Премини към съдържание

Командировка до Солун


Препоръчано мнение

Привет!

На 1 юни трябва да пътувам до Солун. А някак си не ми се ще да го правя с автобус. Моля колегите, пътували в тази дестинация (пък и не само в тази) да ми дадат акъл, че ще ми е за първ път да излизам с колата. Какво трябва да имам, да нося, зелена карта трябва ли ми и особености на местния трафик, полиция и пр. Предварително благодаря на всички отзовали се!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

На 1 юни трябва да пътувам до Солун. А някак си не ми се ще да го правя с автобус. Моля колегите, пътували в тази дестинация (пък и не само в тази) да ми дадат акъл, че ще ми е за първ път да излизам с колата. Какво трябва да имам, да нося, зелена карта трябва ли ми и особености на местния трафик, полиция и пр. Предварително благодаря на всички отзовали се!

 

1. Как да стигнеш до границата - за съжаление най-добрият вариант все още си остава София - Перник - Дупница - Петрич - Кулата. Има и опция с друго заобикаляне, но вече много хора я използват и там също е натоварено. Съветвам те да си минеш оттук, просто да тръгнеш малко по-рано.

2. На границата имаш нужда само от лична карта като документ за самоличност, а за колата - талон, който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е на твое име или на човек, който е в колата! Кола, която е собственост не неприсъстващ пътник няма да може да излезе... или ако излезе - не може после да влезе! Ако е служебен автомобил ти трябва пълномощно! Другият важен документ е зелената карта, която много често не я искат при проверка, но трябва да се носи! В общи линии вече всички полици на гражданска отговорност са с включена зелена карта, така че нямаш грижи. Ако случайно си я забравил или има проблем с нея - издават се и на място, но са малко по-скъпи.

3. В Гърция пътят е много лесен - караш до едно Т образно кръстовище, на което пътят се разделя за Серес и Солун. Завиваш надясно и караш само по главния път... той свършва в Солун. Следи табелите и няма как да се объркаш. На връщане е аналогично - следиш табелите за Серес, а след това за Промахонтас (техният граничен пункт)

4. За ограниченията - желателно е да внимаваш. Много рядко има полиция, но ако те спрат, ще ти разгонят фамилията! Желателно е да внимаваш с това. По пътя за Солун стоян на 2-3 места, които ми е трудно да ти ги опиша къде точно са. Но всичките места бяха с ограничения 40 км/ч на извъградски път и лесно можеш да се идъниш. За колан въобще не е нужно и да споменавам.

5. Съветвам те да си заредиш от България - все още са ни по-евтини горивата. От границата до Солун май бяха 86км, ще те излъжа... някъде там.

6. Паркирането в Солун - много много многооооо болна тема. Ако отидеш в събота или неделя - навсякъде е разрешено да се паркира. Не обръщай внимание на знаците забранено спирането на всяка улица и странните надписи на гръцки - в почивните дни спирането навсякъде е позволено, стига да си намериш място, а това, повярвай ми, е ужасно трудно!!! Градът е огромен и всички улици се запълват на фулл-макс! Съветът ми е - като влезеш по магистралата в Солун, караш само направо, докато не стигнеш едно много голямо кръстовище Y-образно. Ще видиш, че целият градски транспорт ще хваща платното, което тръгва леко вляво - тръгваш и ти натам. Караш само направо и стигаш до Кулата, която е на брега на морето. Оттам хващаш наляво и се движиш по крайбрежната - и от двете страни има места за спиране... колкото пъти съм ходил, винаги там спирам и се намирам места - само трябва да си търпелив! Ако се забиеш по кварталите в малки улички - изгубена кауза... пък и всичко е еднопосочно там и ще се изгубиш 100%!!!

7. Трафикът - много натоварен... внимавай за мотористи и мотопедисти - имат лошият навик на светофарите да ти се хващат за колата, за да ги теглиш... внимавай да не прегазиш някого!!! По принцип са цивилизовани, но недей да отнемаш предимство, защото няма да им мигне окото да те ударят. Внимавай и с пешеходците, особено в големи градове като Солун - пресичат без да се оглеждат, не на пешеходни пътеки и рядко чакат зелено.

