Премини към съдържание

Иван Мийков

Потребител
  • От него общо

    175
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    4

Мнения публикувани от Иван Мийков

  1. Здравейте,

    На инфо дисплея при километража (Outlander 2 преди фейслифта) имам 10-тина гръмнали пиксели, което доста ме дразни. Намерих си цял нов блок от C-Crosser и сега се чудя дали да се пробвам да сменя само дисплея или целия блок направо. При първия вариант се притеснявам да не го счупя при отварянето, а при втория, доколкото знам, ще ми се подменят километрите...

    Дали някой се е сблъсквал с подобен проблем или съответно дали може да ме насочи към адекватен сервиз/човек (май е по-лесно да се оправят километрите, щом всеки нов внос е на 120k :D )? Благодаря предварително!

    Темата е стара, вероятно сте оправили проблема, но все пак. По безболезнения метод е корекция на километрите на работещия(новия) километраж, като се запишат(препрограмират) реалните километри от повредения с дефектните пиксели!

  2. Сондата има 2 вериги - подгревна и измервателна. От грешката се вижда, че пише Heater Circuit, демек имаш проблем с подгрева. Това е проста верига имаща за цел да загрее максимално бързо сондата след стартиране на двигателя. Трябва да има управляващо реле в кутията с бушоните. Може да го размениш с някое друго съседно реле. Може и да не е това проблема, но не ти коства нищо да провериш.

    Друго което можеш да провериш е дали като дадеш на контакт, без да палиш двигателя, сондата започва да се затопля. Няма да ти изгори ръката, дигаш с крика и пипаш с ръка сондата след катализатора.

    Точно така "Heater Circuit" се отнася за веригата на нагревателя вграден в самата сонда, нагревателя е изработен от константанова жичка навита около измервателния циркониев елемент!

    -Но веригата на нагревателя както и управлението на подгрева не е проста работа, проста беше на автомобилите до към 1994-5 година. При тях, след стартиране на двигателя , реле подава постоянно ПЛЮС+ на единия кабел на ламда сондата към който е свързан нагревателя, а врорият кабел, край на нагревателя е постоянно свързан кум маса-. Но само на контакт, без да е стариран мотора, нягревателя не работи!

    -При автомобилите след 96-7ма и при всички по съвременни системи, особенно днешните, нагревателя получава плюс след стартиране на двигателя, а минус- получава от двигателния контролер(компютър) директно от мощен драйвер! Драйверът е обикновенно MOSFET транзистор или в някой случаи чип , който подава напрежение на нагревателя импулсно, не постоянно.

    Когато стартира двигателя импулсите са начесто и дълги, докато нагревателя не постигне номинална работна температура 300-320 градуса. Конртолера разбира и мери температурата по тока на нагревателя както и по съпротивлението променящо се според температърата, демек следи хистерезица, и когато постигне работна температура, импулсите на вкл.-изкл. напрежение стават по редки и по къси, тоест поддържа температурата в този зададен диапазон! Нагревателя на кислородния сензор-сондата е един вид и температуромер за двигателния контролер. Ако нещо не отговаря(не му харесва) по съпротивление и ток, то той отчита грешка и изключва нагревателя, и сондата остава да се грее само от изходящите газове!

    -Та за да се изследва този проблем ще отнеме извесно време, може да се окаже съвсем травиално, примерно занижено напрежение в някой момент, лоши връзки по окабеляването, неподходяща ламбда сонда(доста често не отговарят на тези за OEM вграждане) , но е възможно и проблем в драйвера(транзистора) в двигателния контролер. Просто трябва повече замерване и изследване докато се установи точния причинител на проблема!Но Това не става с четене и триене на грешки, има си други методи и апаратура!

  3. Преработил съм сигурно поне 10-тина Паджеровци. При тях сензорите за нивото на фаровете са два на предна и на задна ос, един само да дефектира и спира да регулира височината на фаровете като заема изходно полужение максимално свалени надолу.

    Премахвам контролера за нивото и изработвам управление с стъпков превключвател, на 5 стъпки, ръчно! от 0 най ниско до 4 макс високо.

    На ASX не съм правил подобна редукция до сега, просто не се е налагало, но все някога има първи път.

    Не мога да кажа дали е възможно или не, тъй като трябва да се проучи (по схемите) и по колата инсталацията, кое и как управлява моторчетата във фаровете, разчертава се схема и от там нататък е лесно. Ако както при Паджеро, контролера за ниво е отделен модул и е идентичен горе долу с този на ASX-а... нещата се се улесняват доста, но ако се управлява от BCM-ETAS контролер-а ще има повече занимавки, но не и невъзможно.

    Така че трябва да се пробва! Вероятноста да стане с ръчно регулиране на фаровете е 80%.

