Премини към съдържание

наката

Потребител
  • От него общо

    245
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от наката

  1. Здравейте,

     

    Предлагам едно място, където има различни новости от автосалона в Париж т.г., в т.ч. и снимки на нови модели на Мицубиши.

     

    Дано да ви харесат.

    Поздрави.

  2. Привет от града на любовта!

     

    На 01.10.2016 г. отвори врати есенният автомобилен салон Париж-2016 (тук).

     

    Кратката няколкочасова обиколка между изложените експонати ми даде някаква представа за съвременните тенденции в автомобилостроенето - минимизация и електрификация (без съветска власт :) ). Повечето утвърдени марки на европейския пазар показаха своите нови колекции. Имаше и такива, които не пожелаха да направят това в Париж - тяхно решение.

     

    Като цяло се наблюдаваше тенденция за нарастване на размера на малките модели, както и на увеличаване на броя на версиите с хибридно или електрическо задвижване. Дори кметът на френската столица се похвали, че в града има над 100 зарядни станции за такива автомобили.

     

    На този фон ми направи впечатление един факт - ограничено предлагане на модели от средния клас като напр. добре познатия ни Галант. Дори на щанда на предпочитаната ни марка с трите диаманта преобладаваха мини-моделите и СУВ-хибридите.

     

    С моите скромни 185 см си направих експеримент с проба на кокпита на няколко нови модела, в т.ч. и на такива, които още не са в продажба. И ...О, УЖАС!!! Имам усещането, че вътрешното пространство намалява обратно пропорционално с нарастване на външните габарити. Като човек, преминал от Галант на миниван (за съжаление не от същата марка) се запитах "А сега накъде?". Какво става с този автомобилен свят? Аз ли съм изостанал с разбиранията си за достатъчно вътрешно пространство като предпоставка за комфорт при пътуване или съвременните интериорни дизайнери са напреднали толкова много с налагането на новите тенденции на пазара? И в двата случая предпочитам да ми е комфортно отвътре, а не някой да ми казва еди-коя-си кола и модел колко са иновативни.

     

    Ще се радвам да разбера дали горните разсъждения за интериора при новите модели са само мои или има и други, които гледат на по-големите коли като на по-удобни.

     

    Като малка компенсация предлагам на вниманието подбрани кадри (собствено производство) на някои от новостите в бранша, в т.ч. и при любимата ни марка. И още един любопитен факт: наблюдавам тенденция франсетата да си падат по френското вино и немските коли, независимо какво карат на улицата.

     

    Поздрави на всички ... и ако някой има път насам, ще се радвам да го почерпя тук!

  3. Продавам 4 бр. много запазени зимни гуми Michelin Alpin A4 205/60 R16 92Н, произведени лятото на 2014 г., немско производство. Карани са само един сезон, имат около 6 мм грайфер. Без механични деформации на протектора и бордовете.

     

    Цена: 500 лв за четирите.

     

    Снимки: тук

     

    За контакт: 0887301294 - Атанас; л.с. или e-mail е по-несигурно средство.

  4. За сведение на всички колеги: мерителните съдове на контрольорите на бензиностанциите са с вместимост точно 20 (двадесет) литра!!!. Поради тази особеност, бензиноколонките (бензин и дизел) са настроени да сипват 20 литра гориво с точност, съобразена с изискванията на Агенцията за метрологичен и технически контрол. След това количество бензиноколонката започва да работи за собственика на бензиностанцията, обикновено за ваша (т.е. наша) сметка.

     

    20 литра - запомнете добре това количество! Препоръчвам на всички колеги да сипват само по толкова, било то и по няколко пъти, за да ни лъжат по-малко!!!

     

    Поздрави!

  5. Продавам една 15'' джанта за Мицубиши. Размери: 6Jx15, 4х114,3 мм и централен отвор 67 мм (вероятно е 67,1 мм, но нямам шублер). Джантата е демонтирана от резервната гума на внесен от Германия автомобил Мишубиши, като същата вероятно е германско производство.

