Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Дайте препоръки за PVC дограма


Препоръчано мнение

Здравейте, предстои ми смяна на стара дървена дограма. Решил съм да слагам PVC. Ясно ми е кои са най-ефтините и кои са най-скъпите марки и няма да си сложа нито Ролпаст, нито Сламандър. За момента съм сложил на кантар Века, Трокал, Декьонинк или евентуално Рехау. Казвам евентуално, защото първите 3 ги водят уж по-добри, а разликата в цената е пренебрежимо малка. Ако някой има опит с някоя от желаните от мен марки или с някоя фирма която монтира дограма, моля да сподели. Ако пък имате предложения за нещо различно(като марка)от тези, които съм споменал, няма да се разсърдя да ги споделите.

Редактирано от kr0tal
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

По мое лично мнение,ще ти споделя да НЕ си купуваш дограма VIVA PLAST. По-големи боклуци няма.Много ще съжаляваш,ако си я поставиш. За предпочитане са немските дограми.Аз избрах стъклопакет отвътре с К-стъкло,отвън с огледално покритие,а посредата с газ аргон. Скъпо,но ефективно и не те виждат,докато не светнеш лампата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,колега.И трите скъпи марки си заслужават и почти няма разлика в качествата им. Не знам защо отричаш Ролпласт, но явно ти си имаш причина. Но моят съвет е следния: Много важно е какъв стъклопакет ще си избереш, а не толкова каква ще е дограмата. Попрочети още мнения във форума, порови се и в някои форуми за строителство и се надявам да намериш най - доброто.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Важен е профила, важен е и стъклопакета..но най-важно е двете да са подбрани с близка топло-проводимост, за да не се получават големи разлики и съответно конденз. Обкова също не е маловажен. Аз пък не знам защо не иска саламандър, смятам че това е доста добра и доказана марка.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти е спешно,изчакай откриването на Стройко...от 19 т.м.....дават и добри отстъпки ако направиш покупка по време на изложението....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Важен е профила, важен е и стъклопакета..но най-важно е двете да са подбрани с близка топло-проводимост, за да не се получават големи разлики и съответно конденз. Обкова също не е маловажен. Аз пък не знам защо не иска саламандър, смятам че това е доста добра и доказана марка.

 

Ами не , че не искам Саламандър, ами просто е най-скъпата. Цената и е двойно по-висока от на Рехау например. А относно Ролплас съм чел мнения на недоволни клиенти. Нищо лично и никакви наблюдения. Прочетох също че най добрия обков е на Мако , Рото или Сигениа.

Според една "продавачка" Декьонинк е по-добра от Рехау заради "армировката", понеже профила в касата е кутиеобразен, а не "У" както е в Реаху. В крилата обаче забелязах че профилите на Декьонинк са почти "Г", а при рехау пак са "У". Моята "инженерна" мисъл ме води до извода, че по важно е как е армирано крилото, защото реално то провисва, а касата е захваната на няколко места към неподдаваема опора - стените и трудно ще провисне или подаде. Та в момента сам съм се изправил пред една сложна дилема, вместо да си взема най-изгодната от четирите :icon_doh:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти е спешно,изчакай откриването на Стройко...от 19 т.м.....дават и добри отстъпки ако направиш покупка по време на изложението....

Мисля , че това беше един много добър съвет :icon_clap:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не забравяй за обкова които ти монтират.

 

Дори и най-добрият профил при некачествена изработка и монтаж може да съсипе крайния продукт.

Аз бих наблегнал на стъклопакет с ниско имисионно стъкло.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На обкова ще държа определено, защото съм виждал хубава дограма с лош обков, и духа все едно си със старата дървена ... Иначе за стъклото - препоръчаха ми да не е Ка, защото апартамента е изцяло южен и лятото ще е голям парник. Има вариант за някакво стъкло "4 сезона", което е по нова технология , но е доста скъпо ... така, че си оставам на варианта обикновенно бяло 24мм :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Повечето профили се сглобяват тук по лиценз. Каквато ще да е дограмата, важното е как е направена тук в България. Общо взето ако старата дървена е крива и ти духа, каквато и ПВЦ да сложиш, няма да сбъркаш. Е само да не е някоя бяла евтина, защото току виж пожълтяла и се опекла от слънцето.

