Премини към съдържание

пейчев

Потребител
  • От него общо

    29
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от пейчев

  1. Колеги, дисплея не работи от известно време и докато се каня да го оправя взе подсветката да свети постоянно. И при изваден ключ също. Нищо не е пипано по колата. Някой има ли идея? Притеснявам се да не ме остави акумулатора някоя сутрин.

    Това е болест при всички котове 6. Моят замина на 250000км. След опити за ремонт не се получи. Купих нов от " Балкан Стар" за 300лв. Пристигна след една седмица от Холандия с гаранция 2 години. Вече една година работи нормално.

  2. Смених задните наскоро тъй като колата стана на 300000 км. и изпуснаха.Сложих "Билщаин" газови защото нямаше маслени, пък и според някои мнения са по-добри.С монтажа бяха някъде около 110лв. за бройка. На всички модификации на Колт6 задните са еднакви. Предните не съм ги сменял,защото са здрави.

  3. Повреди ми се дисплея над радиото на таблото. Намерих втора употреба, но при монтажа излизат показанията на часовника и радиото. Показанията за температурата и разход на гориво не се появяват. Има ли допълнително активиране на тези показания или дисплея не отговаря на моята кола? Има разлика в етикета на моя и на новия дисплей.

  4. Здравейте колеги,

    търся лява декорация на предна броня, която е посочена на приложеното изображение.

    Става въпрос за модела, който е без халогени, дори и да е втора употреба. Свързах с почти всички морги в страната, но без успех. Ако някой има информация от къде може да се закупи, нека я сподели. Благодаря предварително на всички отзовали се.

     

    http://s18.postimg.org/reuqh536d/Untitled_21.jpg

    В края на село Мировяне има голяма марга.Там имаха такъв Колт. Минава се през центъра на селото и се излиза по посока нивите. Моргата е на пътя в ляво.

  5. Здравейте,

     

    Случи ми се неприятен проблем с колта и нямам идея какво мога да направя. Изведнъж спряха да работят: вентилатор на парното, централно заключване, нагревател на задното стъкло.

    Бушоните в таблото под волана са ок, проверих ги. Намирам в гугъл подобни проблеми при каризма и при други колтове от това поколение. Оказва се че има още едни бушони, които се намират в кутия на +клемата на акумулатора. Въпроса ми е някой срещал ли е този проблем, сменял ли е тези бушони. До колкото разбирам те не са от стандартните бушони, а са 80А или 100А.

    За капак на всичко съм с колата в чужбина и скоро няма да се връщам в българия за да закарам колата на сервиз.

    На плюсовата клема има мощен предпазител под прозрачно капаче/при Колт-6/. Ако е изгорял и не можеш да намериш със същата стойност може да се постави ВРЕМЕННО парче жичка отрязана от многожилен проводник.

  6. Предстои ми смяна на пистов ремък тъй като е много стар и втвърден. Интересува ме освен климатика и алтернатора дали задвижва и водната помпа и дали и тя се сменя, както е при някои други модели? Каква е последователноста на смяната и как се натяга новия ремък?

  7. Аз имам същия проблем. Оказва се, че не става от всеки Колт, например от бензинов не става на дизел. Върху кутията има етикет с кодове и те трябва да съвпадат. Иначе в Балкан стас е около 300 лева.

  8. В днешния снежен ден ми се появи следния проблем с чистачките;

    При работа в режим с пауза чистачките спират до средата на стъклото и не се връщат.В останалите режими на работа всичко е нормално. Някой имал ли е такъв проблем и в кой сервиз е отстранен?

  9. И така по гореописания начин разглобих дисплея, презапоих платката и включих в разглобено състояние за проба. Проработи,но след поставяне на платката в кутията и стягането и с две винтчета започна да мига като цветомузика. Разхлабих винтчетата, подложих между кутията и платката парче прешпан за да я фиксирам да не мърда и отново стегнах.Всичко проработи нормално. Следва събиране по обратен ред.

