Премини към съдържание

Връткане на делко


Препоръчано мнение

Здравейте колеги...

Та ето една кратка историика...

Карах колтчето на един приятел .. същия като моя 1.6 16в 113 конски сили 92-96 година модела..

Забелязах че на 1-ва и 2-ра колата му дърпа осезаемо повече от моята.. след 4500 оборота има едно стряскащо ускорение .. а моята след 3000 оборота си ускоряваше еднакво до към 6000

Тези дни реших да пробвам с центровката..

Развих 2-та болта на делкото и го мръднах по посока обратно на чесовниковата стрелка (дадох му закъснение но още незнаех че натам се дава закъснение)

Запалих колата... вкарах я в обороти и след като не чух чукане на аванс влязох да я поджиткам... резултата беше много зле.. стана доста по-мудна.. казах си "дал съм и закъснение"

Излязох развих пак болтовете и врътнах делкото на другата страна така че малко да подмине белязката.. качих се и ... положителен резултат..

Този път колата тръгна по-добре от настройката която направих и от тази на коятао я бях карал вече почти 2 години...

спрях и пак го врътнах за още по-голямо предварение... качих се и още по-добър резултат.. отново не чух аванса...

След това говорих с дядо ми ... които си има понятие от коли.. каза ми че се настройва най-лесно на слух.. докато работи мотора въртиш така че оборотите на празен ход да се вдигнат.. до в момента в който започнат да падат .. и го оставяш на пиковия момент..

излязохме с него и го повъртяхме напред назад но в посока по чесовниковата стрелка оборотите все се вдигаха и нямаше момент в които да тръгнат да падат... и го оставихме в крайно положение.. то ест неможе да му се даде повече предварение от това в момента. След това рестартирах компютъра за да си настрои оборотите на празен ход да са 800 защото държеше 1200-1300 някъде след връткането на делкото..

Форсирах мотора .. не чух чукане на аванса.. качих се в колата тръгнах по баирчето на 3-та с 30-тина километра

дадох и гас така че да се натовари мотора в ниските обороти ... нямаше чукане..

След това я изрязах ... и колата дърпа повече и от на аверчето.. след 4500 оборота стрелката направо полудява... стана доста по-пъргава...

Та въпроса ми е следния.. защо няма чикане на аванса..

Позаинтересувах се и за белязката на BTDC-то ... но не свалих капака да видя как е настроено в момента....

Възможно ли е при вдигане на градуса от ангренажния ремък да може да се подобри работата на мотора още повече или не ?!

(само да отбележа ,че когато ми се прецака степ мотора колата ми изгасна в движение.. не държеше обороти дори загряла.. оказа се че болчето за оборотите на презен ход е завито докрай .. така че компютъра да настройва степ мотора на доста отворено състояние да държи оборотите на празен ход... и поради тази причина пласт маската в степ мотора се беше строшила.. защото моторчето при студен мотор явно се е въртяло винаги до стопера и е натискало пласт масата под напрежение... (има снимки на пластмаската как е строшена някъде из форума) та .. това ме навежда на мисълта че немския механик който е настройвал колата е оплескал работите не само с оборотите на празен ход , но и с центровката на делкото.. )

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Абе хубаво си го въртял ама... нали се сещащ, настройката на ъгъла на запалване е един от основните параметри. При по-голямо предварение се вдига наистина малко мощноста, но предполагам за сметка на горивото и други работи. Ако беше добре то конструктура щеше да го настрой така. На слух и мирис само старите майстори настройват лади и москвичи, бягай при някой със стробоскоп за да го направите като хората.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Отговора на въпроса е .....да може да се подобри работата с въртене на делкото.......ако някой преди това го е въртял в другата посока...... :icon_dance:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 10 години ...

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...