Премини към съдържание

Подполковник Костов


HrSt

Препоръчано мнение

:drive: Относно присветкването с фарове, когато има полицай съм на сто процента ЗА! Няма какво да ми се крият, а и не е казано че само бързите си зимат поука, просто те ускоряват доста по-бързо и затова ти се струва че карат така! Аз лично предупреждавам абсолютно всички, за да не стане "без вина виновен"! Това си е етика между шофьорите излезли на пътя! :plane:

Иван е прав. Патрулките се крият на абсурдни места зад абсурдни знаци от по 60 км на прави участъци. Така с нищо не помагат на движението.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 166
  • Създадена
  • Отговор:

Най-активни потребители в тази тема

Най-активни потребители в тази тема

Интересно ми е, откъде човек може да научи съвсем официално за разпоредбите дето не ги пише в правилника? Вчера си мислех, говори се кое е разрешено, кое забранено, но за разни неща не съм наясно. И кога кое е влязло в сила.. като това за комплектите крушки, че имаш право да си я смениш и да не те глобят, за което пишеше някой, забранено ли е да караш бос или гол, горнището на бански счита ли се че си гол.. и разни такива неща.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е, откъде човек може да научи съвсем официално за разпоредбите дето не ги пише в правилника? Вчера си мислех, говори се кое е разрешено, кое забранено, но за разни неща не съм наясно. И кога кое е влязло в сила.. като това за комплектите крушки, че имаш право да си я смениш и да не те глобят, за което пишеше някой, забранено ли е да караш бос или гол, горнището на бански счита ли се че си гол.. и разни такива неща.

Предполагам, че щом не е упоменато изрично в правилника и ти напишат акт имаш право да обжалваш в съда и там вече всичко опира до тълкувание. Естествено стигне ли се до там, каузата ти е загубена.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В брой 51/26.06.2007 г. на „Държавен вестник" бе обнародван голям Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Промените са многобройни и влизат в сила от събота, 30.06.2007 г. Съществените нови положения, които засягат всеки водач на пътно превозно средство (ППС - включително велосипед, мотопед или състав от ППС) или всеки пътник или всеки пешеходец, са следните:

1. Абсолютно се забранява водач да управлява ППС под въздействие на алкохол , наркотици или други упойващи вещества. Досега се допускаше управление с концентрация на алкохол в кръвта до 0,5 на хиляда.2. Когато в населено място пътна лента е сигнализирана като BUS лента, по нея се забранява движението на други ППС. При нарушаване на забраната санкцията е глоба в размер на 20 лв.

3. Изпреварването на моторно превозно средство (МПС) се забранява пред и върху сигнализирана пешеходна пътека.

4. Забранява се изпреварването и заобикалянето на трамвай от лявата страна.

5. Забранява се навлизане в кръстовище на зелено, ако обстановката ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.

6. В жилищна зона се забранява преминаването и паркирането на МПС в паркове, градини и детски площадки извън обозначените за това места.

7. През деня, освен мотоциклетите, вече и мотопедите трябва да се движат с включена къса светлина отпред и включена габаритна светлина отзад.

8. Слизането и качването на деца до 12 г. от автомобил, спрял на пътното платно, вече може да се извършва само откъм страната на тротоара или банкета.

9. Водачът на МПС вече е длъжен да носи и свидетелство за регистрация (талон) на тегленото от него ремарке, както и документ за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите за ремаркето.

10. Водачът на МПС е длъжен да поддържа чисти табелите с регистрационния номер, фаровете, мигачите, стъклата и огледалата.

11. На водача, собственика или упълномощения ползвател се забранява да предоставя МПС на друг водач, който е неправоспособен или е под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества.

12. При пресичане на платното за движение, на пешеходците се забранява да преминават през ограждения от парапети или вериги. При нарушаване на забраната санкцията е глоба в размер на 30 лв.

13. Водачите на завиващите ППС са длъжни да пропуснат пешеходците.

14. Вече не се допуска на задната седалка на лек автомобил да се превозват допълнително още 2 деца до 7 г. или 1 дете до 14 г. Превозването на деца до 12 г. е забранено на предната седалка, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.

15. Движещите се по пътя три- и четириколесни МПС трябва задължително да бъдат оборудвани с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

16. Промяна в регистрацията на МПС с наложен запор или друго законово ограничение може да се извърши само след отмяна или писмено разрешение на органа, постановил обезпечението, или на друг компетентен орган.

17. Шофьорска книжка вече се издава само на лице, завършило основно образование (т.е. VІІІ клас).

18. При съставяне на акт за нарушение по ЗДвП, контролният талон (първоначално с 39 контролни точки) се отнема и се връща на водача само след като си плати наложената глоба.