     

    Джантата е без грам ръжда, драскотини или кривини - направо като нова.

     

    Снимки - тук: http://olx.bg/prodavam-dzhanta-za-mitsubishi-i72016996

     

    Цена - 20 лв.

     

    Джантата се намира в София, но ... Еконт работи.

     

    За повече инфо: 0887301294-Атанас.

     

    Поздрави!

  6. Продавам металната решетка за багажника на Галант комби след '97. Решетката е в напълно запазено състояние, в заводския си черен цвят, в комплект с двете планки за захващане към облегалката.

     

    Снимки - тук: http://olx.bg/prodavam-metalna-reshetka-za-bagazhnik-na-mitsubishi-galant-kombi-97-i72005388

     

    Решетката се намира в София, но мога да я изпратя и чрез куриерска фирма.

     

    Цена: 90 лв., за колеги - с коментар.

     

    За повече инфо: GSM 0887301294 - Атанас (номерът е и с Viber).

  7. Здравейте,

    ... от дясната страна (някъде зад таблото) започва едно досадно силно тракане дори и на първата степен на климатика ...

    Дали е възможно някой вентилатор ...

     

     

     

    Сваляш жабката, демонтираш вентилатора и с вероятност от 99,99% мога да ти споделя, че проблемът с тракането се крие в лагерчето на перката на вентилатора. То е капсуловано, така че (според моя скромен опит с такъв досаден шум) лечението на проблема ти е да си смениш ввентилатора на купето, т.е. направо взимаш друг както е с голямата бяла кутия около него. За целта ти трябва една по-дълга кръстата отверка, около 30 мин свободно време ... и най-вече желание :icon_thumbup: .

     

    Поздрави и успех.

  8. Я да ви питам да мнение. Чудя се измежду 3 модела зимни 205/55/16

    1. Нокиан http://www.nokiantyres.com/tyre?id=21399126&group=1.01&name=Nokian%20WR%20A3

    2. Гудиър http://www.diana-ltd.com/tire/5A434A6418B84426A0136321B210965D

    3. Континентал http://www.diana-ltd.com/tire/075B0F9EF7EB4327BFF11083FE5E47D6

     

    Мога да споделя добри впечатления от първа ръка за зимните гуми на Нокиан. Вече 3-та зима ще съм с WR G2, а шарката на тези от първия линк много прилича на шарката на моите гуми. Предполагам, че гумите от първия линк са следващо стъпало в еволюцията на моделната гама на този тип гуми на Нокиан, което ме кара да съм оптимист за качествата им. Като недостатък на Нокиан-а мога да споделя, че са ми малко шумни, но отдавам този факт на меката сплав на гумата и на ламелната шарка на протектора им.

  9. Знам, че финландските Nokian имат завод в района на Санкт Петербург в Русия. През 2006 г си купих 4 бр. Nokian W+, които бяха скандинaвски. Сегашните ми са Nokian WR G2 руско произодство (взех ги 2009 г.), но въпреки това вече 4-та година ме возят в студеното и съм много доволен от поведението им.

  10. ...

    Само това с проверка на застраховката ми се стори нереално - мисля, че все още застрахователите не обменят данни с КАТ.

     

    Аааа, реално е, Вальо, реално е. Даже може да провериш сам валидността на застраховката си "Гражданска отговорност" тук: http://eisoukr.guaranteefund.org/searchpolicy?pc=1,3&l=bg .

  11. И аз имах подобен проблем с изпотяването на стъклата - предно, задно, странични, и цяла седмица се мъчих с мъглата в колата. Взех да мисля за смяна на моторчето, радиатора на купето, чистене на въздуховодите и какво ли не още ... Като свалих жабката за преглед на системата и ... ах! - кабела с буксата на моторчето висеше със страшна сила. Закачих буксата и ми "просветна".

     

    Така че колега, както препоръча и Lubo Dimitrov, сваляш жабката и започваш да оглеждаш елементите един по един - букса, моторче, филтър, радиатора на парното дали не се е задръстил, вентилатора дали работи, почисатваш където можеш да стигнеш ... и ще намериш проблема.

