Премини към съдържание

maimun-m

Потребител
  • От него общо

    88
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от maimun-m

  1. Здравейте! И при мен има същият проблем - доста трудно включвам на 1-ва. Днес бях на сервиз за смяна на масло и ги помолих да погледнат. Казаха, че е от съединителя, бил за смяна! Било нормално за кола карана главно на градско. Колата е на 85 000 км - Carisma 1.6! Тъй като няма да се справя с разните проверки описани до сега по тази тема във форума, дайте идея за сервиз за Митцубиши в Сф, където ще ми помогнат!!! Явно тези са по генералната смяна!

    Здравей, колега. Не прибързвай със съединителя; Или си смени майстора, за да ти дадът второ мнение;

    Много често проблема е във пласмасовите втулки на лоста, които са доста евтини, а смяната им е до 30 лв. (вкл. в Ратола); Втулките се купуват от там за цени може да питаш Миро или Цено);

    Поздрави и кажи какво е станало!

  2. Колеги, някой да препоръча свестен автоключар?

    Отновно проблеми с патрона на стартера и се оказа, че ключарят, при който ходих (2 пъти вече) всъщност е проблема :);

    Мерси предварително.

     

    Забравих - да е в София :icon_n_blusha:

  3. Виж в корите на багажника от ляво. Ако имаш резервоар трябва да имаш и капачка с която го затваряш. Най-лесно щом се чува как работи моторчето, накарай някой да се ослуша от къде идва звука когато го пускаш. Но не го мъчи много, защото ще го изгориш.

     

    За много години и мерси Веско.

    В интерес на истината нямам капачка. Пробвахме да се ориентираме по звука на моторчето, ама не се справихме.

    Отпушването с игла го пробвах първоначално (не стана), май остава вариант с маркуча.

  4. Колеги, някой да знае къде се намира задното казанче за течност на чистачките на Каризма 1,8, 96 г., хечбек?

    Моторчето ми работи (задното), на предните стъкла течността си е ок (никога не е замръзвала и е само концентрат), но течноста за чистачките за задното стъкло я няма никаква. Това ме кара да мисля, че има и задно казанче, в което няма индикатор за нивото на течността, пък очевидно е празно.

  5. Наскоро и аз имах същия проблем. При мен обаче освен че не светеха лампите и не работеше цд-то, ми се нулираше и компютъра. Имам предвид показателите за изминали километри, среден разход. Проблема се оказаха 2 предпазителя в двигателния отсек. Намират се в кутията от страната на акумулатора. Смних ги и сега всичко е ок :) Дано съм помогнал :)

     

     

    Поздрави!

     

    Да, също и на мен - на кутията са осочени кои са точно предпазителите. И успех!

  6. Темата е много добра и лично аз се радвам, че си се сетил да я пуснеш, колега!

    Относно Рилските езера - х.Рилски езера е под всякаква критика убслужването; х. Скакавица - имайте в предвид, че има 1-2 стаи с по - малко от 8 легла...На които няма и чаршафи. Иначе никой не трябва да пропуска възможността да иде до езерата!

    Ако тръгнеш от 9 от Пионерска, за 1 час (максимум) си пеша до скакавица, от там по зимният път обикаляш всичките и се връщаш през летният път. Който отиде до там, да не пропуска Скакавишкият водопад! Уникален е! И цялата местност е невероятна и зарежда с много енергия!(за предпочитане е екскурзията да е лятото, без 1-15 август), за два дни; Не се препоръчва за деца под 5-6 год., но пак да се има в предвид, че децата трябва да са сикнали с натоварване, т.е. не е точно най - доброто преживяване за тях, ако не харесват природата. + това, в предвид, колко от децата са привърженици на излети, разходки, природа и вс. друго което е извън стаята и не е свързано с интернет.... :(. Но такова е времето.

    Жалко само, че съсипват местността с този лифт....наистина се губи романтиката и енергията на мястото.

    Има много добра х. в района - Гюндера.(то е по скоро хотелче), с добра кухня(поне беше до преди една година);

  7. Честно казано не съм засичал разход на гориво от първоначалната покупка на колата, защото и да е повече, и по-малко, пак трябва да се сипва :)

    Но... до момента карах почти само на гориво (газ/бензин) от Шел, и в редки случаи OMV. Рядко на Лукойл, и то главно за да долея (няма много бензиностанции, които да са ми удобни). Снощи реших да заредя от Лукойл, ей така. Разликата между горивото от Лукойл и др. е просто огромна (в полза на Лукойл)!!! Ускорение - натоварване на мотор - шумове (никакви) + това нямах за цел да направя сравнение, а излизах от София, та ми беше на път бензиностанцията на Лукойл на Пловдивското, след караулката. със 140 - 150 км/ч не се усеща, че работи двигателя (нито на газ, нито на бензин), допълнително при тази скорост ускорението е повече от задоволително.

