Премини към съдържание

Проблем с електрическата седалка


DRM

Препоръчано мнение

Здравейте,

 

От няколко дни имам проблем с електрическата седалка на мястото на водача. Седалката не може да се движи напред и назад. Облекалката функционира нормално, движението нагоре-надолу също е наред.

 

Бихте ли ме посъветвали как да локализирам проблема?

 

Описание на колата:

Mitsubishi Galant Elegance Combi

2.5 V6

2001 година

 

Предварително благодаря

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Най лесно е като намериш електромотора за тези движения, той е стъпков или синхронен постояннотоков.........откачаш буксата му и замерваш дали на пиновете има напрежение, когато натискаш бутона, ако няма, значи провери предпазителите ( можеш и с това 1-во да започнеш) ако са здрави, то извади бутона и го разгледай, там трябва да са с 5 или 6 крака..........провери го с мултицет на верига дали надолу и нагоре на някой крак дава верига............това обаче е по трудно да се диагностицира, тъй като зависи от реализирането на схемата, има два начина........1-я е моторчето да инвертира посоката си на въртене през ключа..........., а другия е електрониката да инвертира посоката на въртене, в 1-ия случай на бутона май имаше 6 крака като единия е обю,т.е. 5 пина, крака......а в другия случай имаш 4 крака на бутона........при всички положения трябва да се провери дали причината е в ключа, ако не е, то тогава провери от ключа до моторчето дали идва верига, ( това е при вариант с ивертиране през ключа, а при вариант инвертиране през електроника - до блока ) , ако идва , провери моторчето дали върти, ако е стъпково е кофти, щото има повече клеми и не е ясно кое е + и кое е - и въобще кое се захранва, но поне можеш да му замериш съпротивлението и да прецениш дали е заминало, ако е с два пина ,то тогава лесно се проверява, просто + и - 12 волта без значение на кой пин е + и - , просто ще завърти в една от посоките и така ще установиш дали работи мотора............това са причините, но за да те светна повечко, трябва да ми кажеш как е реализирана схемата .........

Това, което казах не е специално за :mitsu-smiley: , а за Хюндай Соната 2002 година, но технологично са еднакви ............. :icon_blush:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Как ли е съществувал света преди, когато не е имало Интернет, форуми и форумци, готови да помогнат?!

 

Колеги, благодаря за бързите отговори.

 

Схемата, която BAlexandrov ми изпрати, е доста полезна. Благодарение на нея елиминирах доста от вероятните причини за проблема, както и си съставих план за действие.

 

Тези дни ще започна с измерванията и като локализирам проблема, ще пиша пак.

 

Поздрави и успешна седмица

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 11 месеца ...

Здравейте,

 

Знам, че изваждам една доста стара тема, но тъй като форумът ни е база от знания, то помислих си, че би било интересно да се знае как се развиха нещата със седалката.

 

Оказа се, че проблемът е в моторчето (може би го бях споменал някъде из форумите). Дълго търсих да си намеря ново моторче, но не успях. Опитвах да го заменя с моторче от други, по-често срещащи се автомобили – също безрезултатно.

 

Най-накрая занесох моторчето на един майстор електротехник от старата генерация и той го поправи – едната четка се беше износила.

 

Като причина за износването той посочи поставянето на седалката в някое от крайните й положения за продължително време. Дали това е така не мога да кажа, но сега внимавам да не я поставям в крайно положение.

 

Поздрави

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...