  4. Редовна "болест" е не само при Аутлендъра , и при Паджеро е подобна драма! Дефекта се наблюдава и при други марки с Автоматично управление на нивото на фаровете!

    Лечението е преминаване/конверция/ от Авто, на Мануал , тоест поставяне на -копче/потенциометър/ за ръчно управление на нивото и свързването му към системата.

    Направил съм доста Паджеровци с тази система, за аутлендъра предполагам ще е подобно!

  5. Здравейте,

    Нов съм в форума,но за няколко дни намерих доста полезна информация. Предстои ми покупка на кола, не съм търсил конкретна марка, но един галант ми се наби на очи. Цената е доста ниска, а колата се намира в София и преди да тръгна реших да пиша тук, понеже може да е на някой от форума, или някой да я знае. https://m.cars.bg/carview.php?id=2573752

    Линка които си постнал не работи.

  6. Релето за което говориш се ремонтира съвсем успешно и няма нужда от подмяна. Това при полужение че дефекта е от самото реле ( в което се съмнявам).

    Проблемът най вероятно е в електронният контролер който управлява това реле, тоест ECU-то или иначе казано двигателният компютър!

  7. Правилата за замерване на консумация нз автомобил с електроника са следните:

    Палиш, Гасиш, затваряш и заключваш и мериш консумацията, контролерите в автомобила имат време за заспиване, тъй нареченият стен бай режим.

    Изчакваш около 20мин. така за да видиш дали случайно някой контролер не се събужда и не започва произволно да консумира.

    Нормално е за минута две, понякога и повече(при някой марки) да има по висока консумация примерно от 200-400 милиампера.

    След заспиване на всички контролери консумацията не трябва да е повече от 80 милиампера , пак повтарям !-за някой автомобили!

    За твоята кола нормамата е до 15 милиампера(ако няма допълнителна аларма, и други електронни допълнително поставяни джуджавки).

    Ако всичко е наред и консумацията е тази която сте замерили, то тогава спешно сменяй Акумулатора!

  8. Колеги,

     

    алармата на Галанта е от тези с букса 6-кабелна за управление на централно, но не е свързана.

    Моля за помощ къде вървят линийте на свързване на Галанта и от кой тип е схемата - с заключващ мотор от шофьорската страна, с допълнителен мотор или с конролен прекъсвач.

     

    Поздрави,

    Ако беше постнал някоя и друга снимка, до сега да беше получил отговор.

  9. Подналягането в смукателният колектор, преди да надуе турбината, как е, трябва да е около 280-300 HPS! В тези години двигателните контролери ECU на Митсубиши, даваха дефекти, не е лошо да се спретне една профилактика на Контролера! И вземи та я смени тая бобина Или я Закачи на Мотортестер(осцилископа) та да се изясни картинката!

    -Казваш че гърми след 4000 RPM , в повечето от случаите това се получава от бедна смес, но понякога, макар и много рядко и от преобогатена,Вижте каква е характерестиката на Изгорелите газове със Газанализатора, в този оборотен режим макар и на място, за да се ориентираш дали всичко е наред със смесообразуване, газоразпределение и горене!

  10. Здравейте,

    Имам Колт 2000г. 1,3 75к.с. Мотора е 4g13.

    Проблемът е следният: Колта не иска да запали, има ток и бензин, имам съмнения към имобилайзера или компютъра.

    На свещите има хубава искра и в бензиновата рейка има бензин но явно инжекторите не отварят. Та затова клоня към имобилайзер.

    Ще съм благодарен ако някой даде съвет.

    тъй като няма как да се "съветва" без да се направи коректна диагностика и замерване, може само да хвърляме "боб". Отиди в кадърен сервиз за да не се луташ в догадки!

  11. - Двигателният контролер е в дясната странична предна колона(страница) закрепен вертикално в Жабката. На това ЕЦУ е невъзможно да се премахва имобилайзера ,Ключаря трябва да чете Иммо-Бокса а не Контролера, там се намира пин кода, но е в процесора на устройството.Чете се със подходяща специализирана апаратура(програматор). Чвно този кл'чар ня разполага с необходимата апаратура. Смени Ключаря! Или Разпитай кой в Бургас се занимава с Автомобилна електроника и чиптунинг. Другия начин е смяна на комплект Двигателен контролер, ключ и иммо-бокс от друга кола от моргата!

  12. Здравейте отново, проблемът, за който Ви писах преди време продължава, и реших да смена дебитомера. Въросът е следният, има ли разлика в дебитомерите на галант 2.5 98г.163кс. и галант 2.5 160кс.

    Нямат разлика дебитомерите,абсолютно еднакви са, разликата в конските сили идва от там че единият галант е със един катализатор и съответно две ламбда сонди 163кс. а другият със два и съответно четири ламбда сонди 160 кс.!