     

    Поздрави и успех!

  12. Е, ха честито и със здраве да се разхождате с "нея". За пореден път се убеждавам, че има модели коли, които са създадени за определени цветове, както е в случая - тъмният цвят просто откроява Галанта, придава му изисканото изражение от смокинга на тежко вечерно парти.

  13. Дълго се колебах, но реших - трябва ми по-голяма кола. На сегашната, която е със статут член-семейство, й идва време за ново семейство :) .

     

    Продавам Мицубиши Галант комби, 2000 куб.см, бензин, 100 kW/136 к.с., светло сив металик, на 210 000 км, от които съм отговорен само за последните около 60 000 км.

    Първа регистрация - април 1997 г., колата е внесена през м.юни 1998 г. от Германия (от Бавария), като е пристигнала на собствен ход. На тръване от Германия километражът е показвал 148 000 км (още си пазя обявата от германското mobile).

     

    Оборудване:

    1. Стандартно:

    - климатроник

    - ел.стъкла

    - ел.огледала

    - централно заключване

    - халогени

    - метална решетка между салона и багажника (демонтирана е в момента, но е налична)

    - мокетени стелки

    - три ключа за запалването

    - АБС

    - 15'' алуминиеви джанти

    - боя металик

    - ръчни скорости

     

    2. Допълнително монтирано

    - АГУ (още с пристигането, т.нар. българска уредба)

    - тороидална бутилка на АГУ - 15'', монтирана в коша на резервната гума

    - 4-точков парктроник на задната броня (само звукова сигнализация)

    - фолорани стъкла на задните врати и багажника

    - предно стъкло със слънцезащитна лента (монтирано ново Пинкилтон, че през старото не се виждаше добре в тъмното от надраскано)

    - по-големи спирачни дискове

    - ксенони на късите и дългите светлини

    - аларма, свързана с централното

     

    3. Особености:

    - сменени (т.е. сега са здрави): предни и задни амортисьори, задни пружини, съединител, четирите лагер-главини

    - има козметични забележки (напр. по броните, веждите, капака)

    - предните дискове вече са за смяна

    - гуми: летни, Yokohama C.Drive 195/65x15, DOT: 98 и 99 г., имат още живот

    - резервната гума е пълноразмерна, също на алуминиева джанта

    - с колата върви и мрежа за багаж в багажника

    - дюзата за зареждане на газ е зад капачката до гърловината на резервоара (естествено, да не се цапа)

    - среден разход: зимата - 12/100, лятото - около 10/100 (колата се кара спокойно, но при необходимост кончетата показват харакер)

    - сервизна книжка - има си германска, но от пристигането в БГ лично попълвам данните: обслужване, ремонти и т.н.

    - колата не е имала теглич (ако има значение)

    - годишен данък: 110 лв (съгласно регистрацията)

    - Гражданска отговорност - до юни 2014 г.

    - снимки: http://oradeva.snimka.bg/automobiles/micubishi-galant.778279.31667124

     

    Цена: 3500, за колеги от форума - преференции.

     

    Данни за връзка: на л.с. или GSM:0887301294 - Атанас Николов

  14. +1 за Yokohama C Drive. Вече четвърти сезон ще ги подкарвам с ясното съзнание, че колата стъпва сигурно на пътя и няма да ме подведе. Пробвал съм ги и в по-екстремни условия - бързичко на мнооого мокро и завойчета, голям кеф да усещаш, че предницата и задницата отиват там, където им кажеш. Взех ги навремето коплект 4-те (само че 15-ки) и ако се наложи да ги сменям, пак такива ще си взема.