19. Не се издава шофьорска книжка, нито неин дубликат, а отнета книжка не се връща до заплащане изцяло на дължимите от водача глоби.

20. Временно се отнема шофьорската книжка на водач, който управлява МПС без застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите – до предоставяне на сключена валидна застраховка.

21. Глобата за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 на хиляда се увеличава – размерът вече е от 200 до 500 лв. (досега беше от 100 до 300 лв.). За същото нарушение водачите с не повече от 2 г. шофьорски стаж и водачите на МПС за обществен превоз на пътници се наказват с глоба от 300 до 600 лв. Когато това нарушение се извърши повторно, наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 1 до 3 г. (досега беше от 6 мес. до 2 г.) и глоба от 1000 до 2000 лв. (досега беше от 200 до 500 лв.). Който откаже проверка за алкохол, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. (досега беше от 200 до 500 лв.).

22. Водач, който управлява МПС, без да е залепил в долния ляв ъгъл на предното стъкло валиден стикер за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите, вече се наказва с глоба 50 лв.

23. С глоба до 50 лв. вече се наказва всеки водач на МПС, който превозва пътници над определения брой места.

24. Драстично се увеличават санкциите за превишена скорост, както следва:

а) за превишаване с 10 км/ч глобата е 10 лв., а за превишаване от 11 до 20 км/ч – 30 лв. (досега глобата беше 5 лв. за превишаване до 20 км/ч);

б) за превишаване от 21 до 30 км/ч глобата е 100 лв. в населено място и 50 лв. извън населено място (досега при всички случаи глобата беше 10 лв.);

в) за превишаване от 31 до 40 км/ч глобата е 150 лв. в населено място и 100 лв. извън населено място (досега при всички случаи глобата беше 20 лв.); за такова нарушение вече има и допълнителна санкция – лишаване от право да се управлява МПС за срок от 1 месец;

г) за превишаване от 41 до 50 км/ч глобата е 200 лв. в населено място и 150 лв. извън населено място (досега при всички случаи глобата беше 30 лв.); за такова нарушение вече има и допълнителна санкция – лишаване от право да се управлява МПС за срок от 2 месеца;

д) за превишаване над 51 км/ч глобата е 250 лв. в населено място и 200 лв. извън населено място (досега при всички случаи глобата беше 70 лв.); за такова нарушение вече има и допълнителна санкция – лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 месеца.

 

Водач, който повторно превиши скоростта на движение с над 31 км/ч се наказва с глоба 300 лв. (досега глобата беше 150 лв.) и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.

 

25. При нарушаване правилата за движение назад водачът вече се санкционира с глоба 20 лв.

26. Увеличава се глобата (от 40 на 50 лв.) за водач на МПС, който извърши някое от следните нарушения:

а) преминава неправилно през пешеходна пътека или покрай спирка;

б) преминава неправилно на жълт или червен светофар;

в) управлява МПС без светлоотразители или с износени/разкъсани гуми;

г) използва мобилен телефон по време на управление, освен при наличие на устройство hands- free;

д) не използва предпазен колан или не носи каска;

е) неправилно престоява/паркира на пешеходна пътека/спирка/кръстовище;

ж) престоява/паркира като втори ред в активна лента за движение до спрели МПС по посока на движението;

з) превозва деца в нарушение на законовите изисквания.

27. Значително се увеличава глобата (от 20 на 50 лв.) за всеки пътник в МПС, който не използва предпазен колан или не носи каска.

28. Глобите с фиш до 50 лв. (при маловажни нарушения) вече се плащат веднага, на място.

29. Вече не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които се налагат глоби по ЗДвП до 50 лв. включително.

30. Снимките, видеозаписите и разпечатките, изготвени с технически средства/системи, заснемащи/записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС, са веществени доказателствени средства в административнонаказателния процес.

31. Всички глоби по ЗДвП трябва да се заплащат в 1-месечен срок от влизането в сила на наказателното постановление/съдебното решение или определение.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Е това е "истината" :icon_censored:

28. Глобите с фиш до 50 лв. (при маловажни нарушения) вече се плащат веднага, на място.
:confused1:

А касова бележка ще ми бъде ли издадена или да се надявам, че ще са добросъвестни :icon_censored: ?!?!?!?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Е това е "истината" :icon_censored:

:confused1:

А касова бележка ще ми бъде ли издадена или да се надявам, че ще са добросъвестни :icon_censored: ?!?!?!?

Вероятно полицаите няма да носят със себе си касов апарат, но пък ще ти дадат екземпляр от фиша.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Е това е "истината" :icon_censored:

:confused1:

А касова бележка ще ми бъде ли издадена или да се надявам, че ще са добросъвестни :icon_censored: ?!?!?!?

