Премини към съдържание

Искате ли да направите нещо хубаво?


Препоръчано мнение

Здравейте,

 

всички виждаме, че светът не отива на добре. Промените в климата са очевидни за всеки и автомобилите са една от основните причини (вероятно най-вече американските каручки, но всеки дава своя принос).

 

Шофьори на :mitsu-smiley: , ако искате да направите нещо добро за Земята и човечеството (колко глобално звучи само) , което няма да ви струва нищо, можете да се включите в някой от проектите за споделени изчисления за компютри, свързани в Интернет. Това означава, че когато вашият компютър е включен, проектът ще използва процесорните ресурси, които не са ви необходими в момента, за да изчислява промените в климата или човешкият геном, например. Резултатите, постигнати по този начин са абсолютно некомерсиални и се предоставят на всички заинтересовани организации.

 

Този начин на споделени изчисления се налага, защото в противен случай проектите трябва да се поемат от прекалено скъпи сървъри, които малко организации могат да си позволят; освен това те ще имат само част от изчислителната мощ на обединените потребители. Тези изчисления не бавят компютъра ви, тъй като програмите работят на най-нисък приоритет. Освен това може да ги спирате и пускате, когато си поискате.

 

Списък на проектите, към които бихте могли да се включите: http://boinc.berkeley.edu/projects.php

 

Аз лично бих ви препоръчал да изберете от графите Earth Sciences или Biology and Medicine. Първите изследват климатичните промени. Имайте предвид, че те изискват по-сериозни компютърни конфигурации, по възможност процесори над 1.6 GHz и 1 GB RAM, и отнемат между 2 и 6 месеца за завършването на един проект. Вторите изчисляват виртуално човешките протеини, ДНК, геном и т.н., като най-добрите резултати ще бъдат тествани лабораторно за да се разработват нови лекарства и методи на лечение. Те обикновено нямат специфични хардуерни изисквания (процесор от 200 MHz нагоре) и отнемат от 1 до 15 часа за изчисляването на една структура. И двата вида проекти изискват около 1-2 МБ интернет трафик през няколко часа.

 

Проекти като търсене на извънземен разум или корен квадратен от големи числа без съмнение са интересни, но не са приоритет.

 

Свалянето, инсталирането и регистрацията става за 5 минути и е наистина много лесно.

 

Има две програми, които може да свалите:

 

BOINC http://boinc.berkeley.edu/

 

предимства: множество проекти, програмата е преведена на български, има разнообразни функции за системни администратори и инсталация на множество машини в мрежа

недостатъци: програмата използва 100% от CPU и при някои недобре изчислени компютърни конфигурации може да доведе до прегряване. Затова трябва да следите температурата на процесора няколко часа след инсталация, за да се убедите, че всичко е наред.

 

WCG http://www.worldcommunitygrid.org/

 

предимства: by default използва 70 % от CPU и затова е напълно безопасна. Може по желание да задавате всякакви стойности на използване на процесора - от 0 до 100%.

недостатъци: има само 3 проекта, като основните са борба с рака и СПИН.

 

Като се регистрирате, може да се приобщите към отбор Bulgaria. А ако се съберат повече ентусиасти, защо да не си направим отбор :mitsu-smiley: :icon_thumbup:

 

Ако някой има проблеми с инсталацията или се интересува от каквото и да е, нека не се притеснява да пита. :D

 

Дано да има ентусиасти. На колкото повече компютри сложите, толкова по-добре. :good:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

О не, писна ми от тези "Spyware"-чета и червейчета. А и Никога не ми стигат ресурсите на Компа.

Майтапя се разбирасе !! :D С Удоволстеив бих "Шернал" малко от ресурсите на компира ми.

Пък за отбор :mitsu-smiley: добра идея :)

:rulez:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

О не, писна ми от тези "Spyware"-чета и червейчета. А и Никога не ми стигат ресурсите на Компа.

Майтапя се разбирасе !! :D С Удоволстеив бих "Шернал" малко от ресурсите на компира ми.

Пък за отбор :mitsu-smiley: добра идея :)

:rulez:

 

Радвам се, че се шегуваш. НЯМА SPYWARE. Тия програми не са предназначени за хора, които не им стигат ресурсите :D , но може като мен да го сложиш на секретарския компютър - без това се ползва само за мейли или да го включваш, докато дърпаш нощеска торенти.

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

:mitsu-smiley: Аз съм се замислял понякога за такива проекти, но си оставах само с мисленето. Днес вече и ще действам. Но на служебния, че иначе със Celeron на 1GHz ще видя зор у нас :D . :mitsu-smiley:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Колко жалко, че ентусиазмът е някъде около абсолютната нула. :icon_n_ermm:

 

Сигурен съм, че ако Митсу беше пуснал такава програма, която да изчисли перфектната кола всички щяхте да си купите по един суперкомпютър, за да помагате :typing:

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...