Много хора без да могат реално да преценят качествата на даден вид дограма масово препоръчват да е с еди какво си емисионно стъкло, Ка стъкло, профилите да са не знам си какви. Всъщност те не са ползвали дълго време дадения вид дограма, за да могат да дават оценки в дългосрочен план, а тук става въпрос прозорците да седят там дълго време и да ти вършат работа - да пропускат или да не пускат топлото отвън (от слънчевите лъчи), да шумоизолират, да се разбиват по-трудно и да не се разпадне нещо по някое време.

Масово препоръчват да е с аргон, защото допринасял за топлоизолацията. Може, но според мен това са таратанци и само си дават парите. Тоя аргон едва ли ще седи дълго там, доколкото го има.

Ако искаш да събираш топлина - поръчваш двоен стъклопакет с Ка стъкло. Слънцето ще те грее и зимата, а лятото климатика ще почива по-малко. Не съм сигурен в това, само съм разпитал този-онзи. Аз не поръчах такова стъкло за нашите три джама.

Ако искаш и да се шумоизолираш, тогава троен пакет.

Някои казват че ако едното стъкло е 4, а другото 5 см. това подобрявало шумоизолацията при дистанционер 24 мм( който масово се предлага всъщност). Ами много ясно че ще има малко подобрение. Все пак единия джам е по-дебел. Ми ако е 3 санта, да не е да стане зле...

Ако си на първия или втория етаж и искаш да се защитиш от влизане с взлом, избираш с триплекс.

Самите профили са някъде 3 мм отвън и 1 мм отвътре. Някои са пробвали да засилят парче от пластмасата в цимента и едни отскачат, а други се разбиват на парченца. Рехау се чупи примерно...

С повече камери - по-добре. Хем прозореца е по-здрав, хем загубата на топлина отвътре навън става много съмнителна, но става по-темелно и скъпо. Особено с 3 стъкла.

Здравата дървена дограма има най-ниска топлопроводимост (най-малко загуби на топлина), а най-много от топлината се губи не през стените, тавана и пода, а през стъклата.

Конденз няма да има ако отопляваш и не готвиш зимата без да отопляваш. Трябва и да се проветрява също. Обикновено си се получава, но малко и изчезва след известно време.

Шуко са хубави.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм със Саламандър но явно ти неискаш, но ти препоръчвам Рехау доколкото съм запознат е доста по добра от българските профили, а в класацията по качество стои малко след Саламандъра. Тези мнения са базирани на практически опит понеже съм се занимавал с ПВЦ дограма преди доста време.

 

А Шокото няма какво да го коментираме но е доста скъпо :)

 

П.П. Имай в предвид че качественото монтиране е много по важно от качеството на профила :icon_dance:

Редактирано от valio_
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се включа малко - най-важното при дограмата се оказва не кой е производителя на профила, ами кой я прави (сглабя, монтира и т.н.). Някои пичове слагат подсилващи метални шини в определените за това отвори, други пропускат и прозорците се държат правоъгълни само благодарение на стъклопакета. И с времето увисват.

Аз преди няколко години като взимах дограма, действах с познати и препоръките от хората, които правят дограмата бяха:

- в България не е необходим профил повече от 3 камери, ако е качествена марката. С повече камери е за съвсем друг климат и много скъпи стъклопакети. Тук чак такава изолация никой не прави и по-скоро стените ще са проблем отколкото дограмата.

- ако искаш шумоизолация, доста добър вариант е и 32мм стъклопакет - повече въздух, повече изолация. Аргона е по-скоро за да можеш да се хвалиш с него, отколкото да върши някаква сериозна работа.

- по-добре най-добрия обков, който можеш да си позволиш, отколкото максимално камери в профила.

