Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Космос


Препоръчано мнение

На днешният ден- 10 април 1979 г. излита корабът "Союз 33" с първия български космонавт на борда Георги Иванов. Командир е Николай Рукавишников. Така България става шестата страна в света изпратила човек в Космоса. Поради възникналите технически проблеми за първи път в историята на пилотираните полети се осъществява балистично спускане на Земята на 12 април 1979 г. при огромно претоварване.

http://jivi.ucoz.ru/_pu/4/38300363.jpg

http://www.videocosmos.com/images/soyuz-33/soyuz-33.jpg

На 10 април 1979 г. в 20:34 часа московско време от космодрума в Байконур,Казахстан, е изстрелян корабът „Союз-33". Главен командир е съветският космонавт Николай Рукавишников, а член на екипажа е българинът Георги Иванов.Полетът на „Союз-33" е четвъртият поред от програмата „Интеркосмос".

Той има за цел да се скачи със станцията „Салют-6", на борда на която се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. Предвижда се да бъдат изпълнени 28 научни експеримента. За целта са разработени системи от уреди и прибори„Спектър 15", „Средец" и „Пирин", изцяло българско производство, които да подсигурят техническата страна на опитите. По план, екипажът на „Союз-33"трябва да смени капсулата си с тази от „Союз-32", която е прикачена към станцията и с нея да се приземи.

Първото денонощие в открития Космос преминава според плана. Екипажът уточнява орбитата си и се подготвя за извършване на скачване със „Салют-6", което е предвидено за втория ден. Корабът се приближава на 3 км от станцията и тогава главният двигател внезапно отказва. Същото се случва и със системата „Игла".Следват няколко неуспешни опита за пускането им, след което в продължение на 12 часа екипажите изчакват решението за по-нататъшни действия от Земята.След известен размисъл, скачването е отменено, за да не се предизвика авария ина космическата станция.

Започва подготовка за връщане на „Союз-33" на земята, което също не минава без проблемно. По решение на главния конструктор, не е извършена три-секундната проба на резервния двигател. Той заработва, но не се изключва след 188 секунди, както е по план. В резултат на това и след изчакване на максимално допустимото време от 25 секунди, Николай Рукавишников ръчно изключва двигателя. Поради това, капсулата навлиза в атмосферата под прекалено остър ъгъл. Ускорението нараства главоломно и космонавтите успяват да издържат на него само благодарение на интензивната им наземна подготовка. Приземяването е извършено на 12 април 1979 г., североизточно от Джезказган.

Модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизане в атмосферата и така става невъзможно да се разбере причината за аварията. По-късно планираните научни експерименти са осъществени от екипажа на космическата станция и резултатите от тях са изпратени на учените от БАН.

През 1992 година, Евгени Димитров, тогава стажант във вестник "Континент", попада на куриозен факт - капсулата на спускаемия апарат, спасила космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников, е захвърлена сред боклуците на строеж в Ловеч. Малки ромчета се замерят с платки от оборудването, които са измъкнали от разбития люк, а едно дете даже пада от върха на капсулата и се наранява на арматура от строежа. Откритието разбулва срамна история - единственият космически апарат, който руснаците великодушно оставят във владение на космонавт, е даден от Георги Иванов за експониране в град Ловеч, но мястото, където е стоял се превръща в дискотека. Без да уведомят никого, в смутните каубойски времена на 90-те, съдържателите на заведението изхвърлят "Союз 33" на строежа.

"Когато отидох в Ловеч, новият шеф на полицията Богдан Кръстев току-що беше встъпил в длъжност, и научи от мен за капсулата", спомня си Евгени Димитров. Кръстев изстрелял три полицейски коли с включени сирени към строежа,и под заплаха да вкара в ареста местния шеф на БКС-то, получил незабавно кран,с който откарал капсулата в база на МВР. Оттам започнали безкрайни спорове кой да съхранява безценната находка, но в крайна сметка сега капсулата се намира в музея на авиацията в Пловдив, където може да бъде видяна от всички.