    -Не съм имал до сега случай в който Дебитомер на този галант да се е повредил от самосебе си , иначе "прогърмяни" със издухана и намачкана деформирана решетка , няколко! На две коли с Обикновенна Газова уредба, имаще и един случай с газов инжекцион но гръмнал в колектора от лоша бобина и бедна смес! Тази решетка която изхлежда като пчелна питка преди измервателните елементи е концентратор на въздушният поток, прави го ламинарен -несмутен , деформира ли се , не мери вярно! Този дебитомер мери няколко показателя, дебита на въздуха(мери честота в HZ.)температура на въздуха(аналогово Volt) и Атмосферното налягане (линеино аналогово Volt)

  13. Здравейте, възможно ли е премахването на ЕГР клапанът на Мitsubishi Outlander 2,4 MIVEC,2004, 118kW (160h).

    Ако питаш за "софтуерно" премахване тоест чрез префлашване на двигателният контролер , за този тип контролери е невъзможно!

    -За физическо премахване, да там могат да се правят най различни опити и вариации по затапване, запушване и т.н. , но какъв ще бъде 'ефекта" не знам и не съм пробвал.

  14. Здраавейте приятели,имам едно питане към Вас ,дано да не ставам спамер.

    Тъста ми си закупи Мицубиши Колт 2007година от Германия но радиото му не тръгва,защото

    е махан акумулатора,въпроса ми е понеже предполагам някои от Вас имате

    генератори за кодове както за другите коли,дали можете да ми дадете такъв код ,

    за да може да го въведе или някое видео с обяснение ,нещо като туториал,как да го въведе

    за този модел кола.

    Изпращам и снимката на гръбчето на самото радио .

    Благодаря много предварително

     

    Давам линк пнеже имам проблем с качването на снимката,съжалявам

     

    http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1464281900y.jpg

    За този модел няма калкулатор по сериен номер , трябва да се чете памметта в устройството и от там да се сметне кой е кода! Без да се отваря устройството и са се достигне физически до епрома, това няма да как да стане!

  15. Няма джип който да може да минава винаги и навсякъде. Това, че в конкретната ситуация си закъсал не означава, че колата не я бива и не може да е причина за продажбата. Справка - миналата година Wrangler-a на КИРОВ изпадна в идентична ситуация в Самоков, нищо че струва 200 бона. Ти влез в половин метър кал и после 'колата не струва'. Клишето всички го знаем - колкото по-подготвен е джипа, толкова по-отдалеч ще идва трактора да те вади.

    -Не бях го чувал до сега(навярно защото не съм офроудер)...-Но много ми хареса и си е смата истина :icon_clap: , ще го запомня! :icon_thumbup:

  16. -Най вероятно никой не е правил тази "Редукция" от фабричното към друго аудио устройство.Или ако някой е сменял то си кара без да може да коригира час и т.н. показания.

    -Според мен, опирайки се на опитът ми в автоелектрониката, най вероятно на фабричнотоаудиоустройство Няма да са само бутони и ключета и да излизат на кабелчета към дистлея. Най малкото ще имат някъкви резисторни делители(ако командите са аналогови) ако се окаже че командите са Цифрови то тогава е невъзможно да се емулират бутоните, тъй като идват от процесора на самото радиоустройство.

    Колко излишни(свободни) кабелчета останаха към инсталацията на колата? Вероятно е останал свободен един конектор, със колко пина е той?

    -Ако имаш познат радиотелевизионен техник, със много нерви и свободно време, може да отвори старото радио и да проследи бутоните за управление на часовника и борда....ако влизат в ПРОЦЕСОРА, значи НЯМА да стане! , ако се делят през резисторни сборки и R-C групи, значи с малко усилия и няколко външни бутона, играта ще се получи!

    ....Успех в начинанието :yes3:

  17. Здравейте колеги, от доста време имам един дразнещ проблем. При студен двигател колата е пушка, но след като загрее започва да прекъсва, натискам газ и забива муцуната готова да изгасне, ако не е на високи обороти. Свещи, кабели, горивен и въздушен филтър са нови. Казаха ми, че може да е от мап сензора, но намерих само за 300 лв. и думата може не ме устройва. Моля някой ако е имал подобен проблем да сподели мнение.

     

    Мерси предварително!

    -Предполагам "колт" понеже е поместено в този подраздел, НО с кой двигател и коя е годината на производство???

    Освен МАР сензора има и още някои' елементи по горивно запаличелната система които влияят на образуването на гориво въздушната смес и искро подаването в точен момент, тоест предварениято на запалването. Така че не Бързай със купуване на най различни елементи, че така ще наливаш пари от пусто в празно!

