Премини към съдържание

По-високи данъци за мощни коли


Препоръчано мнение

Според тази статия

http://dnes.dir.bg/news/mestni-danatzi-antikrizisni-merki-7294772

общините ще може да налагат по-голям размер на данъка. А за колите пише:

В закона се добавя нов диапазон за определяне на данъка за леките автомобили с мощност над 149 kW. За коли с мощност над 149 kW налогът ще е от 3,30 лв. до 7,38 лв. за 1 kW над посочените.

Имам спомен че предишните диалози за този данък лукс приключиха че ще има такива увеличения за мощни коли само ако колата е над 50 000лв данъчна оценка (или подобна цифра). С идеята че по-старите мощни коли няма да ги засегне.. или поне не с някакви умопомрачителни данъци. Понеже в статичта не пише нищо освен границата от 200коня някой има ли инфо дали само това остава като условие?

И ако е само това условието казвайте в кой град са най-евтините данъци :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Който има пари да храни 200 коня ще намери и за данъка.

По този повод се сещам за един скеч, в който някой питаше, защо доларът струва все повече левове (по повод курса на долара от 3500 лв. през 1997 година). Отговора бе - "Какво ви пука като нямате нито долари нито левове?"

За същите коне като моя Лансер някой плащат 2.8 пъти по-малко, защото колата им е над 14 години.

Въобще ЗМДТ (Закон за местните данъци и такси) е много интересно четиво. За влекач или тласкач по Дунава се плаща максимум 0.42 лв. на kW, което ще рече, че за 1000 kW се плащат не повече от 420 лв. :icon_hmm:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За мен е по-интересен в частта си, за кои МПС важи намалението за Euro x. Защото щом една нова кола покрива същите изисквания по този параграф като една 10 годишна, не смятам, че трябва да има разлика. За другото си има ГТП. Колкото до закона, предполагам, че няма да включат това за 50000, защото така става много сладко за ОС. А и колите нямат данъчни оценки, всеки един с МПС над 50000 може да си осигури удост. за застрахователна стойност под тази сума.

Редактирано от Dell
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Абе Николай Николов тая тема за храненето вече я дискотирахме и поне аз бях останал с впечатлението че и управниците са си взели някаква поука.. ама явно не.

Първо това как ще си издържаш колата си е твоя работа ма да плащаш 700лв данък на кола дето е 90година (примерно е30 м3, wrx, evo и т.н... коли по 4-5к лв.) си е малко прекалено според мен.

От тук и другата страна.. една нова кола например тази

http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/43150.html

1.4 180коня с невероятно големия разход от 6 на 100 бензин.. представяш ли си как се смогва да издаржаш финансова на това бензиново чудо :icon_clap: .... ми то лапа кат ламя :icon_doh: да си си правил сметката и за големия данък.. е вие ще кажете то е под 200коня... сега да ами догодина? Ми другите модели? Ми то това 1.4 бе? ... ама както казах темата вече е обсъждана.. та някой ако има по-побробна информация ще съм благодарен да я сподели.

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ами другото, което не му обръщаме внимание!

Ако имаш катализатор и мощността на двигателя е под 74 kW ползваш 50% отстъпка!

Че с какво останалите коли са по-лоши, та не ползват тази отстъпка.

Да не би един Ескорт 1.4 от 1993 г. да отделя по-малко вредни емисии от моя Лансер 2008?

 

А какво да кажем за същият автомобил от 1991 година, но с атмосферен дизел?

А дали някой проверява като каже, че е с катализатор и това е истина.

Редактирано от Николай Николов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

чета това http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-21&article=344577

и си мисля какъв ***** българистан сме... ама без никакви извинения.

За едно субару 2.0 95 в Англия се плаща МОТ 50лири, road tax ~200лири, и застраховка ~500лири

/road tax зависи от кубатурата на колата, а застраховката от много неща и може да варира от 300 до 5000лири но си е на собственика и може да кара всяка негова си кола с нея/

И кво излиза че в Англия дето средната заплата е 3000лири (примерно.. не съм сигурен ама е там някъде) плащаш ~1500лв за една кола (даже ако имаш две ще ти е още по-малко средното). А в БГ 1500лв ще ти е само данъка на 280конювото субару(или ево) отделно почваме с винетка, застраховка, автокаско, преглед, и т.н. и т.н. Забележете конете в англия за тези такси никаде не се гледат.. да не говорим че там дригателя е резврвна част... а за законите им и стандарта на живот друг път ще си говорим.

