Премини към съдържание

Промяна на Закона за движение по пътищата 2010 Г.


Възможност да обжалвам Наказателни постановления на Пътна Полиция до 50 лв.  

51 гласа

  1. 1. ????? ?? ???? ????? ?? ????????



Препоръчано мнение

Уважаеми приятели, Български автомобилен съюз открива дискусия за предложения относно промяна на Закона за движение по пътищата.

Целта на дискусията е да се обсъдят най-наболелите проблеми и да се акцентира върху тях при внасяне на предложение в Народното събрание за извършване на законодателни промени.

Закона за движение по пътищата е един от най-лошо написаните и закърпени закони. През годините в него са добавени преписани текстове от редица чужди законодателства. В сегашния си вид, закона изглежда като съчинение писано от първокласници, като дава изключително предимство на контролните органи дори когато същите лъжат при отразяване на нарушения и написване на актове.

 

Нашето първо предложение за промяна е:

 

Да се заличи в сегашния си вид алинея 5, член 189 ЗДВП, която е в пълно противоречие с Конституцията на България,

както и с Конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

 

(5) (Отм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)

Не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лв. включително.

Тази алинея бе променена през 2007 година, като с въвеждането и се увеличи дребната корупция на пътя и принуди водачите на МПС да плащат на ръка малки рушвети /10лв, 20лв, 30 и повече лева/ на контролните органи за да избегнат глобата чрез Наказателни постановления, която освен паричните санкции носи допълнителни наказания – отнемане на контролни точки. Чрез отмяната на тази алинея от закона ще се даде шанс на всички потърпевши да потърсят правата си в съда и ще се пресече до голяма степен корупцията.

 

Предлагаме да бъде заменен / върнат в действие текста на алинея 3 , член 59 ЗАНН:

 

(3) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1992 г., бр. 110 от 1996 г., бр. 11 от 1998 г., изм. - ДВ, бр.

25 от 2002 г.) Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена

глоба в размер до 10 лева включително, постановено е в полза на държавата отнемане на

вещи на стойност до 10 лв. включително или е присъдено обезщетение за причинени

вреди на същата стойност освен ако в специален закон е предвидено друго.

 

За 2008 година има написани 1 000 000 акта за нарушения по ЗДВП. Въпроса е колко акта не са били написани с цел прибиране на пари на ръка. Особенно страшно е ако цифрата на ненаписаните актове превишава няколко пъти написаните. Тогава говорим за прибиране на няколко десетки милиона лева рушвети от недобросъвестни служители на Пътна Полиция.

Това излага цялата институция МВР !

 

Надяваме се на активност от ваша страна, както и на гласуване в анкетата към темата.

 

Благодарим ви за участието !

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 54
  • Създадена
  • Отговор:

Най-активни потребители в тази тема

Най-активни потребители в тази тема

Така колеги,всичко това звучи много добре,но за съжаление ще остане поредното "чесане на езици" и развихряне на риторичните възможности на всички нас.Това е поредния "икономически и нстумент"за запълване на отънелия бюджет.

П.П.Не съмКАТАДЖИЯ,но сдве ръце гласувам да им вдигнат заплатите та белким се "озаптат"!!!

Редактирано от vuicho
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Тази алинея бе променена през 2007 година, като с въвеждането и се увеличи дребната корупция на пътя и принуди водачите на МПС да плащат на ръка

Това наистина ли го мислите сериозно?!?!Ще ми обясниш ли,как ще те принуди някой да му"цакаш"на ръка,ако не го желаеш?

 

Не е ли време да се захванете с нещо наистина градивно?Защото не ми става ясно,как тази поправка в закона ще намали корупцията!Освен това ,ще натовари допълнително,без това"затлачената"ни съдебна система с оспорване на актова за по 20лв.Кой печели от това?

Крайно време е да се научим,че гогато нарушаваме-трябва да плащаме!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

 

Крайно време е да се научим,че гогато нарушаваме-трябва да плащаме!

