Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Линукс сървър, настройки


Препоръчано мнение

Здравейте колеги.

от известно време се занимавам с Убунту сървър и конфигурирането му. Доста неща поизчетох, но и доста неизвестни ми останха. Ето докъде съм стигнал:

 

1. Инсталирал съм Убунту Сървър 11.04 + графична среда Убунту-Десктоп.

2. Имам статично АйПи, задал съм такова и в локалната мрежа на сървъра.

3. Инсталирал съм апаче, сървърът работи, отваря се отвъншна машина.

4. Инсталирал съм wordpress, и съм качил още един сайт, който е мой и се хоства от дир.бг.

5. Закупил съм от godaddy няколко домайна, които искам да хоствам на моят сървър.

 

Ето и конкретно какво ме интересува и не ми е ясно, а след 2-3 дена четене в нета ми се затъмни още повече. Как да настроя закуените домейни да ползват АйПи-то на на сървъра ми. Различна иформация прочетох, но ако може някой да ме насочи, ще съм му много благодарен, защото мозъка ми стана на пихтия тези дни. Тотално се обърках вече.

Редактирано от Pepper
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега, след като си закупил даден домейн той има панел в който можеш да го настройваш. До момента не съм се занимавал с конфигурация на домейни, ще проверя и ще ти кажа. При конфигурацията на сървара ти направил ли си виртуални сървари за отделните проекти?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да създадеш нужните записи в ДНС.

В GoDaddy отиваш на MyAccout->Domain manager, цъкаш си на домейните и ходиш на DNS manager. Не съм го виждал новия на какво прилича, но от там си правиш няколко А записа от типа name - ip address.

Примерно

www.alabala.net -> <IP>

alabala.net -> <IP>

 

www.drugdomain.com -> <IP>

drugdomain.com -> <IP>

 

и т.н. като <IP> ти е статичното реално (външно) ip на сървърчето.

 

Ако искаш и поща да получаваш на него, първо си инсталираш и конфигурираш мейл системата, после пак в ДНС за един от домеините си правиш А запис mail.alabala.net -> <IP>

и за всеки от домейните си добавяш MX записи от рода

 

<domain> MX 10 mail.alabala.net

но това вече бих казал че не е работа за аматьори с пощата специално.

 

Пиши ми на ЛС ако имаш нужда от повече помощ или в плана ти няма включен ДНС, ще те хостна на мои сървъри за ДНС-а ей така за по бира.

 

Поздрав.

Редактирано от Lyubo Dimitrov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Човека да първи път прави такова нещо!

Обяснете му по-просто, че трябва да обяви в DNS (Домен Неим Систем) съответния домейн на каво IP отговаря. Това е правата връзка, а няма да е лошо и обратната връзка да се обяви (IP -> Домейн).

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Николов, няма такъв филм домейн да отговаря на IP. Обратния запис пък не може да си го пипа сам, а трябва да кара доставчика си на интернет, който за домашен потребител вероятно изобщо няма да си мръдне пръста да прави PTR запис. Да оставим на страна че и не му и трябва.

Казал съм му конкретно къде да отиде в интерфейса на GoDaddy и какъв тип записи да си създаде, предложил съм му да ме търси на ЛС ако има нужда от помощ, че и безплатно да му хостна зоните, какво не ти хареса точно? Човека явно има желание да се учи, ще си отвори wikipedia и ще си прочете за ДНС за обща култура. Тогава ще знае какви типове записи има, за какво служат и конкретно него което го интересува А записа какво е и ще си го направи, мисля че е достатъчна насока къде да се рови.

Редактирано от Lyubo Dimitrov
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Lyubo го е описал много точно и ясно и в 2та отговора :)

Само да добавя че когато е копуван домейна може да е купен от един реселър и от там ДНС записите да са пуснати към хостинга на GoDaddy. В такъв случай просто трябва ДНС записите да ги смениш, там където е регнат домайна, а не където е хостван (повечето пъти 2те неща съвпадат).

Другото което е при променянето на ДНС записите МХ записите (както е писал Lyubо) може да си ги оставиш към GoDaddy и да използваш техните сървъри за проверка на пощата, а само да смениш част от А записите към твойто ИП, за да се отваря страницата при теб. В такъв случай хостинг плана ти към GoDaddy може да го спреш защото страницата е при теб (на убунтото) и да си плащаш само името на година при тях... лошото обаче е че спреш ли да плащаш хостинга най-вероятно и пощата ще отпадне като предлагана услуга и тогава или сменяш МХ записа към теб и се мъчиш да настроиш мейл сървър при теб или ползаш друг сървър на познат (сменяш записа към него след като той конфигурира майла за твоя домейн). Както каза Lyubo за майла ще ти е зор не само с конфигурацията, а и дали ИП-то ти не е в спам листа добавено вече (доста доставчици имат цели мрежи в спам листите) и въобще да не идват писма при теб от голям брой сървъри и други подобни (някой доставчици дори блокират портове, за да не може да станеш мейл сървър).

Погледни после и настройките на апачито за vhosts да отваря различни страници на заявките за различни домейни/адреси.

Редактирано от zexer
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Да така е Любо ми изнесе една прекрасна лекция, за което безкрайно му благодаря и му свалям шапка. Видя колко съм прохождащ още. Сега ми се изясниха, повече нещата. Е, все пак си имам проблеми, хаха. Опитвам се да инсталирам 2-ри уърдпрес, 1-вия мина, гладко без грижи, а сега на тоя ми казва: Error establishing a database connection. Разархивирал съм latest.tar.gz в папка /var/www/blog1/wordpress. Сетне ги икзрах от /var/www/blog1/wordpress и ги сложих в /var/www/blog1, всички файлове. wp-config.php го едитнах, писах вътре mysql настройките, които създадох за database wordpress1, защото имам вече database wordpress. Уж всичко точно, следвам начина по-който инсталирах първия блог, но вместо да влезна направо ми дава тая грешка. Това става с 3-ти домайн нейм, който имам и се опитвам да го сетна. Всъщност успях да настроя вхост за него, защото по примера на Любо преди да слагам каквото и да е съдържание в папка blog1, направих примерен index.html и него си го отварям отвънка без проблем, явно нещо с wordpressa, не се разбираме. Или с mysql-a, aко някой знае как да преодолея проблема, ще съм много благодарен. Четох няколко примера как се оправя, но при мен не сработи нито единия.

 

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

След още четене и проби успях да се справя с проблема, койото бил в отова, че трябваше да променя конфиг файла, за да ползва една дата база различни урдпресси. Сега всичко е 6!!!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 3 месеца ...

Пфф, колеги отново имам проблем със сървъра. Ако има линукс просветени нека ми пишат на лични или на скайп pepper0505, проблема ми е в апачето не ще да работи, "угасна" ми сървъра. Имам инсталиран SSH.

Редактирано от Pepper
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...