Полетът на Георги Иванов със "Союз 33" освенкосмическа слава донесе на България и (може би) най-големия журналистически гаф.

Само ден след излитането на Георги Иванов и Николай Рукавишников на 10 април 1979 г., списание "Български войн" излиза с възторжен репортаж. В него се описва как след скачването на кораба с орбиталната станция "Салют 6" нейните обитатели Владимир Ляхов и Валерий Рюмин посрещат с братска прегръдка своите космически гости. Спретват другарска трапеза, на която нашият човек ги черпи със суджук и луканка, чукат чаши с червено българско вино.

На 11 април вечерта става ясно, че поради повреда в двигателя скачване между кораба и станцията няма да има.

В същия брой на списанието има и една карикатура,която допълнително налива масло в огъня на скандала. В легло е нарисувана съпружеска двойка и мъжът казва на жената:

"Скъпа, хайде да направим няколко маневри и да се скачим..."

След години Иван Славков-Батето, който е пратеник на БНТ за полета, ще признае как, когато на сутринта му казали, че скачване няма да има, възкликнал: "Така ли? Аз тази нощ бях с една красива рускиня и се скачихме няколко пъти..." Но това е друга тема.

След като гафът лъсва, е издадена заповед целият брой да бъде конфискуван. Днес го няма дори в Народната библиотека.

Твърди, че не пази този брой, и авторът на репортажа Веселин Стоянов. На него дори му е неприятно и 30 години по-късно да говори затози гаф, нищо че е класически пример в лекциите на Факултета по журналистика.

Стоянов е автор на репортажа, но не той е виновен за скачването, луканката и виното. Този абзац добавя зам. главният редактор на списанието подп. Цветан Цаков, днес вече покойник.

Освен че проявява "съавторство", Цаков не спазва и ембаргото. Тогава в редакциите са раздадени два комплекта с материали.Вариант "А" - при скачване в Космоса, и вариант "Б" - при нескачване. Има информационно ембарго и отварянето на въпросните комплекти става само след изрична заповед "от горе".

Цветан Цаков обаче се предоверява на"всемогъщата" съветска техника и на професионалното си желание да направи журналистически удар - невероятен гъдел за самочувствието е списанието ти да изпревари с информация дори всекидневниците!

През 1993 г. във в. "Поглед" Цветан Цаковсам поема отговорността за този гаф.

Той пише "изповед на журналиста, който направи невъзможното: скачи "Союз 33" със "Салют 6". Ето част от нея: "Измежду юнаците, които храбро надуваха тържествените фанфари на празнично-парадната космонавтика, беше и моя милост. Ентусиазмът ми в случая бесъвсем естествено да бъде предварително прецакан, и то не толкова от червените лампази и вледеняващата строгост на ГлПУНА (Главно политическо управление на народната армия - б.а.) към соцморала на военния журналист, колкото отсобствената ми глупост. От друга страна обаче, напълно обяснимо е как вдъхновено и зашеметяващо успях да сторя това, което и науката, и техниката, и експертите, и космонавтите не можаха да направят на 11 април 1979 г. Ето го момента на истината: скачих на страниците на изданието, където работех,търпящия бедствие космически кораб "Союз 33" с очакващата го космическа станция "Салют 6". Събрах заедно щастливи и усмихнати космонавтите от кораба Георги Иванов и Николай Рукавишников с двамата отстанцията - Владимир Ляхов и Валерий Рюмин. Една истинска великолепна четворка се получи, велико тържество на несъстоялата се стиковка..."

Цветан Цаков се ядосва как тогава не му е хрумнало"да сложи една рубричка от рода на прогноза или очакваме". И прави следното признание: "Само че както ни бяха инструктирали от едно високо място и бяхме консултирани в космонавтския център - "там, където завършват възможностите на науката, стартират кадърностите на пропагандата..."

