Премини към съдържание

Въпрос за размер на гуми


Препоръчано мнение

Колеги, какво печеля и какво губя, ако сложа на колата гуми с размер 195/70/14? Стандартно е със 185/65/14 :icon_blush:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не уточних, че имам намерение да вземам всесезонни Goodyear Vector. Просто не исках да породя излишен спор за ''всесезонните'' гуми, който неминуемо ще започне :rolleyes:

Редактирано от Иван Вълчинов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

По широки гуми по голямо съпротивление=разход на гориво.На 70 колата ще е малко по висока~около 1 см. Решението е твое. За зимата ти трябват по тесни и високи гуми :icon_thumbup:

Редактирано от lesko
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

По широки гуми по голямо съпротивление=разход на гориво.На 70 колата ще е малко по висока~около 1 см. Решението е твое. За зимата ти трябват по тесни и високи гуми :icon_thumbup:

http://www.calculator.bg/1/avtomobili_gumi.html

Ще дава грешка в километража ...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Разхода ще се увеличи незначително.

Разликата при показанията на километража въобще не я коментирам.

През лятото, ако вдигнеш налягането в гумите малко над препоръчаното от http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif за стандартния размер, ще получиш леееко по-голяма устойчивост на пътя, имам предвид - в завоите.

През зимата ще се получи доста по-лошо поведение на автомобила при сняг, лед, киша и т.н.

...................

Моят съвет - мини на 15 цола през лятото, примерно 205/55/15, а за зимата остани на заводския размер 185/65/14.

Ако финансово не ти е изгодно да инвестираш в два комплекта гуми/джанти, търси всесезонки поне в препоръчания размер - 185/65/14

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А, ето! Адекватно питане - адекватен отговор. Съжалявам, че не уточних за всесезонките в първия пост...

Тъй. За сега само се допитвам за да взема решение по-натам. В момента карам със комплект втора употреба Semperit(зимни) със 5мм грайфер. Въпросът е, че са 185/60/14 и малко ниска ми идва колата. Ще изкарам тая зима така, то се е видяло. Купих колата със комплект летни BF Goodrich перфектни, над 6мм грайфер и със препоръчителния размер 185/65/14, които бих могъл да продам винаги.

Идеята за 15 цолови летни страшно ми допада и все ще се вместя в комплект летни Debica(поне собственик са Goodyear), но вече с джантите ще ми е солено, щото ще търся прилични ляти.

За момента ми се въртят два варианта. Ще попресметна как ще ми стъпят комплект зимни 185/65/14, които догодина да хакна на сегашните ми фабрични джанти и до какви пари мога да се впиша във лятни 205/55/15 (между другото, може ли мааалко по-тесни?), със четири прилични ляти джанти, тъкмо и колата ще е по-красива :rolleyes:

Втория вариант е комплект хубави 185/65/14 всесезонки, май ще ида на над 600 лева и по тоя начин двата варианта може и почти да се накантарят като цена, та ще съм пред дилема дали да заложа на практичността или на сигурността. Не карам кой знае колко и на големи разстояния, но знае ли човек. Все пак да споделя, че последните две години (Каризмата купих преди около два месеца), карах едно Голфче със неизвестни всесезонки и не съм имал проблеми. Катереше се по едни градски заледени баирчета изумително! Проблема обаче може да дойде от това, че сега шофирам малко по-агресивно (колата ме предизвиква :icon_blush:), и като гледах клипчето, което ще сложа по-долу, малко се поразмислям...

http://www.youtube.com/watch?v=JGfvyPtYR0Y

Редактирано от Иван Вълчинов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 1 месец ...

Заложи на сигурното и си вземи зимни гуми отделно. Не знаеш къде и кога ще те изкарат от някаква по-екстремна ситуация зимата. Аз пък миналата година на една друга кола взех 2 нови летни гуми BF Goodrich 185/65/14 и си викам ще изкарам зимата с тях понеже имат голям грайфер. Два пъти ми се наложи да я карам на сняг и почти нямаше никакво сцепление при тръгване и спиране. Тази година заложих на сигурното и си купих 2 нови Continental ContiWinterContact TS800 175/65/14 и исках DOT-а да е 2013г. Веднъж има сняг тази година в Пловдив и ги пробвах - съвсем различно поведение и сцепление, дори на лед се спира нормално почти. Идеята на по-тясните гуми зимата е че на по-малка контактна площ се разпределя теглото на автомобила и се пада по-голямо тегло за единица площ и има по-голямо сцепление. Моята каризма е с отделен комплект зимни гуми Fulda 175/65/14 и зимата няма грешка.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

За сега само се допитвам за да взема решение по-натам.

Задаваш си въпрос, анализираш ситуацията,отговаряш си сам и подкрепяш отговора си (правилен, между другото) с видеоматериал.

Какъв е смисълът от поста?? :):):)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...