Премини към съдържание

Оборотите играят с включен климатик


Препоръчано мнение

Здравейте!

 

Карам Outlander 2.2 2009г. (с френския дизел) на около 180.000км.

 

Последните 2 седмици забелязвам проблем, който никога преди това не е имало (притежавам автомобила от 5 години) - с колата на място при работещ двигател и включен климатик оборотите играят при включване и изключване на компресора. Т.е. от ~780 оборота на празен ход падат на около 700 при включване на компресора, колата леко притреперва и след секунда компютърът компенсира и връща стрелката обратно нагоре. Няма особена разлика между студен и загрят двигател за това поведение. При изключване на климатика няма проблеми и стрелката не играе.

 

Последното обслужване е от Октомври и там при диагностиката оборотите на празен ход са 770 (по книга ги дават за този двигател 750 ± 50). Пак тогава смених пистов ремък, който ми е и главният заподозрян - но възможно ли е ако не е бил монтиран/стегнат правилно да се появи проблем чак няколко месеца по-късно?

Друг заподозрян са тампоните на двигателя - със сигурност имам един за смяна. Дали просто сега усещам самото притреперване повече защото се е доскъсал, а самата игра на оборотите да си е напълно в реда на нещата и да я е имало винаги, просто да не съм обръщал внимание защото е нямало треперене? (Ще съм благодарен ако други колеги с този двигател могат да ми подскажат как е положението при тях).

Последно се сещам за EGR клапана или въздуховода - със старата кола (Mazda 5) имах такъв проблем с листа във въздуховода, но проблемът си беше постоянен, не конкретно при включване на компресора на климатика.

 

Всякакви идеи са добре дошли! Благодаря и желая на всички успешна и здрава нова година!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

И аз имам подобен проблем отскоро - при мен си седи по принцип на 750-770, но тогава усещам треперене - при включване на климатик отива на 800 и изчезва, при изключване като пак падне на 750 се усеща по-отчетливо.Почти сигурен, че е тампон (имам за смяна един, но чака затопляне на времето) - бих започнал от него (+ проверка на другите) и чак тогава останалите неща. Макар че падане от 780 на 700 ми се струва много - това измерено ли е някак или е на око?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...