Премини към съдържание

Алтернато реле


dpd

Препоръчано мнение

  • преди 3 седмици ...

Явно,никой от знаещите нежелае да сподели.

Явно става въпрос за вграденото реле-регулатор намиращо се на генератора.Същевременно е и четкодържател.При неизправност/напрежението трябва да е 13,8-14,4В./ акумулатора не може да се зареди и става проблем.Зарядния ток също се регулира от това реле.Не ми стана ясно за какви силови контакти питаш.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

NOTE

The alternator relay functions as a back-up for the

flow of electricity to the field coil if there is a

disconnection or damaged wiring of the charging

warning light.

С английския съм много зле.Това което разбрах е че

това реле е алтернатива на лампата за заряд.

Ако тя изгори да не остане акумулатора без заряд.

На схемата се вижда,че използват бубината му и диод.

Ако е обикновено реле не е ясно дали използват

силовите контати и за какво.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Малко със закъснение но прочети и ще разбереш за какво служи релето,,,Стойността на напрежението, което осигурява алтернаторът, зависи от честотата на въртене на вала на алтернатора. С нарастването и се увеличава честотата на пресичане на намотките на ротора от магнитното поле и напрежението се увеличава. За захранване на консуматорите от електрическата енергия е необходимо постоянно напрежение. Установено е, че ако напрежението се увеличи с повече от 10% от номиналното, трайността на акумулаторната батерия, лампите и полупроводниковите уреди намаляват многократно.

За поддържане на постоянно напрежение в електрическата инсталация се използва уред, наречен регулатор на напрежението, който действа автоматично.

При използване на алтернатор за постоянен ток е необходимо да се ограничи и големината на тока, за да се предпази алтернатора от претоварване. За тази цел се използва уред, наречен ограничител на тока.

В постояннотоковите електрически инсталации от алтернатора се зарежда и акумулаторната батерия. Когато напрежението на алтернатора се понижи, връзката му с акумулаторната батерия трябва да се прекъсне, за да не повреди алтернаторът. При алтернаторите с променлив ток с полупроводникови токоизправители тази роля се изпълнява от полупроводниковите уреди. При алтернаторите за постоянен ток връзката с акумулаторната батерия се осъществява чрез реле за обратен ток. Обикновено посочените уреди са обединени в един общ уред, изпълняващ всички функции. Той се нарича реле регулатор.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Това реле(алтернатор реле)не е реле-регулатора на напрежение

който е вграден в алтернатора.То се намира в кутията на

предпазителите и релетата при двигателя.

В руски сайт прочетох, че е съпротивление(около 50ом)и диод,

свързани последователно(както е видно от схемата)

Аз се заблудих,че е обикновено реле и затова питах за

силовите му контакти.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

...При алтернаторите с променлив ток с полупроводникови токоизправители тази роля се изпълнява от полупроводниковите уреди. При алтернаторите за постоянен ток връзката с акумулаторната батерия се осъществява чрез реле за обратен ток. Обикновено посочените уреди са обединени в един общ уред, изпълняващ всички функции. Той се нарича реле регулатор...

 

А сега да вземеш и да ни обясниш нашите генератори какви са - с полупроводникови токоизправители или с реле за обратен ток. Щото последните 30 години автомобил с генератор за постоянен ток не съм виждал. И какво общо има това с въпросното "реле", за което пита колегата.

 

P.S. И алтернатор за постоянен ток НЯМА. Алтернатор = синхронна машина.

Редактирано от Peter G
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...