Премини към съдържание

София


Препоръчано мнение

Здравейте! Пускам тази тема, за да можем да обсъдим (оспамим)проблемите на този иначе прекрасен и красив град.

Снощи ми се наложи да взема две рейки от Пламен/за което безкрайно му благодаря/. След малко лаф пред Пламен, рекох да си тръгвам, да, ама не. Точно по това време имах неблагоразумието да се намъкна на бул.Черни връх (дано да не греша). И познайте? 2 часа по късно бях на бул.Мадрид посока Ботевград. Влезнах в някакъв невъзможен кошмар, ЗАДРЪСТВАНЕ И ПОЛОВИНА, полудях.

Хора, искам да попитам две неща:

1.Наистина ли се свиква да караш в такива задръствания?

2.Абе хора, като ти се доходи до тоалетна и сте в такава двучасова тапа, какво правите? С памперси ли карате тези коли?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 65
  • Създадена
  • Отговор:

Най-активни потребители в тази тема

Най-активни потребители в тази тема

Просто в БГ всички сме супер гъзари и никой не си и помисля за алтернатива като: колело, кънки, тротинетка, скейтборд дори....

Ама как и да си помисли като са потенциялни ROADKILL-чета...

 

Честно, да си призная, ако работата ми не беше свързана с толкова обикаляне по клиенти и разнасяне на разни хардуарии, щях да си дишам перфектния въздух докато карам колело :icon_blush:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ох, аз дълго карах колелото, и ходех с него на работа, ама като стана един удар, и хвърчах като парцалена кукла, нещо нямам желание...иначе мерака си го имам....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Задръстванията са ужас! Вече сериозно се замислям за едно скутерче или кросче ... белкем тогава стане по-добре!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ходете пеш ако не бързате! :) Повярвайте ми, представа си нямате колко е близо и бързо всичко! :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Поради същата тази причина се замислих и за Градския автостоп ... ако има 2-ма души в 1 посока защо да движат с 2 коли като може с 1 ....

Ама явно наистина всички сме супер пичове и можем да си позволим удоволствието от 2-часово задръстване от офиса до дома :icon_rock:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Главната причина е, че няма алтернативни пътища и концентрацията на всичко в централната част на града. Липса на паркинги, колите паркират по улиците и задръстват коствено движението.

Ако искам да стигна от точка А до точка Б, мога да го направя по 4-5 различни маршрута с малка разлика във врето и дължината на пътя - няма задръствания и се разтоварва трафика.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На втория въпрос - вчера сутринта едва устисках.... Центъра - Симеоново по маршрут стандартен Т.Александров - Ботев - ВА - пресичане на България - Южен парк - Хладилника - Драгалевци - Симеоново - БЕЗУМИЕ, 1 1/2

Днес - Ботев - 5-те кюшета - НДК - България - Бояна - ОколоМръсното - Драгалевци - Симеоново - 40 мин.

 

Като растояние - сигурно 2 пъти по-дълго. Като време - повече от два пъти по-кратко.

 

Защо се получава така?

Ми просто е. Движиш се по широки улици и не е отворено нацяло въпросното ОколоМръсно.... Въпрос на инфраструктура.

 

Колело? Ама какво колело тук? Какви ролери, мотори, за какво говорите?

 

Така е, тука е така... Памперси не сме си сложили още, но натам отива.....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Така е, тука е така... Памперси не сме си сложили още, но натам отива.....

Ами зависи .. , аз веднъж имах подобен случай ...точно на Московска и зарязах колата .., цигарите ми свършиха а и тоалетна докато намеря :icon_blush: , иначе това беше поредния кошмар от Хаджи Димитър през Оборище та за ....Одрин .............- 1ч и 25 мин.Но пълно щастие няма .

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Главната причина е, че няма алтернативни пътища и концентрацията на всичко в централната част на града. Липса на паркинги, колите паркират по улиците и задръстват коствено движението.

......

 

Ами моето впечатление, е че има алтернативни маршрути на вся една задръстена зона. Да някои са доста по дълги, но мен лично да седя на едно място ме изнервя и затова предпочитан да по заобиколя малко, но да се ДВИЖА! Другото, е че много хора не са се научили, как се паркира или си мислят, че улицата е само за тяхната кола, но това вече е съвсем отделна тема.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Само като ви чета постовете ми се допика, а утре съм в София.

Аз избягах от този ад преди още да стане такъв - през далечната 1995 г.