 

Естественно ще получиш копие от фиша !

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 1 година ...

Та да се върнем на темата!

Ето 2 клипчета, който карат човек наистина да се замисли и то сериозно.

Билбордите по българските пътища са супер неефективни след като се мине 2 пъти покрай тях.

Трябва постоянно да се измислят нови и нови неща на подобна тематика след като сами не можем да се контролираме.

http://www.vbox7.com/play:7570b9a3

http://www.vbox7.com/play:06d7e82f

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Хора когато завали дъжд по дяволите карайте нормално, бъдете по внимателни и си оставяйте повече спирачен път. ПИСНА МИ! Всеки път като завали дъжд една част карат като костенурки и така създават предпоставки за инциденти. Други пък карат кат идиоти както си карат лятото(повечето до към 23 години) и естествено на светофарите по трима се събират. Днес заради някакви идиоти които се омазали на ХМС Младост аз от Младост 4 до Шипченски проход съм се влачил цели час и 40 мин(нормално се минава за 25-30 мин в задръстване). То се нагледах на всякакви. Маршрутка бичи в срещуположното и не му пука. От дясно един бакшиш замалко да ми отнесе задницата щото слиза от бордюра на които си е карал ама да му се невиди спирка видиш ли направили. А на едни гаменчета с тунунгована Корса ми идеше да им завра пернишкия номер в г**а. Е най после минах задръстването и си викам край сега малко спокойствие да ама не. Правя си ляв завой на Дунев към Шипченски и видиш ли един тарикат с джип не може да чака минава пряко от срещоположното та на трамвайната. Да ама си реши да слиза и към мене аз свира тоя продължава.Добре че тоя от дясно ми направи път та се събрахме трима на две платна. Е тука полудех. Викам си тоя го пребих ако ще и сто кила да е. Да ама тоя засече тия от дясно и влезна по уличките. А това ми се случва за втори път.Първия беше с некъкъв с Зафира и което беше най лошо имаше и бебе. Е може ли с бебе и жена да караш като олигофрен и това не го разбирам. Като за капак на прибиране съм си се наредил в платното за наляво (има други две за направо и дясно) първи на светофара и си чакам. По едно време до мене спира едно ново Волво купе. Да ама на тези за направо им светва зелено и ха тоя бил за наляво. Естествено ме засича. Още не ми беше минало от сутринта и реших, че тоя не е повече от 8 зад мене.Тук е момента да вметна, че след като завиеш в ляво има две платна като най дясното е за автобуса да спира и след няколко 2-3 метра почва да се стеснява и свършва. Е светва ми зелено и тръгваме успоредно. Да де ама тоя вижда че му свършва пътя, а и зад мене не може да мине, че го не пускат и идиота вместо да спре реши че може да мине пред мен. Е да ама самолета не отстъпва пред Волвото нищо че е купе. И ако не го бях наблюдавал внимателно и не натиснах спирачките тоя си ме беше обърсал като нищо. След това мина три пешеходни пътеки с мръсна газ без изобщо да му мисли. И тука идва най интересното оказа се че спрял малко преди моя блок. Оказа се някакъв мамин син който се прави на големия тарикат. Е тука си излях и яда от сутринта. Дадох му няколко съвета как би трябвало да се кара. Пича даже се извини няколко пъти(май и гащите подмокри ама ми идеше да го пребия). Е заради такива стават катастрофите. Трябва да се кара с мислене и съсредоточеност. Айде утре ще пиша пак, че днес май емоционално го давам.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Добре си му поговорил!

Ако всеки реагира на тези тарикати, ще почнат да се замислят преди поредната глупост.

 

Но отиват мноооого нерви. Като ти чета поста, не под пара ами направо си останал без нерви.

Излял си го на един дъх.

 

Споко човек. Няма изгледи нещата да се оправят.

Аз едно време палех моторетката, но сега ми е все тая.

А не би трябвало. Защото утре тоя пикльо ще убие някой на пътя. А да беше само той, да поговорим.

И както беше написала Светла (в случката за кравата на магистралата и тел. 112), когато стане белята, почваме да се замисляме,

нямаше ли по-благополучен сценарий.

 

Има разбира се. Но той е далеч в бъдещето, когато (ако) всички в пропадналата ни държава започнат да си гледат съвестно работата.