БРАВО .. подминахме ги.. много сме печени.. с 300лири заплата минахме над данъците на англичаните... хвала на оправата :icon_rock:

Едит: още една такса от UK mazda '92 350hp - 50 mot, 120 road taxa (щото е с 1.3l двигател) и 500 застраховка (от горната кола). Айде смятайте в БГ колко ще е?

Редактирано от Emil Dimitrov
Наложена цензура.
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Едит: още една такса от UK mazda '92 350hp - 50 mot, 120 road taxa (щото е с 1.3l двигател) и 500 застраховка (от горната кола). Айде смятайте в БГ колко ще е?

 

Прибл. 180 GBP. Това за София, че там обикновено е по-евтино. ГО още 50. 30 винетка = 260. Наполовина само на застраховката им. И това е за 1.3 !! И като го направим това 3000 на 2000 GBP... Ta като гледам все си мисля..нереално е да се смята, че са им ниски данъците и таксите - БЕЗБОЖНО високи са. И като прибавим цената на бензина и другото ежеднежно и банално ала-бала....просто заплатите им са по-големи. А че сме Булгаристан - така е.

Редактирано от Dell
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Кое точно е 180??? Щото само на моя галант данъка е 300лв.. да не говорим че по новите промени (прочети пак тук: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-21&article=344577 и темата като цяло не през редовете) на горната кола само данъка ще е 1500лв (да не говорим че там такъв измислен данък веобще няма). Според мен ти си правиш някакви смети за ситуацията в момента.. щото аз си правих смети и за ситуацията миналата година ама с всяка година данъците/цените върят се нагоре за сметка на всичко друго.

А най-новото: "Борисов: Въвеждаме данък лукс, защото съм слисан от злоупотребите" http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3346031 то за апартементите хубаво (или не?) ама за автомобилите практически ме задължават колата ако е по-мощна да не се регистрира в БГ ми да си строи с регистрация и документи от страна в еропейския съюз.

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ами сметни си - данъка за гореспоменатата мазда е 180..а ако прочетеш по-внимателно, ще видиш, че е и GBP :) По актуални цени...Така като гледам дори и да го приемат това, най-ниската ставка по новия закон, ще е по-ниска от най-високата в сегашния. Така, че основното ще зависи от ОС на съответната община и негативите трябва да бъдат обърнати към тях.

Редактирано от Dell
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

оф боже:

За автомобили с мощност от 200 kW налогът ще скочи от сегашните между 246 и 738 лв. до между 660 и 1500 лв. Ако колата е с двигател от 250 kW, данъкът ще бъде между 825 и 1845 лв.

при положение че маздата е 350коня (260kw) как точно ще и платиш 400лв данък? Кога утре ли? или догодина? Щото мен ако питаш хората ги интересува колко ще е данака догодина.. този вече мина, а и цялата тема е за догодина. Писах в горното мнение ама ... Мен ако питаш ако си в "подходящата" община може и 2000лв да те обръснат за таз маздичка rx7 1.3 ;)

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Утре. Догодина - никой не знае колко ще е догодина, защото никой не знае ще го приемат ли. И дали ще имат значение годините. И застрахователната стойност. На журналистически информации съм се научил да не вярвам. И пак - зависи от конкретната община с колко ще скочи данъкът и дали въобще ще скочи. Друг е въпросът, че са почнали много от ниско. 200 к.с. кола не е кой знае какъв звяр на пътя. Колкото до общината - в "подходящата" съм повярвай ми :) А и да, повечето ще се възползват от "подходящостта"...

Редактирано от Dell
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тоя акциз, дето оссъдиха България за него и същия който беше надвзет и трябваше да се върне (пак осъдени от българин) сега ще ни го натресат бавно, мазно и славно като данък. Мерси (bow) еи за това се борим ... то и едната борба де :)

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Там е работата, че за нищо никога не се борим. А, че ще си го вземат от другаде си беше ясно. С екотаксата не мина, че е малка, няма как да не е някакъв данък. Проблемът е, че не отива в държавата а по общините, в което няма лошо де, но как и къде си го разпределят е ясно на всички. Най-лошото е че резултата дори няма да е нулев, а отрицателен.

