Премини към съдържание

2012 - началото на края..?


Препоръчано мнение

Хайде да видим, кой как си я представя тази година и прави ли са били според вас маите.

Ще има ли световни катаклизми и природата ли трябва да виним за това или себе си?

Материал за размисъл - http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=406&aid=9728

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ти вземи организирай една последна среща на Шипково, че ще вземе да се сбъдне предсказанието на Маите и после ще ни е яд защо не сме се събрали ..:D

Ма като се замисля, то май няма да се сбъдне, иначе ти нямаше да сменяш съединител на Колта :P а щеше да караш до декември със стария ..:lol:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

С какви възможности разполагат най-големите военни машини в света можем само да гадаем. От време-навреме се докосваме до зрънце истина, което неволно се е търкулнало от техните лаборатории, изпитателни площадки или секретни архиви.

Скромния ми анализ показва, че е по скоро щастлива случайност факта, че земята и природата съществуват във вида, който познаваме в момента, и който е бил така и в миналото.

Защото то е като да дадеш бомба на маймуна - оръжие, което може да убие стотици в ръце, които ги контролира не разума, а емоцията или моментните блуждаещи мисли.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз не вярвам на поверието на маите, но вярвам че единствено стремежът към власт/истина и амбицията на човекът ще доведе до неговото унищожение или възход. Но мисля, че възходът е минал своя апогей и следва... падение. Животът на човечеството е като една система, в която множество връзки са дефектирали, а много от елементите са опорочени. Всъщност, мисля, че живеем в свят на разруха, защото той е изначално опорочен. Човешкия порок е виновен за всичко, а какъв е човешкия порок? Ами това според мен е присъщо за всяко едно стадо - стремеж към власт и контрол над останалите от групата. За разлика от дивата природа, където това е инстинкт за оцеляване, в човешкото стадо е по-скоро в резултат на себичност, егоцентризъм, алчност... желанието на човешкия индивид да упражнява пълен контрол над останалите. А средствата могат да бъдат много... В случая средството са оръжията. Границата между това, те да се използват с научна изследователска цел, в полза на благото на човечеството и това, да се упражнява пълен контрол, елиминация и унищожение, е много тънка... и зависи най-често от малцина индивиди (от техните цели, които зависят от техния морал). И пак стигаме до тезата, че бъдещето на човечеството зависи от неговите водачи, т.е. че малкото управлява многото. Но също така смятам, че природата е по-силна от човешкия интелект. Ние искаме непрестанно да я излседваме и да я разбираме, за да можем да я контролираме. Но тя има много скрити закони, които ние не знаем. В един момент ще се получи така, че ние ще си мислим, че можем да контролираме онова, което сме открили, защото го разбираме. Но всъщност няма да е така, т.е. ще изгубим контрол над своите открития (ако това вече не е станало)...

Но на мен по-скоро ми е интересна темата за паричната единица, т.е. за разплащателната единица (която сме я нарекли "пари" и представлява една хартийка, която се печата от банките и която има "стойност"). И по-скоро ми е интересна темата за финансовата криза (което всъщност има голяма връзка със големите унищожителни човешки катаклизми). Та, се чудя напоследък... как така стана, че от жълтиците през средните векове, които са много по-смислени разплащателни единици, защото имат "истинска стойност"... преминахме към парите? Въпросът "как" ми е ясен - златото е руда, която е дефицитна, добива се трудно, има малко находки/залежи... била е тежка за транспортиране и т.н.... и паричната банкнота е била по-удобна, но парите нямат стойност... Въпросът ми е по-скоро: къде ни е бил акъла... И гадното е, че "управниците" винаги са знаели недостатъците на тази система и са предполагали какви щети ще нанесе в света... но не им е пукало, защото тези щети ще бъдат върху стадото... Оттам нататък... възникват цели отрасли, професии, сфери... базирани единствено на тази измислена ... как да я нарека - "парична основа", а именно - финансисти, счетоводители, икономисти, банкери... и още какви ли не измишльотини, които се занимават с това, което наричаме база, основа - смисъла на човешкия живот - да се родим, и да печелим много пари (защото мисля, че в модерното общество, това е целта на всеки един)... А защо трябва да печелим много пари - ами за да може да оцелеем (първо) и да имаме власт над другите (второ), толкова е просто :D ... Появяват се политически течения - комунизъм, демокрация... които едно от нещата, с които се занимават в своята теорията, е управлението на парите (всъщност начинът на управление, лидерството.. а парите се разглеждат като средство).

