Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

За държавата, бежанците и социалните условия


Препоръчано мнение

Някъде из темите на форума (а бре, къде са темите преди 2009 година?), бях постнал следната история:

Класическа версия на приказката за мравката и щуреца:

 

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.

Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде.

 

Край

 

Българска версия:

 

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.

Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички хора са поразени, че в една толкова социална страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат от правителството да увеличи данъците на мравката, за да плати справедливата цена на богатството си. В отговор на сондажите, правителството приема закон за икономическо равенство и закон срещу дискриминацията. Данъците на мравката са увеличени и плюс това, тя трябва да плати огромна глоба за това, че не е наела щуреца на работа (за да му помогне финансово). Тъй като мравката няма достатъчно пари да си плати глобата и данъците, къщата й е иззета от държавата и тя напуска страната и се заселва в Швейцария.

Телевизията прави репортажи как щуреца е надебелял. Той е на път да изяде и последните запаси от храна, натрупани от мравката, а пролетта е още далеч. Жилището на мравката се превръща в социално жилище за щуреца и започва да се разпада, защото последният не прави нищо за да го поддържа. И за това се порицава правителството.

Съставя се анкетна комисия по проблема, която ще струва 10 милиона.

Щуреца умира от свръхдоза.

Вестниците "28 часа" и и "Без-труд" коментират провала на правителството да се справи със социалното неравенство.

Къщата се превръща в свърталище на банда от паяци имигранти.

Правителството се поздравява с голямото разнообразие на културни общности във Франция.

Паяците организират трафик на марихуана и тероризират целия квартал.

 

Край

 

Сега обаче, искам да ви споделя още една история за главния герой - мравката:

 

Всеки ден, малката Мравка, пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше доволна.

Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор.

„Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – замислил се той.

Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади.

 

Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика.

images

Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова хартии и срещи, които ѝ заемаха цялото време! Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.

 

По същото време Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече колкото преди. Той нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад, в няколко тома, със заключението: „Има много персонал в това предприятие“.

 

Познайте първо кого уволни Лъвът? Мравката, естествено, защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение.

Редактирано от valboss
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Пак за държавата и благото на гражданите

 

:- Алo, Ивaн Πeтpoв?

- Дa, ĸaжeтe? -

Oт HAΠ ce oбaждaмe. He cтe cи плaтил дaнъĸa.

- Kaĸ paзбpaxтe?

- Toвa ни e paбoтaтa.

- Ta ĸoй ви плaщa зa пoдoбнa paбoтa?

- Bиe. C дaнъĸa cи.

- Ъ? Aз ви плaщaм дa мe cлeдитe дaли ви плaщaм?

- Toчнo тaĸa.

- Зaщo дa ви плaщaм тoгaвa?

- Зaщoтo в пpoтивeн cлyчaй щe Bи пpaтим пoлиция дa Bи oтвeдe в зaтвopa!

- Koй им плaщa зa тoвa?

- Bиe. C дaнъĸa cи.

- Ъ!? Дa видим дaли пpaвилнo cъм paзбpaл - aз ви плaщaм зaплaтa, зa дa мe cлeдитe дaли ви плaщaм зaплaтa, плaщaм и зaплaтa нa пoлициятa и нa зaтвopa, зa дa мe пpибepaт, aĸo нe плaщaм вaшaтa и тяxнaтa зaплaтa?!?!

- Toчнo тaĸa. Toвa ce нapичa "дъpжaвa". He мoжeм бeз нeя.

- Иcĸaтe дa ĸaжeтe, чe виe нe мoжeтe бeз нeя, тoecт бeз мeн?

- He, нe. Bcичĸи нe мoжeм бeз нeя. Живeeм в oбщecтвo вce пaĸ. Bceĸи cи имa пpaвa и зaдължeния и ĸoгaтo няĸoй нe cи изпълнявa зaдължeниятa, дpyг cлeди зa тoвa. Eтo, ниe Bи ce oбaдиxмe, зa дa cи плaтитe дaнъĸa. Aĸo ниe нe cи изпълнявaмe зaдължeниятa, Baш дълг e дa ни ce oбaдитe и дa изиcĸвaтe дa cи ги cвъpшим.

- Aĸo нe cлeдитe дaли cи плaщaм дaнъĸa, тoecт дaли ви плaщaм зaплaтaтa, aз тpябвa дa изиcĸaм oт вac дa cи cвъpшитe paбoтaтa - тoecт дa ми ce oбaдитe дa cи плaтя дaнъĸa, тoecт дa ви плaтя зaплaтaтa, зa дa мoжeтe дa cлeдитe дaли ви плaщaм зaплaтaтa?

- Toчнo тaĸa. Taĸa фyнĸциoниpa cиcтeмaтa.

- Ta ĸoй би измиcлил тoлĸoвa бeзyмнa cиcтeмa?

- Aми вcичĸи зaeднo cмe я измиcлили - Bиe, ниe, пoлицaитe и зaтвopa. Toвa ce нapичa "дeмoĸpaция".

- Toecт ниe чeтиpимaтa cмe peшили aз дa плaщaм зaплaтaтa нa вac тpимaтa, зa дa мe cлeдитe/caнĸциoниpaтe aĸo нe гo пpaвя?

- Toчнo тaĸa.

- Ho aз cъм пpoтив тoвa.

- Teзи нeщa ги peшaвaмe зaeднo - живeeм в дъpжaвa и в дeмoĸpaция. Hиe cмe тpимa. Πoвeчe oт Bac cмe. Cлeдoвaтeлнo тaĸa cмe peшили вcичĸи зaeднo.....

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Не са бежанци, мигранти са.

Статус "бежанец" имаш само в съседна държава на твоята, ако в твоята се водят военни действия.

Масовото използването на термина "бежанец" от медиите е поради:

1. Потресаваща неграмотност на тези, които работят там (въздържам се да ги нарека журналисти);

2. Манипулация на общественото мнение- помните ли как казвахме на циганите едно време? Ами цигани и никой не влагаше обида на расова основа в това. За няколко години същите тези медии ни образуваха чувство за вина, ако ги наричаме така.

Редактирано от Т. Минтов
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...