  10. Ако става въпрос за дисплея в горната част на таблото,,,,,,,,,по средата и за фабрично радио със CD което изписва информацията си на него.Накратко.Проблемът ти не е в радиото.Проблемът е в лоша недобра спойка на самият дисплей.Оправя се лесно но трябва да имаш добър поялник или някой телевизионен техник.Сваля се по следния начин.

    1. Махаш поставката за принадлежности пред самия дисплей.Става след като си сложиш дланта непосредствено пред самия дисплей в най задната част на поставката и дръпнеш леко към себе си.Тя ще се навдигне и дръпваш леко за да разкачиш щипките.

    2.Откриват се болтове на декоративната лайсна които развиваш

    3.Махаш лайсната

    4.развиваш болтовете на самия дисплей които го държат към таблото........мисля че бяха по два от двете страни

    5.Леко изкърпваш дисплея напред и откачаш буксата му .

    6.Внимателно отваряте кутията на дисплея която се състои от две части.

    7.Даваш на тел.техник или сам проследяваш от къде влиза захранването на подсветката и припоявате спойките

    8.После всичко по обратния ред.

    :yes3:

    Благодаря много за информацията. Утре ще действам и ще пиша какво съм направил.

  11. Здравеите колеги,както и при Георги Владимиров след градушката ми се появи проблем с радиовъзела.При пускане на радиото или при запалване на колата дисплея свети нормално,но след известно време започва да премигва и подсветката изчезва. Понякога след известно време се включва отново. Ако някой се е сблъсквал с такъв проблем, моля да пише. Също така изкам да попитам как се вади радиото от таблото? Има два вертикални отвора вероятно за пластини.

  12. Здравейте колега. Тази лампа е Чек енджина. Тя не е хубаво когато свети и може да е от много неща. Въпреки, че е изгаснала най - добре закарайте колата на диагностика. Дано не е нищо сериозно. Поздрави :rulez:

    Благодаря за отговора. Някой знае ли къде в София освен в "Балкан Стар" може да се направи диагностика на поносима цена?

  13. Здравейте колеги,не съм писал отдавна тъй като нямах сериозни проблеми. Колт 6 1,5 DID 95 к.с. 7 години,195000 км.Преди няколко дни се прибирах от Варна и по пътя ми светна жълтата синална лампа с форма на двигател, намираща се под оборотомера.Намалих за всеки случай скороста и продъжих за София. След около два часа лампата изгасна и така се прибрах. Нямаше разлика в работата на двигателя и в разхода на гориво. Въпрост ми е дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?

  14. :mitsu-smiley: Прав си колега, само кастрол но можеш да си го купиш този кастрол най вероятно само от дилър на митсубиши или мерцедес, или поне при нас освен при дилърите никаде другаде не се предлага този вид масло, маслото е с вискозитет 75-90 синтетично Castrol/Burmach gear oil BOT 328 (or exact equivalents) това е за бензиновите мотори, ако и за дизела е същото?! Успех,а за филтъра за твърди частици и катализатора ще разбереш кога са за смяна 'като спре да върви колата' ;) шегувам се но със сигурност нещо ще ти подскаже за това. :mitsu-smiley:

    За маслото значи ще трябва да се ходи до Балкан Стар.За филтър за твърди частици писах тъй като в книжката пише само за катализатора на моделите с бензинов двигател.На дизела от изпускателният колектор излиза един голям кюнец с един датчик монтиран в него.Реших,че в него може да има някакъв филтър.

  15. Колеги,колата ми е 1,5 DID 95к.с.2006г.Направих 100000км.и реших да я огледам основно.Наложи се смяна на предни дискове и наклаки и доливане на масло в скоростната кутия.Вьпроса е какво масло трябва да се долее тьй като в книката пише само марката"Кастрол"но няма данни за вискозитета.И още един вьпрос.Има ли дизела катализатор или филтьр за твьрди частици и кога трябва да се подменя.

×
×
  • Създаване...