Колега somalietsa,много сте прав!

Според мен единственият начин да се спре корупцията в КАТ,е всеки да поеме отговорност за собствените си действия-когато нарушим правилата трябва да си понесем последствията.С каквито и да е закони не може да се спре корупцията-промяната трябва да стане в нашето мислене и поведение на пътя.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега somalietsa,много сте прав!

Според мен единственият начин да се спре корупцията в КАТ,е всеки да поеме отговорност за собствените си действия-когато нарушим правилата трябва да си понесем последствията.С каквито и да е закони не може да се спре корупцията-промяната трябва да стане в нашето мислене и поведение на пътя.

Това се опитвам да обясня на колгата отдавна.Но явно тяхната мисия е да спестят на келеша 20лв.,а не да се захванат с нещо,което наистина ще доведе до подобрение.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А мисленето на гладния катаджия ...как ще се промени?

А мисленето на този,който вика-"Стрши,дай да измислим нещо",не трябва ли да променим?Докато има кой да дава-щи има и кой да взима.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че всеки трябва да си плаща за нарушенията, но понякога полицаите пишат измислени актове и началника им постановява глоба до 50 лв, която не подлежи на обжалване. Според мен трябва да се премахне споменатата по-горе алинея 5 от член 189 на ЗДВП, защото тя противоречи както на Конституцията на РБ, така и на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Същата алинея е отменяна изцяло пред 2002 г, но през 2007 е въведена отново. Аз съм за цялостно отпадане на тази алинея, защото промяната на сумата от 50 на 10 лв няма да реши противоречието с Конституцията и с ЕКЗПЧ. Не се притеснявайте, че това ще затлачи съдебната ни система, защото не всеки ще тръгне да обжалва актове за 10-20 или 50 лв, защото само делото ще му струва повече и ако не го спечели ще загуби повече пари. В същото време ако акта е съставен неправилно, тогава водача ще може да обжалва и съда да отмени наказанието. Съгласен съм, че има много недобросъвестни водачи, които нарушават правилника, но също така има и достатъчно недобросъвестни полицаи, които се скатават някъде на топличко и излизат само за половин-един час на улицата и написват нужното им количество актове за да отчетат дейност. Би било по-справедливо, ако малките нарушения се наказваха с фиш, той е само глоба, докато с акта се отнемат и точки. Т.Е., ако описаното в съставения акт нарушение е за под 50 лева, акта да се анулира и да се трансформира във фиш. Мисля, че това би било разумно.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А мисленето на този,който вика-"Стрши,дай да измислим нещо",не трябва ли да променим?Докато има кой да дава-щи има и кой да взима.

 

Прав си. Но докато на "старшито"не му се вдигне заплатката и да трепери няма ли да попадне на "човека"който,ще го осави на улицата заради 10..20..50лв....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Логично, Слави, аз затова мрънкам от години - просто да бъде разграничено в закона кои нарушения са за фиш и кои - за акт! Тези, сериозните, за които се отнемат точки - нека си бъдат с акт, ама другите, незначителни нарушения - да бъдат с фиш, само с фиш, и пак с фиш! Дали ще го плащаш на място, или ще ти се дадат 7 дни да го платиш, след което - ако не го сториш - да се трансформира в акт..... И да ти носи отнемане на точки, или каквото и да е - ето това би намалило значително корупцията по пътищата. А ако не съм съгласен с нарушението - да настоявам да ми се напише акт. Който да имам възможноста да жаля. Супер цивилизовано ми звучи всичко това, едва ли ще се случи скоро тук. И нека колегите от СБА да обърнат внимание на тези предложения, другото - е мъничко несериозно, относно корупцията. Има - няма 1% от актовете да са неправилно написани. И които биха паднали в съда. В същия момент поголовното писане на актове, за абсолютни дреболии, затлачва системата за издаване на АН от КАТ, хората губят време и предпочитат да се оправят по другия начин, което води до корупция. Щото за 20 лв фиш никой няма да даде 20 лв рушвет.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

А мисленето на този,който вика-"Старши, дай да измислим нещо",не трябва ли да променим?Докато има кой да дава-ще има и кой да взима.