Сутрин ходех в 6:45 на спирката "Орион" в Люлин 10, за да стигна навреме за работа в ЗИТ на 7-ми километър.

Преди това трябваше да отида за служебната кола в Горубляне. След 200-300 километра по адреси през деня в 17:30 по обратния маршрут. По това време имаше и режим на водата - два дни няма един има. УЖАС! Бях само 69кг. и саката ми стояха като на закачалка.

Сега до работата ходя пеш, защото стигам по-бързо отколкото вадя колата от гаража - не повече от 4-5 минути.

На обяд се прибирам да обядвам у нас и пак обратно. Така правя задължителните 20-30 мин. ходене пеш на ден, защото съм 90 кг.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Еееех, Ники, това са ...... сериозни екстри.....

До бившия ми офис стигах за мах 15 (хайде, рядко 20) мин, като оставям детето на училище между другото по пътя. 3,4 км. Това е. Но това е супер разкош!

Живея на две спирки с метрото от училището и и на 3 от офиса... Или трябва да изляза половин час по-рано, или не мога да вкарам детето във вагона..... Наложи се веднъж, никога повече, почти влязох в ръкопашен бой, за да успея да я опазя от задушаване (вече съм 75 кила, справих се)

За този град никой не мисли. Не, че няма и широки улици - какво от това. Има ги, но има контейнери за буклук на тях, всеки спира както си иска, да не говоря за светофарите - в София има червена вълна, нищо не ни е наред тук! Завчера светофарът на Ботев и Симеон не работи, сещате се за какво става дума.... До кръстовището - патрулка, милицията си седи вътре и никой не регулира. Колега, движещ се по Ботев спира да даде път на първата кола, той за ляв завой, вмъкнахме се трима. Един до друг. И 20 метра по-натам ме спряха, че съм завил от Ботев.... Разправях се и ме пуснаха, но по дяволите, 4 милиционера и никой не регулира пиково кръстовище баш в 8.20 сутринта.... Не е истина това!

И като видя Бате Бойко да се вживява - направо ме втриса!

 

Добрата новина за софианци е, че живеем в екологично чиста среда - боклука ни го карат възможно най-далеч - в Силистра! Честито на печелившите!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тази седмица и аз посетих любимата столица и впечетлението ми беше същото... 3,5 часа Бс-Сф, после още 2 часа, докато се добера до офиса. По задръстванията се нагледах на най-различни случки. Рено еспейс засича засича рено петичка, така че го притиска към тротоара и спират.... естествено запушват и пътя и след тях се нарежда опашка. От еспейса излизат двама младежи, разменят си набързо няколко тупаника с водача на малкото рено, качват се по колите и си заминават спокойно, все едно са си разменили не шамари, а визитки. В задръстването на Симеоновско от гара Пионер до Семинарята колегите решаваха проблема с тоалетната елементарно - оставят колата на пътя и отскачат в горичката край пътя. Докато се върнат, колоната в повечето случаи не беше мръднала. Друг случай - в задръстване на Гоце Делчев. Една женица както си седеше кротко в колата започна да крещи в истерия и да надува клаксона. А бяхме да кажем в средата на задръстването - 200-300 метра напред и назад всичко беше задръстено...кого ли искаше да стресне?!? А ако някой не знае - най-бързо от Стрелбище до Младост 4 се стига през.....Бистрица!!! Точно за половин час в пиковото време около 18h..

 

Иначе евала за ремонтите, сигурно ще е голям кеф като ги завършат. Но с това затваряне на улици без осигуряване на обходни маршрути е лудница. Как се стига от Дианабат до Гоце Делчев? околовръстното затворено, Могилата покрай зоологическата - също. На Семинарията светофарът свети от Симеоновско наляво към Вапцаров точно по 5 секунди...веселбата е пълна. Имам идея към общината - да пуснат един free WiFi на тоя светофар, че докато виси човек, поне да може да отмята по някоя и друга задачка...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Днес отвориха "Симеоновско шосе"

По никое време (ок 15.30) светофарът занапред (към семинарията) се преодоля на 8-мия път. После надолу, пък НДК.... А никак не е час пик, и не е петък.... следобед.....

Тук е така, аз отдавна не се нервя на задръстванията. Да, още от семинарияра един с "...." притесни движението и поради неговорто тарикатско поведение - нито той-нито другите- успяхме да минем и останахме за следващия светофар..... И на НДК бяхме един до друг.... Иначе бързак......

