен пък ми е много интересно как някой изобщо може да докаже реално разхода на един автомобил и то говорейки за 5-10% такава. Абсолютно всички производители на автомобили дават за разход приблизително очаквани стойности, които при реална експлоатация на автомобила може да се разминават с много повече от 25%. Всичко зависи от това при какви условия се кара автомобила и колко ти е тежък десния крак :mitsu-smiley: П.С Аз лично си докарвам фабрично посочения разход на Галант 2.5 V6 бензин, както градско така и извънградско, даже съм правил и по-нисък такъв :icon_thumbup:
  25. GalantDream

    Шумни гуми летни

    Летните гуми се произвеждат с по-твърди смеси поради това, че са предвидени да работят на по-високи температури. При температури като например днешните около 5-10 градуса лятната гума особено без да се е загряла е нормално да има по-високо ниво на шум. Зимните гуми са направени от далеч по-меки смеси и това ги прави и по-тихи при търкаляне. Както казаха вече няколко от колегите най-важното за шума на гумата е типа на шарката, това дали е симетрична или асиметрична, сместа на каучука и естествено марката на гумите. Без да се заяждам, но Унироял не спадат към високия клас автомобилни гуми, а са среден клас бюджетни гуми. Можеш ли да провериш твоите гуми с какво ниво на шум ги дават, като нови. Износването и стареенето на каучука също води до увеличаване нивото на шум при движение. Имай в предвид, че за "добре" обезшуменият по дизайн Галант летни гуми на 68dB пак си се чуват в купето
×
×
  • Създаване...