  15. Преди около 3 години се наложи да сменям предното стъкло - бразди от чистене на лед, кратерчета от камъчета, въобще грозна гледка от вътре, а пък видимостта беше под всякаква критика, особено по тъмно. Тогава и аз се чесах над дилемата "ново-старо" и избрах новото - китайско, но със сенник. Много съм доволен от избора си и ако ми се наложи сега, бих избрал пак този вариант - добра видимост, нормален образ, а сенникът е голяма работа през лятото. Чак се чудя на японците защо не са го слагали фабрично на всички модели.

    Успех с избора, колега.

  16. Поясни "де що има сигнал" ...

     

    ... конкретно за участъка на автомагистрала Хемус, посока София, до преди последния тунел.

     

    Ако трябва да развия теорията за разпространението на радиовълните, ще ми отнеме известно време, но няма да ми е проблем - по специалността ми е :rolleyes: .

    Сега сериозно по темата. След тунела "Правешки ханове" (този при Правец) до след тунела "Витиня" (последния тунел към София) се хващат УКВ-радиостанции от районите на Ботевград и Враца, при това д много добро качество. Проблемът с качеството на сигнала става след тунела "Топли дол" (втория след Ботевград) защото пътят върви в средната част на сравнително големи височини (баири), които се явяват естествени препятствия за разпространението на УКВ-вълните.

    Преди последния тунел на магистралата в посока София (тунел "Витиня") условията са меко казано сложни в областта на разпространение на УКВ-радиовълните - долина, заобиколена от високи препятствия за радиовълните, като на склона в посока Ботевград-София (т.е. при изкачване) района преди тунела е извън зоната на пряката видимост на линията приемник (колата)- предавател (най-близкият е в Ботевград) и е зад препятствие за вълните от предавателите в софийското поле. В този район (преди тунела) с влошено качество се хващат от автомобилните радиа (които не са с много висока чувствителност) станции от района на Ботевград - обикновено Радио 1 и Дарик, или станции, излъчващи от високи места като връх Ботев - обикновено Хоризонт и Христо Ботев. Имал съм случаи в този район да хващам и румънски радиа в УКВ-диапазона (88-108 MHz) в режим на сканиране на диапазона, но това са по-скоро аномали при разпространението на УКВ-радиовълните (както вече споменах, тези вълни се разпространяват в зоната на пряката видимост, т.е. предавателя и приемника трябва да са на една линия и БЕЗ препятствия м/у тях). Та за конкретния район преди тунел "Витиня" (в посока София) основният фактор, който влияе върху разпространението на УКВ-радиовълните там е релефът. Районът е в т.нар. "мъртва зона" на разпространенито и поради това радиото ще хваща станции или с лошо качество (в по-добрия случай), или ще се чува пръщене на радиото.

    Трябва да отбележа, че при автомобилните радиа марката и колко е ново радиото са по-маловажния фактор. Основна роля тук има ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА на радиото, а тя обикновено не е в полза на по-новите модели. Последните обикновено са пълни с разни екстри като еквилайзери, светещи с различен цвят или тъч-скрийн дисплеи, ДВД-та и т.н., а чувствителността е в края на списъка, т.е. новите "радиа" са повече за електронни забавления и много по-малко за слуяане на радио. В този ред на мисли едно по-старо, но по-добре направено радио (умиялено наблягам на тази функция на устройствата) би имало по-голчм успех в слуяането на радиостанции в колата.

    Важна подробност, която трябва да се има предвид при движение с кола междуградско, е далечината на разпространение на УКВ-вълните. В приземния слой оптималното разстояние, на което може да се слуша нормално радио в УКВ, е от порядъка на 30-50 км, като това много силно зависи от релефа на месността. Това разстоние може да е и по-голямо, например в района Пловдив-Стара Загора-Словен, но все пак имайте едно наум като почне да ви шуми радиото дали не сте в някое ниско място и от там да е проблема или пък да сте по-далеч от най-близкия предавател на местна радиостанция.

    Пропуснах и силата на предавателите. От съображения за икономия на (електро)енергия - т.е. на пари, собствениците невинаги излъчват с необходимата сила, което допълнително влошава сигнала с отдалечаване от съответния предавател.