    Т.е. от тук натам картата ми за Шел май ще събира прах.

  8. Колега viachy , да споделя по втората ти точка (понеже намирам голяма прилика с моята Каризма)

    И аз от известно време имам едни шумове идващи от багажника , но не са тропане а скърцане! чудих се сумати време от къде идва този шум...клатих я,возих со отзад.... и все не успявах! Един ден се наложи да си пренасям багаж (много багаж) и махнах кората ,повдигаща се от вратата на багажника (закачена е с 4крачета влизащи в релси) Да кажа ,че ШУМА ИЗЧЕЗНА (до Стара Загора не се обади въобще)

    След това си закачих отново кората и до ден днешен си имам това скърцане отзад! Дано да съм помогнал - знам ,че причината е глупава , но при мен е така..,може и при теб да има нещо подобно!

    Колега, при Каризмите е друго - има проблем някои път с корите и тампните за подпирането на кората над багажника(за последното имаше описание от колега от форума, но не мога да цитирам точно за какво става въпрос, тъй като не се сещам); При мен - наложи се да махна всички кори, за да видя коя опира и да я уплътня; всъщност скърцането в :mitsu-smiley: което карам идваше от търкането на метал в метал между "скобите" за захващане на задните седалки към купето и "втулките" за които се захващат (извинявам се за термините, но не съм експерт); Сега няма шум и в купето е тихо като в бебешка стая, като детето спи. Като се има в предвид и невероятната изолация на купето, направо е приказка.... Дано съм бил полезен и успех!

  9. Задължителна смяна на свещите на 1.6 мотора през 25 000км, ако не се направи се повишава напрежението при което възниква разряд (искра), а това унищожава запалителните бобини, които са доста скъпи.

    Aga, точно това четох и аз в поста, който се опитах да копна, но май доста голям беше линка, та не го виждам....както и да е, там също имаше мнение (ако не се лъжа от Светльо, но може и да се бъркам), че на 25 К км е добре да се сменят....

    Каризма ми е 1,8; 116 кс, но пак си мисля, че ставаше въпрос за същата модификация. За съжаление не успях да намеря темата. В същата тема, Мирослав посочи, че цената на NGK в Ратола е ~ 30 лв., така де, не е толкова много, а не искам да стане по - голямата беля (бобини).

  10. Здравейте, колеги.

    Извинявам се за повтаряне на темата и въпроса, но като човек не знае пита....Тъй като не съм сменял все още свещите, пък мина една година от покупката на "перлата", при ~ 9 300 км. Свещите не са със загар или каквото и да е било, нямам проблеми с палене(поне за сега, да чукна на дърво) и/или с движението(присецване), но тук .....................(съжалявам за дългият линк, но така излезе..) е посочено, че е добре да се сменят на 25 хил.км. Исках да попитам дали трябва да ги сменя, тъй като вече смяних другите консумативи и предпочитам да не се появи някой дразнещ проблем или да не може да запаля зимата .

    Също така в други теми се споменава за смяна и на кабелите за свещите. Нужно ли е и те да се сменят, при положение, че нямам "утечка", както и посочените по - горе проблеми, тъй като в момента 130-150 лв. излишни не ми се намират (световната криза се усеща :icon_blush: )

  11. Колите са много хубави, но само на мен ли ми прави впечатление очевидното безсмислие на тази покупка.

    Първо, службата "Военна полиция" отдавна вече няма онзи смисъл, както преди 20 години - в момента общата численост на войската е къде 30 000, та и специално полиция за това? Отделен въпрос е защо все още има военна прокуратура и военни съдилища. Лично аз като данъкоплатец смятам за крайно ненужно за 30 000 армия и 60 000 :icon_thumbup: :icon_thumbup: апарат на МВР да се поддържа специален полицейски и съдебен паралелен ред!

    Второ, ескорт на "военен ешалон..." боже опази - що за щуротия - лансерите водят БТР-и и ракетни установки... на парада ли? Не съм против известна представителност - не може съвсем без хич, но това с лансерите е очевидно нескопосано решение за над половин милион лева.