Според мен паричната единица не е правилната "разплащателна" такава, и това трябва да се промени... и хората са на път да го осъзнаят, но още не са готови, освен това един имагинерен "преход" от пари към "Х" ще бъде много труден, но от друга страна преходът от злато към пари, вече е изчерпан, т.е. потенциала на парите вече са изчерпани... оттук нататък единственото, което може да стане е властта да се концентрира в ръцете на богатите, богатите да стават още по-богати, а бедните още по-бедни (защото няма как да е по-другия начин, никога власникът с много пари няма да каже: бе за кво са ми, що не ги даря на бедните африканчета; просто защото той е управникът с много пари, а парите управляват хората)... И всъщност ето това е най-опасният катаклизъм (не природен, а социален), до който може да ни доведе "модерното време"...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, на 21-12-2012 г. календарът на маите /и по-скоро един пореден цикъл на маите/ приключва. Това вещае промени. Какви и колко ще бъдат те - предстои ни да видим. Но според мен прекаленото вмешателство в законите на природата и стремежът ни да покорим и подчиним планетата Земя може да ни навреди повече неприятности отколкото "краят" на един календар, пък бил той и на Маите.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Браво на архитекта ! :icon_clap:

Много добре си го казал, колега. Точно вчера си мислих какво е наложило златото да се замени с банкноти и дали при тези процеси, които наблюдаваме, няма да се наложи да се върне обратно в обръщение. После се замислих защо точно златото и не може ли нещо друго да е разплащателно средство.

Стремежът към власт, а оттам до натрупване на богатства в излишък няма да секне докато всички, а сме вече 7 милиарда, не осъзнаят, че истинските ценности са други. Ама хората още не ги разбираме сякаш.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега de4i

Всъщност си мисля напоследък по тези въпроси, защото преди време говорих с един адски начетен човек, голям философ, но не дървен философ, а практичен :)

Та, този човек започна да ми обяснява целия проблем с паричната единица... и на финала каза, че има уникално решение на проблема, аз го гледам е така: :o

А ето го и него:

Проблемът с парите е, че те нямат стойност. Банките си печатат, влизат в обръщение, теглят се кредити без да се връщат, банките влизат в дългове... и идва финансова криза. (бе не съм много наясно с банкерските термини, не ми и трябва) Т.е. трябва ни разменна единица, която има стойност. Относно златото - има стойност, но (както казах горе) - трудно се добива, дефицитно е, трудно се транспортира...

 

Неговото решение: Всичко на този свят е Е=енергия. Цялата икономика на една държава се захранва с енергия (т.е. всички производствени структури и други), откъде идва тази енергия - някой я произвежда - това са АЕЦ„ ВЕЦ, ТЕЦ... точно както банките печатат парите. Но какво е различното - за да произведат АЕЦ 1 кВ Е им е нужно 10 кг въглища (примерно), т.е. този 1 кВ има СТОЙНОСТ. И АЕЦ се превръща в ГАРАНТ за този 1 кВ, този 1 кВ не може да се обезцени или да се открадне или ей така да дойде от нищото, както идва 1лв. Ако няма руда, няма Е.

