Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Любопитен факт за вискозитния клас на маслата


Препоръчано мнение

Здравейте, това е малко игра на думи, но доста от остарелият автопарк в двигателите си използва масло от вискозитетен клас 5W16. Не вярвате? :icon_dance:

 

Докато Съюза на американските инженери (SAE) неотдавна (Януари 2015) въведе новите си такива SAE 8 (напр. SAE 0W-8 масло), SAE 12 (напр. SAE 0W-12 масло), SAE 16 (напр. SAE 0W-16 масло) цък, то според остарелият БДС 14362-87 вискозитетните класове 8 и 16 ги има от десетки години цък (вижте раздела за БДС).

Затова казах че е игра на думи. Ако не е упоменато по коя класификация на моторните масла се изписва маслото (SAE, БДС и т.н. и т.н.) се получава доста трагикомична ситуация. А именно масло според БДС 14362-87 5W16 отговаря на SAE 15W-40 ;)

 

Така че внимавайте какъв вискозитетен клас масло използвате. И в кръга на шегата внимайте също като си купувате обувки, защото N:10 в Англия, се равнява на N:44,5 в Европа. Да не останете изненадани от размера им в кутията :icon_thumbup:

Редактирано от svetliof
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...