Премини към съдържание

Още един "предпразничен" филм


viachy

Препоръчано мнение

Здравейте,

 

Без увод, :help:

 

Оня ден отивам в КАТ да си регистрирам Галантчето в 6.30. Когато стигнах на канала човека ме пита:

Той: - Двигателя сменян ли е?

 

Аз: - ъъъъ, не (при покупката продавача каза че номера на двигателя отговаря на талона, и аз му се доверих) :icon_crying:

 

Той: - На талона пише 4D68 QD3318 a на двигателя разчитам

4D68 PL1539 - това не е като да не е разчетено а се различава коренно - за мен този двигател е сменян и не мога да го регистрирам така. Сигурно колегите от Враца нещо не са си свършили работата, и при първата регистрация в БГ са преписали какво пише от Австрийските документи без да гледат двигателя. Просто нещо не е наред.

 

Аз: И какво првим сега?

 

Той: Отиваш във Враца с продавача и оправяш тая работа. Искам или да видя талон на който пише реалния номер на двигателя, или да ми предствиш фактура,че си сменил двигателя.

 

Аз: Е от каде да намеря такава фактура? Продавача ми каза, че не е сменял двигателя и че номерата отговарят.

 

Той: Е ти какво искаш сега да представиш фалшива фактура и да излъжеш, така ли?

 

Аз: Не бе човек, просто ме шокира.... как ще оправям тази каша сега като съм бил толко доверчив, от къде да знам , че оня ще ме изиграе така.

 

Той: Ами отиди до Враца с продавача и в КАТ, да оправите тая каша, хайде махай се че имам и други коли.....

 

 

Днес, хайде до КАТ Враца с продавача, отиваме там, жената на гишето ни се развика, че това не е първата регистрация в БГ, а била в Монтана. Колата била дошла във враца с този номер, това се вижда и на първия Български талон, който жената ни показа от архива.

 

Ако продавача не е сменявал двигателя, как са я регистрирали във Враца с различен номер? Не би ли трябвало да я върнат на същия принцип, заради който върнаха мен?

Продавача казва, че не е сменял двигателя, и ако нещо било гнило и нечестно от негова страна, изобщо нямало да се види с мен днес, и щял да си изключи телефона. Спред мен в думите му има логика, днес цял ден ходихме насам натам заедно да се разправяме с КАТ Враца и Монтана.

 

Лошото е, че в КАТ Монтана не успяхме да се докопаме до архива да видим там какво пише, говорихме само с началника, който ни каза, че неправилно са ни пратили там, и че той не може да помогне.

 

Значи сега следва серия от ужастни въпроси които си задавам:

 

- Как е възможно да се е получила тази грешка, ако двигателя не е сменян ?

 

- Ако двигателя е сменян, как са я регистрирали първо в КАТ Монтана, после в КАТ Враца с различен номер, че чак и началника на КАТ Враца се е подписал на декларацията(което отваря много въпроси в мен...дали пък от КАТ Враца не са нарочно направили тази история с цел тяхна си някаква изгода, като им е било ясно на всички, че следващия собственик - АЗ, ще бере такива ядове...?

 

- Ако отида пак в КАТ София с измислена фактура за двигател, ще ми конфискуват ли колата за неопределен период от време, дознания и разследвания? (четох в друг форум, че това трябвало да направят първия път но пича явно не му се е занимавало, и ме е пуснал да си ходя; даже полицай на високо ниво ми каза, че по принцип като има несъответствие с номера на двигателя и този който пише в талона, просто ми се е разминало, че не са ми конфискували колата....)

 

- Какви всъщност са ми опциите?

1. продавача ми каза, че въпреки, че имам договор за Покупко-Продажба не е проблем да ми извади генерално пълномощно с което ако искам да продам колата (което не искам да правя на този етап, не съм я купил че да я продам след 2 месеца)

2. всъщност би ли следвало след така развилата се ситуация да се опитвам да продам колата (естествено няма да пусна обявата в този форум, не бих вкарал някой член в този филм)

3. ако реша да си карам колата без да я регистрирам в КАТ на мое име, какво следва? Мога ли да си я регистрирам в данъчното и да и плащам данък?

