Премини към съдържание

Как да спрем вандализма?


Препоръчано мнение

Здравейте!

Не мога да не споделя огорчението си от поредния акт на вандализъм в България, София.

През нощта са изпочупили стъклата на 2 мицута - едното е моето (със счупено стъкло на задната врата), другото е на някой друг комшия - с 2 счупени странични стъкла и изкъртено табло, както ми казаха ченгетата, които стоят съвсем наблизо през деня.

За съжаление обаче през нощта няма никой и тия наркоманчета или каквито и да са могат да си действат безнаказано.

Това е в ж.к. Мусагеница, точно зад Орифлейм.

Според мен явно някой периодично е следил какво става, тъй като много често ми се случва да си нося служебния или личния лаптоп, както и други неща с мен. Успяха да откраднат и подаръка за един приятел, електронен Дартс, както и мои си неща, като пасти за полиране, просто защото бяха в торбички в багажника.

Ходих до полицията и написах жалба по случая, но едва ли ще предприемат нещо. А знаят че има хайки защото самите те споделиха с мен че едно Рено много често го нападали.

Нямам думи, само ми е много мъчно че така изпотрошиха хубавите колички.

Другото е малка грижа, но реакцията на някои хора по улиците става все по-немислима.

Вчера един спря пред мен и излезна да ми се кара, само защото се готвех да правя обратен и леко съм го засекла, без да го застраша изобщо.

Само се чудя кой им дава право да го обръщат на саморазправа по такъв начин ...

 

Искам с този пост да предупредя всички и много да внимават за (не)случайни наблюдатели там, където спират и паркират.

Лек и успешен ден на всички.

 

П.С. Не съм сигурна дали темата е на правилното място и нека модераторите да се чувстват свободни да я преместят другаде ако така преценят.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Много съжалявам за случилото се :( на наш колега от форума преди седмица му разбиха ключалката и задното стъкло (Carisma GDI) пред ВИАС по сред бял ден, явно наистина има някакво отприщване на вандалщита и то абсолютно ненужна. Лошото е, че понякога нищо не можем да направим освен да се молим сутринта колата да е на старото си място, цяла и без поражения :icon_crying: А за ж.к. Мусагеница и Дървеница съм чувал отдавна да стават такива неща и то не рядко - чичо ми живее там и имам някакви наблюдения.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Е, в тоя род на мисли, на мен в сряда ми счупиха дясното стъкло и ми откраднаха музичката със все половината централна част на таблото. И това става в центъра посред бял ден на 100м от софийско градско и района е тъпкан с полиция.

Чист късмет е това, че веднага успях да си намеря и купя такава част от таблото, която липсваше (не са го хвърлили около колата... кой знае мойто къде е). Благодарности на palankasov за частите :)

 

Та така... Аз не знам за начин да си опазим колите... Мислех си да седна с някой скрито и да чакам вандалите като почнат да оглеждат колите да им нанесем грозен побой, но това само ще ни тежи, а няма да оправи положението. Полицията ако не си върши работата, ние не можем да я свършим вместо тях...

 

За жалост това е положението в прекрасната ни Родина...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Съжелявам за случилото се с Вас и Вашите автомобили :icon_crying:

По повода за полицаите!?Мисля че по тази логика до всяка кола трябва да има полицай(абсурдно),нямали култура в самите нас и околните, положението няма да се оправи НИКОГА.

Аз си държа :mitsu-smiley: пред вкъщи(дано да не викам дявола),до този момент нищо не ми липсва по колата-освен капачките на винтилите(деца, какво да ги правиш :icon_blush: )

Решението е само едно, да си опазим диамантчетата-застраховка и то пълно автокаско(колкото и травиално да звучи-върши работа).

Успех с възтоновяването на колите

Поздрави.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Първо да кажа и аз на колежката, колко съжелявам за случилото се! После искам да спомена, затова как ми се смеят, че не съм искал да си оставям колата без надзор, защото си живея в къща и си я държа заключена в гаража, а на колега от клуба му надраха колта с ключ :(... И накрая да спомена, че саморазправата води само до главоболия...Ето го и спама: преди година бях нападнат и в самозащита (без малко да ме удошат) нанесах няколко удара и сега искат да ме съдят...Баба ми (лека и пръст) казваше : "-Всичко, ще се оправи", а тя самата след 70 години трагичен живот в тая ...... държава недоживя оправия :(

P.S. Неискам да отчаяйвам никого...Аз лично съм патриот и искам тук да си умра но............

