Премини към съдържание

Доспат


Препоръчано мнение

Здравейте колеги :mitsu-smiley:

В началото на август имаме планирана почивка на яз. Доспат, до Сърница, в почивна база "Романтика".

Та искам да попитам някой ходил ли е там, ако е да, какви са му впечатленията, и също така да ми кажете пътя, че чувам около доспат било много зле, ще тръгнем от Шумен и до Пазарджик ми е ясно.

Никога не съм бил в този район и всичко ми е пълна "мъгла".

Благодаря ня всички за всякъкво ифо :icon_thumbup:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, коега.

Миналата година ходихме на Доспат (зимата).

Там е нещо невероятно, ако си отишъл да почиваш. Ако искаш да гледаш нещо друго освен природа - по-добре отиди другаде :icon_dance:

Прохода Батак-Доспат е тесничък и малко разбит (незнам дали това вече прави впечатления на някой), но още като видиш язовира и ще си забравил за неприятното шофиране.

Ние бяхме в едно хотелче "Горски кът" - мисля, че се казваше(хотела, не вилата). Абсолютно съм очарован от мястото, персонала, обслужването....

Много приятни мигове.... Не ми се прибираше.......

Цените повече от народни, всичко е много вкусно и по много.....

 

 

post-1462-1213723543_thumb.jpg

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега и аз да кажа своите впечатления:

Миналата година бях на язовир Доспат за риба точно от към страната на Сърница! Природата е наистина много красива,чист въздух,страхотно е...Но да кажа и лошата страна на нещата:пътя е ужасен особено за Сърница-караш с 5-10км/ч и си като на оffroad :)

Това са моите впечатления!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Няма да съжаляваш! Аз от 13 години всяко лято по едно и също време съм на палатки с огромна компания на язовир Васил Коларов или познат сега като Голям Беглик. Той се намира на средата на пътя между Батак и Доспат. Няма да съжаляваш, където и в района да отидеш, но както са казали и по-горе - заслужава си, ако отиваш да си почиваш. Ако търсиш лукс - забрави...

 

Цените са прилични като цяло, но районът е по-предразполагащ за къмпингуване, отколкото за хотели. Ако искаш още инфо, кажи.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Едно от най-красивите места в България!

Батак-Доспат пътят не е отчайващ. Доспат - Сърница съм го карал преди 4-5 години и беше кошмар, сега мога да си представя какво е, ако не са го оправили! Но е само няколко км, така че се издържа!

Мога да дам няколко интересни маршрута - може навръщане да се направят:

1. Доспат - Девин. Пътят е сравнително добре, има и кофти участъци, но не са много. Тези, които са кофти - са много кофти (инфо - миналото лято). Но не е задълго и е само в началото, по спомен.

Няколко км преди Девин има разклон (месноста се нарича Тешел, има ВЕЦ и малък язовир) Оттам се хваща и си за няколко км до Ягодинската пещера. (влиза се на кръгъл час, престоя е 45 мин вътре, преценявайте си времето!) Може би най-красивата в Бг. След това има друг разклон (съвсем под стената на язовирчето) пак надясно - с. Гьоврен, след него е Триградското ждрело и пещерата Дяволското гърло.

И после обратно в Девин.

Пътят от Девин навън минава покрай строежа на новия язовир и е тесничък, но след това следва най-красивият язовир в БГ - Въча (Антонивановци). Препоръчвам да спрете на едно хотелче Чилингира, изключителна гледка, много е красиво, само внимавайте при паркиране на паркинга, че хотелът е в ляво, а паркингът е на десен завой и е опасно!

Излиза след това покрай яз Кричим и гр. Кричим.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега, последните 5 лета съм там на палатки и съм влюбен в мястото следващия месец пак съм там.

Пътищата са наистина ужасни - в никакъв случай не минавай по пътя Велинград - Сърница! Пътя Батак - Доспат е много по-добре, на отбивката за Сърница минаваш на оф-роуд режим за 2-3 километра. След това по задната срана на язовира за почивна база Романтика път реално няма - това е стария "път" за Доспат - измисли си някаква висока кола!

