Премини към съдържание

Честит 24-ти май


Препоръчано мнение

Честит празник колеги, нека се гордеем с делото на братята Кирил и Методий. Не напразно Кирилицата е трети официален език в Европейския съюз и се използва от 224 млн. души по целия свят.

http://www.vbox7.com/play:aac82230

  • Положителен вот 1
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Честит ви Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

http://www.sofiaculture.bg/newspix/94b54_Kiril%20i%20Metodii.jpg

  • Положителен вот 1
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Честит празник!

"Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!.....

 

............................

 

Напред! Науката е слънсе,

което във душите грей!

Напред! Народността не пада

там, дето знаньето живей!

 

:icon_bye:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Българската Православна Църква едва ли е това - което искаме. Но все пак е пазител на Българщината. Ето и една проповед, казана на място, от един Български свещенник по случай 24 май:

 

Хубаво е да има празници.

Празниците радват душите ни. Тези осветени дни идват, за да ни покажат, че сме родени не само за труд и страдание, но и за радост и веселие. А днешният празник е за най-чиста радост и най-искрено веселие – да се радваме, че Бог няма да ни изостави, да се веселим, защото на този ден празнува Словото. В християнството от самото му Начало живее една много интимна и основополагаща традиция на приемственостт, един принцип, който днес сякаш е по-популярен от „Междузвездни войни" или някое източно учение и като че ли усещането за предаване на Знанието, усещането за пре-по-даване на Истината от учител на ученик е позабравено като християнско свойство. В тази връзка с намигване може да се отбележи, че известната реплика „Нека силата бъде с теб!" звучи твърде християнски… Фантастичният филм разкрива всъщност точно този модел, който е залегнал в Преданието и който е полезно да разберем от първа ръка, непосредствено, докосвайки се до същността. Ще звучи ли по-ефектно, ако разкажем и Евангелието като приказка: Бог изпраща Сина Си на земята, за да учи хората – Бог ни изпраща Учителя, защото сме неуки по рождение и имаме нужда от поучението, притчата и примера? Учителят идва на земята и изпълнява мисията си докрай, предавайки накрая Тялото Си на смърт. Днес се долавя дори един парадокс – фантастиката, сътворена от човешкото въображение звучи по-убедително и има повече последователи, отколкото здравата човешка мисъл, основана на Истината. Едната Истина за всички нас. След учителя Христос вървят Неговите ученици, които Го наричат „рави" – „учителю". После идва ред самите те да станат учители, да поемат отговорността на пре-по-даването и да намерят своите ученици. Нишката е непрекъсната, нишката е здрава, даденото от учител на ученик никога не се забравя, защото пре-по-даването не е просто разказване на факти, а е съпреживяване и съвместно преоткриване на истините, ученикът никога не забравя наученото от добрия учител, както не забравя да диша и да се радва на отредените му дни и на слънцето. Пре-по-даването е даване, ученикът взема частичка от душата на учителя си и я скрива у себе си. Искрицата на Словото е посадена в духа му и е неизкоренима, живее, за да се предаде на следващия ученик… Тази последователност не се губи, душата се ражда с нея, Творецът ни я е заложил, за да не погубим връзката между нас хората и между нас и Него.

А има ли някой, който да не помни добрите си учители от детството до университета?

На Двайсет и четвърти май нека да кажем БЛАГОДАРЯ на добрите си учители!

Да кажем БЛАГОДАРЯ на Учителя си, че ни има!

http://www.kardjali.bg/news_images/24%20mai.jpg

Редактирано от valboss
  • Положителен вот 3
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Честит празник и се гордейте, че си имаме собствена писменост (че и от нашата азбука е взаимствано ли, взаимствано от околните нам страни), благодарение на Кирил и Методи, а не пишем и ние на латиницата, дето е завладяла света ;) :)

Редактирано от cpurage
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създаване...