Премини към съдържание

Dieus

Потребител
  • От него общо

    40
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което Dieus е написал

  1. Dieus

    В недоумение!?

    Значи си от "вярващите". Всяко правителство има пасиви. Да напълниш всички пасиви точно по време на криза е НЕКАДЪРНОСТ. Да лъжеш хората в очите и да се оправдаваш с други хора е долно. Не казвам че няма капани от предишни управляващи, но да се бършеш с тях и да вдигаш комисионните за държавни поръчки от 5% на 15% дали е корупция и лакомия? Да караш фирмите извършили работи по държавни поръчки да свалят още 10% след края на работите какво е? PS. Извинявам се за спама, но не издържам, когато виждам че има хора вярващи на плоските лъжи на шепа някадърни мутри............
  2. Dieus

    Галант- дилема

    На пежото сменят по 100 части купени с отстъпки и печелят достатъчно от тях. Тук сменят по един чарк на високосна година. Нормално е Забавното е и да наблюдаваш как по варненската "магистрала" се чудят къде да карат докато V6 минава в лява лента на темпомат :icon_box:
  3. Dieus

    В недоумение!?

    Не мисля че са на прав път. Никога не сме били толкова зле. Само се оправдават. По-добре прочети думите на Левски: "За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни." Кой е най-богатия човек в държавата, която нямала пари? Дупки, боклук и т.н. са създавани проблеми. Трябва да има проблем за да се появи герой на бял кон и да го разреши. В нормалния свят проблемите се решават от хората тихичко и без герои.
  4. В този ред на мисли ще споделя и моя случай: Карам КолтV 1.6, а жената си харесваше Ксарата - ексклузив. Ксарата се метна през таван в едно дере и опита да ми убие жената. В резултат аз бях щастлив, че половинката ми е невредима и досадния ми ситроен е омачкан най-после. Приятел от Холандия ми писа в скайпа, че изпада Галант в обява и ме пита искам ли го. Резултата е ясен: За 3000лева Галанта е в моите ръце с малки забележки по външен вид. Колта се грижи за жената и упорито не се троши 3та година, а аз си карам Галанта без да знам кое и колко им се троши и колко струва и също нямам проблеми. Не разбирам защо все се намира някой, който е разбил нещо в колата или е взел съсипан автомобил, не намира специалист да поправи колата, страда по измамници продаващи му боклуци със старите обяснения колко са скъпи частите за чпонските коли - решава че всичко японско е боклук и псува по форумите, пиейки бири с голфаджиите и коментирайки коли, жени и т.н. Аз съм практичен човек, ремонтирам главно френски и немски коли (там е хляба) и карам мици защото не ми остава време да ремонтирам и личните си коли :rolleyes:
  5. Аз, като си чета из форумчето, забелязвам, че Пламен кара 5ти Галант и е монтьор. Не мисля че е надиплил пачки от ремонти на японски коли, а кара 2ка бензин. Явно е здрава количка Моите наблюдения (Галант 2.5 97г. автомат и т.н.) са че колата вози като S-класа, харчи като Голф, върви като спортна количка, здрава е като сглобена в Япония, стои на пътя по несравним начин и още не мога да разбера как съчетава тези качества с мижав тонаж под 1.5т. Всяка кола от по-висок клас е със по-скъпа поддръжка. Аз лично смених предни амортисьори само (едно приятелче я навря в едни дупки и ми разцепи гумите и взриви амортисьорите). Боднах газови Монро по 62лв бройката. Срам ме е, но са по-евтини от всички които съм виждал по другите коли. Има и скъпи части, но има и евтини. Всичко е въпрос на виждане и на изпълнение.
  6. Dieus

    Електрическа драма

    Има ги на много коли по SAE стандарт като Неона, например. Колеги, моля ви не купувайте предпазители на опаковки!!!!! Те обичат да си стопяват пластмасата, но не и стопяемата жичка. В резултат на това съсипват бушонното гнездо и убиват колегите жичкаджии. Изгорелия предпазител не е проблем. Той си е свършил задачката в живота и е спасил нещо. Желателно е да се отстрани причината за изгарянето му и тогава да се подмени с нов.
  7. Dieus

    Как се казва тоя датчик?

