Премини към съдържание

Glatzial

Потребител
  • От него общо

    45
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Всичко което Glatzial е написал

  1. Купувам черна външна дръжка на задна дясна врата на Space star 2001г. Може и нова, ако някой знае къде се продават. В няколко магазина питах, но нямат.
  2. И тогава имаше протестиращи, но доста по-малко. Като цяло само законът за горите предизвика по-силна обществена реакция. Все пак не забравяй, че Бойковото правителство беше свалено с протести - така че със закъснение имаше реакция. Иначе за властта - аз лично съм с центристки убеждения - има неща във програмите и на леви и на десни, които ми харесват, както и други, които не ми. Така че на мен ми е все тая, кой ще управлява, стига да си спазва политиката. За Орешарски имах едно на ум, но не съм пискал против него, като си зае позицията. Моята идея е, че с по-силен контрол и заинтересованост от хората е все тая, кой ще управлява. Дори бих преглътнал и още едно правитлество на Орешарски, стига да не е толкова подвластно на Атака и ДПС. Бих преглътнал и Бойко с контрол от Реформаторски блок да кажем. Варианти много - отиваме на избори и се вижда. Колкото до употребеността - да оставя горчив привкус. Особено като чичко тревичко (Цв.Цв.), когото не мога да дишам, излиза да поздравява. Но това не порменя принципната ми позиция.
  3. Да - и мен това до някъде ме притеснява. Но си мисля и друго - ясно е, че политицте ни няма изведнъж да се променят, да загърбят лобизма и да се борят за полза роду. За това остава само една форма на контрол - самоорганизирано гражданско общество. Ние почваме с висока граница на търпение и толерантност. Трябваше да се случи безобразието с Пеевски, за да скочат хората. Тогава явно беше премината границата. Следващия път границата ще е по-ниско, политиците по-предпазливи. Хората ще имат самочувствие - в крайна сметка ако Орешарски подаде оставка вече второ правителство ще е паднало от протести. Следващото ще е по-внимателно, ако направи гаф и то ще падне. И така, за десетина години бихме могли да нормализираме ситуацията. Търпимоста на хората ще намалява, контролът им ще се увеличава, корупцията ще стане в по-малки размери. Реално ситуацията в БГ в момента е такава главно заради апатията. И липсата на разбиране, че държавата сме всички ние и всичко зависи от всеки отделен индивид и неговото поведение.
  4. този ваучер гледах - http://grabo.bg/sofia/suho-prane-s-tornador-na-sedalki-kori-i-bagajnik-na-lek-avtomobil-0w9fbv - в Люлин някаква автомивка. По коментарите са доволни хората.
  5. С почти всичко, което казваш съм съгласен. Само с първото изречение - не. Почти всички от обкръжението ми взимат такива и по-големи заплати. И им пука и ходят по протестите. Проблемът е, че именно тия хора ясно разбират. колко ги използват и как всичко се струпва на техен гръб. Пътували са, наясно са, че сме по-добре от редица други държави, но също и знаят, колко много от нещата в нашата действителност могат да се подобрят с минимални усилия. Държавата има ресурс, има пари, остава само и хората, вършещи работа за държавата, да я вършат качествено и контролирано. А не просто парите да потъват някъде и след години работа да имаме бабунести магистрали (най-елементарния пример). Мен лично ми е все тая, коя партия управлява. Съгласен съм дори да имаме силна социална политика. Но вместо да се дават пари на калпак искам да се инвестират в хората, в услуги, да има прозрачност. И ще протестирам, доакто това се случи.
  6. Здравейте колеги, видях че в една автомивка в Люлин предлагат като услуга сухо пране с Tornador - нещо подобно - Въпросът ми е дали някой е пробвал. Чудя се дали просто не набива мръсотията, че не виждам къде се събира.
  7. Здравей колега, мога да споделя и аз моя опит от 1.3 бензин (без газ). Аз съм 95 кила и карам предимно градско с поне едно извънградско на месец. На отиване към работа карам сам, на връщане - с двама колеги (мои габарити). Разлика в мощността и спирането се усеща, но не е чак толкова съществена. Лесно се свиква да караш и по двата начина. Разходът ми е около 7.5-8 през лятото на климатик и 8.5-9.5 зимата. Бих казал, че за градска кола е удобна - компактна е отвън и просторна отвътре. Сравнително малко слепи точки (особено за ванче). В града никога не съм имал проблеми с мощността или динамиката. На извънградско 1.3 има два режима на работа - 90-110 и 120+. Има рязка разлика в разхода. На първокласен път карам с 90-100 и съм постигал разход от 5.5 (почти 1000 километра с един резервоар) натоварена с 4 човека (другите освен мен по-слабички) и багаж. Карам често по планински пътища и никога не съм имал проблеми с мощността по наклоните. Качвал съм я в Пирин (х. Вихрен), Рила (х. Пионерска), Стара планина (петрохан, ВЕЦа на Априлци), Витоша (Копитото, Златните и Кумата). По планините винаги сме минимум 3ма човека с багаж (качвал съм и 5ма). По завоите така или иначе може да се движиш с максимум 50-60 км/ч и на тази скорост нямаш драми с мощността. При 120+ (магистрали и дълги прави участъци на хубав път) колата хаби като на градско - м/у 7 - 7.5. Проблеми с мощността има действително при изпреварване - като изключиш климатика се изпреварва с една идея по-лесно. Аз лично предпочитам да изпреварвам на наклони - колата е тежка и добре набира надолу Другия проблем с мощността е да поддържаш висока скорост на наклон (да кажем магистрала Хемус при Витиня или гръцката магистрала към Игуменица) - 110-120 се поддържат лесно, но повече - не. Данъкът в София ми излзиа под 30лв. Предполагам че 1.6 ще е по-добро решение, особено ако планираш да я караш повече на извънградско. За 1.9 - по-специален двигател и минаваш 100те конски сили и отиваш на друг данък. Дизел - трябва да я заведеш на майстор да я прегледа по-прилежно - имам познат, който си взе дизеларка и имаше проблеми с турбото. Както каза Светльо - приготви се да смениш ремък, накладки и (при мен края на първата година) съединител.
  8. И аз имах проблеми с първа, задна и пета и... се оказа, че нещо просто не ги ръгах правилно. С времето и карането им свикнах и от една година не съм имал никакви проблеми. За пета специално трябва да си минал 2000 оборота на 4та, да изтласкаш от неутрална позиция в дясно и тогава да качиш предавката. За задната трябва хубаво от неутрална позиция да вдигнеш лостчето нагоре и тогава да я вкараш. В началото много бързах и се опитвах да направя двете движения едновременно и влизаше 2 от 3 пъти Ако искаш да свалиш от втора на първа и си минал 2000 оборота трудно става. Ако оставиш да ти паднат оборотите е като масло. Това поне са моите наблюдения. Скоростната ми кутия е наред и масло съм сменил, въпреки че не съм правил реглаж. Но при мен нещата по-скоро опираха до техника
  9. Glatzial

