Премини към съдържание

BURYATA

Потребител
  • От него общо

    30
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от BURYATA

  1. И това съм правил - в паркинга на Мола ми изгоря стартера - беше дал накъсо между полюсите та стопи и минуса на акумулатора. Да види твоя приятел бушоните, ако няма изгорели да погледне стартера, акумулатора ток дава ли?

    Акомулатора е нов,сега пак говорих с него...колата не е изгаснала сама подместил я изгасил е дори не е вадил ключа и после не заварта дори :icon_hmm:

  2. Колеги,моля за помощ проблемът ми е почти идентичен.Колата е 2.5 В6,,,, не беше карана 2-3 месеца със свален акомулатор.Онзи ден пратих един приятел да я запали,вика запали дадох 2-3 метра назад изгасна и не иска да запали повече.Щом завартиш ключа светва но дотам,стартера вобще не варти :icon_crying: :icon_crying:

  3. Забравих да кажа че колата е седан!

    Колега,кажи каде по точно се намират.Че и моя е седан и са доста тези конектори :icon_hmm:

     

    А и седана,някои имат задна чистачка :mitsu-smiley:

  4. Колеги ето и първата ми тема,купих теглич за галанта(оригинален)след като свалих бронята му трябваха осем болта и бях готов.Но сега идва трудната част,моля някои ако може да помогне с инсталацията да пише.Предварително благодаря

  5. Здравейте колеги,много ми се иска и аз да мога да доида но за жалост не съм в България.Родом сам от Пазарджик дано скоро ми се отдаде вазможност да си доида.С радост бих присъствал :icon_thumbup: Поздрави

  6. колегата todor.иска да каже че вече карах галант ,по нагоре в темите пише е не е 100км, ама мен ми стигнаха 500метра да се влюбя в галанта поздрави

    Според мен така действа на всички.Успех колега,дано си намериш читава колица :icon_thumbup:

  7. :icon_hmm: Четене трябва понякога, не само писане... :)

    По конкретно колега,какво искаж да кажеш.При мен беше едно двоумене преди да купя колата но само след 100км пробег с колата на мои приятел направо се влюбих в галанта :first: Поздрави

  8. Мерси на всички колеги за одговорите ,много съм ви благодарен . Като взема галанта ще се похваля :mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :mitsu-smiley: :drinks:

    Колега аз ше те посаветвам само да се качиш да покараш галанта..Това ще е достатачно според мен :icon_thumbup:

  9. Благодаря ще го проверя този човек..

    та тампоните лесно ще ги видя ама въпроса е дали може да не е в тях проблема ?? ами и дали е нужно да се сменя амортисьор??

    Еми моите тропат ужасно но защото няма вече останала гума от тампона,отдавна беше когато старчеше :icon_thumbup: таи че свали колелото и ще разбереш дали е от тях....успех

  10. Абе човек, заболяха ме пръстите да пи пиша как се лепи фолио, а ти си произвел тая комедия...:icon_doh: Първо, упражнявай се на по-лесен детайл, например капака на жабката за очила. Там имаш достатъчно кривини, за да усвоиш как с нагряване се опъва по тях фолиото, как се изпъват краищата и как се оформя за ръкохватката. Като се упражниш 2 пъти, ще стане, не бой се. Но ограждащата таблото пластмаса е много по-труден детайл. Отделен въпрос е защо точно пък нея си решил да правиш карбонова, а не средната конзола... Ама ти си знаеш.

    Еми те са и двете бат Rосене.Даже прво започнах от най-лесното това на лоста.И в краина сметка всичко оплесках...направо ме е срам от себе си.А се имах за сръчен :icon_doh:

  11. Колега, сподели някакво мнение как стоят ветробраните, че и аз сам се навил да си взема! Колко струват и от къде си ги поръчал? Поздрави :icon_hmm:

×
×
  • Създаване...