    Надявам се, без да съм изчерпал всички възможни фактори на влияние върху качеството на радиосигналите, да съм бил полезен относно това кога, къде и защо радиото в колата може да се чува с пръщене или пък да не се чува хич.

    И все пак - ако харесвате да слушате радио в колата (като мен :icon_blush: ), но качеството му не е мого добро, варианта с усилвател винаги е открит, а може би е и най-рационалния.

     

    Относно "... По пътя за София верно нема радиа..." на земляка Andy - не си прав, братле. От Плевен до София карам основно на радио, може би с изключение на тунелите и на гореспоменатия участък. Ако имаш проблем с хващането на радиа по пътя, мога да ти препоръчам място в Плевен с решение на този проблем. А и дават джаджи с повече памет за станциите :icon_thumbup: . Само кажи, че ти трябва такава играчка.

     

    Успех с :drive: и ... приятно слушане :icon_dance: !

  17. Каква драма за една антена, пък била тя и на Галант комби :icon_doh: !!! От близо 5 години вече движа с фабричната антена на комбито и нямам ядове. Един път съм я развивал да проверя резбата ... и толкова пипане по антената. Кабелът от нея до радиото (Alpine) даже не знам какъв цвят е. Просто при монтажа на радиото внимавах буксите да са добре захванати една в друга и така до ден днешен. Извън големите градове радиото ми лови де що има сигнал, при това с отлично качество и без грам усилвател. Ако има проблеми с качеството на сигнала, възможните варианти за действие (според мен) са:

    1. Проверка на връзките от антената до радиото.

    2. Смяна на радиото.

    3. Монтиране на допълнителен усилвател (както вече каза DJ-я).

    Другото са свободни словестни упражнения.

     

    Успех на всички.

  18. Много е относително напоследък дали наистина скъпото е толкова качествено, при положение, че има толкова добри и не чак толкова добри ментета, вече не знаеш за какво си даваш парите, в крайна сметка е важно да няма проблем с колата, доколкото е възможно това разбира се при все това, че не я караш на заводското и гориво, а и това че имаме шестаци не ни прави супер богати че да можем да си позволяваме газови по 2-3 хилядярки, щото да си спестим главоболията, гаранция Франция, всичко е късмет май май :)

    Тук гледам едни полски марката е АГИС доста ми ги похвалиха и като цени не са зле, та доста се замислям вече :icon_hmm:

     

    Звездичке, през немного далечната 1998 г. оборудвах Мицката с т.нар. български ГИ за около 1200 лЪва, на която ГИ май само майсторът по монтажа и моя милост са представители на този етнос. Та от тогава до момента единствената интервенция по ГИ-то е две настройки ..., а и сменям филтърчето на газта веднъж в годината. А си карам колицата, не е като да седи за музеен експонат. Освен това, ако си спомниш един култов момент от филма Армагедон, героят каза: "... и руските, и американските части са правени в Тайван...". Та, струва ли си да дадеш две торби пари за резултат, който можеш да постигнеш и с една торба пари? Избора за газова уредба е твой личен, просто ти споделям размисли (без страсти) за това какво купуваме - стока или марка, в опит да подпомогна вземането на едно твое рационално решение.

     

    Успех в избора.

  19. При каква отрицателна температура газта може да направи проблем?

    Може ли да препоръчате сервиз за ГИ на БРЦ в региона на моя град и каква е нормална цена за 6 цилиндъра? Ориентирал съм се към Ловеч при Слави (не го познавам). Трябват ли тези бързодействащи инжектори и защо?

     

    По т.1: според мен зависи от самата газ, т.е. съотношението на пропан и бутан в горивото, но мога да споделя, че до -20* не съм имал проблем с вървенето (просто при по-ниски Т не съм карал).

    По т.2: предлагам да направиш и една консултация с колегата miki от Плевен, знам поне 2 6-ка, които лично той ги е газифицирал и които и до ден днешен нямат проблем с вървенето на газ.

     

    Успех.

×
×
  • Създаване...