    Check Engine светна

    За сега не се оказва нещо сериозно. Светването е било заради моментно незапалване на втори цилиндър, което може да се дължи на лошо гориво или свещ. Ако се повтори ще подменя свещите - хубаво е като се окаже някой консуматив
  10. Glatzial

    Check Engine светна

    Благодаря за информацията и предположенията. След малко отивам до бокса и после ще пиша резултата
  11. Здравейте колеги, току що ми се появи проблемче: Прибирах се нормално от работи и спирам на червен светофар. Освобождавам от скорост и отпускам съединителя В този момент (скоростен лост - неутрално положение, кракът ми не е на съединителя) колата започва съвсем леко да се тресе. Тресенето се усеща в скоростния лост доста силно. Няма загуба на обороти или повишаване на температурата. Така около 20-30 секунди, тресенето спира и чекът светва. Става зелено и си потеглям нормално - пак нямам загуба на обороти, или температура. Че ще отида на сервиз - ясно. Но все пак дали имате някакви идеи? Най-малкото да се подготвя психологически за евентуални проблеми/ремонт.
  12. Ходих до Гърция, а там страхът от глоби е голям. Пък и половината ги навъртях на Халкидики, където ограничението по принцип е 90, а и пътя не позволява повече. Но съм много доволен/впечатлен - все пак натоварена кола с трима души в нея. Принципно си бях дал колата на един приятел да отиде до Загреб с нея и бяха постигнали 7.3 разход до там :icon_doh: На мен ми е толкова градското.
  13. Сега и аз да се похваля - по празницте навъртях малко под 1000км с един резервоар - разход на бордовия комп 5.5, реален 5.7 Извънградско, но имах към 100км на 3та и 4та, заради планински тип път. :mitsu-smiley: :icon_rock:
  14. Glatzial