Ако знам, че мога да обжалвам неправомерно съставен акт, няма и да предлагам пари на полицаите. Но при сега действащия закон за маловажно нарушение можеш да се спасиш само с рушвет.... щото като ми напишат няколко пъти измислени (или поне спорни) необжалваеми актове и току-виж съм останал без точки в талона. За мен точно необжалваемоста е причина за рушвети. Давал съм и ще продължавам да давам докато оспорваната алинея не се отмени.

Ще ви дам един скорошен пример: Преди два месеца (ноември, 2009) през деня пътувам с Галанта за Стара Загора. Куките ме спират до винарската изба и искат да ми пишат акт за това, че единия ми фар не светел... вярно, крушката е изгоряла, но аз няма как да знам това, защото се движа през деня и не мога да видя дали и двата фара светят. Имам резервен комплект крушки и му казах на куката, че веднага ще сменя крушката, но той искаше първо да ми напише акт, защото ме е хванал в нарушение, пък после аз да си сменям изгорялата крушка. В този случай имам само два варианта - първия да оставя куката да ми напише акта, който ще е необжалваем и за 20-30 лева и 5 точки, втория е да се "разбера" с куката и да му дам същите пари, но без да се налага да ходя по полицейските управления и без да ми се отнемат точки. Познайте аз какво направих.... докато има необжалваеми актове, ще има и рушвети. Ако глобата ми беше с фиш, щях да си я платя като пич, но куката извади кочана с актовете....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен с размишленията на Роско... :)

Струва ми се справедливо!

 

Ето ви още една тема за размисъл:

Чл. 304. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 7 от 1999 г., изм., бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) (1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

 

Този член го бях цитирал и в друга тема,но колегата от БАС отказа да го коментира...

 

Идеята е,че този който дава е също толкова виновен,колкото този,който взима.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Слави,стига с тези "неправомерно съставени актове"...струва ми се несериозно!Със сигурност има и такива,но( както Роско писа) те са някакъв незначителен процент.Дайте да мислим за правомерно съставените актове...

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Слави,стига с тези "неправомерно съставени актове"...струва ми се несериозно!Със сигурност има и такива,но( както Роско писа) те са някакъв незначителен процент.Дайте да мислим за правомерно съставените актове...

Не съм ограничил никого, мислете и решавайте каквото си искате, аз само си казах мнението и не ангажирам никого (освен себе си) с него.

Колкото до "правомерно" съставените актове, който е нарушил закона да си понесе и последствията, но нека на забравяме, че в повечето случаи гледната точка на полицая и на водача са коренно противоположни, или поне се разминават в значителна степен.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не съм ограничил никого, мислете и решавайте каквото си искате, аз само си казах мнението и не ангажирам никого (освен себе си) с него.

Така де,нали за това е форума-всеки да си казва мнението... :)

А в спора се ражда истината... :good:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

[quote name='somalietsa'

Ето ви още една тема за размисъл:

Чл. 304. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 7 от 1999 г., изм., бр. 51 от 2000 г., бр. 92 от 2002 г.) (1) Който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е облага на длъжностно лице, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

 

Този член го бях цитирал и в друга тема,но колегата от БАС отказа да го коментира...

 

Идеята е,че този който дава е също толкова виновен,колкото този,който взима.

 

Идеята на този член е тотално сбъркана. Това е написано точно с цел корупция - никой няма да си признае при положение че ще го гонят и него наравно със служебното лице. В случая тежестта за взимането на рушвет от служебно лице трябва да е 10 пъти по тежка, особенно когато се касае за полицай !!!