НЕРВЯ се, обаче, на такива тарикати. Шофьорът на "...."-а беше над 50 годишен, а се държеше на пътя като хлапак. И да речем, че возеше някоя прехидролка, не, возеше свой набор до себе си. Хем мъж, а не някоя напомадена леля....

 

Цялата работа идва от нас самите. Возейки детето си така, то казва "О-хоооо, тати е тарикат, такъв ще съм и аз"

И както казват по селата - "оди се оправяй"

 

П.П. Спасе, 3,5 часа става, ама си тръгнал по тъмно. Иначе - оставиха родният ми град отвсякъде заобиколен от най-невъзможите пътища в страната! Пътят Стара Загора - Сливен - Карнобат го избягвам винаги, когато мога! А там как карат......

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Возейки детето си така, то казва "О-хоооо, тати е тарикат, такъв ще съм и аз"

 

Това с възпитанието в колата е много трудно нещо... В другия случай пък ще каже "О-хоооо, тати е будала, аз няма да съм... ще карам като ей онзи там..."

 

Аз съм принципно спокоен човек и пътната обстановка не може ме затрогне, но жената...ах жената... почна да се мъчи да сдържа нервите едва като проговори чедото и веднъж ни изненада от задната седалка с "Ей! Тъпанал!"...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Наистина задръстванията в София са направо нечовешки! Причини много... Но има "умни" глави,които ще разрешат проблемите със задръстванията - цитирам техни думи :huh: Иначе аз лично проблеми с придвижването нямам. Живея на 5 мин с кола от работата :icon_blush:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ами хора, бягайте по селата като мен. Преди 13 г. се изнесохме от Благоевград, главно заради зимата, че се палеха контейнерите и така смърдеше, че се изнесохме. Сега ни е супер двор, къща, чист въздух, пълна тишина - приказка! Щях да забравя митсу в гаража. :D

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не е толкова лесно просто да "избягаш". Имам огромното желание, но както rosko беше казвал в друга тема .. после щях да се псуваш пък що не съм дошъл/останал. Каквото и да си говорим добри пари се правят само в големите градове .. и дори и за момент да махнем парите от картинката .. в провинцията е малък шанса дори да работиш каквото ти е на душа, камо ли за пари да очакваш нещо.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тези задръствания са наистина нечовешки, затова си взех автоматика. Сега съм много по-спокоен свиркам си, слушам си музика и се наслаждавам на колата. :icon_thumbup:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Обходни маршрути?!?! Не ме разсмивайте :) Вече всички ги знаят... аз дори имах календар, по който водех изчисления в кой ден по кое трасе да стигна от Дружба до Центъра! Трагедия... точно в началото на тази седмица пусках една тема, именно за задръстванията в София на моя блог... защото пътуваш час и 40 минути от Практикер в Дружба до Военна болница!

 

Има ли решение? И да има, вече е късно за него... ситуацията е изпусната до такава степен, че трябва нещо феноменално и радикално, за да се реши дори частично този проблем! Градският транспорт е два пъти по-бавен от колите... и рискуваш я да се разболееш от някого, я да те смачкат... абе не ми се говори за градски транспорт!

 

За побоищата по пътя - има ги, всеки ден... и аз съм се нагледал. Имам навика да си заключвам колата, когато вляза в нея. Ако дойде, газ през него! С моята травма на главата, докато му кажа да не ме удря и ще ми носите четен брой карамфили :) По-добре да го прегазя и да ме съди, отколкото да ме убие, с някой от онези безобидни шамари.

 

За на бате Плевен двата въпроса, че никой не му е отговорил все още:

1. Да, свиква се... бавно, болезнено, но се свиква... винаги обаче боли и те е яд! Но свикваш, защото спираш да се съпротивляваш. Преди имаше много повече хора в задръстванията, които просто откачаха! Като споменатата жена... Слизат, викат, удрят... преди година две съм виждал как мъж слезе от колата, заключи я и си тръгна! С времето това отмина... хората се примириха... научиха цената на това да бъдеш в София. Някой да е излизал от София към Перник в петък следобед? Мога да ви кажа, че там имам рекорд за задръстване. От Дружба до Дупница - 10 часа... ако искаш! И няма обходен маршрут... има полицаи на всяко кръстовище... като крава в стадо, което е поведено към обора! И какво правиш?!!? Ами, да бате Плевен, свикваш... колкото и да не ми се иска... дори съм свикнал до такава степен, че ако изляза и няма задръстване, чак ме хваща яд, че съм подранил :) Става хронична психоза и пристрастеност към задръствания. Иначе всеки си има система... всеки си има начини да се справя... за мен начинът е със засичания - всеки ден, всеки Божи ден сутрин, за мен е като игра - дали ще успея да нацеля най-бързото платно по Цариградско. Заплювам си две или три коли, които са ми като guidline-ове и ги дебна. Ляво-дясно, оттук, оттам... и така се разсейвам.

