Премини към съдържание

Как да оборудваме автомобила си според сезона?


Препоръчано мнение

Здравейте колеги, не видях подобна тема затова реших да я направя аз (а пък и ще ми трябват вашите съвети като по-опитни) понеже ще патувам в петък към планината с моята Carismaи и искам да ви попитам как оборудвате своят автомобил за разходки през зимата и естествено ако може някакъв съвет какво да взема с мен. Подготвил съм си вериги и пясък(казаха ми, че ще е добре да си нося 1 чувал ако се наложи да сипя на гумите за да може да зацепят във лед ако и вериги не помагат). Благодаря предварително!!! Надявам се и на други хора да е полезна темата за напред:)

 

Поздрави Мартин :)!!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Зимни гуми, които не са втора употреба, вериги (ако не пускат без вериги) и топли ръкавици за да не ми измръзнат ръцете докато ги слагам. Също така трябва да се види антифриза и течността за чистачките. Вместо пясък по-добре си вземи едно здраво въже.

 

P.S. Не тръгвай във сняг по-висок от предницата на колата, защото ще почне да се събира отпред и под колата и ще я навдигне и си до там. В този ред на мисли може да вземеш и една лопата или гребло. Пясъка е ако си с някое BMW или друга кола със задно, да го ползваш за баласт (или ако усещаш принадлежност към пътното - тогава носи и сол).

Редактирано от vladimirov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Подготвил съм си вериги и пясък(казаха ми, че ще е добре да си нося 1 чувал

 

 

 

Мисля,че трябва да вземеш, поне 2 чувала с пясък и един с чкъл. :hysterical: :hysterical: :hysterical: :hysterical:

 

 

 

Ако имаш зимни гуми(и най много едни вериги) и си ТИ :rijden:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

...Още храна, термос с чай, зареден GSM и близки и познати да знаят къде си. Също ако си далече в балкана и телефон на спасителна служба може би?

Поздрави

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много колеги за съветите, мисля че ще бъде добре темата да се направи "Важна" понеже може да бъде отполза и на други колеги, но това е само предложение модераторите ще преценят надявам се :)

 

Поздрави на всички :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си и "течни вериги"

Веригите са за сняг (да се вкопават на меко), а ако попаднеш на лед или на къс участък, където трябва съвсем малко за да "издрапаш", течните са добро решение.

И освен одеала, може и спален чувал, от тези, които се отварят напълно.

За пясъка ми се струва, че някой те е "стегнал", но малка лопата и брадвичка е добре да имаш под ръка.

Редактирано от krasipet
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Повечко зимна течност,стъргалка и малка метличка-да си изчистиш снега сутринта,като станеш :).

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Това да се чисти снега от колата с метличката е възможно най-голямата грешка за боята.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Понеже гледам, че доста колеги изразиха свойто мнение ще кажа с какво разполагам: стъргалка, стъргалка със такова меко отпред незнам как се води да не жуля боята (вместо метличка) вериги (течни нямам а и незнам колко пари струват, а и не си заслужава за 1 разходка вериги да взимам) малка лопатка си взех както ме посъветвахте проверил съм си маслото, антифриза (и от 2те имам в багажника ако се наложи) течности против замръзване на оплътнението на вратите(и на ключалките) имам и малко одеалце в колата (не ми трябват много няма да спя на улицата, също идеята за спалният чувал) гумите и 4-те са ми зимни michelin (alpine) мъсля че така се водеха чисто нови са този сезон купени. Ами това е ако има нещо което съм пропуснал бих се радвал някой колега да допълни. А относно екипировка като ръкавици зимни обувки и т.н съм подготвен изцяло даже с големи ботуши ако се наложи да излизам от колата в голям сняг. :) Благодаря много на всички за съветите!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Масло и антифриз не знам защо трябва да носиш. По-скоро си носи вода и концентрат за чистачки, че не е невъзможно да изпръскаш всичката течност, ако си в колона зад тир. Aнтифриза изтече ли ще е голямо чудо и ще е повече от половината или почти всичкия. Може да стане, ако ти е изгнила заради лугата скобата на маркуча в долната част на радиатора. Общо-взето трябва да махнеш все пак всичкия излишен товар за сметка на този, който може да е полезен.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

аз нямам проблеми с изтичане на антифриз може грешно да си разбрал просто винаги нося за всеки случай, никога не се знае какво ще се случи и какво ще ти трябва

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не просто ти казвам, че ако случайно вземе да изтече, този който го носиш няма да ти стигне. По тази логика да вземем да добавим и две щайги с инструменти за основния ремонт, след като изтече антифриза и прегрее преди да си се усетил.

Ето два документирани случая, като сме почнали да мислим за най-лошото:

 

http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=14561

http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=17518

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ей, уморихте човека от съвети!!!

.........................