8. Какво си струва и може да се види в Солун - питай за църквата Св. Димитър - прекрасна е... също и кулата на брега на морето. Като маршрут за разходка ти препоръчвам, ако си паркирал на крайбрежната, както ти препоръчвам, тръгни на Запад (ако гледаш към морето - надясно) и ходи нагоре... Подминаваш кулата, ходиш по уличка с очарователни кафенета и заведеиня (много скъпи!!!) докато не стигнеш до един огромен площад! От него хващаш нагоре, успоредно от морето... и ще стигнеш до Св. Димитър. Пътем се оглеждай - има прекрасни и итересни места, като пазарът за риба, стара църква от времето на кръстоносните походи, интересни паркови, амфитеатър.

8. Нощувките - недей да търсиш в Солун - там е много скъпо! Най-добре излез извън града и проверявай в малките селца - намират се квартири за по 20 евро най-много!

 

Това е - дано съм ти бил полезен. За да стигнеш към 13:30 - 14:00 в Солун е желателно от София да тръгнеш най-късно 7:30 - 8:00 сутринта... тогава е най-подходящо за път.

 

Приятно изкарване :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да допълня:

Не давай пари на Полицай.

Ако случайно има глоба,можеш да я платиш на същия ден в която и да е поща,в този случей плащаш само 50% от глобата.

Горивото не само е по евтино но и по-качествено.

 

 

Приятно изкарване

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, благодаря за отговорите!

Аз съм на газ, така че зареждането ще е в Бг... В този ред на мисли - дали няма да е въртел газовата? Разрешено ли е в Гърция и правят ли проблем?

Иначе командировката е покрита от тях, така че ще съм на хотел в Солун, като се надявам да е решен въпроса с паркирането на паркинг на хотела... Останалото е късмет... А и жена ми беше там преди някокло месеца, ще ми е гид ;-)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Роско ,мисля че са забранени и всякакви радар-детектори!Така, че ако имаш такъв забрави за него!

Ако имаш радар-детектор направо го остави в България, ако те хванат даже и да не е активен в момента - глобата е 300 евро за използване и 100 евро само за притежанието му.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не, не, нямам! Само за газта се сетих и сега ме гризе.... Това е единственото неоригинално нещо по нея. Имам, разбира се документи, гаранции, преглед, знак - как си е редно. Ама знам ли ги комшиите? А като оборудване? Гледат ли за пожарогасители и пр? Щото в Чехия преди трябваше и резервни крушки да си носим (не знам сега как е) Ей такива нещица ме вълнуват. Иначе - ще се оправя, изръчкал съм Европата, но май само веднъж с автомобил, пустите му и самолети!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Малко полезна информация ;) http://www.contrast2000.com/shengen/greece_auto.htm , дано ти е от полза :good: Само, че е малко старичка, но поне да е от полза.

П.П. За газовата - щом ти е всичко в ред няма да имаш проблеми, както и със пожарогасител и аптечки, за крушките съм чувал, че се изисква да се има резервни, но незнам.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Живял съм на Крит 6 месеца преди години и съм запознат с манталитета и движението. Да се надяваме тамошните ни "приятели" да не се закачат излишно с нас, че четох една ужасяваща статия напоследък как ни разигравали... А що се отнася до проверката на газовете - на газ едва ли ще ми е проблем. Пък дано не се заяждат, все пак са само стотина км до Солун, ще си кротувам!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Роско по отношение на горивото, съвсем скоро четох в dir.bg че в Гърция имало някаква стачка - не се сещам ама ми се върти нещо, че са стачкували против високите им цени на горивата но не съм сигурен. Както и да е по този повод разрешавали на бензиностанция да се зарежда до 10 евро. Затова някой от комшиите прескачали до пограничните селища в България да пълнят тубите. Така че най-добре си напълни от тук да ти е мирна главата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Стачката е на собствениците или шофьорите на цистерни, които зареждат бензиностанциите. Поради което не ги зареждат и няма бензин в тях. Вчера говорих с един колега от Гърция и това е положението. Докато не свърши си правете сметката да отидете до точка Х и да се върнете с гориво, заредено в България.

Роско, ако заредиш резервоара и набумкаш газовата, не би следвало да имаш проблеми.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ама разбира се, 32л. газ са си поне 300 км, а резервоарът с бензин никога не пада под средата - поне 25-30л. Път е това, ако се скапе газовата и няма как да си сипя бенц.... И в Бг го държа така, какво остава навън

Благодаря ви, момчета, вземам предвид всичко, което ми казвате...