Мястото е страшно красиво, цените са направо смешни, но не очаквай някакви специални удобства и глезотии. Най-впечатляващото е как в този край мъжете не пипат нищо и по цял ден седят по кръчметата, а жените (така наречените пингвини) строят пътища, косят трева, оправят си нивите и дори ходят за дърва.

Весело изкарване!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на всички за инфото :icon_thumbup: отиваме там на почивка, на истинска почивка, че определено имаме нужда от тишина и спокойствие. И аз и съпругата ми работим с хора, така че знаете как е, и двама много обичаме природата, а Родопи все още не сме ходили. Също съм и запален рибар и ще съчетая нещата :icon_dance: ще отседнем ето тук http://romantika-bg.com/

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Всички дестинации са много добри и красиви ,но най добре е да отидеш в Триград..................това е твоето място :icon_thumbup: :icon_dance:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на всички за инфото :icon_thumbup: отиваме там на почивка, на истинска почивка, че определено имаме нужда от тишина и спокойствие.

На същото дередже съм и аз............

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какво е положението с пътищата сега, но миналата пролет и въобще година Галанта преодоля с учудваща лекота 30 000 км. пробег по тия райони................ :icon_thumbup: Да да, 30 000км. са това по тия пътища..........имам си и свидетел и това е Дани, с който минахме част от тези терени и пътища...........така че не е толкова страшно и не си мисли че ще ти трябва БТР 60U 8 мостова за преодоляване на въпросните пътища............. :D

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ти малко ме поуспокои, че мислех да моля шефа да ми даде Пдажерото да отида с него.

Чак пък с него за там................един съвет, ако си в този район задължително отиди до Триград..............ще се смаеш от природата там, диво и много красиво...........аз от 15 години ходя там почти всяка година, най добре е да се ходи сега, пролетта..............ако искаш да отседнеш някъде, ще ти дам координати.Не очаквай че ще има супер луксозни хотели и басейни ,кръчми и т.н. .такова нещо няма, квартирка и хазайката ти готви всичко ,което пожелаеш и то много вкусно, а за теб цял ден на разположение да се разходиш по невероятните горски пътеки, пещери, и т.н. Препоръчвам да хванете един пикник да направите към Ягодина ,т.е. да хванете пътеката за Ягодина ,имай напредвид че е около 12 км. пеш и връщане още толкова ,така че се подгответе..........обикновенно аз навъртам по 20 -25 км. на ден там пеша , така че ................ :rolleyes:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, не ви ли е леко неудобно на двамата с Дани да не свиркате за такива мероприятия?

Прав е Пламен. Триград - Ягодина е невероятно! Горе е едно плато.... Бе красиво е. Срещу Дяволското гърло има интересна пещера - Харамийската. Питайте за нея на входа пещерняците, организират посещения. След Триград селото се казва Жерково - било е гранична зона, там е пък съвсем дива Индия! Познавах една баба там, дано е жива и здрава! Има и една местност - като тръгнеш от Триград към Девин - в дясно - Чаирите, мисля, се казваше, кара се по почвен път десетина км. И излизаш на едни пасища с две езера.... Имаше е хижа, не знам сега дали работи...

Бе където и да идеш - няма да сгрешиш! Родопите са ми любимото място! А имай предвид, че там е перфектната планина за велосипеди! (всичките тези маршрути съм ги ръчкал поне веднъж И с колело. И мноооого други, разбира се!)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ние ще спим 7 дни до Сърница, естествено ще наблегнем на разходките до Ягодинската пещера, Батак, Ждрелото, за дълги преходи пеша много не ставаме, че детето още е на 7г. Благодаря на всички за подробната информация, като се върнем (то има още доста време докато отидем, на 27.07 сме там) живот и здраве ще разказвам, ако има риболовци за тях с бонус :icon_dance:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На 7 никак не е малко, моята щерка на 5 правеше 6 часови преходи в Родопите. Сега на 9 - не гъкват на 8 часа Централен Балкан!

Това за Сърница е добре. Ясно е затам. Не обичам да давам (и да ми дават такива съвети), но ще си го позволя. Със сигурност ще си изкарате добре, там е вълшебство! Навсякъде. Ей сега ме питай къде е най-красиво и не мога ти каза. Според мен по-доброто пътуване е с преспиване на различни места. Иначе ще караш по един и същи път 2-3 пъти.... Щото за един ден Ягодина, Ждрело, Дяволско гърло, Триград.... Ще го направите, но накрая ще ви пищят ушите от красоти и впечатления, кръвно ще вдигнете, ще ви се вие свят.....