За този гаф Цветан Цаков е наказан с "непълно служебно съответствие". Което означава, че ще закъснее повишаването му в по-горен чин. По-късно той все пак стана полковник.

Веселин Стоянове наказан само с "бележка" и е лишен от поощрение.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Имам го въпросния брой някъде из къщи, ще го потърся и ще сканирам статията :)

Ако наистина го имаш,осъзнаваш ли каква ценност е...
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Това с броя е пикантерия...

Важното е, че още преди 33 години сме имали космонавт!http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/good.gif

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

страхотно и интересно....накратко казано.... :)

Да добавя: Добре, че бяха братушките, че иначе космоса само през макарона, щяхме да го гледаме.... и съжалявам, че "отсвирихме" един народ, проливал кръвта си за нашето освобождение.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

  • преди 8 месеца ...

На днешният ден- 10 април 1979 г. излита корабът "Союз 33" с първия български космонавт на борда Георги Иванов. Командир е Николай Рукавишников. Така Само ден след излитането на Георги Иванов и Николай Рукавишников на 10 април 1979 г., списание "Български войн" излиза с възторжен репортаж. В него се описва как след скачването на кораба с орбиталната станция "Салют 6" нейните обитатели Владимир Ляхов и Валерий Рюмин посрещат с братска прегръдка своите космически гости. Спретват другарска трапеза, на която нашият човек ги черпи със суджук и луканка, чукат чаши с червено българско вино.

 

Аз имам този брой в къщи, издирих го и ще се постарая по празниците да сканирам статията, придружена с историята, как се сдобих със списанието :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

P.S. Реших да не мързелувам и сканирах основните страници.

 

Обещаната история: Точно в този исторически момент бях школник в I район на ШЗО-Плевен... може и по абитуриентските балове Валбоса да ми е ревал под прозорците посред нощ, а аз да съм го поливал с противопожарната кофпомпа- такава беше тогава традицията :)

Та, събудиха ни посред нощ, та да гледаме на живо репортажите. Аз нямам спомени, щото като всеки войник, много ми се спеше, моментално си легнах обратно и докато главата ми допря възглавницата, вече бях заспал. Рано на другия ден бяха раздадени броевете от въпросното списание. Естествено нямаше за всички, 1 брой на Х школника. Аз съответно нямах, но и не съм настоявал. Когато малко по-късно се разбра гафа, се получи нареждане да се съберат всички списания. И докато не се съберат всички екземпляри, да не се раздава пощата на школниците (това като стимул).

Ясно е, че като школниците бяхме по-смислени от повечето офицери, та стигнахме до извода, че пощата рано, или късно ще я дадат, а този брой от списанието е безценен... Дежурното оправдание беше, че хартията е използвана за задни нужди :) (хартията е гланцова и очевидно не е подходяща :))

И тъй като споменах, че нямах екземпляр, се наложи да прескоча оградата и да си купя броя от най-близкия РЕП. ТИ ДА ВИДИШ :)

 

P.P.S. Оригиналното списание се пази в сейф на БНБ :) и е застраховано срещу кражба за ХХХ.000.000 EUR :):)

Редактирано от Т. Минтов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

страхотно и интересно....накратко казано.... :)

Да добавя: Добре, че бяха братушките, че иначе космоса само през макарона, щяхме да го гледаме.... и съжалявам, че "отсвирихме" един народ, проливал кръвта си за нашето освобождение.

Ице, Ице.....

Ние сме единствената страна, която издига паметник на армия-окупатор, както и на летци, които са я бомбардирали.....

Пък статията, за чието публикуване д-р на техническите нуки Т. Минтов ще получи от мен почерпка - рано или късно - говори достатъчно за факта, че българският слон е по-малкият брат на руския.......

 

Някак си бих желал да си го спестя това в бъдеще. И както съм против паметника на американските летци, още повече съм против паметника на съветската армия окупатор.

 

Тише, заслужи си почерпката!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Ице, Ице.....

Ние сме единствената страна, която издига паметник на армия-окупатор, както и на летци, които са я бомбардирали.....