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Напълно те разбирам. За съжаление покрай блоковете в София не можеш да очакваш да намериш толкова гаражи колкото биха свършили работа. Другия вариант е да си купиш къща ... е аз не мисля че ми е по възможностите да си купя къща в София в момента. Чувам напоследък цени на гаражи от порядъка на 20000 евро - пожелавам да има повече хора да си ги позволят.

Направих каквото мога - в момента колата е на охраняем паркинг. На който също в момента няма свободни места за месечен абонамент затова си плащам хубавата дневна тарифа. Ами това е, така е в България.

И това при положение че работиш не лоша работа и получаваш нелоши пари ... Но не работата ни оправя в нашата държава.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за случилото се колежке :icon_crying: Дано има някакъв резултат от полицията,но много се съмнявам.Преди време разбиха стаята,в която живеех в Ст.град.Идва полиция,снеха отпечатъци,писах жалба...Но никакъв резултат.Докато живеех в "Хаджи Димитър" след една нощна смяна се прибирам и гледам 4 коли пред блока без стъкла на предните леви врати.И колата на приятеля на сестра ми беше пострадала.Дойде полицията,снимаха,струва и споделиха че за периметъра около нашия блок са разбити общо 12 коли.Просто наркоманчетата бяха направили основен тараш...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам за случилото ви се колеги.За съжаление действителността е навсякаъде такава,не само в София.

И при мен имаше такива вандалски прояви.Тъкмо си купих колата и за няма и месец ми разбиха предното стъкло,след това я надраха с ключ,после ми счупиха предният фар и ми взеха лайсната от тавана.Ефекта от подаване на жалба в полицията е никакъв(почти).Записват те там колкото да водят статистика за извършените престъпления.Един от начините да се предпазим ,както казва bate pleven e да си направим пълно каско.Лично аз съм доволен,защото ми бяха възстановени всички щети(generali-под крилете на лъва).Другият начин(платен паркинг)не винаги е удачен,защото и там се правят удари на коли,а самият собственик на паркинг бяга от отговорност.И какво става?Хем си плащаш хем не получаваш защита.Пак главоболия.Най-оптимистичният вариант е да се развие самосъзнанието на хората и да няма такива вандалщини ,но това е по скоро утопия.Остава ни само да се молим да не ни набележат колата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Докато четох бая неща ми се натрупаха да казвам, да видим дали ще ги синтезирам.

 

1. Наистина и аз искрено съчувствам на пострадалите колеги... явно вече няма човек, който да не се е опарил от крадци, идиоти и вандали

 

2. За охраняемите паркинги - както е казал колегата lentqq, няма смисъл! На семеен приятел му откраднаха оттам колата... собственикът на паркинга каза: "М'че аз к'о да напраа?". Съди го и изгуби делото, тъй като нито един платен паркинг не документира или записва оставените автомобили пък и дори да го правят, никъде не удостоверяват какви задължения поемат! Чувал съм и за случаи на ожулена боя при паркиране, на крадени външни части от колата, като лайсни, чистачки и т.н.

 

3. Какво може да направи полицията? - ами често казано много и не е нужно да спят до всяка една кола, както е написал един колега по-горе! В моя квартал (Дружба 2) преди години имаше невероятен бум на престъпления... нападения по улиците, грабежи на коли, на апартаменти... страхотия! От около година насам има невероятно ефективна практика - от към горе-долу 10:30 вечерта започват да обикалят патрулки по малките улички, като се движат с някакъв мини прожектор вътре и карат с около 10-15км/ч. Ако видят някъде човек по паркирана кола или пък ходещ и съмнително оглеждащ се тип, веднага го осветяват, спират и правят пълна проверка на документи. Мен самият почти винаги, когато се прибирам след 1:00 през нощта, след като паркирам пред блока, идват и ми проверяват личната карта... не е за колата или алкохол - проверяват те просто кой си и къде живееш. Ако не си от квартала те разпитват какво правиш и ти записвам личните данни с един четец... ако нямаш лична карта - возят те до РПУ-то да се обясняваш защо.