Между другото (понеже съм пътешественик по природа) смятам да вляза в Гърция през КПП Илинден - да се поразходя и да видя за какво става дума. Ей така... Пък после - да се прибера по "Царския" път. И ще дам описание на пътуването - кой и от какво и къде да се пази...

Още веднъж - благодаря, а ако някой се сеща за още - с удоволствие приемам указания

А ако имате нужда от пътуване из Бг - дестинация каквато и да е, туристически обекти и маршрути - насреща съм! ПОчти не може да ме изненада дестинация, особено планинска с автомобил!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, къде е това по евтино гориво в Гърция?

Аз като обиколих 3000 км там не видях такова...дизела бе между 1.24 и 1.39 Евро докато тука бе 2.35-2.50 лв...за бензина не следих но то съотношението е като в БГ.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Бензинът не е по-евтин! После може да излезеш и влезеш дори и ако колата е на друго лице и то при това не е задължително лицето да е в колата, поне на мен досега такъв проблем не са ми правили!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За да не пускам нова тема ще пипша в тази.

Предстой ми идване към БГ след месец и нещо но паспорта ми изтече и се налага щем, нещем да минаваме през Румъния, често слушам доста крайни изказвания по отношения на Румъния и честно казано малко ме хваща страх... Едни ми казват, карай спокойно няма страшно, други - там е като ад ще имаш приключения със всичко по пътя.

Та някой минавал ли е скоро през Румъния към западна европа или обратно, има ли шанс да се омотая по пътищата, ще ползвам GPS-а но на картата за източна европа и нямам много вяра. От цялото пътуване единствено Румъния ме притеснява и може би малко Унгария. Всякаква информация ще ми е от полза.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За да не пускам нова тема ще пипша в тази.

Предстой ми идване към БГ след месец и нещо но паспорта ми изтече и се налага щем, нещем да минаваме през Румъния, често слушам доста крайни изказвания по отношения на Румъния и честно казано малко ме хваща страх... Едни ми казват, карай спокойно няма страшно, други - там е като ад ще имаш приключения със всичко по пътя.

Та някой минавал ли е скоро през Румъния към западна европа или обратно, има ли шанс да се омотая по пътищата, ще ползвам GPS-а но на картата за източна европа и нямам много вяра. От цялото пътуване единствено Румъния ме притеснява и може би малко Унгария. Всякаква информация ще ми е от полза.

Никакъв проблем...............

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, къде е това по евтино гориво в Гърция?

Аз като обиколих 3000 км там не видях такова...дизела бе между 1.24 и 1.39 Евро докато тука бе 2.35-2.50 лв...за бензина не следих но то съотношението е като в БГ.

Ами и аз това се питам............не е по евтин, в началото на месеца бях там и знам че е по скъп от тук...........

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

sirko - в Унгария няма да имаш проблеми, ако спазваш всичко. Виж, митовете за Румъния в Бг са много. Били напред и незнам си къде, но не е съвсем така. И там е като тук. Има камери, обаче. Така че и там умната - в градовете. Не знам по кой маршрут ще минаваш, но избягвай Тимишуара-Калафат. Разбит е пътя. Мой приятел пътува редовно и не минава оттам. Между другото - що не минеш цивилизовано през Италия и с фери-то през Гърция? Доста хора го правят

Ще питам иначе за подробности и ще ти кажа, ако забравя - напомни ми!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

sirko - в Унгария няма да имаш проблеми, ако спазваш всичко. Виж, митовете за Румъния в Бг са много. Били напред и незнам си къде, но не е съвсем така. И там е като тук. Има камери, обаче. Така че и там умната - в градовете. Не знам по кой маршрут ще минаваш, но избягвай Тимишуара-Калафат. Разбит е пътя. Мой приятел пътува редовно и не минава оттам. Между другото - що не минеш цивилизовано през Италия и с фери-то през Гърция? Доста хора го правят

Ще питам иначе за подробности и ще ти кажа, ако забравя - напомни ми!

