Премини към съдържание

Фейсбук -положителни и отрицателни страни


Препоръчано мнение

От доста време водим този спор между познати, всъщност освен донякъде виновен за изчезването на реалните социални контакти , дали фейсбук не е и място където да бъдем наблюдавани от определени хора и недоброжелатели ? Няколко пъти ставам свидетел на реплики от сорта, "аааа видях го тоя кой е, влизах в профила ти и ми стана ясен..."

Според вас има ли и други отрицателни страни ? Кои са положителните според вас ?

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Facebook е просто сайт за убиване на време, но някой хора почват да го приемат много на вътре.. А за положителни страни, мисля че протеста в неделя показа такава страна :)

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Като всяко нещо - и ФБ си има и положителните, и отрицателните черти. Разбира се.

Първо - много е важно кой за какво го използва и какви са т.нар. "приятели". Ако имаш свестни хора в листа си - може и да не бъде чак дотам досаден. Основният му плюс за мен е, че се свързах и контактувам с хора, с които не се бях чувал с години - съученици, приятели от "едно време", пръснати по целия свят. А когато хората са читави - постват читави неща на страниците си. Така излиза мнооого информация, която никога няма да се сетиш да търсиш. Това е основният плюс на ФБ.

Минус - обратното на плюса.... Ако ти е пълен списъкът с "приятели", които виртуално копат, торят, доят и играят игрички, пък ти пращат сърчица, пък целувки, пък прегръдки - това е досадно, но се филтрира, в краен случай. Това е малката беля, защото наистина има филтър и няма проблем. По-голямата беля са "приятелите".... Жената има една приятелка, която мъкне детето си на кОнкурси за красота и е баси досадното през 5 минути - харесай моето дете, гласувай за на майка си шортите, все такива приятни неща. Като цяло майките във ФБ са досадно нещо. Ама те навсякъде са досадни, да пази бог от БГмама....

За липсата на социални контакти заради ФБ - ами по-скоро не, но говоря за себе си. Дори напротив, с доста хора се намерихме след години и контактите в по-голямата им част са доста приятни. И няма как, приятни хора, приятни контакти. Иначе - да, много лесно се намира информация.... Пример - кандидатстваш за работа - виждаш името на служител във фирмата, в която кандидатстваш. И с един сърч - разбираш, че е приятел на твой приятел, пък те така то.... Но в това няма нищо лошо, според мен.... Съкращава пътя за доста неща, става по-бързо и лесно.

Както и с дотук изброените неща - и групите във ФБ са разнородни. Има почитатели на Арменския поп, което е закачливо и приятно начинание, има и едни такива прекрасни "Да съберем 5000 левскари, преди 5000 ЦСКА-ри" - изключително вълнуващо и смислено начинание! На такова място не ходете, нищо не може да ви даде - колкото и върл фен на който и да е от двата отбора сте.

Голямото предимство на ФБ е неговата масовост. Това позволява организирането на протести като вчерашния, но има опасност те да бъдат изпразнени от съдържание, защото на никой не му стана ясно като аджеба протестира - за какви мерки е и как да бъде постигната целта на протеста. Но това са камъни в градинката на организаторите - които бяха изключително и теоретично, и практически неподготвени за такова мащабно мероприятие. А оттам - масовостта не винаги е плюс, защото не се знае на какъв ще попаднеш....

Та в заключение - ФБ не е нищо по-различно от отражението на обществото. Който ползва интернет за търсене на някаква информация - ще ползва ФБ за информация. Който за смислено общуване - пак така. Ако ползваш нета за постове от сорта "Леле, тоя кърти миФки, копеУе" - перфектно място е и за него. Влиза си в групичката "5000 левскари" и е щастлив..... Според мен е по-скоро полезен, стига да ти работи филтъра и да внимаваш кого калесваш.....

Редактирано от rosko
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...