Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

3-ти март 2014


Препоръчано мнение

Хей, Българи, честит Ви празник, бре...

Чак сега се прибирам от честванията и гледам - няма нито един поздрав за днешният празник!

Ще рече - какво общо има нашето Освобождение и един автомобилен форум за японски автомобили, че да смешим двете неща ?

Има, има общо и това е генерала-самурай Сейго Ямадзава.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/%D0%A1%D0%B5%D0%B9%D0%B3%D0%BE_%D0%AF%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B0.jpg

 

Сейго Ямадзава е роден на 12 януари 1846 г. в днешната префектура Кагошима (провинция Сатсума според старото разпределение на страната), Япония. Като самурай се посвещава на военното поприще. Включва се в Императорската армия. Участва във войната срещу владетеля Чошу, префектура Ямагучи. Военно звание майор от 1871 г. Има няколко псевдонима,единият е Тетсуношин (鉄之進), другият е Мориюки или Моричи (盛致).

 

Той е най-голям син на Ямадзава Джудайю (山沢十太夫),който е бил самурай от провинция Сатсума. През 1869 г. участва във войната Бошин (конфликт между фракции на страната на императора и шогуна), като става командващ на 1-ви батальон, 5-ти взвод. През същата година вече в качеството сина Гошинпей (御親兵 –буквално „почетен императорски защитник/пазител" – военно формирование,натоварено със защита на императора, както и на императорския дворец, директно подчинено на него, създадено през ранните години на управлението на император Мейджи.) се се насочва към столицата. През 1871 г. е произведен в армейски чин капитан (според тогавашната армейска система на ранговете, валидна от реформацията „Мейджи" до реформирането на армията в силите за самоотбрана.)През 1872 г. се уволнява от военна служба и отпътува за САЩ за да прави проучване в областта на животновъдството. През май 1874 г. се завръща в Япония и през октомври същата година е произведен в армейски чин подполковник. Работи в министерството на войната. Бива изпратен във Франция в качеството си нанадзорник на учащите във военното училище.

 

По време на Руско-турската война (1877-1878) е представител на Японския император в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров и военен кореспондент. По свое желание е назначен за командир на взвод в руска военна част от състава на Западния отряд. Проявява се при обсадата на Плевен.Участва в битките с традиционно японско облекло, с катана в ръка.Награден е с руския Орден „Свети Владимир" IV ст., както и с румънски отличия.Отличията му са следните: японски „Орден на изгряващото слънце"; руски Орден„Свети Владимир" IV степен; руски орден на Георгиевско-Андреевската лента с медала за участие в Руско-турската война; румънски медал, т.нар. "Дунавски кръст"

 

През 1880 г. се завръща в Япония и е повишен в звание полковник.Командва съответно 3-ти пехотен полк, 1-ви пехотен полк от японската императорска армия както и и първи императорски гвардейски пехотен полк. През май 1885 г. е повишен в чин генерал-майор. Командва 3-та пехотна бригада, 10-та пехотна бригада заедно с 10-та пехотна бригада (за защита на главните острови),а през януари 1895 г. е повишен в чин генерал-лейтенант от пехотата. Участва в Първата японско-китайска война (1894-1895 г.) като командващ на 5-та пехотна дивизия (за защита на главните острови) и на 4-та пехотна дивизия. През декември 1895 г. заради участието си в бунта на Сатсума и Първата японско-китайска война е награден с титлата барон.

 

 

 

Още по темата. https://bulgarianhistory.org/seygo-iamadzava/

Редактирано от valboss
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Честито Освобождение бълагари ! Влезнах след работа във форума с надеждата да видя тема с поздрави и не видях някой да се е сетил ... Добре,че поне един човек-историк във форума се сети да го направи ! Напоследък забързани в ежадневието си и замислени за купищата проблеми, който всеки от нас има забравяме за дати важни и бележити за исторически дати,които не биват да бъдат подминавани с лека ръка най-малкото заради пролятата кръв на хората дали живота си за да можем ние с Вас тази вечер да си пием ракията в къщи на спокойствие и слушайки Николина Чакърдъкова или Николай Славеев ... Събудете се българи и помнете историята си ! Пожелавам на всички да се намери някой като Левски и Ботев и другите ни бележити възрожденци и да събудят борбения дух на българина, да ни освободят от новото робство на разните му бизнесмени и бизнесменчета,олигарси и да тръгне народът ни отново напред във възход и развитие ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!

Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...