Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Ще ви разкажа за една диагноза, за един професор и за една Надежда.


Препоръчано мнение

Малко въведение, за какво става въпрос...

 

Преди около 6-7г., една сутрин се завъртях в леглото и като че ли за миг Светът свърши. Всичко ми се завъртя, стана ми много лошо и за части от секунда бях плувнал в пот, най-вероятно от страх. Едвам се занесох до банята и това беше пикът на моето виене на свят, така започна и това до ден днешен ми остана най-тежкото състояние. Същата година заминах за 2 месеца в щатите, после се върнах и продължавах да си живея, само че всяка година за по няколко седмици ми се вие свят, не така силно, но доста натоварващо действа незнанието какво ми е.

 

Преди около 4-5г. дойде времето да обиколя всичките ни светила, до които успях да стигна, отоневролози, невролози, правих за ЯМР на глава, правиха ми доплер, слагаха ми холтер, карах колела като покривах норми, които действащи спортисти не могат, но след всички 10тки прегледи, за пари изобщо не коментирам, аз нямах диагноза, а само изключвахме разни работи. Е определено знаех какво не МИ Е, но не знаех какво ми е :).

 

И да се пренесем два месеца назад в тази година, отново бях така, ден два три, седмица, взех да се изнервям, не можех да ходя на фитнес, защото като легнех на уредите, ми ставаше зле, единия път едвам се прибрах /голяма глупост - карах си колата сам, вярно с 40км/ч /, но беше много тъпо като действие. Леля ми, сестрата на баща ми, реши да вземе нещата в свой ръце, докато аз се бях примирил преди години, че ще си живея с това и няма да му обръщам внимание, изпил съм дозина лекарства и така лека по лека те са ме стабилизирали и до следващия път. Но да се върнем на леля, прати ме, при неин познат доцент.

 

Диагнозата...

Оказа се, много грамотен човек, направи ми прегледи и след 6-7г. чакане аз имах диагноза след 10 минутен преглед, в който нито една машинка не взе участие. Професионализма на доцента пролича в мига, в който каза "знам как да те оправя, но не мога, не го правя добре и не ми се получава", тук дойде първата ми изненада НИМА ЛЕКАР, се дърпа да ми вземе парите? Той се обади на Професора, няма да назовавам името, защото не мисля, че е коректно, уреди ми час възможно най-скоро, защото там наплива е доста голям и постоянен, и преди около 10тина едни или малко повече, аз бях при професора, очаквах някой надменен, много важен защото само той може да ме оправи и да ми скъса нервите, след което да ми вземе една торба пари...

 

Професорът...

Изключителен професионалист, отоневролог от най-добрите, все пак бях обиколил почти всички в пределите на София, направи ми един преглед, като внимателно обясняваше, какво правим, така че да го разберем и потвърди диагнозата: https://en.wikipedia...itional_vertigo в ляво и дясно, като доцентът беше видял само това в ляво, а този откри че имам и много леко в дясно. Направи ми така наречените от тях маневри, тук не участват уреди, нито компютри, а само професионализма на Професора. Направи ми го, насочено към проблема в дясно и каза, другата седмица да отида пак, защото не може две процедури на веднъж, каза ми как да спя и какво да правя вкъщи, разясни ми, че всички лекарства изпити през годините, са били абсолютно ненужни и само са потискали състоянието ми. С две думи ще кажа, какво все пак ми има, така както аз го разбрах, вестибуларният апарат има три като тръбички, на техните стени има едни кристали, те плуват в едно като желе, един от тези кристали е изпъкнал над другите, излезнал от желето и като се въртя в определена посока, предизвиква дразненията и с тези маневри на главата, той го разкарва, а аз след това трябва да го запазя, докато се утаи. Методът е открит от Американец, а до тогава, човекът просто си е живеел с това. Тръгнахме си от Професора като ми каза, ако има нещо веднага да му се обадя, тук последва втората изненада, ТОЙ ИСКА ДА МУ СЕ ОБАДЯ... прибрах се, спях само по гръб и тн, изпълнявах какво ми беше казал, но все още ми се въртеше главата, когато се завъртах на ляво в леглото /а това си беше проблем, приятелката ми е от ляво :)/, реших да му се обадя, хм той не ми вдигна, викам ясна работата... и последва третата изненада ТОЙ МИ ЗВЪННА и ми каза "здравейте, търсили сте ме, с какво мога да помогна", я този Професор звъни на мен... обясних му и смени денят, в който ми беше казал да отида за втората процедура, измести го напред, за да отида по-бързо. Отново ми направи преглед и каза "хм нищо ти няма :)", отново тестове близо 20-30мин, обясни ми че ми е останал просто "рефлекс" така го нарече, обясни ми че отива на планина, но аз да звъня и ако не ми вдигне, после ще ми звънне - това беше четвъртата изненада. Обясни ми какви гимнастики трябва да правя на главата ми, за да тренирам вестибуларния апарат и че трябва да тичам всеки ден по 30-40мин, поне месец два, даде ми лекарство, само за да подпре лечението и малко да подейства на психиката ми, това се случи в този Петък, който мина, днес вече съм по-добре...

 

Надеждата...

Днес не съм на работа и се излежавам и звъни баща ми: "познай кой ми се обади" и идея си нямах, "Професорът", викам си "я какво пък иска", "обади се да пита как си, дали се оправяш, дали има промяна и ако ти има нещо да не се притесняваш да го потърсиш и да му кажеш какво става", в този миг аз знаех, че има НАДЕЖДА някога да се оправим, ЧОВЕК, ПРОФЕСОР, аз никога преди не съм го виждал, а той, той ми обърна точно такова внимание, какво един човек би очаквал, но никога не му се е случвало. За мен, този ПРОФЕСОР, ще остане винаги като човек, заслужил цялото ми уважение на което съм способен и винаги ще бъде споменаван от мен с добро и когато чуя някой да обобщава лекарите в държавата ни или дори самия аз го направя, ще вмъквам него като изключение.