 

Идеята на моя човек е 1 кВ да стане разплащателна единица, което значи, че:

целия свят трябва да се промени (преустрои) - всичко трябва да работи с тази 1 кВ, да речем: ставам от сън, светвам, пускам едно кафе, правя закуска, тръгвам за работа (дотук всичко е на ток); качвам се в Мицка, бутам електромагнитен носител, зареден с 10 кВ да речем в специалния жлеб и колата тръгва (да си представим че карам iMIEV :D)... отивам на работа, работя, прибирам се и т.н... на края на месеца получавам 1000 кВ заплата, плащам си всички сметки, остават ми 500 кВ, отивам на пазара да купя 1 кг домати, плащам 0,5 кВ... и т.н.

 

Няма вече инфлация, дефлация, кредити, лихви (това е толкова изкуствено наложено от банкерите, защото те искат да правят пари чрез пари, демек: давам ти 1000 лв, ама след 3 месеца ти ще ми дадеш 1500 лв, т.е. без да има продукция, без да си мръднат пръста, искат да печелят, а основната теглителна сила на човека, това е продукцията, производството, едно време му се е казвало занаят, но сега вече малко хора се сещат за тва, щото напоследък е модерно да работиш в банка и да даваш кредити)...

Даже си спомням, че когато бях малък, си говорихме с приятели как е много яко като станем големи, да бъдем банкери, щото бяхме чували, че банкера е богаташ, занимава се с пари т.н.)... Е, радвам се, че не станах банкер, макар че си стоя безработен... Защото все пак, след още 10 месеца, когато свърши света и аз и банкера оцелеем, аз като изляза на полето, ще зная как да си построя къща (макар и от кал или глина, или наколна), а той ще има да се чуди на кой да даде кредит :D... Банкерът е продукт на финансовата система, която е пошла!

 

Много обичам да си говоря с бай Илия, да е жив и здрав!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

:icon_hmm: ...мисля че няколкото части на филмът "Духът на времето" дава някои отговори...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега de4i

Всъщност си мисля напоследък по тези въпроси, защото преди време говорих с един адски начетен човек, голям философ, но не дървен философ, а практичен :)

.............

Много обичам да си говоря с бай Илия, да е жив и здрав!

 

Стана ми много интересна идеята на събеседника ти... не мога да со отговоря обаче на следното: Изброи стандартно извършваните работи на един човек в ежедневието, каза той получава 1000кВ заплата и си заплаща всички сметки - с какво този човек заработва тези 1000кВ заплата, кой му я определя и не може ли да се приеме, че заменяме до някъде парите с кВ? Тоест ти взимаш 1000кв, но аз взимам 1500кв , а ББ (примерно) взима 15000кВ.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Стана ми много интересна идеята на събеседника ти... не мога да со отговоря обаче на следното: Изброи стандартно извършваните работи на един човек в ежедневието, каза той получава 1000кВ заплата и си заплаща всички сметки - с какво този човек заработва тези 1000кВ заплата, кой му я определя и не може ли да се приеме, че заменяме до някъде парите с кВ? Тоест ти взимаш 1000кв, но аз взимам 1500кв , а ББ (примерно) взима 15000кВ.

 

Да, значи променяме само паричната единица с енергийна. Жаждата за контрол и власт, йерархичната структура в човешките взаимоотношения, социалните структури си остават. Някой ще получава заплата 1000 кВ, друг 10 000 кВ. Но, вече няма да има всички възможни машинации с парите. Защото за да се произведе 1 кВ трябва точно 10 кг въглища или 10 оборота на перката на вятърната електроцентрала. Всички финансни сфери и науки ще пропаднат (не всички, само тези пряко свързани с парите), банките ги закриваме и преустройсваме в домове за сираци или възрастни хора, a банкерите ги пращаме в седми осми клас, да запишат някакво по-смислено висше :D

 

...мисля че няколкото части на филмът "Духът на времето" дава някои отговори...