 

Колега, всичко това, дето по-горе ти казват да носиш, е хубаво да го имаш. Като махнеш, разбира се, чакъла.http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

Но отчитайки, че отиваш в планината, най-по-задължително-важното е:

1.Мръвка/свинска, телешка, пилешка и т.н./ която предварително да си нарязал, осолил, пиперосал, мариновал с винце и подправки. ВАЖНО: Вземи двойно количество, от това което обикновенно консумираш.

2.Скара/да не е електрическа/ или мобилно барбекю.

3.Щипка за скара/барбекю

4.Чувалче/та въглища/малките брикетчета подържат жарта по-дълго време/.

5.Подпалки/от железарският магазин/ или един наръч стари вестници и малко начупени/насечени на трески летви.

6.Един-два кибрита и като застраховка - запалка.

7.Вино/червено, повтарям - червено/ по възможност - домашно. Поне три оки...

Е, те това имаш ли го у багажника - тръгвай смело из планината. Даже и да си в пет-звезден хотел, излез към 11 часа на поляната до хотела, изчисти снега/2 кв.м./ колкото да курдисаш барбекюто, и като стане жарта след 20 минути - мятай мръвките да зацвърчат.

След още 10 минути, като станат готови, покажи среден пръст на събралите се зяпачи, бодни от опеченото месце, сипи си от червеното винце, па нека ти е лошо.....

...................

Ааааа, и като се върнеш, да пуснеш снимки от край барбекюто!http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_thumbup.gif

 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А трябва и една резачка, да маха паднали клони и дървета от пътя, ако се наложи. После като иде с мръвките на поляната таман по-лесно ще си направи дървата за огъня...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък зимата винаги си нося още един човек с мен, ако закъсам някъде аз да държа волана, пък той да бута. (една човешка сила е най-рационалното средство, защото конската сила трудно влиза в колата). Единствения проблем е, че понякога се случва този човек да е от женски/дамски пол. Тогава се стеснявам да я карам да ме бута, а пък се притеснявам да ѝ дам да ми държи волана, затова имам под ръка една голяма дебела тръба (вместо брадвичка)... ползвам я за да изкъртя леда под предните колела, ако и така не става и ако наблизо няма дървета (над 2000м вирее само ниска растителност), забивам тръбата в голата поляна, покрита със сняг, и изтеглям мицка с въже, като използвам тръбата за опорна точка :yes3:

 

Exclusive, на пазара, в началото на турската редица, точно до автогарата, има един циганин - Жеко май се казваше, той продава много добри гумени ботуши на добри цени (ти вече си имаш, но да знаеш), иначе със всичко горе съм съгласен, че е нужно, особено одеялото и винцето, изключвам само чувала с пясък и чакъл (щото той решава проблема за единичен случай, а на нас ни трябва принципно решение, като моето с тръбата ;))

Поздрави!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Значи колега важно е преди всичко да вземеш със себеси точната преценка да не хукнеш в възможно най-глемия сняг и навявания някъде. :icon_thumbup:

От тук на татък е хубаво да имаш пясък но не и като имаш вериги ,ако си без тях има вероятност да ти помогне ,казвам ти го защото почти всеки ден през зимата се пребирам в нас с вериги и само като ги погледна и ги слагам :icon_rock: .

Най-добре да са 2 комплекта било за да смениш веригата ако я скъсаш или е такава обстановката ,че се налага и на четирите да слагаш.Няма значение ,че си само с предно.Ако караш във висок сняг след това като се паркираш почисти коша на двигателя от набилия се сняг,защото после може и да не запалиш.А и след това снега става трърд-лед от топлината на двигателя.По възможност си разчисти кадето ше паркираш за да не залепне колата и да не влиза сняг при двигателя.

Пясака ако си сам е хубаво да е в краката на навигатора,така да се каже за да ти тежи,но зависи и за какви кила говориме 25 -40кг.Ако е нещо по-малко ясно каде ще е.

Та така 2 бр вериги ,най-дабре да са тип меча стъпка,тел-арматурна ако изпаднеш толкова ,че ги накъсаш всички(навърташ на няколко ката вместо потрошеното звено и стягаш с клещите).

Забравих да ти кажа стараеш се максимална да не превъртиш с веригата защото тогава се късат и нищо не вършат.Превърти ли ако не се скъса то почти не вършиш работа а и на всичкото отгоре се вкопаваш :yes3: .

Следващите неща които имам са винаги в колата:лопата ,въже ,кабели за ток,брадва,одеало,спирт за горене.

За зимата е желателно да имаш термос с топла напитка и винаги вода поне 3 л.Имам и 1л вино ама домашно не нещо купено.За евентоално замръзване на тебе говориме,храна,зареден телефон ,система за зареждане на тела в колата,поне още едно яке,ръкавици,кибрит,запалка,нож,аз лично си имам и радио станция 2бр. с която може да ти се наложи да боравиш.Скоро съм решил и лебедка да си взема - преносима , хубаво е освен пълен резервоар да имаш и 10л туба с гориво за колата .А най-добре е нищо от тези работи да не ти трябва.