 

Минава се Бари - Игуменица... билетите са следните: за кола 65 евро, за човек от 15 до 95 евро, в зависимост в какво се возиш - в колата, в каюта, на седалка... ако те интересува, ще ти сканирам брошурите и ще ти ги изпратя... На английски са и знам колко много ще те затрудни прочита, ама сакън :) Ще ти ги преведа :D

 

И по предходната тема - бензинът в никакъв случай не е по-евтин! Само за протокола - дори да ти свърши газта - и те вече имат на всяка бензиностанция и газ, но при тях тя е значително по-скъпа... излиза някъде към 1.80лв.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не, не, нямам! Само за газта се сетих и сега ме гризе.... Това е единственото неоригинално нещо по нея. Имам, разбира се документи, гаранции, преглед, знак - как си е редно. Ама знам ли ги комшиите? А като оборудване? Гледат ли за пожарогасители и пр? Щото в Чехия преди трябваше и резервни крушки да си носим (не знам сега как е) Ей такива нещица ме вълнуват. Иначе - ще се оправя, изръчкал съм Европата, но май само веднъж с автомобил, пустите му и самолети!

инфо

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ето списък с всички газстанции в Гърция ( взет от Опел Форума):

 

1 13672 Athen-Acharnes

AXARNE (MENIDI) SHELL Spiros Moustakas

Leoforos Dekelias 108 +30(0)10-2466148

2 16452 Athen-Alimos BP Lagos-Dimitris

Aeroporias 6 +30(0)10-9961457

3 12241 Athen-Egaleo

AIGALEO EKO Nikas Panna

Iara Odus / Petras 5 +30(0)10-3467027

3a 12241 Athen-Egaleo

AIGALEO PETROGAZ Nika Aspasia

Petrou Ralli 44 +30(0)10-34 64 781 nahe bei Kifissou Str.

4 Athen-Gerakas BP Lagaros

Marathonos 150 +30(0)10-66 12 40 1

5 Ahten-Halandri EM Panoil

AI Panagouli 39 +30(0)10-63 98 203

6 13100 Athen-Illion

NEA LIOSIA EM Logothetis N&IP

Vitivilia 44 +30(0)10-2637938

7 13400 Athen-Kamatero BP Gouzibas I.

K.Palama & Ifigenias +30(0)10-23 10 180

8 19400 Athen-Koropi EKO S. Dimitropoulos

Markopoulou +30(0)10-66 46 947 An der Strecke Paianias - Markopoulou, ca. 2 km von Paianias(Peania)

+ .. Athen-Koropi SHELL GAS Papastamatis

8okm Varis-Koropiou Av. +30(0)10-60 21 536-734 An der Strecke Varis - Korpiou, ca. 80 km von Varis (?)

+ 19004 Spata SHELL GAS Arsalian

Airport El.Venizelos +30(0)10-35 42 380-79 .

9 Athen-Metamorfosi EKO

Naypliou 36 +30(0)10-28 19 177

10 Athen-Moschato EKO M. Dimitropoulos

Piraeus&Kontoni 27 +30(0)10-48 15 974

11 Athen-Moschato BP Katsoulas A.

Peraeus 61 / Purgou

12 Athen-Moschato BP Kalkalikidis Taxi-Gas

Davaki 16 / Polykratous +30(0)1-48 17 689

13 1.... Athen-Peristeri EKO Batha

Laskaratou 7 +30(0)1-57 52 593

14 Athen-Peristeri EKO Nikas Pan.

Herakliou 129 +30(0)1-25 84 706

15 18233 Athen-Rentis Shell-station / ygraeriokinisi

Agias Annis 46 +30-210-4930205 LPG-Station & LPG-Conversion

16 18233 Athen-Agios Ioannis Rentis EKO M. Kritikos

Petrou Ralli 99-101 +30(0)1-54 45 551

17 Athen-Tavros BP D.Lycos

P.Ralli 13, Thassou 6 +30(0)1-34 25 027

18 Athen-Votanikos Shell M.Kapala

Markoni 9 +30(0)1-34 61 165 This station is closed. It is possible to open again in the future.(8.11.2002)