     

    Без да се обиждат колегите с Лансър или каквато и да е друга кола, но кое му е "бравото" след като в момент на световна криза и при напълно западнало, амортизирано и неизползваемо военно снаражение, някой взема л.к., който не стават за нищо друго, освен за "представителност". Не мога да разбера кое му е хубавото на тази покупка и то с наши пари! Все пак надявам се всеки си е направил сметката, че това са коли, платени с данъци. И за това удоволствие са изхарчени 1/2 мил. от бюджета !!! За осъвременяване на армията!Наистина се надявам, че може да стрелят, предпазват от куршуми или каквото и да е там било!

    Трябва да се съглася с теб колега, че това е още една умопомрачителна глупост. Дори да са добри колите, това няма нищо общо с целевото им предназначение(май не видях какво ще е).

  12. Много жалко, колега.

    Дано да я оправиш, колицата. Наистина са добри машини, но ремонта принципно не е евтин (като за всички японски коли).

    За съжаление, Каризмите имат проблем с посоченият от теб маншон...Дано не си закъснял със смяната му. Важното е да сме живи и здрави, друго всичко се оправя.

    Успех и споделяй как въврви ремонта.

  13. Здравей колега. Тъй като съм с Каризма, пък и от Видин... :)

    Честно казано не съм сигурен кой е специалист по :mitsu-smiley: в града, но предполагам, че може да попиташ в лично Николай Николов, тъй като същият притежава една много добра красавица, която се съмнявам, че доверява на случайни и може да те упъти.

    Виж в началното, меню Каризма и там пише наистина всичко (преди една година по този начин си избрах кола, а сега съм влюбен). Едва ли може да търсиш съвет тук и да получиш мнение, че някоя друга марка (опел, форд или каквото и да е) е по - добра :). Имаше мнение специално за Каризмата, че е като хладилник - само сипваш и караш. В повечето случаи е вярно, но всичко си е въпрос на късмет. Иначе като покараш малко колата, ще разбереш дали ти харесва - сравнително голямо вътрешно пространство, отчайващо здрава, много практична, разходи за гориво - много добри. За GDI ще видиш най - голям недостатък - не може да се слага газова, но в предвид развитието на цените на газта, както и очаквани промени в нормативната база на ЕС относно бутилките.....Въпреки това са си наистина специфични, нуждаят се от повече грижи, а пък и във Видин запознати с този двигател....

    Ако имаш конкретни въпроси със сигурност ще получиш отговор, поради отношението на хората. Ако има нещо, драсни и лично, макар че съм пълен лаик на тема механика.

  14. Колеги, относно поправката на жилата - http://www.mikrondocev.com/ ;Дано да е от полза.

    pinger имах същият проблем като теб, но стана докато отивах на сватба, та трябваше да разглобя кората, докато съм се "избъцал" с дрехи, като за парад :), да дигна стъклото и да сложа една отверка, за да не стои без прозорец все пак. Но това след първите 30- 40 мин. докато бях в църквата. Не успях една снимка да направ, само се оглеждах като "обран евреин" и през 5 мин. излизах на вън, за да пазя "любимата" :) Хубаво, че половинката(другата :rolleyes:, не :mitsu-smiley: ) е разбрана и не се нацупи, че всякакви ги има. Даже се майтапи, че и отиде прическата, докато карахме без прозорец. Нямаше как да дигна прозореца предварително - как да закъснееш за сватба, да не ти се женят приятелите всеки ден, я.

    Добре, че поне не валеше, че щеше да е голяма беля :))

     

    Взеха ми 80 лв., но момчетата (от време на време помагаше и втори) се мъчиха почти 2 часа. Показаха ми и механизма, имаше едно счупено зъбчета, пластмасовият канал бе малко поизкривен и на места липсваха едно - две парчета..). За съжаление ми дадоха само една, а не две година гаранция, но това едва ли толкова голям проблем.

     

    Модераторски контрол: Колега, обърнете внимание на правописа! Поправих повече от 10 правописни грешки в поста Ви.

  15. При търсене в GOOGLE.COM за (СИМ ПЕТ СИМ) кат първи резултат ми излезе това: - просто да вметна по темата нещо че ми стана интересно!

     

    http://www.opelclub-bg.com/forum/index.php?showtopic=49086

     

    За чакането е вярно. И при мен беше така. Даже постнах една тема по въпроса, но беше отдавна.

    И пак от ДЗИ ме пратиха, иначе нямаше да го намеря. Все пак стъклата си заслужават. Виж за обслужването..... :icon_doh:

×
×
  • Създаване...