Желая му от цялото ми сърце, винаги да си остане такъв, да е жив и здрав и да помогне на още много хора, а на за НАС желая, повече такива ЛЕКАР, ПРОФЕСОРИ, ДОЦЕНТИ или най-обикновени сестри!

 

Надявам се, някой да прочете поста ми, че стана май доста дълъг, но чувствах, че някъде трябва да споделя за този Човек и да се надяваме, че той няма да остане ЕДНОРОГЪТ в здравеопазването ни!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се, че си попаднал на истински хора. Хубаво е да им напишеш имената, и на професора, и на доцента, че много рядко се срещат такива лекари. Обикновено четем за некадърни или корумпирани доктори, а е добре да знаем кои са добрите професионалисти, същевременно точни и коректни в отношенията към пациентите. Пожелавам ти да нямаш повече подобни грижи и проблеми! :good:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Дано си се оправил ,колега!

Точно такива доктори трябват ...........които ти влизат в положението и когато ти потрябват ,те ти помагат !

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Бързо възстановяване. :icon_bye:

Наистина хубавото е, че не всички доктори са такива каквито ги описват по пресата, но там се пише само за новината, а такива хубави неща не са тема на жълтата преса.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Права упражненията и всеки ден съм по-добре, щом в залата почнах да правя упражнения легнал, значи се подобряват нещата.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм сигурен, че появят ли се повече такива хора, във всяка една сфера нещата ще потръгнат, защото те просто не търпят, това което другите правят и понеже, някой докато чете мнението, може да си каже "кой знае колко пари му е дал и се радва на вниманието му", за тези хора ще допълня, че нито стотинка над таксата му, която беше по-малка от тази на доцента.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Доц. Хараланов - надявам се да не бъркам изписването на фамилията е първата "изненада"

Проф. Огнян Колев - невролог и отоневролог в МБАЛНП "Св. Наум" е Надеждата, че някога може всичко да се промени към по-добро.

 

А ето и една статия: http://novinar.bg/news/prof-ognian-kolev-kosmonavtite-ne-govoriat-za-izvanzemni-ako-iskat-da-letiat-otnovo_Mzg3NDs2NA==.html

Редактирано от Rangel Simov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Наистина много хубаво, че си попаднал на точния човек. Аз преди години имах проблеми и нямах този късмет, но открих решението случайно. Накратко....преди около 10 години ми се разстрои стомаха. Всеки божи ден, по няколко пъти спешно тичане до тоалета. Хване ли ме просто тичах на момента. Започна се ходене по лекари, изследвания, специални диети, лекарства (дори и нови, бях като опитно зайче). Чувах версия след версия, но така и промяна нямаше. По това време вече го имаше Имодиума, който при мен вършеше работа само за няколко часа, максимум ден. В това положение изкарах почти година, ако искате вярвайте.... Последния доктор при който ходих, беше гастро-ентеролжка в частна клиника. Гледа и тя изследвания, ехографи и прочие и заключи, че ще трябва да ме режат. Тогава просто си тръгнах и казах, че повече при лекар няма да стъпя. Майка ми отчаяна, каза "дай да пробваме с тая Активия (кис. мляко) дето я рекламират. И зареди хладилника. Ако искайте вярвайте до втората седмица бях напълно оправен. И как да ида на лекар след преживяното кажете ми?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Като знам какъв съм програмист, кой знае на какъв лекар ще попадна... Радвам се все още има професионалисти в България, и че ни се случва да попадаме на тях.

 

Скорошно оздравяване!!! :icon_rock:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Рангеле, много се радвам, че се чувстваш по-добре, а още повече че

си попаднал на ЧОВЕК, а не на касапин! :)

Гледай смело напред и ако имаш нужда от нещо - свиркай! :friends:

Ние за това сме тук. :rulez:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Скорошно дооздравяване, заредих се с много позитивизъм от първия пост.

Надявам се, да има повече такива положителни "случки" :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега искрено ти желая скорошно оздравявaне,а това,че докторите са малко и истински си го знаем.Дано ти помогнат,а някой от нас ако се наложи да го ползва да не се лута в тъмнината.

Със здраве и скоро да се похвалиш,че нямаш проблеми.

Редактирано от Hristo
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Бързо оздравяване на теб ,а на Професора и Доцента много здраве и дълголетие .

Много позитивизъм има в поста ти ,днес докато го четях нещо изпълни душата ми че тук в България все още се срещата ДОБРИ ХОРА и специалисти ,дано има още като тях защото иначе се превръщаме в един гнил плод. И колеги нека ако има и други подобни "случки" с щастлив край бъдат споделяни тук или в друга подобна тема.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Дано се оправиш по-бързо колега. :icon_thumbup:

А за професора, дано има повече професионалисти като него, които наистина харесват работата си и я вършат с желание и разбиране, а не като много други негови колеги.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ранга, има много такива хора, дори сред нас във форума! Няма да споменавам имена, защото почти всички ги знаем, а няма да е коректно, ако пропусна някой!

Просто тези хора работят тихо и скромно за нуждаещите се от техните знания и умения, а за нас остава да се учим от тях.

 

И обратно, некадърниците се правят на велики и скубят хората без да свършат нищо конкретно, но на приказки са най-великите.

 

Радвам се, че се оправяш http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/biggrin.gif и пази спирачките на колата http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/drive.gif, т.е. по-нежно с вестибуларния апарат! http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/yes3.gif

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...