Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Осветление на номера


v.k.

Препоръчано мнение

Добър ден :)

Преди известно време смених всички крушки в купето на колата, включително и тези на задния номер и багажника с диодни (гъзария до шия) :)

НО установих, че всички светят нормално при запален и изгасен двигател, с изключение на тези на номера :)

При изгасен двигател светят нормално, а при запален премигват, като от начало леко, а колкото по дълго време е запалена колата толкова по-учестено е премигването, крушките са с 5 диода всяка!

Да не забравя да спомена, колата е Каризма, 99г., 1,8 ГДИ 125 к.с.

 

Имате ли някаква идея ?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И при мен е така след известно време, сменяш ги и ще се оправи ( за известно време). Цялата работа е, че просто е китайска крушката, боклуци :) това е

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Мойте не са премигвали никога,китайски са ,едната с 6 другата с 12 диода...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

При изгасен двигател, напрежението е 12 волта и малко, а при запален двигател - над 14V, които може би им идват малко в повече.

 

Вероятно светодиодите се претоварват и прегряват - и скоро може да изгорят. Ако има някакви резистори по платката, опитай да ги смениш с по-голяма стойност, за да намалее тока през светодиодите. (а до тогава си сложи пак обикновените крушки)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и диода да сложиш, щом не могат да понеса 14 - 14.4 волта когато е запален двигателя ще изгорят рано или късно. Купи си по-качествени китайки, това е решението.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

На обикновена крушка ако й пуснеш 12 волта, ще свети малко по-слабо, а ако й пуснеш 14V ще свети малко по-силно - токът ще се измени с около 10-15%, в зависимост от напрежението.

 

Диодите като полупроводник имат такава волт-амперна характеристика, че например на 3 волта започват да светят, при което тече малък ток, но на 3.5 волта вече токът рязко нараства. Затова най-простият начин да се свържат диоди е да се сложат например 3 бр. последователно - което прави около 9 волта. И да се добави резистор, върху който да се падат 3-5 волта (през него токът няма как рязко да нарастне, като през полупроводник -- ще се изменя в определени граници, безопасни за светодиодите). Така са направени 12V светодиодните ленти, които се продават на метър - има по 3 диода и резистор.

 

http://leds-opt.com/wp-content/uploads/products_img/3528-120%20bez%20zashziti.jpg

 

Не е много скъпо да се сложи във всяка автомобилна крушка специално захранване с чип, което да прави от 12-24V нужното напрежение за светодиодите - напр. 9 волта, но предвид че се пести всяка стотинка, резисторът е най-евтиното решение.

 

Обаче не се знае китайците какви са ги надробили с всяка отделна крушка, която може да се купи от магазина - ако искаш снимай твоите от всички страни, където се виждат елементи, пък ще ги мислим. Ако просто са наредили 5 диода и нищо друго, може би точно са ги нагласили някъде за до към 12V - и от малка разлика в захранващото напрежение диодите ще се претоварят и може да изгорят.

 

Другото по което може да се ориентираш, ако диодите греят и отделят прекалено много топлина, значи се претоварват.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 2 седмици ...

Нямах време за много опити и прожерих само това с нагряването... крушките парят, немогат да се свалят без да са престоели известно време :)

Ще се разходя по магазините за проверка на по качествени!

 

П.П. Колата на баща ми (макар и от друг клас, става въпрос за Мазда 6) е със абсолютно същите крушки на номера и при него не мигат, така пристигна от Германия :)

Не съм сигурен дали става въпрос за качество на крушките или по качествена електроника на колата :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...