Ако полицая минава един път годишно на полиграф /детектор на лъжата/ плявата която е в полицията за собствена облага ще отиде в затвора , а така ще се прочисти и системата.

Ако ти си полицай и знаеш че ако вземеш пари на ръка ще:

- уволнят

- ще ти вземат пенсията / стажа

- ще ти конфискуват имуществото

- ще отидеш в затвора

- и още няколко подобни, никога няма да си го помислиш, камо ли посегнеш ........

А когато имаш чувството че си господ с униформа, кочан актове и химикалка..... и не ти пука .....

Ти тогава си вреден за обществото, вреден си за системата....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Брейй,значи ако искаш да подкупиш някой,не трябва да носиш отговорност,така ли?Пак КАТ е виновен...

Иначе за другото съм съгласен с теб,но неможе да се търси отговорност само от едната страна...Тези мерки,които си изредил,трябва да се приложат и към двете страни по"сделката".

 

П.П. Редактирай си цитата,че си се цитирал,сам себе си... :)

Редактирано от somalietsa
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Хайде сложете една анкета "Кой колко пъти е дал подкуп на катаджия" - да не излезе после, че повечето искат да плащат "на ръка".

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Защо в развитите страни никой не подкупва катаджии? Защото ще бъде окушарен на секундата. Позволяват ни да минаваме с рушвет,ами кой глупак ще предпочите да му вземат точки, стотачки и евентуално да си загуби книжката като може да цака 20-30лв. вместо това.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Защо в развитите страни никой не подкупва катаджии? Защото ще бъде окушарен на секундата. Позволяват ни да минаваме с рушвет,ами кой глупак ще предпочите да му вземат точки, стотачки и евентуално да си загуби книжката като може да цака 20-30лв. вместо това.

Така е, но нека не забравяме, ча там нито един полицай няма да вземе да се заяждас теб или да се чуди за какво да те глоби. Или ако ти напише глоба, то причината ще е толкова явна, че няма за какво да протестираш. В Европа полицаите са в помощ на водачите, а при нас са само наказващ/глобяващ орган.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Хайде сложете една анкета "Кой колко пъти е дал подкуп на катаджия" - да не излезе после, че повечето искат да плащат "на ръка".

Хехе, разбира се, че всеки е давал! Като са го питали "А ся ко прайм, колега?".... Последният път дори разнообразиха репертоара с :"Ако те пусна - ще го оцениш ли?"

Колеги, какво предпочитате - да ви напишат фиш и да платите 20 лв, или да дадете 20 лева на куката? Аз предпочитам да си платя на държавата - няма значение за какво ще отидат. Те тези милиционерчета милиони съдират от нас всяка година! Що да ги давам на тях?

Ето случаят със Слави - аз имах подобен преди няколко години - спукано предно стъкло. Шибнаха ми акта, аз можех да напиша възражение, можех да жаля самият акт. "Пътувайки между Драново и Трявна камион с баластра мина през една дупка, едно камъче отскочи и ми пукна стъклото. И тъй като пукнатината беше 6 см и не застрашаваше движението на моя и околните автомобили, аз продължих към Трявна, където да потърся сервиз, в който да отстраня повредата"

Консултирах се с хора от системата, те ме посъветваха да не го правя, тъй като ще съм в правото си, но "Ще се проточи разглеждането на акта, тъй като е обжалван" и ще си чакам талончето колкото му е кеф на шефа на милицията в Дряново........

И затова, заради тези срокове на разглеждане на актовете и определяне на наказанието, наред с цялата бюрокрация и разтакаване, нечии своеволия, защото няма правила - предпочитаме да дадем на ченгетата.

Нека да има ясни срокове за разглеждане на наказанията, нека, както ако аз не си удължа акта - ще понеса наказание, а те като се забавят - няма да понесат.... и разбира се, че ще ни мотаят. И разбира се - за да им снасяме. И ако САБ могат да обединят автомобилистите в България - е добре да се замислят в тази посока. Ако успеят да направят такива промени, но действащи - ще имат най-голямата членска маса.