Редактирано от Dell
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ндаа. Скоро ще важи с пълна сила "не съм чак толкова богат, че да живея в България".

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че ако се намери пак някой да осъди държавата , и този данък ще падне :)

Какво "луксозно" има в мощността на един мотор ?!?!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

.....Какво "луксозно" има в мощността на един мотор ?!?!

 

Каааак?

Не разбираш сакралната мисъл на законотворците? :icon_wwf:

Виж ся:

Ако си купиш, колица с повечко коне или магарета - значи имаш някакви парички.

Ако си платиш гражданската за тая колица или не дай си Боже, и каското - значи имаш още парички.

Ако минеш и ГТП - значи имаш още повече парички.

Ако си непукист към косвените данъци, тоест си си позволил и винетка - ма пич, значи в полога дето бъркаш, има още парички.

Това масла, филтри, ремъци, шарнири/заради европейските ни пътища/, бензинец - ооооооо, имаш още парички в кесията.

Ееееее?

Ние социална държава ли сме или да?

Извод:

-Щом имаш парички да платиш всичко по-горе изброено, ще имаш парички да платиш и по-голям данък!

И без сърдити муцуни....

Тая държава на нас чака!

.....................

А че по-рано ви разправях, че и тия са тикви - а вие не вярвахте, то друг въпрос!

Редактирано от valboss
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Каааак?

Не разбираш сакралната мисъл на законотворците? :icon_wwf:

Виж ся:

Ако си купиш, колица с повечко коне или магарета - значи имаш някакви парички.

Ако си платиш гражданската за тая колица или не дай си Боже, и каското - значи имаш още парички.

Ако минеш и ГТП - значи имаш още повече парички.

Ако си непукист към косвените данъци, тоест си си позволил и винетка - ма пич, значи в полога дето бъркаш, има още парички.

Това масла, филтри, ремъци, шарнири/заради европейските ни пътища/, бензинец - ооооооо, имаш още парички в кесията.

Ееееее?

Ние социална държава ли сме или да?

Извод:

-Щом имаш парички да платиш всичко по-горе изброено, ще имаш парички да платиш и по-голям данък!

И без сърдити муцуни....

Тая държава на нас чака!

.....................

А че по-рано ви разправях, че и тия са тикви - а вие не вярвахте, то друг въпрос!

 

 

Хъхъхъ , много съм прозт ,че да не се сетя за тези причини ,.. хъхъхъхъ

Ама май схванах смисъла на думите "данък лукс" - >> данък за нас - лукс за тях ! :icon_wwf:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Каааак?

Не разбираш сакралната мисъл на законотворците? :icon_wwf:

Виж ся:

Ако си купиш, колица с повечко коне или магарета - значи имаш някакви парички.

Ако си платиш гражданската за тая колица или не дай си Боже, и каското - значи имаш още парички.

Ако минеш и ГТП - значи имаш още повече парички.

Ако си непукист към косвените данъци, тоест си си позволил и винетка - ма пич, значи в полога дето бъркаш, има още парички.

Това масла, филтри, ремъци, шарнири/заради европейските ни пътища/, бензинец - ооооооо, имаш още парички в кесията.

Ееееее?

Ние социална държава ли сме или да?

Извод:

-Щом имаш парички да платиш всичко по-горе изброено, ще имаш парички да платиш и по-голям данък!

И без сърдити муцуни....

Тая държава на нас чака!

.....................

А че по-рано ви разправях, че и тия са тикви - а вие не вярвахте, то друг въпрос!

Мда.... така си беше....

И не знам дали занете, ама мнооого мразя да казвам - "Нали ви казах"... http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=12078&st=20

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да му мисли който има много коНЬОве под капака.... :rofl: ваш'та лесна..... :dj:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 3 седмици ...

Ихааа ... Последно: Няма да има данък "лукс"

След дебати депутатите от ПГ са стигнали до препоръката да не се въвежда такъв данък за имоти и коли.

.....

Скъпите автомобили и сега имат висока скала за облагане, но общините ще вземат конкретно решение за точния им размер.

Айде сега се надяваме общините да не вземат решение за много голямо облагане на "мощните" автомобили :)

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 месеца ...

Здравейте колеги, някой с 6А13 плащал ли е данък тази година(във София)? Минала година беше около 280лв., дали има повишение :icon_hmm:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...