    Съединител

    Благодаря за бързия отговор. При мен скоростите добре влизат, но отделя малко под средата на педала. На мен това ми е първа кола и нямам база за сравнение, нито знам как трябва да бъде. Оня ден возих един познат, който по звука на потеглянето ми каза, че съединителя е за смяна - от Ратола преди 6 месеца ми казаха същото, но и че може да се кара още.
  15. Здравейте колеги, дошло му е време на съединителя ми, или поне така ми казват всички - аз много не разбирам. Модел 1.3 2001 на 105000км (реалните със сигурност са повече) От Ратола София ми предлагат да поръчат от Мицубиши за 570лв без труда. Как ви се струва?
  16. Glatzial

    Катастрофирах :(

    Колега, според моя застраховател пазарната цена на Звездичката е около 4000лв. Поне тяхната експертна оценка това показва. ПП: сега видях, че твоята е дизел => трябва да е по-висока. 4000 е за 1.3 бензин
  17. А продължава ли да го прави? Защото при мен този проблем изчезна с около 20-30 минути каране.
  18. И аз да се похваля за софииския данък - взеха ми 30лв. Взеха ми и 40лв за миналата година (10лв. данък + 30лв. глоба), защото я регистрирах в общината 6 месеца по-късно :icon_blush: Ако някой се чуди - срокът е 2 месеца след закупуване на колата. До г-жа Цанев - най-вероятно е от акумулатора - ако се откачи, след това колата така се държи известно време.
  19. Glatzial

    IOS или Android ?

    Аз съм му хвърлил око на този - http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/2613/panasonic-eluga http://smartphones.panasonic.eu/en/ Излиза другия месец, само за Европейския и Японския пазар. Водоустойчив и прахоустойчив. И изглежда доста красиво. Има си и минуси - няма място за отделна sd-карта, няма предна камера, нито hdmi. Също и дисплейят ми се вижда голям, но вече такива ги правят Ако го пуснат на разумна цена, мисля че ще го взема. Има и по-висок клас - Power, който ще струва към 480 паунда (1100лв.), което е доста.
  20. Благодаря ви за идеите и опита
  21. И аз си го мислих за тръбичките. С една игла си прочистих дюзите, откачих си тръбичките, духах, смуках, за смях станах ;) Опипах ги до където ми стига ръката и са мекички. Направо ме е яд, че не са като на Москвичите - прозрачни Според мен нещо ниско долу, покрай моторчето замръзва. Тогава да задам другия въпрос - коя течност препоръчваш? Че вече си мисля направо концентрат да слагам
  22. Колега, ако може ще използвам темата ти. Имам проблеми с течността за чистачките. Замръзва. Пробвах 3 различни течности - една от OMV за -30, две от Била и Карфур за -60. Нищо не съм разреждал, както си я взема, си я слагам. Не е от моторчето, защото го чувам как се мъчи да пръска, а и на топло работи. В съдчето, течността не е замръзнала. Тази събота ходих до Сандански и преди това си измих колата на OMV с топла водица. Специално внимание отделих над предна дясна гума, защото над нея се намира моторчето. В момента, в който подминах Владая, пръскалките заработиха. На връщане спряха да работят на влизане в София. Идеи?
  23. Да те утеша, колега, че и аз си докарах такъв проблем Едната ми гума влезе в една дупка в леда и няма излизане ни напред, ни назад. Добре че се намериха добри хора да ме бутнат. Но как засмърдя не е истина. Върви колата, да се надяваме, че не е постоянна щета.
  24. Аз винаги гледам да спазвам правилата. Превишавам скоростта на извънградско максимално с 5-10км/ч и то само на хубав чист път. Обикновено нямам бърза работа. И съответно този стил на каране изглежда е изнервящ за доста хора. По моите наблюдения новия Гоуф е Опел, или както са изпаднали буквите на един, който видях - "Орел _о_са". Ходих до Велико Търново и там едни хора с Опели като са се засилили... аз карам с 100-110км/ч по двулентов път, той ме подминава като малка гара. Трафик и в двете посоки, колата му ще се разпадне, но не му пука. И да беше един щях да го преглътна, но те са на орди :(
  25. Браво - страхотна инициатива! Ако намеря нещо ще докалдвам Но изглежда супер. Адски интуитувен и лесен.
×
×
  • Създаване...