 

Защото - не е казано, че не можеш да жалиш акта в тези текстове - не можеш да жалиш административното наказание. Ако можеш да докажеш, че не си извършил нарушението - ще ти отпадне и наказанието. А не можеш да жалиш размера. Аз и затова писах по-горе - сигурно няма и 1% от актовете, които са написани без основание. И какво да жалиш, когато си в издънка - на Слави не му свети фара, аз забравям да си включа светлините зимата - все безспорни нарушения. Какво да им жаля? И как ще спра корупцията, ако мога да го жаля, или не?

Да се въведат фишовете и ясни правила за времето за определяне на наказанието - това ще ме спре лично мен да давам!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега от bau.bg.,ако искате да направите нещо смислено,прочетете поста над моя и действайте...

Защото с вашето предложение какво ще постигнете?Ще намалите произшествията ли?Ще намалите корупцията ли?Не мисля.

Ползата от премахването на този член е ясно за кого е:

Отпадането на члена означава повече обжалвани актове,повечето обжалвани актове означават по-голяма нужда от юристи(адвокати),нуждата от юристи означава повече работа за вас,а повечето работа-повече пари!

 

Разбираме,че е криза и всеки си търси поминък,но в този форум баламите не са много!

Редактирано от somalietsa
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колега от bau.bg.,ако искате да направите нещо смислено,прочетете поста над моя и действайте...

Защото с вашето предложение какво ще постигнете?Ще намалите произшествията ли?Ще намалите корупцията ли?Не мисля.

Ползата от премахването на този член е ясно за кого е:

Отпадането на члена означава повече обжалвани актове,повечето обжалвани актове означават по-голяма нужда от юристи(адвокати),нуждата от юристи означава повече работа за вас,а повечето работа-повече пари!

 

Разбираме,че е криза и всеки си търси поминък,но в този форум баламите не са много!

 

Ще се радваме да прочетеш идеята на тази тема отново, и да бъдеш конструктивен в своите предложения.

Предложения не към това което искаме да направим ние като първо нещо, а предложение като какво искаш ти да бъде променено за да заработи системата по-добре.

поздрави.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ми, колега, ето ти доста теми за размисъл, съвсем конкретно и обосновано съм се изказал.... Мога да го обясня още по-добре, ако не сте го разбрали!

Да, бихме могли да обжалваме 1% от актовете, което не е кой знае какво постижение. От този 1% ще се обжалват 10%, което чисто математически означава 0,1% от актовете. Хипотетично.

За това, което пиша, говорим за поне милион рушвета. Статистически погледнато на един акт съм дал поне 3 рушвета. Или ако са написани 1 000 000 акта - са дадени 3 000 000 рушвета (грубо)... Средно по 20 лв да ги сложим, са 6 000 000 лв на година при милицията. Или загуби за хазната от поне 10 000 000лв. И това трябва да се спре.

Ако имате някакви позиции и искате да бъдете фактор (каквито са претенциите ви) - прочети пак постовете ми и помислете в тази посока.

Ето ви конкретно предложение. (В горния ми пост е написано) Срокове, да се спазват, глоби с фишове за нарушенията, за които не се отнемат точки. Направете това, обещавам да съм първият, който ще членува в сдружението от този форум, а няма да съм само аз.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

[quote name='rosko'

Средно по 20 лв да ги сложим, са 6 000 000 лв на година при милицията. Или загуби за хазната от поне 10 000 000лв. И това трябва да се спре.

 

 

Радвам се на поста ти и на направените предложение. Надяваме се да се вклуючваш все така интензивно в дискусиите.

 

една малка поправка:

 

3 000 000 х 20 лева са = 60 000 000 ......... а не 6....толкова пари дори от дрога сигурно не изкарват на година :)

Редактирано от bau.bg
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създаване...