Преди няколко години ей така на майтап тръгнахме и решихме да се забавляваме на връх студентския празник.И в едни гори тилилейски към хижа БЕЗБОГ може да я знаете.Та аз с галанта и един джип,обаче никои от нас не знаеше точно пътя.В един момент колегата с джипа тръгна по някакъв път да видел не е ли там та така го чакахме 2 часа и накрая го търсихме и всичките тези глупости дето ти ги изредих ,че ги имам влязаха в употреба без виното и кибрита.Добрата новина е ,че всичко свърши в рамките на 3 часа.

Поздрави на всички.

Редактирано от МИХТИ
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ако се съмняваш в прехода, че с кола няма да стане.

2009г. две семейства наехме Тойота Ленд Круизер с уикенд тарифа.Направо се изкефихме на джипа/невероятен/ цената, която всеки плати бе дообра, но за 1 път в годината!

 

%7Bstyle_images_url%7D/offtop.gif
Следващите неща които имам са винаги в колата:лопата ,въже ,кабели за ток,брадва,одеало,спирт за горене.

Като свърши винцето с малко разредител и е БОМБА. :D

Редактирано от lancer4x4
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Като свърши винцето с малко разредител и е БОМБА. :D

 

Е чак такава пияница не съм :icon_doh: :icon_thumbup: :beer:

Редактирано от МИХТИ
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Темата е хубава, но от моя опит по пътищата повечето шофьори са като "директори". Слизат от колите с маратонки от мушама и яке "гъзовейка", без ръкавици, а пътя е сняг до коленете. В моята кола винаги има много излишни неща, но понякога се налага и да ги ползвам.

1. колан за теглене 3м

2. въже 8мм 30м.

3. лопатка малка

4. гребло за сняг (от септември до май)

5. газово котлонче

6. метално канче

7. Запалка (1000г.)

8. комплект (чаша за кафе, за чай, вилица, лъжица, отврачка за консерви и бутили)

9. чай мащерка (истинска)

10. кабели за ток (собствено производство)

11. кабели (други 3-4м)

12. мултицет

13. фенер с лед(свети до 150м)

14. фенерче с манивела(за резерв, ако паднат батериите на предното)

15. бичкия малка

16. мултитул Leaterman Fuse винаги на колана (нож, клещи, отверки прави 2бр, отверка кръстата, отварячка за консерви и шишета, ножица)

17. комлект отверки BOSH (60 части)

18. звездогаечни ключове комплект

19. ръкавици работни 2 вида

20. вода 2л

21. столове 2бр. сгъваеми

22. брадва

Вероятно забравям нещо, но в това време не искам да ходя да си припомням.

Зимно време преди тръгване за някъде вземам една нагласена чанта с два скиорски панталона, шапка поларена, ръкавици скиорки, гамаши, зинми обувки Garmont и спални чували 2бр.

Зная, че горното не решава всички проблеми, но помага :-)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега ти да не си бил военен, с тази пълна бойна готовност в колата :D

По принцип, няма нужда човек да носи такова оборудване в колата, ако се движи само в града както мен. Но за тези които пътуват, наистина е желателно, защото знаем времето как може да ни изненада. Добре е човек да мисли една крачка на пред. Но, най добрата мярка срещу гадното време е, да не се предприемат пътувания в такова.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Един познат, стааааар шофьор казваше - "Без брадва, сезал и чувал в колата, и лятото не тръгвам!" :spam:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да добавя, още нещо много важно:

Хубаво е да има една или две достатъчно дебели дъски или специални подложки, ако се окопаят задвижващите колела. В този случай трябва и малката лопатка, за да може да се стигне до земята за да се постави крика на твърда основа и да се почисти леда под останалите колела. Хубаво и въжето да е достатъчно здраво (10т. например) и достатъчно дълго да се сложи в няколко ката, ако трябва да се вади колата от канавка например.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

%7Bstyle_images_url%7D/offtop.gif
Ми носи си и 100гр. С4, ако закъсаш, слагаш го под колата, палиш и нямяш грижи....


Мале, кви простотии наредихте в багажника, да се чуди човек как остава място и за шофьор.

И туй въже за 10т. ме разби :icon_doh: - че и на няколко ката.
vladimiroоооv - с въже за 30 тона вързваме кораб 180 метра към кея. :bang:
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Даааа, ще се наложи да повторя - в страната е обявен код "ЧЕРВЕНО"...

 

 

 

 

Съобразявайте се и вижте отново пост № 14 http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/icon_dance.gif

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...