 

Да, Цайтгайст е страхотно движение, на което много се възхищавам и подкрепям. Всъщност до момента не съм гледал всички части, така че не съм запознат точно с конкретното поредложение за алтернативен свят - май то е в четвъртата част. Но приятели са ми разказвали, че става въпрос за един идеализиран свят, в който човек няма да се налага да работи това което трябва (за да може да оцелее като изкарва заплата), а ще се занимава с това което иска (хоби)... А що се отнася до оцеляването - храна, подслон - всичко ще се извържва роботозирано, т.е. машини ще работят вместо нас (малко ми напомня на Денят на страшния съд :D). Това са разкази за Цайтгайст, които съм чувал. Но като цяло ми се струва доста по-неосъществима алтернатива. Иначе звучи добре :yes3:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Много преди златото като паричен еквивалент са ползвани кости от разни скелети, камъчета ... доста по-късно житни култури, ориз и др. Тогава е властвала бартерната размяна.

Ясно е че няма как да си произведеш всичко нужно. Насадил си пшеница и се занимаваш само с това, защото земята ти е ограничена. Имаш примерно 20 декара, съседа ти има 10 дка и т.н. И аз имам 15 дка. Ти не можеш да притежаваш цялата земя. Тогава не е имало полиция като сега и са се клали с брадвите. Та значи, ти произвеждаш жито, но ти трябва ... ориз. Добре, садиш и ориз. После ти трябват домати, картофи, моркови, млекце ти се пие... Не става само жито да мелиш и да ядеш питки.

Да кажем че гледаш и овце, имаш си кошара и си ги пасеш, ама ти писва и ти се яде гъска. На пазара предлагат гъски, но човека с гъските иска 1 кон срещу неговите 20 гъски. Овце не ще. Категоричен е. Ама сега къде да търся кон... Ходиш, ходиш из пазара и намираш човек с теленца, който иска агънца. Той ти казва за някой си, който купува теленца срещу коня си. И ти казваш "опааа" и сменяш агънцата за теленца. Товариш ги в каруцата и бегом при онзи с коня. Правиш бартер с него и после се връщаш в началото на пазара и сменяш коня за гъските. Меко казано е било неудобно всичко да е на бартер.

Идва момент когато разбираш колко по-хубаво щеше да бъде, ако съществуваше универсално разменно средство, изразяващо стойността на всички останали стоки (сегашните $$). Сега ще кажете абе тоя Анди се е побъркал, защо ни разказва такива глупости. Ами много просто - парите в днешния си вид удовлетворяват следното изискване - те притежават голяма покупателна способност в малка по обем стока.

На другите ти въпроси и на теорията на твоя философ няма да мога да отговоря. То пак е така - като няма руда няма и енергия. Въпросният гарант е не АЕЦ, а съответната централна банка, която ръководи монетарната политика в икономиката. Общо взето целта е следната - ако в икономиката се произведе 1кВ, трябва да съществува някакъв паричен измервател, който веднъж да се пусне в обръщение и втори път да изрази точно 1:1 стойността на този 1 кВ. Или по друг начин: в една икономика трябва да има равновесие между количеството стоки и количеството пари, които изразяват стойността на тези стоки. За съжаление парите страдат от едно неизлечимо заболяване - инфлация - обезценяват се. Те не го правят сами, а ние, хората. Всеки дърпа чергата към себе си - иска срещу произведеното от него да получава повече. И все повече, и все повече ... непрекъснат процес. Който обаче не е изолиран, а води до същите процеси с други стоки. Хората си казват ааа, Арх. Пътко продаваше 1 кв за 2 жълтици, а сега вече му ги купуват за 3. Ооо, не, това не може, искам и аз. И производители на ябълки, краставици и т.н. вдигат цената.

Ако мразиш и думата "икономика", замени я с дом (като домакинство). Думата има гръцки корен (от ойкос номос) със значение "управление на дома". Или нещо такова. Повтарям - трябва нещо, което да изразява стойността на всички останали стоки. Парите също са стока.

