Премини към съдържание
Моля всички потребители да си сменят паролите поради спам във форума!

Шипка - 2009


Препоръчано мнение

На връх Шипка започва една от най-значимите битки в Руско- турската освободителна война.

Войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Столетов три дни водят ожесточени боеве на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо. Първата битка при Шипка е на 17-19 юли 1877 г., в началото на войната, когато и мястото се превръща в сериозна защитна позиция срещу нахлуването на турските войски в северна България.

Втората битка на върха е сериозна, но руските войски, включващи и голям брой български опълченци, удържат Шипченския проход срещу неколкократно превъзхождаща ги турска армия, опитваща се да открие пътя към обсадения Плевен.

През август 1877 г. Сюлейман паша получава значителни подкрепления и след като успява да превземе Стара Загора, настъпва с около 30 000 души и 48 оръдия към Шипченския проход, решен да го превземе, вместо да го заобиколи по някой по-слабо охраняван път.

На 19 август ген. Столетов съобщава, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци (36-ти Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия) ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 21 август сутринта войските започва атаката срещу позициите на върха и срещу Орлово гнездо. На втория ден с обсадата се включва и артилерията.

Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Турците нападат едновременно срещу всички позиции на българските и руските бойци, като основният удар отново е насочен към връх Шипка.

На третия ден патроните и снарядите са на привършване. Към 17 часа настъпва критичният момент в тази героична епопея. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.

В последния момент пристига и помощта на ген. Радецки с 53-ти Волински пехотен полк, 55-ти Подолски пехотен полк и 56-ти Житомирски пехотен полк, с което бранителите на Шипка нарастват на 27 000 души.

Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от река Дунав.

Боевете продължават и през следващите три дни, но проходът вече е удържан, с което е предрешен до голяма степен и изходът на войната. Отбраната на върха и прохода продължава близо 10 месеца след боевете, тъй като те продължават да бъдат важни за изхода на войната до нейния край- подписването на Санстефанския мирен договор.

В памет на загиналите в героичната отбрана на прохода е създаден Храм-паметникът Шипка/1934г./. Той е един от най-впечатляващите със своите размери и историческа стойност български паметници.

.......................

Впрочем, истинското име на върха е - връх Свети Никола. То фигурира в първите карти по нашите земи, изготвени от Австрийския генерален щаб. Така фигурира и във всички карти до 1951 г. След това е преименуван на връх Столетов, а през 1977 г. висши партийни функционери взимат решение височината да бъде наречена Шипка, независимо, че вече има възвишение с това име. Не се знае точният произход на наименованието на върх Свети Никола, но нищо чудно светецът да е помогнал на руско-българската войска при геройската отбрана, като не бива да се забравя и факта, че първото име на генерал Столетов е Николай.

Редактирано от valboss
Линк за коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора.

Можете да публикувате мнения, ако сте регистриран. Ако имате регистрация, моля влезте, за да публикувате от своя профил.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Поставен текстов формат.   Вместо това поставете като обикновен текст

  Only 75 emoji are allowed.

×   Връзката ви е вградена автоматично..   Показвайте като връзка вместо това

×   Предишните ви действия са запазени.   Изчисти редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създаване...