 

Най-много ми се иска да успея да я регистрирам в КАТ София с фактура,че съм сменил мотора, но вече наистина ме е страх да не ми конфискуват колата ако отида там.... :help: :help:

 

:mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :mitsu-smiley:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Във Варна има едни фирми до КАТ които регистрират коли, срещу заплащане. Правиш им едно пълномощно и си плащаш за услугата. Баща ми беше в същия филм преди няколко години, като подменяха номерата с нови. Той беше сменял двигател. Та въпросните пичове си имат хора (в КАТ), които оправиха нещата, срещу допълнително заплащане разбира се. Така че ако и при вас се предлага този тип услуга за теб ще е най-добре. Иначе проблема ти наистна е неприятен и най-вече ходене по мъките. Успех.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Това е решението и според мен. Намираш човек, който прекарва коли в КАТ, той си знае работата. Просто поразпитай познати автотърговци за такъв човек.

 

Мисля, че ако тръгнеш да оправяш нещата по каналния ред, ще я закъсаш! Вече си се убедил в това. Това ми е най-неприятното нещо в България - навсякъде се молиш, висиш по опашки и като дойде твоя ред - ами това не е за нас, иди еди къде си. :icon_censored:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мда, сериозна е ситуацията и правилно са ти казали, че могат да я задържат така! Преди години прегрях москвето в София, обадих се на зетя да дойде с колесара да ме влачи до Сливен с Жигула.... На Църна маца ни спряха, документи и пр., не беше минала преглед Жигулката, онези се усетиха и провериха номера на двигателя, сменян и ни арестуваха в Панчерево..... Не нас, колите.... Въртяха ни цяла нощ, дори не ни дадоха да спим в жигулката, че да не избягаме (представете си какво бягство ще е) и спахме в Москвата, както е вирната на колесара..... На сутринта им пуснаха по факса от Сливенския КАТ номера на двигателя, собственика и пр.... (с връзки) и до обед на другия ден ни пуснаха с "индулгенция" (зетя още пази листчетео, макар че ни казаха да го унищожим като се приберем)

Относно данъчното - можеш да я регистрираш. Правиш и застрахователна оценка и си я регистрираш, но не те съветвам да я караш с другия номер - имаше някакъв срок за регистрация след покупката. Да я регистрираш с този номер - не можеш я продаде после. Да пренабиваш номера - съвсем не ти е работа.... Не знам направо какво да те посъветвам....

 

Най-добре според мен е да намериш фирма, която да извършва услуги по регистрация, да обясниш за какво става дума, да ти намерят една фактура (от Илиенци, напр.), с която да легализират двигателя и туй то. Имаш си талон с твоя номер, купил си я със счупен двигател, сложил си нов и това е. Друго просто не виждам какво може да се направи! То може, ама трябва да си купиш един двигател с фактура, да го смениш и те така, да си маш два....

Все неприятни неща..... И пари струват......

 

Честита Коледа..... Дано се оправиш, и хич после не се хваляй и не обяснявай на никого нищо!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

"Всичко това е добре"

Колега аз мога да ти предложа нещо:Извади си фактура за този двигател/няма да казвам как да я извадиш, ти си знаеш/.Иди не в Софийски КАТ а някъде в провинцията да я регистрираш.Е няма да бъде с софийски номера, но пък ще ОК.Наистина не ти препоръчвам да ходиш с фалшива фактура в софийския КАТ/да не стане грешка/

Успех, и да споделиш как се развиват нещата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Батенце, не става..... Трябва да си смени адресната регистрация, лична карта, после книжката...... А сега има мода да се иде в общината със собственика на имота и той да се подпише, че е съгласен да се регистрираш там..... После - обратно..... не му е лесно на колегата!

И НИКАКВИ ХВАЛБИ после!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Най - голямемия ми страх е да не ми задържат колата ако отида пак в КАТ с нея, че няма да я видя повече. Да не говорим, че тук става на въпрос за фалшиви фактури и т.н., макар, че нещо не схващам защо е толкова сложно (като процедура) човек да има различен двигател. Все пак двигатели се чупят, купуват се нови и се сменят.....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да, но сме в България.