Аз се вслушах и резултата е следния - взех Brügmann 72 мм профил (не 60 мм както е стандартно) с 3 камери, 32 мм стъклопакет с K-стъкло отвътре, обков Maco. Живея на голям булевард в София и с така направената дограма шума в апартамента е минимален. Никога не е имало нито капка конденз. Прозорците никога не са имали проблем с изолацията, дори в най-студените дни зимата. А дебелия профил придава усещане за лукс. Като цена не излезе особено по-скъпо от другите варианти...

Редактирано от HolyMan
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Според мен първо тръгни от фирмата за изработка и монтаж на дограмата, а след това какво предлага. На първо място стои човешкият фактор, след това продуктът. Ако фирмата и монтажниците са качествени, то и профилите, които предлагат няма да са боклук, едва ли искат да си правят лоша реклама с некачествена стока. И най-добрият продукт, може да се окепази от некадърен "майстор".

 

Миналата година правихме ремонт у нас, избрахме Rehau Euro 70, oбков на Maco, 32мм дистанционери, двоен стъклопакет, единият е 6мм, другият 4мм с 4 сезонно покритие:

4 Сезонно стълко – изработено чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло. Това покритие е с ниска проводимост и с двойно свойство: отразява високочестотната инфрачервена радиация, характерна за топлинната енергия и същевременно отразява голяма част от слънчевата енергия.

4 Сезонното стъкло Ви помага да пестите енергия и през лятото и през зимата. През лятото разходите за охлаждане намаляват с най-малко 40%, а през зимата разходите за отопление намаляват наполовина, в сравнение с обикновен стъклопакет.

Отзивите - спират шума уникално добре, комбинацията от стъклопакети с различна дебелина е изключително ефективна. Апартаментът е доста голям - 5 стаи, с всички изложения без север и чувам градския шум от кухнята (единствено тя, още е със старата дървена дограма), при условие, че съм в най-далечната стая. В най-горещите дни на лятото, при допир стъклопакетите са леко затоплени, за разлика от тези на съседи с обикновен стъклопакет, които парят. След монтирането им, тази година за първи път не сме пускали климатик за повече от седмица-две на охлаждане и то само в най-горещата стая.

Всички прозорци са с двустранно отваряне, като 2 са и с летящ кемпфер. За една година след монтажа няма никакви признаци на измятане, провисване или дефект с дограмата.

 

Относно думите ми за "некадърността". Покритието на стъклопакетите, които поръчахме с високоенергийното 4 сезонно стъкло е изключително фино, почти прахообразно и трябва да се внимава много при изработката на стъклопакета. Съвсем леко невнимание и то се издрасква, през денят не се вижда, но вечер на включено осветление ефектът е поразителен, ярки светли черти, отразяващи светлината, там където е издрано. Оказа се, че "монтажистът", който ни е правил скъпите стъклопакети е ИЗДРАЛ всичките без 1-2 при монтажа и се наложи фирмата да подмени почти всичките стъклопакети (без 2) с чисто нови без тези (Д)Ефекти. Отделно е работил без ръкавици и по всички дистанционери имаше дактилоскопични следи от пръстите му.

 

Монтажът беше извършен перфектно, дограмата и обкова също. Ако не беше този резил със стъклопакетите, мога да дам отлична оценка за всичко. Но пък фирмата показа, че и пука за клиентите и смени всичко без разправии! :yes3:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка ако нямаш много прозорци, дай някой лев в повече. Дограмата не се сменя всяка година.

Аз лично си сложих Salamander 5 камерен профил - 76мм, Стъклопакет с вътрешно К-стъкло - 32 мм и обков Siegenia Aubi. Доволен съм от избора си. Определено шумоизолацията е доста добра, а профила е доста масивен. При затваряне на прозорец имаш усещането, че затваряш люк на подводница :) Успех дограмата и се похвали какво си избрал в крайна сметка.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте.До тук никой не спомена БЛИК,мойта е такава.За 7г.нито е пожълтяла нито се е изметнала,евтина е и за сега съм си доволен.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам и аз че ми предстои такова мероприятие - кое е по добре - ПВЦ или алуминий? За сега съм се насочил към алуминий че тези пласмаси нещо не ми вдъхват доверие. Може и да греша, затова питам ;)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте.До тук никой не спомена БЛИК,мойта е такава.За 7г.нито е пожълтяла нито се е изметнала,евтина е и за сега съм си доволен.

