Премини към съдържание

E - book четец


Препоръчано мнение

За много години.

Искам да направя подарък електронен четец за книги. Идея си нямам какво да му гледам. Ще се ползва за четене на бг текстове основно. Какъв ще ми препоръчате и от къде да го търся. Благодаря предварително.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз точно обратното ще ти кажа, не си взимай таблет за четене на книги. Екрана е ужасен за такова начинание. Е-ink-а на четците за книги е перфектен вариант. При избора на такъв гледай да поддържа PDF, EPUB, FB2 формати. Колкото по-малко е наблъскан с простотии толкова по-добре според мен (браузъри, MP3 плеъри, WiFi и др.) . Една резолюция на екрана от 800х600 пиксела е повече от достатъчна. Другото вече като размер, цвят, дали ще има бутони е въпрос на вкус. Аз преди време купих за подарък един малък четец с 4.3" размер на екрана с идеята да е лесно преносим и компактен. Идеален е за четене, въпреки малкия екран. Просто се завърта настрани и имаш екран със ширината на нормална страница. Като производители мога да ти посоча iRiver и Turbox, с техни четци съм си имал вземане даване по-дълго време и нямам оплаквания.

Редактирано от S.Iliev
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Вкъщи ползват това:

 

Моят сайт

 

и са доволни. Има подсветка за четене на тъмно, която през деня се изключва. Чете най-популярните формати. В амазон май е по-евтин. Има и слот за карта памет. Какво му трябва друго на човек?!

:)

 

ЧНГ!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Взимай един 7 инча(самсунг таб) таблет, има програмки само за четене на книги и е перфектно, а и ще можеш да си сваляш книгите направо от него. ;)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ето такъв четец,съм виждал на живо,все едно е отворена книга пред теб,страшна работа,много ярък,но трябва да си вземеш модела с подсветката,иначе обикновения не става,тъмен е .Батерията се зарежда един път на месеца,най-много два пъти,поддържа всички формати книги. По принцип не харесвам хАмериканските истории,но тоя букриидър определено става. Е,цената няма да ти хареса,като се има предвид,че зарядното и калъфа тип книга се купуват отделно,но може да се зарежда и на компютър. Абе май грешния артикул предложих на габровец,ама айде :D.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Задължително КИНДЪЛ + калъф с лампичка. Таблет - най-лошото за очите :), що се отнася за книги.

 

http://readerbg.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%84%D0%B8/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%84_%D1%81_%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B7%D0%B0_kindl%D0%B5_4

 

със сигурност има и по-евтини варианти, но нещо такова. Не случайно си има устройства специално за това, ако таблетите ставаха, тези нямаше да съществуват.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И аз това обяснявам,че без лампичката свети едно сиво такова никакво и само ще съжалиш,че си го купил. Да,много са към 300 лева за тая джаджа,ама си струват,ако смяташ да четеш много и да не те заболят очите.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За къф чеп ти е кожен калъф с лампичка бе Ранга, няма да чета на палатка посред нощите зер...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ако говори за оригиналния калъф,той е малко повече от красив аксесоар,като му затвориш капачето и Киндъла заспива,отваряш и тръгва от последната страница разбира се.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Бюджетен да е киндъла бре, тук - там го има по 160кинта, гледам в продавалника има по 140??? Каква е разликата, освен може би в гаранциите?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В последствие ще се вслушаш в думите ми :) или този дето ще го ползва, сам ще си го поиска :).

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи конвертиране на четеца. От къде и какви книги могат да се теглят? Говорим за Kindle 4 - 6"...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Илия, имам киндъл от 2 години подарък - най-страхотния подарък, който съм получавал според мен. Изчел съм маса книги на него. Ако е за четене - таблет не, не и не (както е казала златната жаба). Ще ти изредя плюсове и минуси на киндъла по мое виждане, а ти си прецени сам:

Плюсове:

1. Невероятен екран за четене (paper white-а на новия е малко по-добър, ама за разликата в цената не си струва). Можеш да четеш на всякакво слънце - само опитай с таблета да четеш навън :)

2. Забравяш кога си го зареждал (мин 3 седмици при ежедневно четене)

3. Много лек, за разлика от таблетите е перце и не уморява ръцете. Мен ме болят палците на ръцете от много зяпане на филми на таблета и мисля да му купя стойка за това - представям си какво ще е ако и чета на него

4. Интуитивен и дуракоустойчив интерфейс - до сега не съм имал никакъв проблем с него

 

Минуси

1. Разбира само от .MOBI формат ерго ще трябва да се конвертират книгите от други формати. За целта има една страхотна програма Calibre с невероятно дървен интерфейс :) но може да вари и кафе. Аз намерих и един сайт, който конвертира online - http://www.convertfi...UB-to-MOBI.html работи перфектно и бързо за разлика от calibre, който не може да се похвали със скорост, а понякога не се справя с някои книги

2. Няма подсветка на екрана (това не знам дали е + или -). Новия Kindle Paperwhite има подсветка, ама е по-скъп да ге

3. Няма физическа клавиатура, а този в който си се загледал (а и аз имам) не е с тъч екран. Не е болка за умиране - текст ще ти се налага да въвеждаш само като си правиш колекции от книги или пазаруваш от сайта на амазон или анотираш текст или споделяш във FB прочетеното от теб - все неща, които не вярвам да правиш често. Все пак има екранна клавиатура, която се управлява със стрелките и натискаш големия бутон на избраната буква - много дървено

4. Няма музикален player - ерго няма да можеш да слушаш музика докато четеш. Отново не съм сигурен дали не е плюс, щото така не се троши батерия.