Из Европата в повечето случаи е резервна част и номера не се пише в талона...

 

Съвета: Да се заеме някоя "фирма" която се занимава с документи по регистрация КАТ и т.н., така частично намаляш риска за себе си и за колата. Третия вариант е да се развали договора с продавача и да ти връща парите (пак нещо няма да стане);

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Споредмен ако идеш в някоя Врачанска морга(където продават) двигатели, и ако им дадеш извесна сума пари, ще ти напишат истинска фактура.

След което ще издебнеш(за всеки случай) да не на работа въпросния полицай, който ти направи първия оглед и смело да се впуснеш в "боя"

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Че в София и Софийска област само един КАТ ли има ?

Друг вариант е такава фактура с задна дата няколко месеца след последната регистрация и уж предишния собственик я е намерил и т.н....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Споредмен ако идеш в някоя Врачанска морга(където продават) двигатели, и ако им дадеш извесна сума пари, ще ти напишат истинска фактура.
Те за да му напишат истинска фактура, нали трябва да имат документ за точно този двигател.......
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Те за да му напишат истинска фактура, нали трябва да имат документ за точно този двигател.......

Мислиш ли? При положение че "там" ги купуват на килограм..............

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мислиш ли? При положение че "там" ги купуват на килограм..............
Нали за да я регистрират с този номер на двигателя, трябва да има документ за този двигател.... :icon_hmm:
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Нали за да я регистрират с този номер на двигателя, трябва да има документ за този двигател.... :icon_hmm:

Така е, но ти ми кажи, като ги купуват в италянската морга на килограм описватли номерата на двигателите?Отговора НЕ, не ги описват , поради простата причина:там няма такова понятие" номер на двигател"

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Батко ми е прав. Нали ми е батко......

За да се издаде "истинска" фактура, която да издържи в данъчно и пр. този, който я издава трябва да има стоката на склад. Т.е. да има документи за ТОЧНО ТАЗИ стока (сер. номер, всичко). Може да е на кило покупката, но при вноса, митница и пр. не може да няма документ за двигател с ТОЧНО този номер.... Другото е същото, като от Илиенци. Там фактури срещу някой лев може да си вземете истински, с касовата бележка, бе супер истински изглеждат, практически са такива! Дори и с ДДС може да ги намерите, никакъв проблем (само да не го теглите после, че.....)

 

Системата е такава (нека ме поправят хората, ако бъркам)... В КАТ няма да тръгнат да проверяват фактура на десет годишна кола.... А и нямат време да те арестуват, пък какво остава да се занимават с друго. АКО някой някога се сети за този автомобил, ако им излезе в компа номера на двигателя като краден (или от крадена кола) - аман ти системата и върви се обяснявай, че нямаш сестра. Ще излезеш чист, ама ще се разправяш. Иначе - шансът да се случи грешка е почти никакъв.

Търси фирма и им обясни на джамбазите!

 

П.П. Пак се джафкате двамцата! Ей, ще ви събера на една маса някой ден, та да се разберем! :icon_thumbup:

Ако от Италия не излезе с номер, на митницата ще го пишат, иначе е ташак. А едно е да няма номер на двигателя (някой нямат), друго е да е различен........ Ама съвсем друго!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Първо ние не се джафкаме.

Второ: В спора се поражда истината

Трето: Много отдавна искам да седна с Марио на една маса

Поздрави

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А едно е да няма номер на двигателя (някой нямат), друго е да е различен........ Ама съвсем друго!

 

Не е ли точно това начина за спасението на колегата. Значи номера на двигателя би трябвало да е на някаква метална пластина или ламаринка, която е занитена към самия двигател. Не зная дали е точно така на тия мотори.

 

Тая пластина се сваля и ...няма номер и това е. Отива колегата да си регистрира движимото имущество /но в друг пункт на КАТ или ако е на същото място, то да е на смяна друг служител/. И какво от това, че в стария документ има някакъв номер - ами сега няма никакъв, защото е паднал и загубен. И колата си минава, като в новия регистрационен талон няма да има вписан номер на двигател. Пък като няма какво от това. Не ми се ровка в нормативи в момента, но мисля че да се изписва номер на двигател в регистрац. талон - това е останало по наследство от соц времето изискване. Сега за изработката на ситуацията и всичките перипетии по случая - може и да е необходимо, че и препоръчително да се почерпи подходящия човек.