Зачекваме въпроси, от които главите ни не разбират, а това не е добре. Кризата ... най-общо е причинена от изразходването на пари напред (на кредит). А когато харчиш повече отколкото получаваш фалираш! Да, обаче кредитът е необходим за фирмите - за селскостоп. производители по време на кампанията за прибиране на реколтата. Отива човека в банка (при лихвар ще му свлекат кожата от гърбЪ, затова в банка, щото е най-евтино) и иска опр. парична сума. Свършва си работа, продава реколтата или каквото там я прави и връща заема. Без кредит ще се стигне масово до липса на ликвидност (неспособност да плащаш означава) и с това до масови фалити. Май не е много добре, а? Друг е въпросът за какво се ползва заема, независимо под каква форма ще е - 1 кВ, кофи с пясък, ябълки, или круши. Важен е принципът - ако ги инвестираш и загубиш - ок, нормално, случва се (маркетинг това, онова...), но ако ги проиграеш на ролетка, за леки жени, или си накупиш коли и мотори ... тоест неща, които не само няма да ти изкарат и една ХХХХХ парична единица (както искаш я наречи), но ще ти и вземе за да ги ползваш тия екстри, значи ... работата отива на зле и кредитът не е бил никак добра идея. И банката не е виновна за това.

 

Темата обаче е друга. Ще постна по-натам :rolleyes:

Редактирано от HristoGB
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам, на 21-12-2012 г. календарът на маите /и по-скоро един пореден цикъл на маите/ приключва. Това вещае промени. Какви и колко ще бъдат те - предстои ни да видим. Но според мен прекаленото вмешателство в законите на природата и стремежът ни да покорим и подчиним планетата Земя може да ни навреди повече неприятности отколкото "краят" на един календар, пък бил той и на Маите.

 

Ако случайно калиграфът, който е писал календара, не е получил инсулт или инфаркт когато е стигнал точно до тази дата, то хитът за 2012 ще бъде: "Камъните падат" на Хисарския поп.

:good:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето целта е следната - ако в икономиката се произведе 1кВ, трябва да съществува някакъв паричен измерител, който веднъж да се пусне в обръщение и втори път да изрази точно 1:1 стойността на този 1 кВ. Или по друг начин: в една икономика трябва да има равновесие между количеството стоки и количеството пари, които изразяват стойността на тези стоки. За съжаление парите страдат от едно неизлечимо заболяване - инфлация - обезценяват се. Те не го правят сами, а ние, хората.

 

Първата част на поста на Andy ми хареса - един прочит и си там... :icon_thumbup:

%7Bstyle_images_url%7D/offtop.gif

А относно другото - защо е нужно да има паричен измерител за този 1 кВ? Самият 1 кВ е измерител на стоката. Аз не отивам до АЕЦ да си купя 5 кВ за 5 лв, защото самата Е е вече разменна единица. Именно защото в нашата икономика в момента няма равновесие между стоки и стойност на тези стоки, затова има криза, т.е. има инфлация, както каза Анди, харчовете са повече, отколкото банката има (като казвам има, значи, че тя трябва да има физически тези пари, т.е. те да се остойностят, но тя ги няма физически, а същевременно дава кредити, които се харчат...) В един момент се оказва, че кредитите не могат да се върнат, т.е. самата банка попада в дългове, даже не банката, ами по същата схема цели държави попадат в дългове... които дългове как се погасяват: от няколко поколения хора, като се увеличат данъците и т.н.