 

В заключение - Киндъла е базов и бюджетен четец за книги. Не е устройство, което може още 100 неща - четеш книги с него и точка. С този невероятен екран за четене и ниската си цена според мен е best deal! За пореден път ще натвърдя - за четене е и за друго не става. Има вграден браузър, ама eink екрана опреснява много бавно и има едно мигане докато нарисува новите страници :) Ако човекът, на който ще го подаряваш, не е читател - не е добър подарък - ще му е ненужна вещ!

 

Калъфа ти е задължителен! Аз го взех без, мислейки, че като е вкъщи нищо няма да му се случи. Е след няколко навирания в чантата, за да чета навън, му одрах леко екранчето в долния десен ъгъл и веднага взех калъф :)

 

Една хитринка, която усвоих с Киндъла. Не си качвам книгите на киндъла, като го закачам към компа с USB кабела (макар, че това е най-лесния начин). Можеш да използваш Calibre, за да ти поддържа библиотеката както трябва и от там да ги качваш. Но според мен най хитрия начин е следния - по време на първоначалния сетъп на Киндъла ще ти създаде поща от сорта на ilia@kindle.com. Като си конвертираш книга си я пращаш на тази поща. След минутка е достъпна в профила ти в Амазон от където можеш да изкомандваш да ти я прати на Киндъла. Звучи по-сложно, ама предимствата са следните - като натрупаш 20-30 книги в киндъла почва едно прелистване докато намериш нужната. Освен това от 2-та ГБ са ти достъпни къде 1.5 ГБ и ако решиш да съхраняваш всичко там рано или късно ще ги напълниш. Ако си си ги пратил в амазон, можеш след като прочетеш да я изтриеш от Киндъла - тя си остава в Амазон. След време като ти потрябва пак - само си я пращаш на устройстото. И още нещо - ако имаш таблет и/или смртфон и си си инсталирал Kindle приложението за четене, можеш да си пращаш книгите и на тях. Което ще рече четеш си вкъщи, излизаш, отиваш в Севлиево (кво ли ще търсиш там, не знам) и докато чакаш някъде си вадиш телефона и продължаваш да четеш от там до където си стигнал. После се връщаш у вас и Киндъла синхронизира до къде си стигнал на телефона (без твоя намеса) и продължаваш напред с четенето. Много яко.

 

Източници за книги:

на БГ - http://chitanka.info/ сваляш си ги в epub или fb2 и конвертираш

на RU - http://flibusta.net/ там има и от пиле мляко ама на руски и понякога на английски

За други езици не съм търсил

 

Поздрави и дано съм ти бил полезен

Редактирано от mGalant
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Кайдъл, добре, да не е пейпър уайт, от къде е най - изгодно?

Amazon.de през gabcо. .

Обади се ако искаш да говорим и да ти покажа кой калъф става на живо.

Редактирано от Lyubo Dimitrov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Момци, киндъла е вече факт, заедно с първата качена книга. Суперски е, ще се ползва само за четене, естествено. Виж калъф ще трябва, ще се чуем.

Момчиле, ти си напред с програмите, нормално е да изцедиш и невъзможното от устройството. Жената да се оправя, на мене, честно казано не ми се много занимава...

Подразни ме, че ми иска адрес при регистрацията...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Какви програми, calibre е всичко което ти трябва. Може да се сложи и Еn-Бg речник - ето как.

 

Относно калъфа - ето най-добрия неоригинален калъф. Понеже пътува от Щатите (от тамошния Амазон е и по евтино, но.. ) се чака около 20 дни да пристигне в Гъбкото, но си заслужава. Предимствата пред останалите е наличието на ластик (може да се защипе на гърба при четене и да не се пречка задната корица) и наличието на джоб за пъхане на ръката, така че се чете идеално с една ръка!

 

Пробвал съм на живо почти всички типове неоригинални, включително съм държал и оригинален (той ми се стори чувствително тежък), това за мен е идеалният вариант. Иначе евтини с магнитна закопчалка (магнита се разлепя след седмица и почва да се разхожда под кожата) има на Илианци по около 7лв/бр.

 

 

Поздрави.

Редактирано от Lyubo Dimitrov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...