Премини към съдържание

Чип за колт


delev

Препоръчано мнение

Добре аз да попитам: Смяната на генерацията и полирането на всмукателите + спортен филтър няма ли да се отрази в пъти по-добре пред някъв чип. 1.6 16V е мотор, който при нашите коли изобщо не е изцеден до крайна степен откъм мощност. Та питането ми е дали подобна интервеция няяма да се окаже по-добра инвестиция.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И при едното и при другото ще се постигнат едни 10 коня. Ако се направи цялостна генерация + чип най добре. Тогава стойностите могат да достигнат и 120 коня (мерен е такъв колт 90 коня сток).

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми малеят тези 90к.с. и съм мераклия за едно чипче :)

Не съм чел цялата тема, но на толкова малък атмосферен двигател, да се слага чип е безмислено. По принцип чип на атмосферка , е като да лекуваш астма с ментови бонбони. Гледам дават някакви данни за определен брой коне, което е абсолютно невярно. Чиповете повишават с общо взето до 10% от к.с. , а това при 1.6 едва ли ще е толкова. Ако има възможност да се оптимизира целия, софтуер, може и да има някакъв ефект, вместо да се залъгва с чип, но пак нещата са много относителни. Ако успее този, който прави такава процедура да повиши малко въртящия момент в ниските и да увеличи малко конете, тогава, може би подобна интервенция би имала смисъл, но едва ли би била възможна при толкова малки двигатели като на колт. Просто диапазона , в който се работи и има възможност за оптимизация е много малък, заради малката кубатура. Отпушена генерация, полирани колектори, спортни валове и спортен филтър, биха имали ефект, след което ако се пристъпи към мапване на електрониката , ще се постигне наистина добър резултат. В противен случай, ще си дадете парите за нещо , заради което ще трябва и задължително да зареждате после само 98 октанов . А това е почти задължително условие след чип. От 5 до 10 к.с. на атмосферен двигател, без повишаване на въртящия момент, не се усещат. А този въртящ момент , няма откъде да дойде , понеже кубатурата е малка. В общи линии, при не турбинирани двигатели, повишаването на мощността е една много скъпа и сложна процедура и според мен е по-добре, направо човек да си купи турбинирана кола, вместо да се захваща с подобни премеждия.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тоше при 4Г92 мотора, няма чип! Има само софтуерна интервенция. С необходимата апаратура, може от "чипосан" колт, да се прекопира софт-а на "не чипосан". При тази манипулция, от дигитал тунинг дават толкова 12 коня отгоре, и самия пик е не значително изместен от 5500 на 5650 об/мин, а въртящия момент става мааалко по-голям, в маааааалко по-ниски обороти. Всичко е много добре, но като цяло там търсят едни 600 лв. за тази манипулация, а това вече е безмислено! Ако струваше едни 100 лв, всеки би се възползвал - убеден съм. Като цяло колта ще има няколко стотни от секундата по-добро ускорение 0-100 и малкооо по-голям топ спиид, поради изместения пик на конете с едни 150 об/мин. Ако беше човешка цена не бих се замислил...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А аз бих се замислил, защото само с прекомпилиране (оптимизиране на софтуера) нищо съществено няма да се постигне (коментирано е много пъти). За да има ефект си има нужда от доста "хардуерни" промени които са скъпи. В общи линии "чип-тунинга" (или смяната на софтуера) в този случай ще има по-скоро психологичен ефект.

 

А дали, просто 4G92 мотора не е софтуерно ограничен, след като абсолютно същия мотор го има и 102 коня и 90 коня? Ако има разлика то ще е само в ЕКУ-то.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ами при едни и същи горивна и всмукателна система, разликата в конете може да е само от Таблиците :)

Те японците обичат да ги правят тея работи - за Европа Х коне, за Япония Х + 20 :) от един и същ мотор.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 години ...

Наближава края на "гаранцията", която ми дават от Балканстар и се замислям дали да не чипосам Колт-чо :) Пробелма ми е, че моят човек няма нищо за моя модел. Някой има ли идея от къде мога да се сдобия със софт-а за да ми го сменят? В момента от Тиджитал Тунинг имат дори промоция , но малко ми се свидят 700лв :)

 

http://www.digitaltuning.bg/tuning/mitsubishi/colt/1.5-td-czt-95-cv

 

 

П.С. Ако случайно познавате човек със същия чип, може просто да ме свържете с него :) Черпя!

Редактирано от kr0tal
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...