 

На мен лично така си ми е направена регистрацията, но при мен е първата в БГ.

 

Ако това което писах не е спасение, то тогава една консултация във всяка по голяма автокъща би имало полза. Че те там всички автотърговци няма начин да нямат разрешение за такъв случай.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

E добре, а не може ли да ми извади предния собственик едно генерално пълномощно и изобщо да не се занимавам вече с тия, че ми дойде до гуша. Не че не искам да е всичко чисто и изрядно, ама като не може, какво да направя....

 

Според това което коментирахме до сега, единствения ми вариант е да намеря фактура, да ходя в друг КАТ, да се надявам че няма да ми конфискуват колата.

 

Задължително ли е да я пререгистрирам, не може ли поне да го отложа във времето докато проуча нещата и намеря по сигурен вариант. Да си я карам със ВР номера, да си я заведа в данъчното да си и тече данък и така.... ?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На по старите коли :mitsu-smiley: моторите им нямат номер на мотора.........примерно на моя Е33А Галант няма номер на мотора,това е нормално, защото мотора се води сменяем агрегат и всеки може да го счупи.........за това и не се води в документите на колата.Номера не :mitsu-smiley: моторите не са на ламаринки и други висящи тем подобни етикеетчета ,а е оксидиран надпис на точно определено място на блока, първите символи на надписа показват типа на мотора ( 4G63 0T8732) а другите са за друго.........

Номерата на моторите май са изискване на Европа защото никъде другаде по света искат такова нещо...........

В твоя случай колега съвета ми е да си потърсиш човек ,както са ти обяснили по горе и да видите какви са вариантите.

П.П. Ти още ли не я продаде тази кола , казах ти още в началото че не е за тебе......... :icon_blush:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Батко ми е прав. Нали ми е батко......

За да се издаде "истинска" фактура, която да издържи в данъчно и пр. този, който я издава трябва да има стоката на склад. Т.е. да има документи за ТОЧНО ТАЗИ стока (сер. номер, всичко). Може да е на кило покупката, но при вноса, митница и пр. не може да няма документ за двигател с ТОЧНО този номер.... Другото е същото, като от Илиенци. Там фактури срещу някой лев може да си вземете истински, с касовата бележка, бе супер истински изглеждат, практически са такива! Дори и с ДДС може да ги намерите, никакъв проблем (само да не го теглите после, че.....)

 

Системата е такава (нека ме поправят хората, ако бъркам)... В КАТ няма да тръгнат да проверяват фактура на десет годишна кола.... А и нямат време да те арестуват, пък какво остава да се занимават с друго. АКО някой някога се сети за този автомобил, ако им излезе в компа номера на двигателя като краден (или от крадена кола) - аман ти системата и върви се обяснявай, че нямаш сестра. Ще излезеш чист, ама ще се разправяш. Иначе - шансът да се случи грешка е почти никакъв.

Търси фирма и им обясни на джамбазите!

 

П.П. Пак се джафкате двамцата! Ей, ще ви събера на една маса някой ден, та да се разберем! :icon_thumbup:

Ако от Италия не излезе с номер, на митницата ще го пишат, иначе е ташак. А едно е да няма номер на двигателя (някой нямат), друго е да е различен........ Ама съвсем друго!

Егати, до мен ли опря акъл да давам... Има процедура, която е напълно законна за смяна на двигател. Относно фактурите... хм, който го интересува ще му обясня на лични... но който във форума ползва фалшиви фактури, вече съм го запомнил и става лошо :icon_dance: Шегувам се. Това, което ти трябва е фактура за мотора...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

23ти е, да оставим случая за догодина, нова година нов късмет.

 

Желая ви Весело и щастливо изкарване на Коледните и Новогодишни празници, Всичко най-хубаво през 2009 , здраве щастие и много много усмивки

:icon_dance: :icon_clap: :icon_thumbup:

 

 

п.п. Алкохол + :drive: = НЕ

:mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :mitsu-smiley:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...