Премини към съдържание

Поставяне на 2DIN Kenwood DPX-M3100BT


Препоръчано мнение

След много мислене и разучаване, накрая се реших да махна заводското аудио и да поставя "магазинско" .

Реших се защото :mitsu-smiley: хендсфри-то се развали, а бях свикнал с него и ръцете да са свободни. По безопасно е и се спестяват много актове.

 

Ще се опитам да представя накратко как монтирах аудиото, като цяло не откривам топлата вода, може би сте гледали клипове или по чужди форуми, как се прави.

 

Ясно е, че за да се монтира друго аудио, трябва да заменим заводския панел с такъв, който има отвор. В България само фирма Avitel предлага такъв панел, но цената е 190лв! В Aliexpess и Ebay има голям избор на панели и на различни цени. Много търсих и четох, но не можах да намеря категорична информация и гаранция, че даден панел ще застане перфектно, нито пък успях да разбера тези които са паснали точно каква марка са. Няма гаранция, че панела на Avitel за 190лв. е перфектен. Исках да не взимам най-евтиния, а някой по-скъп и с повече положителни отзиви. В крайна сметка реших да поръчам най-купувания панел от Aliexpress, който една седмица беше по-скъп, после една седмица беше най-евтиния, уж на промоция :) ! Панелът е на фирма Moddod:

https://www.aliexpress.com/item/Double-Din-fascia-for-MITSUBISHI-LANCER-FORTIS-Radio-DVD-Stereo-Panel-Dash-Mounting-Installation-Trim-Kit/1772909526.html?spm=2114.search0104.3.8.1153c875l0kkex&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10152_10151_10065_10068_10344_10342_10343_10340_10341_10696_10084_10083_10618_10304_10307_10820_10821_10302_10059_100031_524_10103_10624_10623_10622_10621_10620,searchweb201603_12,ppcSwitch_4&algo_expid=4ed1625d-81f5-48f9-871b-3c8602c0db43-1&algo_pvid=4ed1625d-81f5-48f9-871b-3c8602c0db43&priceBeautifyAB=0

 

При замяната на оригиналното аудио, с купешко бутоните на волана щяха да останат неизползваеми и само за красота. Намерих решение като се поръча допълнително устройство което свързва бутоните с новият плеър. Реших да поръчам такова устройство на английска фирма Connects2, която предлага различни варианти според варианта на заводското аудио и годината на производство на Lancer. Кутийката е в комплект и свързана към навързани кабели и букси, които правят връзка между оригиналните букси на Lancer-a и буксите на новото аудио, без да се налага, рязане и сплитане на кабели и букси.

http://www.connects2.co.uk/home/index

http://www.connects2.co.uk/products/steering-wheel-control-interfaces/vehicle/Mitsubishi/Lancer

 

Аз поръчах устройството от Ebay

https://www.ebay.com/itm/CTSMT001-2-Stalk-Control-Adaptor-Phone-Button-Support-For-Mitsubishi-Lancer-2007/350726645345?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649#rwid

 

За нов плеър избрах 2 din модел Kenwood DPX-M3100BT, поръчан онлайн от Технополис, защото ако не ми пансеха нещата, щях да го върна. Ако го купя от магазина не може !!

Взех 2din, за да е по-близко до оригиналната визия и се управлява по-лесно чрез по-големите бутони, също така е само плеър, дисковете мисля вече са излишни. Лошото е ако някога изпадне някой диск (което става все по-рядко!), не мога да го пусна веднага в колата. Можеше да купя плеър с тъчскрийн или дори можеше да сложа плеър който поддържа Apple Car play и Android Auto, ама мисля да не инвестирам повече в тази кола, ами да заделям за нова.

image.jpg

 

Панелът от Китай дойде изключително бързо за 10 дни, за същото време дойде и интерфейсът от Англия. Панелът дойде и със собствени щипки, защото гледах че при някой панели липсват и се прехвърлят оригиналните щипки. Това бяха хубавите неща, лошото е че панелът не пасва перфектно, много си играх, мерих, пилих и др. така и не застана перфектно и ръбовете все стърчът. Затова ако някой се реши да поръчва панел, нека пробва някоя друга марка!

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

След демонтажа на заводският панел и радио, от тях се използват, вентилационните решетки, панелчето с аварийни светлини и индикации, както и планките които държат радиото.

Преди монтиране на вентилационните решетки и панелчето с индикации/аварийките, препоръчвам монтиране само на планките към новото радио и да се направят няколко проби как пасва панела, докато се намери точната позиция планките. Също препоръчително за пробите да се махнат щипките/клипсовете защото лесно изпадат и се губят! Освен това докато не са монтирани решетките и ел. панела, през празните отвори може добре да се огледа къде какво не пасва, къде влиза и къде ляга!

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

С доста експерименти успях да уцеля точните отвори за позицията на плеъра, но да накарам панела да леглне и да се изравнят ръбовете така и не успях!

Щом паснат нещата, може да монтирате вент. решетки и ел. панела. Следва свързването на кабелите:

-Свързване комплекта на кутийката;

-Свързване на комплекта с кабелите на новото аудио;

-монтаж и прокарване на микрофон.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

В комплекта освен кутийката и големият сноп кабели, пристига още един малък сноп, който отговаря за връзката м/у бутоните на волана и новият плеър.