    На Диагностика ходил ли си? Колата Газифицирана ли е?

  18. Явно никой не есе е сблъсквал с този проблем. Днес колата беше в БС на диагностика. Оказа се че е повреден компютъра за комфорта, кат.№ 8637A644 ETACS . Питам се дали това нещо се ремонтира или трябва да се смени с ново. Лошото е и това че преди да се смени , трябва да се източи информацията от стария блок и след монтажа на новия да се зареди в него. Там е имобилайзера...!!!

    Явно-ДА,щом казваш че колата е 2011, много е нова за да почнат да дават дефекти и хората да имамат опит със проблемите...явно на никой не се е случвало!

    Ако диагнозата на Б.С е вярна тоест наистина Боди контролера е дефектирал, аз лично не съм все още отварял толкова нов контролер поради простата причина че не е идвал такъв дефектирал при мен. Но все пак няма невъзможни неща, няма начин да не може да се отремонтира! Изхождайки от това че Автомобила е Европейка, тоест събиран от холандски напушени ге**ве и там оригината японска електроника е заменена със европейски боклуци на сименс,бош и темик....-то няма начин нещо да не почне да дава Фира! Все пак и най калпавите BSI боди контролери, които са по френските чикии ,и които са почти неразглобяеми, се отремонтират, то си мисля че и тук ппи теб ще е нещо подобно, ще трябва да се погледне от специалист по автоелектроника! Относно това че трябва да се прехвърли"инфото" от единият на другият контролер, да така е ако ще трябва да се ползва второупотребен контролер от моргата, ако е нов контролера то той се обучава защото е чист-вържин, тоест в него няма пин на имото, нито вин(на кое шаси е монтиран)нито VSC код със кой мотор и с какви допълнителни контролери ще работи този Етакс. Във всички такива модули има така наречената "памет" хардуерният носител е или Епром, или Флаш или се намира вградена в Процесора(ако са ползвали процесор на Моторола, NEC,или Тексас Инструмент)...-Пак казвам че не съм отварял такъв контролер и не знам с какво е вътре(памет). Та С подходяща Апаратура, тоест ПРОГРАМАТОР, не диагностична!.. се чете файла в паметта и после се записва във паметта на "Новият-стар" контролер който ще се монтира в автомобила! Но пак казвам че всички тези процедури трябва да се извършат от човек врял и кипял в автоелектрониката, който знае какво прави , не е желателно да се правят експерименти от типа Проба-грешка , че излиза скъпо и отнема много време!

    -Най Първо обаче е да има ТОЧНА диагноза, откъде идва проблема, иначе казано, Който Диагностицира - той трябва И ДА Отремонтира!А не да се обикаля по различни сервизи и майстори докато се прекопае тотално! - Започне ли я един, трябва да я завърши до перфектно състояние на системата която е правил!

    та така......

  19. -ECU-то или двигателният контролер, Не го "проверявайте" че в повечето случаи с поглед нищо не се открива. На тези години този електронен модул отдавна си плаче за ремонт, та да му се вдъхне нов живот! Освен че електролитните кондензатори се подменят , в 90% от случаите има проблем свързан с процесора , както и MAP-хибридната керамика(модул)....но всичко се отремонтира при добро желание и разбира се опит и познание!

    http://i67.tinypic.com/29vxwrs.jpg

  20. -Първо , няма да е лошо една диагностика ,и да се наблюдават Живи данни в двигателният контролер, В момента на запалване ,,-полужение на дроселна клапа, процент на отваряне на стъпковият мотор, инжекторен цикъл ,ламбда коефициент, и най важното , температура на двигателя и на входящият въздух(Реални ли са) , още и дебита на Въздуха(входящият)! Едих добър диагностик веднага ще се ориентира за какво иде реч! Да не разчита - папагалски на четене на "грешки", че от там нищо няма да "вдене" :rolleyes:

    Да се замери с вакуммера едно подналягане в смукателният колектор, над 400 хекто паскала ли е значи има нещо във интейк системата, може и да има блокирал отворен EGR клапан!

  21. Стана ми интересно :rolleyes: -Ако някой "гений" тъй наречените Мапери, успее да префлашне компа, ECU-то на галанта , му кажи да ми се обади на мене или на "арменският" поп! :callgsm: няма начин, флаша е в процесора, и ако някой те заблуждава че може, му кажи че има много здраве от мен и следователно пак от арменският поп!!!

    -Можеш да си поиграеш със "механичен" тунинг! -БЕЗ спортни филтри и тем подобни глупости, не вършат работа!

    За Добрият механичен тунинг на мотора има подробности и тънкости.....но е дълго за обяснение и учене!

×
×
  • Създаване...