Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

bradqzata

Потребители
  • От него общо

    13
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което bradqzata е написал

  1. Здравейте Имам проблем с Check лампата на двигателя. След ремонт на нафтовата помпа (почна да тече от страната на ремака - почистване без смяна на платно ), лампата започна да свети постоянно. При запален двигател свети постоянно без значение от оборотите. В движение след 2-ра скорост, някъде след 2000 оборота лампата загасва, при отпускане на газта или освобождаване от скорост пак светва. Другата промяна, е че оборотите на празен ход стоят почти 1000. Преди ремонта бяха около 800. Грешките в компютъра са :12,21,26,35,53,54,55 Колата върви нормално, разхода няма промяна, единствената разлика е при студен старт преди ремонта колата държеше 800 оборота, след няколко минути падаха на 500-550 и след още няколко минути замразваха на около 800. Някой може ли да даде съвет или мнение по въпроса. Благодаря предварително
  2. Никой ли незнае какво означават грешките?
  3. Здравейте Днес направих самодиагностика на колата: Carisma 1.9 TDI, 90 коня, 2000 година , мотор F8Q. Грешките са : 12,35,53,54,55 Някой може ли да ми каже какво означават? В други теми намерих описание за грешките, но само за GDI и предполагам, че за дизела ще са различни. Благодаря предварително.
  4. Незнам каква марка е, но излезе 110 лева носача с шарнира и тампоните по него.
  5. Здравей колега Не съм майстор и неразбирам толкова от коли, но миналата седмица ми се наложи да ми сменят носача точно заради шарнира. Шарнира беше разбит и при предния ремонт ( незнам кой го е правил) беше завърен за носача, само че не с лека заварка, а доста дебела и от там равносметката беше, че е по добре да смени целия носач, който върви с шарнир и тампоните. Имаше вариант да се оправи стария носач на струг и луфта да се обере с втулка.
  6. Какъв е този датчик на прозореца? А иначе не ми се рискува да пробвам,ако нещо изгърми ще стане голям проблем. При мен всичко си работи, но по-добре изглежда с дисплея. Даже на галанта климатроника май по ми харесва. Мойте врътки смятам,че пак са нещо такова понеже нямам жила, нямам нищо освен 2 букси. Имам градуси на топло и студено при които усилва и намаля вентилатора автоматично. Auto функция къде да духа и колко силно. Предполагам, че климатрониците са горе-долу със същите функции, но са само бутони и дисплей. Или се лъжа??
  7. Здравейте Имам Каризма 1.9 тд 2001г. Панела за парното и климатика е с врътки. Мога ли да го заменя с панел от каризма преди фейслифта с дисплей?? Моя е на 2 букси само и на врътката за топло и студено има градуси. Някой пробвал ли е тази схема.
  8. bradqzata

    Въпрос за Турбо

    Вървенето си е добре, даже по добре в ниските обороти от преди, но не се усеща тягата когато включи турбото. Незнам това проблем ли е или не. И възможно ли е турбото да надува постоянно и за това да не се усеща тягата от него.
  9. Здравейте Имам въпрос относно турбото : Първоначално колата вървеше мудно и бавно набираше до 2000 оборота, след това се отпушваше и тръгваше по добре и на 2700 се усещаше турбото как включва. След смяна на масло, антифриз, маслен, горивен и въздушен филтър и затапване на ЕГР колата промени поведението си. Сега го няма бавното набиране, а още от ниските обороти се усеща по - пъргава работа на мотора, но сега неусещам турбото кога включва. Колата си върви без проблем, но не се усеща тягата от турбото. Възможно ли е турбото да надува постоянно или има друг проблем или така трябва да си е? Колата е 1.9 ТД 2001г. 90 коня мотор F8Q. Благодаря предварително.
  10. Здравейте Колеги Искам да попитам, къде се намира горивния филтър на Мицубиши Каризма 1.9 ТД 90 коня 2001г и трудно ли се сменя ? Също къде се намира ЕГР и каква в процедурата по затапването му? Благодаря предварително.
  11. Благодаря за информацията, ще си търся оригинално cd да пробвам. А дали има нещо нередно при положение,че с метода с ключа на контакт + ресет бутона и сет бутона не ми показва нищо. Стоят си само датата, часовника и градусите. Да не би компютъра да може да показва само това? И другото което забелязах, е че след поставяне на борд компютъра той се нулира на 01.01.1999, а колата се води 2001. Нормално ли е това или двете години трябва да съвпадат? Благодаря.
  12. Здравейте Колеги От скоро карам Каризма 1.9 ТД 2001г. Днес реших да смъкна дисплея за да му сложа DISP бутон, но е съвсем различен от снимките в темата. http://prikachi.com/images.php?images/618/6417618I.jpg http://prikachi.com/images.php?images/619/6417619I.jpg http://prikachi.com/images.php?images/620/6417620N.jpg http://prikachi.com/images.php?images/622/6417622M.jpg Някой знае ли как може да се случи това или да се отказвам. Благодаря предварително.
  13. Здравейте Нов съм във форума и от няколко дни карам Каризма 1.9 ТД 2001г. Прочетох за борд-компютъра и пробвах варианта с ключа и копчето за ресет + сет, но нищо не се променя. Някой знае ли дали имам функциите на борд-компютъра както другите или трябва да направя копчето DISP, защото нямам оригинално радио и да пробвам така. Благодаря предварително.
×
×
  • Създаване...