2. За тоалетната... проблем е, да! Но когато познаваш града, знаеш къде може да се спре. Почти няма трасе, в което точно за 20 минути да не можеш да спреш и да откриеш тоалетна... я ще е заведение, я офис сграда, я нещо друго. Винаги има къде, но трябва да спреш и да търсиш. Иначе, именно в горе споменатия преход до Дупница - два пъти съм поливал тревичката до пътя... и не бях сам... имаш си компания, като на тир паркинг е! Социализиращо пикаене му се вика.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ето и нещо, което току що ми изпратиха :

 

Четвъртък е.

 

Задръстването започва още от Подуене, където има /на око/:

 

триста и тринайсет коли

 

пет автобуса, четири от които са с номер 72

 

ТИР

 

лада с цигани и зеле, в равни части

 

бетонобъркачка.

 

За да се влея сред цялата тая ослепителна красота, без да ми идат броните и огледалата, трябва да си избера шофьор от мъжки пол, когото да гледам от упор с жалния поглед на настинала блатна нутрия.

 

Шофьорите на ТИР и бетонобъркачка не вършат работа, тъй като не ме виждат.

 

За тях аз съм някакъв мухъл, който по необясними причини съществува там долу, и ако тръгна да им се тикам, от мен ще останат само ламаринените регистрационни табели, за радост на циганите в ладата.

 

Веднъж сляла се с потока, си отдъхвам. Пийвам кафе, а от цигара нямам нужда, тъй като комшията пред мен кара Форд Мондео с дата на производство преди моята собствена.

 

По това време автомобилите очевидно са ги правили да вървят на лигнитни въглища, затова и ауспухът му бълва в лицето ми сажди, пепел и други безценни вещества.

 

След 15 минути съм минала светофара и вече съм на Мадрид, което за мен е събитие, сравнимо единствено с влизането ни в НАТО, рождения ми ден и най-вече момента, в който научих, че Русенска област се е сродила с монголския аймак Тув.

 

Задава се трамвай номер 20 и дрънчи като в изповедалня, въпреки че на всички е ясно, че колите не могат да се изпарят от релсите. Там ще си стоим, докато светне петото зелено.

 

За разнообразяване на пейзажа, в насрещното изплува каруца. Липсва само презокеански лайнер, локомотив и цепелин. Кочияшът е кисел гъзар и кара по релсите, конят патетично вее грива и чатка с копита по траверсите, а домочадието в каруцата блее в небето от коприна.

 

Докато се усетя, вече е минал половин час и съм на паметника Левски. Там е като на Ивицата Газа и трябва да съм политически коректна, за да не ме отнесе тролей номер 2, управляван от сприхава ватманка, чиито устни се движат по същия начин, както се движеха тези на Христо Стоичков в активните му години.

 

Нямам повече време за губене, щото ако поседя още малко на паметника Левски, ще стана на 30.

 

В края на краищата, ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си, така че се хвърлям смело пред тролей номер 2, ватманката почва да движи не само устните си, но и пръстите си, излиза й пяна на устата, жартиерите падат. Не нейните, а тези на тролея.

 

Към съвета, Министерския, времето вече май е спряло. Смътно подозирам, че все още е сряда, но това, всъщност, няма абсолютно никакво значение.

 

Защото и в петък - също, и догодина – пак. И каруци ще има, и лади с цигани и зеле, и бетонобъркачки, и кисели гъзари. Тук просто е така.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Няма решение и все по-зле ще става. :icon_devil:

Ако затворят центъра, както планират, ще настъпи пълна лудница в периферията. :) За известно време. После ще стане квото се е случило в останалите държави - офисите се изнасят извън града и задръстванията се пренасят на изходите на градовете.

 

Просто това е една от прелестите на урбанизацията. Или се примиряваш, или се изнасяш.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създаване...