На мен дори ми се случи да сляза да си взимам едни неща, които забравих в колата... слязох към 11:30 - 12:00 през нощта и се зарових в колата. Дойдоха, спряха пред колата и слязоха да ме проверяват. За зла беда не си бях взел документите на колата, защото слязох по чехли от входа. Затиснаха ме до колата и се обадих на брат ми да слезе, за да им покаже, че съм собственик - евала за което!!! Така се процедира и е невероятно полезно! Откакто се прави не съм чул човек да се оплаче за разбита кола... Е, разбити апартаменти има, но са драстично по-малко на брой!!!

 

Така че - има как да се реши проблемът и не трябват толкова средства и човешка ръка - по една патрулка на горе-долу 4-5 пресечки е предостатъчна... те джамбазите не могат да разбият прозорец и да откраднат нещо пък и да изчезнат за по-малко от минута-две, пък патрулката май на толкова циркулира.

 

4. Опцията пълно автокаско е добре, дори задължително в днешно време, но пък тя не помага срещу кражба на лични вещи от кола, за кражба на касетофон, а вече масово крадат без панел дори.

 

5. И аз да си разкажа накратко мъките и перипети с кражби и вандали.

- Едно от най-фрапиращите, които помня, е от 1997г. когато разбиха на баща ми форд-а, за да откраднат хляб от задното стъкло!!! Беше пословично... да разбиеш кола за хляб!!! Вътре имаше чанта с документи и ценни работи - не я бяха пипнали!

- На първия ми автомобил ми разбиха за касетофон прозореца... бях спрял на кръговия паркинг на лифта в Драгалевци... нямаше ме точно 12 минути... върнах се - счупен прозорец и откраднат касетофон, без панел! От багажника - взет пожарогасител, аптечка, въже за теглене... дори ми бяха разбили манометъра на газовата бутилка! Две седмици по-късно ми казаха, че на Горубляне имало типове, които продават касетофон без панел, който може да ми пасне и било евтино. Като отидох и показах панела, дебелият идиот ме попита: "Къде ти го взеха". Като му отговорих, той се усмихна и ми каза - "Оооо, ти си късметлия... може дори твоят личен да ти намерим! Това е от нашия район" - казах го на полицай, той се намръщи и каза: "Еми да... тъпо!" и нищо не направиха... Когато продадох колата, подарих този касетофон на брат ми... преди месец му го откраднаха, но този път с панела... като колата беше паркирана на опашка пред КАТ! Пред очите на десетки полицаи... Лоша карма!

- Не сегашното Мицубиши, да не дава Господ, но не са ми разбивали за кражба никога нищо. За смекта на това имам следните травми, причинени от съседи:

* Счупен стоп

* Чистачките бяха вдигнати и осукани като тирбушон - между другото, много арт вандализъм! Никога нямаше да ми хрумне

* Откраднати пръскалки за чистачки

* Липсващи тапички на винтили, спаднати гуми, одраскана боя

* Веднъж дори ми бяха наредили лайна, камъни, трева и други неща по предния капак

 

Ще попитате защо!?!? Ами защото съм паркирал на любимото място на някого и е решил да си го върне... Полиция? Казаха ми, че нищо не мога да направя, ако нямам доказателства... Пък като ти намажат стъклото с лайна... и да имаш автокаско, Крилете на лъва няма да дойдат да ти го измият, за да не смърди, нали?

 

Преди месец чух за прострелян мъж в Младост... защото е паркирал на любимото място на някакъв, който се прибрал пиян... правете си сметка! И се пазете... Живеем в джунгла и явно важат законите на джунглата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ох, започва да ми омръзва...

Вчера ми откраднаха задния номер на колата! Сигурно лапетии, за да гепят бензин от някоя бензиностанция. Можете да си представите какво следва - нов талон, нови номера, презаверяване на гражданска, каско, може би нов преглед...