Ееех мечти ...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да ви кажа аз гледам да съм максимално толерантен към всички, случвало се е да светне зелено и да ги чакам по 5-10 сек докато видят и тръгнат... за секунда не съм им свирнал или нещо такова... наблюдавам обаче че и тези зад мен нищо не правят, а изчакват съвсем културно. Ест. случвало се е един-два пъти и аз да направя някой гаф, ама гледам да не правя, че както съм с такава кола и всички сигурно си мислят "глей го това пишлеме къде е тръгнал"... ама не може да сме перфектни. Обаче има случаи когато просто ми кипва и на мен. Аз бачкам при семинарията, минавам през ндк към пирогов, после кръговото на руски и от там опълченска и към нас вече е спокойно... обаче точно по тоя маршрут ми иде не знам какво да ги направя 20% от "водачите". Значи като се почне от светофара пред хотел хемус. Там има 3 ленти като първата е за направо и наляво, а другите две са за надясно. Да обаче, много често се случва някой волно или неволно да мине в средната лента (за наляво) и да чака за направо. А бре... случва се да не види някой, обаче забелязах, че някои си го правят без да им дреме... заради тях си седя вдясно, че иначе един господ знае кога ще мина. Второто място където ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАТЕ!!! ако вървите от хемус към ндк и при завой наляво (покрай McDonald's) трябва да се изнесете вдясно по улицата (тази която върви нагоре към кръстовището с витошка и лявото платно е за пирогов)... на това място на 2 или 3 пъти съм се разминавал на милиметри заради някакви които НАРОЧНО си минават отдясно (аз съм в най-дясната възможна лента за на ляво... те са 3). Най-тъпото е, че даже се бутат после да минат и честичко си ме засичат. Преди ми правеше впечатление... пазех си колата, защото ми беше нова, ама откакто някакви дето явно не могат да паркират са ме надрали от всички страни... вече не ми пука и хич не ги пускам... ако ме надерат нека викнат КАТ да видим кой ще е прав и кой крив. И последните препирания са на кръстовището на опълченска и стамболийски (където е мола). Като се набутате в задръстването има 3 ленти. най-лявата е за направо и наляво. Средната е за направо, а дясната е за надясно (но не и за направо). Само че понеже е най-празна обикновенно (защото голяма част от водачите спазват знаците), някакви нахалници се бутат от там (най-често бакшиши и маршрутки... за тролеите нищо няма да казвам, защото те си имат спирка там и няма как иначе да минат хората) и засичат тези които са си в правото да минат. Че и най-нахално свират, псуват и не знам си какво още. Ама както каза един колега някъде из първите страници... музиката успокоява... за тва съм се заредил с много ватове и ич не ми дреме кой ще ми свири или ще ме псува :rolleyes:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Явно ремонта пред семинарията е приключил, щом не спомена тази комбинация от кръстовища. :)

Иначе маршрута ти е уникален. Ако току що взел книжка водач мине безпроблемно, значи е пачен. Пълно е с капани за млади шофьори. :D

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Еми моята е още топла (от август тази година) :rolleyes: А за семинарията не знам за кое точно имаш в предвид, защото аз съм на ъгъла където е едно казино. Надолу по уличките има едни които ги редуват и в момента има една в ремонт, но ако говориш за главната която идва от хемус... тя е готова, но към 6 е ужасно задръстване по нея и се измъквам през малките улички :icon_angel:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тая "безопасност" дето я има по пътищата и по простотията на хората днеска на два пъти се опита да ми потроши колата и за жалост втория път май успя. Два пъти ми се наложи да мина по булеварда който върви под хотел "Хилтън"... минавам първия път и в най-дясната лента - ремонт... сменят настилката. Ако сте минавали по това платно може би сте попадали на една много хубава дупка в която на 15-20см надолу е капак на шахта. Та... правят ремонт точно където е тая дупка и си викам... най-сетне ще я оправят. И докато си го мисля... една от псевдо-оградките пада точно пред колата ми и за жалост нямаше как да я избегна и минах през нея... сещате се че със 17-ки джанти и свалено окачване ми минаха какви ли не минусови температури през тялото. Прегазих я и на колата нищо й нямаше... както и на оградата ако на някой му е жал за нея... хора обаче нямаше наоколо от работниците да ги погна и си продължих. Минавам втори път от там и гледам че са разкарали и огради и камиони... а бре всичко. Кеф... хубава настилка, карам си аз спокойно, безгрижно след което колата ми "нежничко" влиза в ДУПКАТА ПО СРЕДАТА НА ТОКУ ЩО АСФАЛТИРАНИЯ ПЪТ!!! Мда... онази същата която споменах по-горе. За чий *** са преасфалтирали път и са оставили ЕДИНСТВЕНАТА дупка?! Нямам думи просто какво може да му се случи на човек по нашите пътища... при това в центъра на един от най-натоварените булеварди, където настилките би трябвало ако не перфектни, то поне без дупки да са. Стискам палци само джантите да са ок, че хич не ми се разправя с изправяния :( Така че ако минавате от там внимавайте и не се подлъгвайте по новата настилка :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създаване...