Спането на едно място пък си има предимствата - Жените събират багажа само веднъж! А това си е добро предимство ;-)

 

Наслука, колега, спокойно, и без Паджеро ще се оправиш! И да разказваш после много! И снимков материал, разбира се

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз заминавам другата седмица на яз. Доспат. Ходил съм много пъти и смело мога да кажа, чу това е едно от най-хубавите места в България. Другата отличителна черта е, че се намира на сравнително ниска надморска височина, има собствен микроклимат, който се характеризира с две думи - слънчево и топло.

В самия град има един хотел - "Панорама", от терасата на който се вижда почти целия язовир по дължина, а в далечината върховете на Рила.

За пътя и аз ти препоръчвам да минеш през Батак - прохода "Превала" - Доспат. Пътят е много живописен, караш покрай серия язовири, а качеството на асфалта всеки път е различно. Със сигурност няма асфалт в последната отсечка към с. Сърница, но не се минава, няма страшно.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Определено ако сте там за повечко дни, може да си направите екскурзии, да видите пещерите в района, да разглеждате ждрелото... невероятна гледка - никъде другаде не може да се види подобна гледка! Ако видите да се продава местен мед - може да си купите, невероятно вкусен е!

 

Добре де, не ви ли е леко неудобно на двамата с Дани да не свиркате за такива мероприятия?

Роско, така е! Ти все си на път и все зает... само обещаваш да обядваме! Дани е сериозен човек - колко пъти съм му се обадил, толкова пъти сме се видяли! Дори той ми води по точки в организиране, на което аз не съм ходил ;) Още му дължа романтична тортичка в Романса :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Хвана ме на зор оня ден! Иначе с удоволствие! Видя какво читаво кръчме си имаме, почти всеки ден сме там, работата е, че нямаме точен час за почивка и когато смогнем - тогава.....

Аз за други пътувания си мисля и ми се вдига адреналина - колегите пишат за едно от любимите ми места в Бг и ми идва да хвана пътя... не съм ходил там от есента....

Е, малка утеха е, че утре ще ида до Велинград.... а към края на юли организирам там семинар за една седмица.... така .... с басейнче.....

Ми тъй де, само работа не може! Трябва да се съчетават нещата!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ти къде ще отсядаш, за риба ще ходиш ли? Ще чакам инфо като се завърнеш.

Колеги , виждам ,че има запалени рибари сред вас, така че ще се радвам някой път да си организираме едно излетче за риба! Може и с преспиване с палатки да го направим! Ако излезне някоя такава идея аз съм с двете ръце за :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Само го говорим и нищо сериозно до момента..... А има рибари, верно си е това! И палаткаджии има....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Леле... направо ви завиждам...

Колега, пиши как е пътя в момента, не съм ходил по тия крайща от 3 години. Последния път баира преди Сърница (3-5километра) го минах с CRX-а за половин час.

 

Ако са го пооправили може да се разходим натам лятото, че жена ми още не е била в тоя край на България, което си е мнооооого голям пропуск.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Така..

Вчера се завърнахме от Доспат. За разлика от природните забележителности, които са непроменени, не може да се каже същото за пътищата.

По стечение на обстоятелствата тръхнах от София, след което Пазарджик - Пещера - Батак - прохода Картела /Превала/ - покрай всички язовири и Доспат. В Пещера правят ремонти и ти трябва късмет да не се загубиш в самия град. Пътят Пещера - Батак целият е в ремонт, нагоре пътя също е доста зле, като най-лошото е, че освен многото дупки има и много асфалтови бабунки и миг невнимание може да коства много ядове. Хубавото е, че няма движение и можеш да си караш както си искаш, да се наслаждаваш на природата и накрая няма да си много ядосан, защото пътят е много живописен. Това е по-красивият път и лично аз колкото и пъти да тръгна в тази посока все оттам ще минавам.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На бунгалата на "СО-МАТ".

Минаваш през града, тръгваш към Гоце Делчев, подминаваш стената и пак завиваш на дясно покрай язовира. До там има асфалтов път.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...