И това 1 седмица след като ми разбиха колата и ми откраднаха CD-то заедно с централната част на таблото.

Вече съм решил, че ако някой ден случайно хвана някой в крачка да се опитва нещо да прави около някой автомобил, ще направя неща, за които може би после ще съжалявам. Но то му писва на човек... :icon_n_furious:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Вече съм решил, че ако някой ден случайно хвана някой в крачка да се опитва нещо да прави около някой автомобил, ще направя неща, за които може би после ще съжалявам. Но то му писва на човек... :icon_n_furious:

 

Не си заслужава! :icon_box:

После ще го изкарат "случайно минаващ гражданин", а ти ще си двойно потърпевш !

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не си заслужава! :icon_box:

После ще го изкарат "случайно минаващ гражданин", а ти ще си двойно потърпевш !

 

Абсолютно вярно - опасно е... ще те минат по бързо производство, ще ти дадат някоя условна и на всичкото отгоре като поп ще му платиш едно 5-10 хилядарки за морално обезщетение!!! По-добре го гони, ако трябва и с колата и се обади на застрахователи и полиция - те като го хванат, няма да го бият по-малко :) Пък и знаят къде най-много боли...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих му счупил ръцете.

Нека после да ме съди - ОК ще ме осъдят, ама после като го хвана много ще се замисли да ли да ме съди отново. Знам, че звучи зверски и малоумно, но това е единственият начин.

На мен досега кола не са ми разбивали (де не викам дявола), но пък за сметка на това офисът беше разбит веднъж, а втория път майка ми и секретарката изживяха една филмова сцена на въоръжен обир. И както можете да се досетите и в двата случая няма никакви задържани и като се има предвид, че има доста силни позиции в МВР. Ама какво да се прави, както казват французите "Се ла ви" (не знам френски ще бъда благодарен ако някой ме поправи)

 

ПП: сега се сетих при първия обир от СОТ, ми дадоха марка и номер на заподозряния автомобил Голф 2 или 3. Отидох при дознателя и ми дадох всичката информация за Голфа и неговите собственици (криминално проявени) и познайте какво се случи едно голямо НИЩО.

 

Та единственият начин да се справим с престъпността е и ние да станем престъпници. Иначе просто ГОРИШ.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

"Се ла ви"

C'est la vie се пише ;)

 

А иначе по темата - може би си прав... факт е, че когато в цивилизацията за кражба се режели ръка... за повторна кражба - и втората ръка, не е имало кражби!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно вярно - опасно е... ще те минат по бързо производство, ще ти дадат някоя условна и на всичкото отгоре като поп ще му платиш едно 5-10 хилядарки за морално обезщетение!!! По-добре го гони, ако трябва и с колата и се обади на застрахователи и полиция - те като го хванат, няма да го бият по-малко :) Пък и знаят къде най-много боли...

 

...всъщност къде най-малко остават следи ;) :icon_box: !!!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

...всъщност къде най-малко остават следи ;) :icon_box: !!!

 

В бъбреците, правилно... там се получава само вътрешно разкъсване и няма следи... освен това се извива ръката през гърба и се гъне тялото настрани... адска болка - няма следи! Плюс ритане между краката, защото престъпниците обикновено са малоумници, а малоумниците имат свойството да са срамежливи... и ако трябва медицинска експертиза, че са му сини ********, няма да иска да покаже :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих му счупил ръцете.

Нека после да ме съди - ОК ще ме осъдят, ама после като го хвана много ще се замисли да ли да ме съди отново. Знам, че звучи зверски и малоумно, но това е единственият начин.

+1

Абсолютно подкрепям. Ако тръгне да те съди - смазваш го чрез трети лица (в България живеем все пак).

 

Преди да си взема Лансера, карах едно старо опелче.. без аларма, без застраховка, без нищо. Касетофончето му беше толкоз вехто, че бих го подарил и без това. Така че, не се ядосах, като го взеха (едната врата се отваряше с поглед, така че не счупиха нищо). Това, което ме ядоса обаче, наркоманчетата шибани си намерили цигари в жабката и нагло изпушили две в колата, вътре!!!