Пък статията, за чието публикуване д-р на техническите нуки Т. Минтов ще получи от мен почерпка - рано или късно - говори достатъчно за факта, че българският слон е по-малкият брат на руския.......

 

Някак си бих желал да си го спестя това в бъдеще. И както съм против паметника на американските летци, още повече съм против паметника на съветската армия окупатор.

 

Тише, заслужи си почерпката!

 

Роско, руснаците нямат, ама нищо общо с тази статия. Тя си е чисто българска работа и е плод на тъпотата на хората, които се занимаваха с идеология в онези времена. В общия случай, който не ставаше за друго, го изпращаха на идеологическия фронт, то и това е една от основните причини да се срине системата.

А руският народ, език, литература, традиции, култура и изкуство са изключително уважавани от мен. И напитките също :)

 

Това въобще не означава, че отказвам почерпката, ще бъде взаимна :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Роско, руснаците нямат, ама нищо общо с тази статия. Тя си е чисто българска работа и е плод на тъпотата на хората, които се занимаваха с идеология в онези времена. В общия случай, който не ставаше за друго, го изпращаха на идеологическия фронт, то и това е една от основните причини да се срине системата.

А руският народ, език, литература, традиции, култура и изкуство са изключително уважавани от мен. И напитките също :)

 

Това въобще не означава, че отказвам почерпката, ще бъде взаимна :)

За руснаците ли говорим, или за Русия/СССР? За хората, или за държавата? За колхозниците, или за Красная армия? За Висоцки и Окуджава, или за .... Избери си кой антипод на тях да сложим, да речем ГУЛАГ?

Политически винаги са ни прееб*авали.... И всяка капка кръв е платена. България плаща на Русия репарации, че са ни освободили от турско. Плащанията продължават и след ВОСР, продължават и след 9. септември, ако не ме лъже паметта....

 

Разликата е огромна, това не е еднозначно.

 

Културата, ама кога.... С литературата им, с леки изключения - не се сродихме, традиции - мисля, че не са имали особени - царските са изрязани докрай, други не е имало, защото до 1909 (по памет) са феодална държава, а от 1917 влизат в социализЪма, което изкоренява предните им традиции, а аз на социалистическите нямам вяра; след това се върнаха към феодлизъм....

Културата, но коя имаш предвид - тази на хората, или културата им по принцип? Съвременната, или по царско време? Или по социализЪма? Велики художници имат, композитори и музиканти - също. Харесвам Чехов и обичам Есенин. И не обичам Филип Киркоров (и Азис не обичам).Език? Всеки език е интересен, някой са по-богати, други - не чак толкова, но в крайна сметка ние сме им дали азбука и православие!!! Те оценяват ли тези факти? Не, никога.

За киното им няма спор......

 

Едит: Добре дошъл, няма да се плашим сега, я.....

Редактирано от rosko
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Това с броя е пикантерия...

Важното е, че още преди 33 години сме имали космонавт!http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/good.gif

Абсолютно се съгласявам с Вальо за важността полета. Това, че по технически причини скачването не се осъществи, по никой начин не омаловажава събитието. Дори сам по себе си фактът, че при тези сложни, тежки и извънредни условия двойката съумя да направи необходимото да се върне невредима, е достойно за уважение. Защото, когато нещата вървят гладко и по план е относително лесно. Разбираме кой кой е в екстремни ситуации, когато истински си проличава на кой колко му е професионалната подготовката, IQ, хладнокръвие, способността да взима правилните решения в сложни условия и т.н.

 

Не знам защо, но напоследък всичко става много сериозно в този форум, а аз исках да само да наблегна на комичността на ситуацията със списанието, т.е. да се посмеем малко над себе си.

Да се посмеем също и на комичните неща от миналото, в което сме живели.

Признавам си, че в първия си отговор към Роско и аз се подведох по сериозното... :icon_blush:

 

Усмихвайте се!

Весели празници на всички!

Редактирано от Т. Минтов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...