 

Да,ама моя чорбаджия преди време си изхвърли едногодишният BLICK и орева орталъка,че била некачествена,отмятала се и какво ли още не.Над 6ООкв. м.-фира!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям Ценов за тeзи профили!Обаче мисля, че се казват "Shucko"

 

Аз също подкрепям,все пак съм с такава с по-горе описания от мен стъклопакет.

Колега дограмата Blick е от класа на Viva Plast-евтин боклук отвсякъде,извинявай за мнението ама е така.По-добре да си забия найлон на прозорците,отколкото да слагам от тия калпавите дограми и да ме е яд всеки път като я погледна.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам и аз че ми предстои такова мероприятие - кое е по добре - ПВЦ или алуминий? За сега съм се насочил към алуминий че тези пласмаси нещо не ми вдъхват доверие. Може и да греша, затова питам ;)

 

Алуминий, НО два профила разделени с термо-мост ;) Ако сложиш обикновен единичен профил, няма да прави конденз, ами ще тече вода от него, но ако сложиш хубава серия с термо-мост няма да имаш никакви грижи. Няма да направи термо изолация като ПВЦ-то, но практически вратите и прозорците ти ще са вечни, най много през 5-10 години да им сменяваш гумените уплътнения :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам и аз че ми предстои такова мероприятие - кое е по добре - ПВЦ или алуминий? За сега съм се насочил към алуминий че тези пласмаси нещо не ми вдъхват доверие. Може и да греша, затова питам ;)

 

 

 

Алуминиева дограма с термо мост е много по добра от PVC но и много по скъпа.

Няма остаряване няма пожълтяване няма измятане.

Единствено недостатък е топлопроводимостта, както знаем на метала е доста висок но така нареченият "термо мост" намалява този недостатък.

 

За мен най добра е дървената дограма.

Недостатък е обновяване на лаковото покритие което трябва да се прави през 3-4 години.

 

И да не забравяме пак ИЗРАБОТКАТА.

Дори и с най добрите материали при некачествена изработка и монтаж всичко отива по дяволите.

 

Поздрави

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Алуминиева дограма (възможно най-скъпата) сложихме в стаята на сестра ми и не сме доволни. Не уплътнява добре, а и обкова няма толкова взможности да придърпва. Връзката между два модула никак не е добра и обезмисля цялата идея на профилите и камерите. На въпроса "защо" ни отговориха че е така при алуминиевата. Майсторите бяха калпави барабар с дограмата и от голямото желание ни останаха само нерви. От много хора съм чувал "алуминий само за заведение".

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Трикамерен профил REHAU Euro 60 с обков MACO - за четири години не съм имал ядове и съм доволен. Не е скъп и мисля, че е добра инвестиция за съотношението цена/качество.

Стъклопакета ми е с Ка-стъкло, като не съм много убеден дали има някакви предимства, или това е един трик за да ти вземат повечко пари :icon_hmm:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Трикамерен профил REHAU Euro 60 с обков MACO - за четири години не съм имал ядове и съм доволен. Не е скъп и мисля, че е добра инвестиция за съотношението цена/качество.

Стъклопакета ми е с Ка-стъкло, като не съм много убеден дали има някакви предимства, или това е един трик за да ти вземат повечко пари :icon_hmm:

 

Когато имаш само К стъкло в пакета имаш предимство и недостатък... Предимството, съпоставен с обикновен пакет, че зимата ще е по-топло, недостатъка е, че и лятото ще е по-топло... :link:

Редактирано от Emil Dimitrov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...