    Вакуумен клапан е. Управлява нещо, но е желателно да се види къде отиват маркучите. Единя докарва вакуум, а другия е на изпълнителното звено което задвижва. Във всеки случай не е датчик :huh:
  8. Dieus

    Избор на газов инжекцион

    От известно време се внасят и доста качествени полски инжекциони на поносими цени. Моето мнение е, че монтажа е по-важната част от една газова уредба. Прекалено сложен инжекцион изисква MAPване (настройки), което изисква квалификация на газаджиите. В общия случай те не са достатъчно наясно и стават недоглеждания. Мисля, че една средно качествена системка с един компетентен монтажник е прекрасния вариант.
  9. Dieus

    Galant 97 автоматик

    Предполагам че и интервала е около 90 000км.? Това масло DexronIII ли означава, или е някакъв бутик? С удоволствие бих се запознал с Пламен За съжаление съм много зает в моя си сервиз и нямам много свободно време, а и от София до София пътя е много, гаден и много времеотнемащ :D
  10. Рових из целия форум, но никъде не намерих интервал за обслужване на автоматика. Извинявам се за темата, но моля, ако някой знае какво масло се слага и на какъв интервал се подменя да ме осветли. Знам само, че е към 8 литра ATF-SPII (което не ми говори нищо като вискозитет) и че е е с постоянен филтър. P.S.Забравих да поясня: Галант 97г. 2.5л
  11. Dieus

    Относно максимата...

    Честито да ти е попълнението! Моята женичка се метна с ксарата през таван, та и аз се наложи да я поверя на любимия ми Колт. Бързо попълних липсата му с едно галанче V6 и за 2 дена се срастнах с него ;)
  12. Dieus

    Проблем с Srs

    В моята практика на електричар и диагностик съм установил, че Голфа променя човека и го уврежда трайно, формирайки начина му на мислене. Няма бивш голфаджия, бивш негър, бивш полицай и т.н. Всеки карал такава лагерница страда от заблудата че може всичко да пипа и да реже жици на посоки докато уцели вярната. Разглобяват колата си и я сглобяват някак си 3 пъти дневно преди хранене. Музиката им е най-важния елемент на колата. SRSа е излишна екстра. Много хляб има в такива хора. Хвала на умелите българи!!! На темата: Всичко по SRSа работи на затворени електрически вериги. Всички букси са жълти или жълто-червени на цвят. Кабелите са в жълт цветен шлаух също. Висящи букси не му влияят ( няма затворени вериги там ). Проблема е другаде. Може би със музиката е дошло и Голямото миене. Някое буксичка се е удавила..... Трябва да се попита компа да си каже.
  13. Dieus

    Филтър купе

    Поради факта, че първите коли с климатик нямат такива филтри, Колта до 96-97г си няма такъв. Мисля, че от 97ма година започват да монтират едни малки 2 броя под жабката. Аз карам 1.6 Колт5 от края на 96та и нямам поленов филтър.
  14. Щом се форсира и клати, значи стъпковия си работи. Не може да си премери входящия въздух. Не знам как е при този мотор, но мисля че няма дебитомер, следователно има потенциометър на дросела и MAP-сензор. Едно от двете е. По-вероятно е малкото маркуче от смукателния колектор до MAPa да се е скъсало или изпаднало някъде. P.S. Разгледах тази система. Датчика за подналягане в смукателните тръби е монтиран зад мотора, на преградата между купе и преден кош в средата. Има букса с 3 кабела и тънък маркуч до смукателния колектор на мотора. Провери го дали всичко му е на място. Ако е ОК, виж елементарните рецепти за самодиагностика и го питай кой от двата датчика му куца. Или потенциометъра се е износил (сменя се), или МАРа се е скапал тотално (трудно, но не невъзможно). Не гледай работата на газ - там си е котлон......
  15. Dieus

    Проблем с Colt 1,3 12v/1992

    Кат бях малък и глупав и имаше само Москвичи и Лади....... Един майстор имаше...... велик. Звъни му един военен и пита: "Милко, нещо ми тропа в колата. От къде може да е?" Бат Милко контрира въпроса веднага: " Кола ли е или Москвич?" , :"Москвич е." . Майстора отсече:" Пусни радиото по-силно!!!" Та кокала умрял.... Дай някаква насока! Бензин има ли? Ток на свещите има ли? Такива ми ти работи....
  16. Мой приятел казваше: "Не е важно колко кубика е мотора, а като за колко го караш"
  17. Dieus

