Премини към съдържание

Чистачките след 12 години


Препоръчано мнение

Нещо много начесто започнах да пиша, но на няколко места видях, че колегите са имали дребни проблеми с ябълковидните втулки на чистачките и искам да обърна вниманието на тези, които имат подобен проблем върху още нещо. Едната щанга ми се откача вече трети път, което е адски неприятно в дъжда, та днес реших да ги поразгледам, с идеята да мацна малко грес и да съм спокоен.

 

Оказа се, че проблема е малко по-сериозен: в долния край и на двете оси на чистачките, смазката се беше превърнала в нещо твърдо и грапаво, с голям процент ръжда. Има и снимки, ако някой се интересува, мога да ги кача. Лявата ос, тази, на която се закача чистачката на водача, изискваше усилие малко над 1 килограм на метър (по данни на динамометричния ключ) за да се завърти. А сега сметнете колко се получава реалното усилие, при условие, че дължината на рамото е 50mm - около 20килограма. Не е учудващо, че полусферичната втулка изскача, нали?

 

С известно търпение, малко нафта и шкурка 1000 (прекалено е, но нямах друга, а ме мързеше да ходя до магазина) нещата се оправиха.

 

Няколко практически съвета за ентусиасти:

1. Ако нямате нужното търпение, не се захващайте изобщо.

2. НИКЪДЕ не се използува чук! :) всички необходими инструменти са ключове 10 и 12 и плоска отверка.

3. НЕ използувайте обикновена грес, не държи на вода. Всъщност, според мен тъкмо затова се получава този проблем - някоя партида не особено читава смазка.

4. Ако нещо не става по лесния начин, погледнете документацията. Все пак яконец го е правил и е сигурно, че има и лесен начин.

5. Самото моторче на чистачките е направено мнооого яко и ако наистина не се налага, НЕ го разглобявайте. Ако все пак сте решили да видите какво има вътре, отбележете внимателно взаимното положение на чаркалаците.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...