И сега: да си представим, че няма банки, които печатат изкуствено пари, а има електроцентрали, която единствена задача е да изкопаят 5 кг въглища, да ги изгорят, и да произведат 5 кВ Е, която да сложат в карта. Ако нямат тази руда (или вятър, или вода, или нещо друго...), те няма да произведат тази Е. Какво е предимството - няма парите да се обезценят, те винаги ще имат физическа стойност - 5 гк руда; няма да има инфлация - повече печатане на пари; няма дефлация - по-малко печатане (не съм наясно със смисъла на тези понятия, дори в Уикипедия не ми стана ясно :D , но съм сигурен, че се отнася за разминаване в стойността на една стока и реално с колко пари може да се купи, т.е. парите се обезценяват, което моята проста логика цял живот няма да може да си обясни, затова и не ми е ясна тази материя).

Така: всъщност защо дойде кризата - много е просто (за мен) - аз съм овчар, който има 10 крави. Обаче ми писна всеки ден да ставам, да ги водя на паша, да ги стрижа, да ги доя... чувствам, че знам и мога повече от това. Решавам да отворя ферма, обаче ми трябват 20 бона, нямам ги и решавам да изтегля кредит. Отивам в банката, обяснявам се на дълго и широко (сякаш съм на изпит при професор Тазобедрев и трябва да го уверя, че знам за шестица) и накрая банката ми отпуска кредит. Това обаче, което аз не знам, е че фермера е менеджер, а овчара е прост овчар... Аз съм овчар, но и понятие си нямам от мениджмънт. Инвестирам тези 20 бона, но фермата ми фалира... банката ми я взима, продава я на търг за 10 бона... И така банката е на загуба.

 

Ако обаче банката търгуваше с Енергия (която тя не произвежда, затова можем да не я наричаме банка, а център за Енергия), и аз отида да тегля кредит от 20 000 кВ, колкото и да убеждавам банкера, че мога да се справя, той би ми казал: съжаляваме, но този месец АЕЦ успя да произведе 1 000 000 кВ и за вас нямаме... В този ред на мисли ролята на банката в сегашния ѝ вид се изчерпва, тя повече не произвежда разменна валута безразборно, а АЕЦ става гаранта за харчовете и приходите на хората. И сега идва големия въпрос, който трябваше да спомена в самото начало: Дали ще успеят всички електроцентрали да произвеждат толкова Е, нужна на човечеството? Естествено че НЕ (освен ако не се открие някакъв нов екологичен, високоефективен начин, който е напълно възможен, защото както споменах в самото начало: Всичко е Е, просто тярбва да се научим как да я преобразуваме). И след като няма да достига, ще се получи дефицит на Е (както при социализма със стоките - а тогава имаше ли инфлации, дефлации и машинации - не, сигурно нямаше и кредити, бяха ли хората доволни - да, имаше ли свръх богати и свръх бедни - не)... т.е. моята версия (по точно на бай Илия), ще доведе до втори социализъм в икономическо отношение.

 

А относно как въпросната Е карта ще се ползва: всичко трябва да работи с нея - колата, осветлението вкъщи и т.н... т.е. няма да плащаме повече сметки. Прибирам се вкъщи след работа, бутам картата в жлебчето и осветлението тръгва, пускам тв-то... (всичко вкъщи е в една ел. система)... Отивам на работа, работя... примерно в Кауфланд на касата: хората пазаруват, бутат картата и плащат 100 кВ... На края на месеца отивам при шефа, той ми зарежда картата с 1000 кВ, на него пък преди това му носят електромагнитен куфар директно от АЕЦ-а с 10 000 кВ. Т.е. всичко е абсолютно същото, само дето вместо кредитни карти с пари, ще ползваме други карти, пълни с Е. Разликата е, че тази карта ще има РЕАЛНА СТОЙНОСТ, ако няма руда - няма карта.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Едно време е имало златен стандарт. Въвежда го Исак Нютон през ХVІІІ век. Бил е шефче на британския монетен двор. По същество представлява парична система, при която на дадена парична сума в банкноти и монети (банкнотите се въвеждат по-късно, а монетите са съдържали известно количество злато в себе си) отговаря определено количество злато. Гарантира се замяната на едното за другото и националните валути, приели златния стандарт, са имали еднакъв курс. Имало е световна валутна система - всички валути са били фиксирани към щатския долар (като най-конвертируема, предпочитана валута), а той пък е бил фиксиран твърдо към 1 тройунция). Да, обаче икономиките на отделните държави се развиват циклично и има моменти на спад (криза, рецесия, намалена икономич. активност от страна на икономическите субекти) и моменти на подем (икономически растеж). При криза се налага стимулиране на активността на икономическите агенти и централната банка пуска банкноти в обръщение. Обратно, при растеж тя ограничава кредитирането и не пуска пари в обръщение. Така поне е на теория, но има колкото школи, толкова и теории. Е, по някои въпроси има общи възгледи (кейсианство, марксисъм и т.н.) Тук ще кажа че аз съм ЗА въвеждането на ЕДИННА ВАЛУТА за целия свят, единно световно правителство и една единствена централна банка :icon_bye:

Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че в настоящия момент лихвеният процент трябва да е по-нисък с цел стимулиране на кредитирането (или икономическата активност, на кой как му хареса). Става въпрос обаче за инвестиране, а не за потребление, т.е. не да вземеш заем 10 000 лева и да си купиш кола или нова холна гарнитура, а да вложиш пари и да спечелиш повече пари. Трябва да създадеш нещо материално или да предложиш услуга. Не като тук. Повечето бизнесмени са търгаши - купуват за 1 лев и продават за лев и педесе. На практика нищо не се създава и нищо ново под слънцето няма. Да, те печелят пари, но само за себе си. Не пренебрегвам и някой и друг данък, най-малкото ДДС, ако въобще го платят. Така че ползата си е само за тях.

Наистина след скъсването със златния стандарт централните банки се оливат в емитирането на пари в обръщение и това води до инфлация разбира се (законът на търсенето и предлагането - когато предлагането на една стока расте, нейната цена намалява; така и с парите). Налице е инфлация, нарастване на цените и т.н. Хората губят доверие в банкнотите, някои искат връщане на този стандарт. Обвръзката на парите със златото е глупост. Същото важи и за всеки друг стандарт (сребро, ел. енергия, боб и т.н.). Просто всяка държава разполага с различно количество злато, енергия, боб и пр. А важните неща са други: производителност на труда, научно-технически прогрес, технологии, иновации... От златото предлагам да си правим бижута както е сега.

По "татово" време е имало инфлация и то огромна, но държавниците са си затваряли очите и сме живели на кредит. Предприятие Х прави 1000 лева разходи и произвежда продукция, която може да се реализира за 700 лева. Плащат се материали, заплати и т.н. Всеки месец, всяка година е на загуба, но то е съществувало. Ето нагледен пример че държавата не е добър стопанин. Имали сме пазар за стоките си в СИВ, ама това се разпадна. Оказахме се в небрано лозе.

Бушмените нямат никаква представа от пари, икономически лостове, политики и т.н. В "Боговете сигурно са полудели" показват как живеят наистина - тичат почти голи из пясъка и ако хванат животно - ядат, ако не хванат - гладуват. Нямат месечни сметки, нищо не купуват и нищо друго не ги интересува, освен да ядат за да оцелеят.

Банковата с-ма у нас е стабилна. Капиталовата адекватност на банките е налице. Имаме валутен борд и необходимият валутен резерв. Банката няма да отпусне кредит просто така. Когато ти оценява кошарата тя значително я подценява, за да е сигурна че ще си върне парите, ако не можеш да си плащаш вноските. Идеята е тези с много пари, на които в даден период от време не им трябват (или просто не знаят как да ги инвестират и какво да ги направят), да ги дадат на банката срещу лихва, а банката да предложи същите тези пари на хората в нужда или предприемачите, които нямат сумата. Така че банката няма да е на загуба, за разлика от предприемача. Може да му провърви, но може конкуренцията да го изяде. Или просто продукта или услугата му да не се търсят. Резултатът е все същият - фалит.