    Нов фен

    Мисля че Марио е прав. Може да вдигне напрежението от факта, че акумулатора не държи тока и за това не лапа от алтернатора. Алтернатора се стреми да му набие акъл в главата с 15 V, но не успява Винаги съм твърдял че акумулатора е батерия и се подменя с лекота като такава!
  18. Dieus

    Нов фен

    :icon_hmm: До колкото прочетох от линка, на -20 градуса студ му дават 15.4V. На топличкото време в момента са си 14....
  19. Dieus

    Нов фен

    Карал съм Карина която имаше лоши маси на двигателя. Никой не запоява кабелни обувки по колите, а големите токове имат нужда от добра връзка. Извинявам се за обвинението на любимата марка, но аз си презапоявах вече компа! По въпроса за презареждането: най-често това се получава от алтернатора, наистина, но от думнал диод и набиване на променлива съставка в зарядния ток. Почти никога от зарядно реле не става това. От релето може да недозарежда. Като казах за лоши връзки, имах в предвид, че зарядното реле ползва акумулаторното напрежение за опорно......
  20. Dieus

    Нов фен

    Дано някой спец ти я види, че според мен не е от зарядно реле. Презареждане може да се получи и от калпави връзки тук-там. Като нас и колите страдат от лоши или недостатъчно добри връзки.
  21. Dieus

    Нов фен

    Аз се видях в 2 комплекта лети джанти и мога да ти дам комплекта стоманени 13" на цена определена от теб
  22. Dieus

    Помощ

    Стъпковия мотор на :mitsu-smiley: е уникално изделие. Наистина е стъпков и е с лагери, а не с втулки. Без намеса не може да се скапе (според мен). Друг е въпроса, че Колта друса като всяка табуретка и има навика да си разбива спойките в компа. Моя го взех от немско с ужасни обороти и след отговор, че струва 1650лв. си презапоих спойките на 2та чипа управляващи моторчето и се "успа" Разбира се, има куп други причини компа да се види в приключение и да не знае какви обороти да хване и е желателно да бъде попитан с някаква диагностика. P.S. Аз дълбоко мразя Елкона като уред. Като диагностик, само това не съм си купил Много ми е излишен......
  23. Dieus

    Регулиране на фаровете

    Наклонената "дъга" в дясно е правилна и не се гледа. Хоризонталната линия на отсичане се следи. Ако колата е имала удар и регулировките работят, опитай с изместване на фара от захвата му да го наместиш за да влезе в реглажните си възможности!
  24. Лично аз не бих си карал колата с боксуващ съединител. При включване на предавка съединителя трябва да прекъсне предаването на въртящ момент от двигателя към скоростите, след което синхронизатори да изравнят оборотите на входящия вал на скоростната кутия (вече откачен от двигателя посредством съединителя) със вала на желаната предавка, след което се пуска съединителя за да се закачи пак за мотора. Най-натоварени са синхронизаторите на 1ва предавка, защото изходящия вал на спряла кола не се върти, а входящия вал се движи с оборотите на мотора. Когато съединителя не откача двигателя напълно, синхронизаторите се пилят зверски и не могат да синхронизират такава разлика в оборотите на натоварени валове. Зъбните колела се търсят да се зацепят при различни обороти на въртене и се пилят едно друго :( Само зверската им здравина ги държи за момента, но като се изронят (или изпилят) ще рухнат скоростите. Последиците са изронени зъби на зъбните колела и износване на синхронизаторите т.е. убиване на скоростната кутия. Буксуването на съединителя показва че е износен, а хъркането при включване на предавка показва че пружините (или евентуално помпата) на съединителя са уморени и не отделя напълно. Като цяло, не навременното сменяне на консуматив води до ремонт. P.S. Колегата Марио е прав и трябва спешно да се дръпнат скоростите и да се смени всичко мъртво около съединителя, освен самия съединител.
  25. Dieus

    Разкачен кабел

    Чека светва ако компа реши че проблема е сериозен. Сондата заработва при температура над 180градуса, т.е. не веднага. Не е задължително да бъде докладвана, или поне не веднага. Белите кабели са подгрев на сондата за да заработи по-бързо при студено палене, но другите са маса и сигнал и не трябва да се объркват Ако колата е с дебитомер ще вдигне разхода с 15%, ако няма дебитомер - 20тина%.
×
×
  • Създаване...