Е те това е наглост, за която ако ги бях хванал, щях да заслужа поне условна, но пък щях да се изкефя много :icon_rock:

 

Истината е, че само пълно каско помага, при това при сериозни батета, дето режат уши (вие си ги знаете, няма какво да спамя с имена). Заслужава си спокойствието! Сега съм решил да сложа скрита камера (живея в къща и държа колата на двора, но все пак); и ако евентуално нещо се случи в обсега на камерата, с радост ще дам филмчето на мутрите.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Има една програмка - CamGuard се казва. Работи с WEB камера, като може да се включи и стандартна цифрова камера чрез USB кабел.

Хубавото е, че можете да зададете области на аларма, т.е. ако се появи движение в тези области компютъра включва аларма.

Пример:

Искате да охранявате помещение, намиращо се в коридор, по който се движат хора. Тогава маркирате само тази част, където е вратата. В случай, че някой се доблежи до вратата, алармата се включва, ако се движи по коридора нормално - не.

 

Има и специализирани устройства за запис от охранителни камери - 400-800лв. без харддиск. Него си го купуваш отделно по свое желание. 200GB диск, осигурява съхраняване на информация за мовече от месец. Има и платки за монтиране в компютър - 80лв. за 4 камери.

И много още начини на охрана - пасивни и активни, хуманни и не толкова.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Един приятел, преди много много време, си гледаше дружелюбен отровен скорпион в колата... животинчето там си живуркаше - той само като се качваше го прибираше в мини клетка под седалката, а като паркира го пускаше... Скорпионът него не го хапеше, но на непознати направо си налита на бой... дори да не го убие - така ще го жилне, че няма да му се размине ходене в болница... а отиде ли с подобно оплакване, веднага ще го хванат!

 

Хитро :) Имаше всякакви идеи, през спринцовка в седалката, която махаш преди да влезеш, блокажи, ала бала... но е опасно, защото сам можеш да станеш жертва на своите си капани... Примерно - изморен си... 20 часа си бил в офис... тръгваш си и забравяш да махнеш спринцовката от седалката... БАМ! И така...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

КОЛЕГИ БЕСЕН СЪМ :icon_censored: ТАЗИ СУТРИН СЛИЗАМ И КАКВО ДА ВИДЯ?! ДВЕТЕ ДЕСНИ ГУМИ НА ДЖИПА НАРЪГАНИ С НОЖ :icon_censored: НАПРАВО МИ ИДВА ДА УБИЯ НЯКОИ :icon_censored:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече започвам да защитавам мнението за разрешаване на саморазправата от закона. Трябва някой сериозно да пострада, за да се намали тая свободия!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

КОЛЕГИ БЕСЕН СЪМ :icon_censored: ТАЗИ СУТРИН СЛИЗАМ И КАКВО ДА ВИДЯ?! ДВЕТЕ ДЕСНИ ГУМИ НА ДЖИПА НАРЪГАНИ С НОЖ :icon_censored: НАПРАВО МИ ИДВА ДА УБИЯ НЯКОИ :icon_censored:

 

Лошо много лошо, просто плиткоумието и злобата никак не са изчерпани. Това деяние по подразбиране се предполага, че сигурно е от съседите някой. Ама номера е как да се разбере. Но който и да е не че би имало някакво оправдание за постъпката му. Как да има доверие човек, как да е позитивно настроен и тем подобни, като постоянно се сблъскваме с подобни простотии.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

КОЛЕГИ БЕСЕН СЪМ :icon_censored: ... НАПРАВО МИ ИДВА ДА УБИЯ НЯКОИ :icon_censored:

Можеш! Най-много да получиш 3 г. условно с 5г. изпитателен срок, но в затвора няма да влезеш 100%, ако ти е за първи път.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз така както виждам решението е да се сложи камера с нощно виждане и да го спипаш на място когато прави злодеянието! Иначе не си е работа да седиш и да го дебнеш по цяла нощ :(. Искрено ти съчувствам за случката.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...