19 Athen-Votanikos BP I.Ginis

Markoni 17 +30(0)1-34 79 445

20 Ambelokipi

Thessaloniki Shell B.Georgiadas

28th-October-Str +30(0)31-66 34 22 am Ende dieser Straße

21 Finikas

Thessaloniki-Kalamaria BP L.Stavrakis

Possidonos

Aerodromiou Str. +30(0)31-47 11 77

47 31 14 hinter dem

Maschinengebäude

d. Fa. Phoenix

22 Harilou

Thessaloniki Petrogaz D.Sourglas

Nikis +30(0)31-43 33 24

23 41500 Larissa BP Hr. Giandikidis

Nationalstr. Athen-Thessaloniki +30(0)41-62 73 27 An der Strecke Larissa - Athen, 3km von Larissa

24 57001 Thermi

Thessaloniki PETROGAZ Zaf.Sourgia +30(0)31-46 48 89 gegenüber d. Hyatt

25 54627 ? Thessaloniki Leongas A.Theodorou

Giannitson +30(0)31-51 85 86 LPG-Station & LPG-Conversion

26 38000 Volos EKO Pelagiadou

Km 15; Nationalstr.

Volos-Aghialos +30(0)421-88 953

27 73100 Chania-Galatas

Kreta PETROGAZ Makrakis Ant. +30(0)821-31 090

28 Heraklion-Xeropotamos /

HRAKLEIO-KSIROPOTAMOS (Iraklion Kritis)

Kreta Petrogaz Bikogiannakis +30-2810-25 06 08 (2006)not available in Xeropotamos. The Station has moved to the road Heraklion - Malades,

++ 26334 PATRAS - PELLOPONNESE M.Nikolaidis

Glafkou 76 +30(0)2610-52 83 85

++ TRIPOLIS - PELLOPONNESE Hellas Gas D. Paraskevopoulos

4th km Tripolis-Pyrgou +30(0)2710-411 730 LPG-Conversion (and LPG-Station in 2003)

++ 60100 Katerini Shell-Station Katerini

km440 Athens-Thessaloniki +30(0)351-42447 Überprüfen, ob Autogas angeboten wird.

++ 24100 Kalamata Fina

Bournia +30(0)? Überprüfen, ob Autogas angeboten wird.

+++ 45500 Ioannina, Epirus PETROGAZ, Farmakis K.

5 km Nationalstr. Ioannina-Athen +30(0)2651093030 LPG-Conversion and LPG-Station

Die Tankstelle liegt an der Nationalstr. Ioannina-Athen, 5km von Ioannina. Ioannina liegt 90 km vom Hafen von Igoumenitsa.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, колега!

Ако се наложи - ще ползвам, макар че е близичко и като заредя - това ще стигне и за връщане, освен ако не скъсам синджира и да си покарам по гръцко.....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 3 седмици ...

Само набързо впечатленията ми от 4 дневен престой в Северна Гърция:

1. За 4 дни и минати на гръцка територия 800 км аз не видях нито една патрулка пътна полиция

2. Видях 2 дупки

3. Не намерих газстанция, ама и не търсих много много

4. Средният п-в на Халкидики е много хубав, но колкото по-наюг отиваш - толкова по-скъпи стават къмпингите

5. Намерих си хубав къмпинг на сносна цена, но морето там не ми хареса нещо....

6. Митовете за по-евтина почивка там са разбити завинаги, най-евтините къмпинзи, които намерих са на цената на най-скъпите тук (доколкото останаха такива изобщо)

7. Истината е, че техните къмпинзи са доста по-добри като уредба, поне повечето. Може да се желае още малко откъм хигиена...

8. Строят пътища в несвяст! Дерат ЕС и строят пътища! Дори в затънтени селца, където само маслини и кози има - пътят пак е перфектен!

 

Относно трафик и каране

1. Пътищата са доста широки и по-бавните автомобили дават път!

2. Кара се доста бързо

3. Движете се със скоростта на колоната, ако спазвате всички ограничения сте опасни за движението и себе си

4. ВНИМАВАЙТЕ с моторите

5. В затънтени краища - внимавайте с козите! Щяхме да се пребием с един французин, като му скокна козлето на пътя - стана весело!

6. В Солун има задръствания :-), всичко е еднопосочно и едва се минава. Паркирах, обаче по-лесно в центъра на Солун, отколкото паркирам в София

7. Бензинът е една идея по-скъп, няколко стотинки разлика. И е по-добър от нашия, гарантирано!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...