Редактирано от Andy Van Der Drift
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

По темата. Светът ще свърши, но няма да е тази година, нито следващата, нито по-следващата. След стотици милиони години това неминуемо ще стане. Най-късно това ще стане когато Слънцето привърши енергията си и се разшири, поглъщайки всички планети от слънчевата система. Преди това Луната може да преодолее гравитацията на Земята и да се отдалечи завинаги, което ще доведе до гибел живота, какъвто го познаваме и виждаме. Може и метеорит да ни нацели. Може да се избием с модерните си оръжия за масово унищожение, може да настане глад, масови безредици и убииства. Сценарии много.

Много са ми смешни и жалки стигналите до извода хора, че природата е по-силна от тях и те не могат да я контролират. В живота има баланс и за да съществува също е нужен баланс. Всяка наша намеса нарушава тази балансираност, а това не води до нищо добро. Лошият агент от "Матрицата" го каза - хората сме като рак за тази планета. Изчерпваме ресурсите й и я разрушаваме по наш вкус и удобство. Истината е, че планетата ни може да съществува без нас, но ние без нея не.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Анди, последния ти пост си е направо за отделна тема, затова ще отговоря на предпосления:

Изводът е, че определящ е човешкия фактор - системата е въпрос на политика. При всяка система се живее някак - една има определени предимства, друга система има други предимства.

Проблемът възниква когато човекът започне да извращава системата - за други цели, в друга полза и т.н. Тогава тя не работи правилно и както всеки механизъм - започва да прискърцва, да припуква и да натрупва вътрешно напрежение. Колкото човека се стреми да замаже нещата, като я притегне, без да възстанови равновесието на механизма, толкова повече отлага във времето нейното сгромолясване. А с отлагането и тътенът ще е все по мощен.

На това част от нас станаха свидетели - петролната криза през 70-те, ай-ти в края на деветдесетте и началото на новия век. Сега, десет години по-късно с жилищно-ипотечния колапс.

Едно от интересните филмчета, които гледах напоследък по темата е Inside.Job.LiMiTED

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Може да гледате филма ÏnTime, там става дума за един друг метод на разплащане :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Може да гледате филма ÏnTime, там става дума за един друг метод на разплащане :)

 

Аааа, знам го - онзи метод определено е нехуманен и нечовешки, аз предпочитам паричния :D

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

......

Ако глупостите на религиите и корпорациите преминат в кръстосан ядрен огън между иранци и американци със специалното участие на Северна Корея, ще се зарази оризът, ще мутира царевицата. Оцелелите ще умрат от глад.

Но има надежда за спасение. И тя се намира на архипелага Шпицберген в Норвегия. Там в обледените скали на островите богатите държави са изкопали хранилище за семена на растителни култури. Съвременният Ноев ковчег трябва да издържи на ядрена война и да запази разнообразието на природата за поколенията, защото видовете и без война изчезват.

 

.......

 

 

Хранилището побира 4,5 млн. семенни банки. Засега имаме 490 000, но ООН планира да прибере под покрива семената на всички растения, които са годни за консумация. Целта на семенния Ноев ковчег е основно да запази културите, които изчезват всеки ден, а не да ги спасява от Армагедон. Той има антиракетна защита и би оцелял при война. Стената зад площадката е конструирана така, че да поеме ударната вълна при взрив. Ще я изтика обратно по тунела навън като бумеранг. Залите за съхранение на семената ще останат незасегнати

.......

Още по темата - http://www.hobyto.com/post/1632/noev-kovtcheg-pod-leda-banka-za-semena-za-10-000-godini

http://www.hobyto.com/data/image/Obektiv/Lybopitno/2012/Svalbard%20Seed%20Bank/Svalbard%20Seed%20Bank%204.jpg

 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...