Има букса с закачени няколко кабела, които се конфигурират(срязват или сързват) според марката на новият плеър. След като конфигурирах "кабела" според марката Kenwood, го свързах към жичката от Kenwood снопът, която е с етикет за дистанционният контрол. Всички останали жички и букси които остават свободни ги изолирам, за да не направят контакт, който да предизвиква проблеми! А вече свързаният сноп на кутийката и плеърът го превързава/прибирам за да е по-компактен и не се люлеят кабелите, а и се монтира по-лесно.

В последствие се оказа, че въпреки конфигурирането за дистанционен контрол на марка Kenwood, не всички бутони на волана работят адекватно! Бутоните за управление на аудиото са без грешка, обаче бутоните за телефона са объркани. Според Connects2 трябва да работят само двата бутона за приемане и прекъсване на разговор, а за бутона контрол на :mitsu-smiley: ХФ не е казано нищо. Оказа се, че работят и трите по следния начин:

-бутон за контрол на ХФ - включва някаква функция АТТ, за която не намерих нищо в ръководството и ако бутоните не бяха объркани, нямаше да разбера за нея :icon_hmm: ;

-бутон за приемане на разговор - включва същата АТТ функция;

-бутон за прекъсване на разговор - с него приемам разговор !

В резултат трите бутона са объркани и нямам бутон от волана с който да прекъсна разговора, правя го директно от бутон на плеъра!

За това разминаване на бутоните отново писах на производителя, като отговора беше, че най-вероятно моделът Kenwood е по-нов и има промяна в управлението или че оригиналният :mitsu-smiley: ХФ понеже е развален бърка нещата. Последното се оказа неоснователно!

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

За микрофона реших да спазя инструкцията на Kenwood, където препоръчват микрофона да се монтира на волана, директно с/у шофьора, като се отказах да го монтирам горе в плафона както е оригиналния на Lancer.

За целта разглобих конзолата на волана и разпробих горния капак, за да сваля микрофона малко по-надолу и да не се държи само на двойно залепващата му лепенка. Пробих и още една дупка, за да мине кабела и да остане скрит под капака и от там да мине към средната конзола. Тъй като кабелчето на микрофона е много фино и да не се протърка на твърдата пластмаса ми направих "тунелче/легло" от изолация на кабел.

mikrofon.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

Оригиналната букса на радио антената съвпадна, с вход-антената на плеъра и не се наложи преправяне.

В снопа има кабел с ухо предвиден за "маса", свързах го към един от четирите болта които се намират вътре в нишата до вентилационните тръби.

image.jpg

 

При поръчката на интерфейса за бутоните много ме притесняваше факта, че никъде не е описано дали тази кутийка зависи от оригиналният ХФ(хендсфри модул), дали го игнорира или през него се затваря веригата. И понеже ХФ модула е развален , бутоните за телефона ще останат неизползваеми! Писах на производителя Connects2 за моите опасения, но и той не беше сигурен какво ще се случи! Реших да рискувам и го поръчах!

Затова преди да сглобя таблото реших да пробвам дали бутоните за телефона работят при свързан и при разкачен :mitsu-smiley: ХФ модул. В крайна сметка бутоните за телефона могат работят без :mitsu-smiley: ХФ модула и той не им оказва влияние за работата, нито пък от него зависи новата объркана подредба на бутоните. Затова преди да сглобя таблото изключих буксата на оригиналният :mitsu-smiley: ХФ модул и сега си стои в таблото без да функционира. Изключих го защото бях гледал едно видео в YouTube, където собственик на Lancer установява, че :mitsu-smiley: ХФ му източва акумулатора! Затова реших да се застраховам, и без това е неизползваем.

 

 

След като сглобих всичко, това е резултатът:

image.jpg image.jpg image.jpg IMG_0892.jpg

image.jpg image.jpg image.jpg image.jpg

 

Под чертата:

+Мисля че визуално стана прилично.

+Отървах се от записването на дискове, смятане и рендиране на музика, за да я събера в рамките на 700MB.

+Tъй като съм фен на електронната музика, слушам много сетове с продължителност минимум 1 час. Преди с оригиналният плеър превъртането напред и назад беше мудно и трябваше допълнително да си играя да разцепвам сетовете на части, за да мога прескачам по бързо през записа. Сега с новия плеър превъртането е много бързо.

+Основната идея заради се захванах с това, ХФ функцията сега е много по-добра:

* мога да имам постоянно свързани два телефона с ясна индикация кога са свързани;

* когато набирам чувам сигнала, както когато говоря по GSM, а не да чакам изведнъж музиката спре или някой изведнъж да ми проговори отсреща;

* разговора започва веднага, а не както на оригиналното ХФ да мине известно време и хората да ми затворят защото нищо не се чува;

* при позвъняване ми изписва името на контакта, а не само номера, т.е сега знам кой ми звъни;

* мога да набирам лесно и бързо директно от плеъра, чрез телефонната книга, историята или да си задам 6 фаворитни контакти.

 

-Панела не пасна добре.

-Управлението с бутоните от волана на ХФ е малко объркано.

-Плеърът е малко претрупан с екстри и някой неща можеха да се управляват по-лесно;

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Браво! :icon_thumbup:

Добре си се справил и полезни неща си написал.

:respect: :mitsu-smiley:

Редактирано от Threatmore
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...