Премини към съдържание

hishnika

Потребители
  • От него общо

    14
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от hishnika

  1. Какво ще кажете за тези грешки.Дали е съвпадение,но чека започна да свети след като сложихме обикновенна метанова уредба.Карам я така половин година и днес я закачих.Имам ELM 327 и изтрих въпросните грешки и по-късно да видя дали,ще светне пак чека.Между другото някой ако иска може да направи коментар на въпросните грешки...

    http://store.picbg.net/thumb/1D/81/72641d01ed891d81.JPG

    Като цяло колата си пърпори без грешка и с 9.40лв изминава 100км.само грдско,а скоро един извънградски185км.и 30км.градско в София,общо 205км=11.00лв.Така,че съм доволен,но от малко повече информаци глава не боли.

  2. Какви резервни гуми, какви дивотии.

    Колт 1.1 4-врати с максимално дръппнати седалки назад, обикновен метан и бутилка 30 литра(5 кг) разположена точно зад задните седалки и нямам никакъв проблем с ваденето на резервната гума+стойката за крика,въжето и инструментите.

    Резервната ми гума е пит-патерица

  3. Само искам да вметна,че съединителя ми е на две години или примерно на пет години,не значи нищо конкретно.По важно е на колко хиляди километра е.Ще дам следния пример,имам един комшия с някакво Рено и постоянно ми надува главата колко здрава кола е и не сменя почти нищо по нея,а аз смо ръчкам по моите коли, едната е HYUNDAI MATRX 1.5CRDI-2004г. и другата MITSUBISHI COLT VI-2008г на метан.Та случайно се засичаме на един пункт за смяна на масло и на неговия въздушния филтър стикер,че маслото е сменявано преди 15 месеца или година и три месеца и изминати около 10 000 км.Та му викам питай монтъора през колко време идвам за смяна на масло на кола и човека му каза средно през два месеца.Та значи аз на 10 000 км. през два месеца,а той преез петнадесет месеца и много му била здрава колата,ми той не я кара как да се троши.А иначе на хюндая последно сменен феродов диск,корейско валео на 147 000 км. и още кара,отделя високо вече,но ще изкара още.Само да вметна и двете коли са таксита.

  4. Определено колт и метан е абсурдно според мен, както колегата каза за пресмятане на натоварването на задното окачване(което е доста меко) а и имайки в предвид размера на багажника, тези коли най-добре да се карат на бензин или евентуално LPG ,но при сериозен пробег само. Може ли малко повече инфо за това кабелче дето е било причина колата да не иска да запали? :mitsu-smiley: ?

    Колата я взех набързо от майстора,че много бързах и на въпроса хахво и беше,каза че се губило захрнване и да не разплита целия сноп с кабели да види дали не е прекъсната жица пуснал нов кабел.После видях прекарана жица някъде от под волана до една пластмасова кутийка закачена на предния рог.Това е ...

    Относно пробега и натоварването на автомобила,ще е сериозен зающото колата се подготвя за такси.Сегашната ми кола HYUNDAI MATRIX догодина става на 10г. и закона не позволява след това да се извършва таксиметрова дейност.За сега залагам на японското качество пък ще видим.

  5. Колата е оправена вече от десетина дена.Като сме сваляли бронята е прекъснато някакво кабелче,но сега на дневен ред е въпроса кава уредба да сложа на пропан бутан или метан.Каво е вашето мнение евентуално...

  6. Говорих с представител на мицу за благоевград (Кар Стар 1) и човека ми каза, че може имото да е загубил данните, и трябвало да се препрограмира.

     

    От разбиращите, да кажете дали е може да се получи такова нещо?

     

    Иначе, направих замерване на буксата на дюзите, показва 12 волта при въртене на стартер, а според мен волтажа трябва да се променя или греша???

  7. Малко развитие по темата.

    Днес от доста време насам чух гласа на стартера но не и на мотора, проблема се оказа някаква кутийка, в която влизат четири маси и още една маса ги "окъсява всичките". Без да е закачена "окъсяващата маса" няма стартер и бенз. помпа, но като я закача колата върти на стартер но не пали.

     

    Това е въпросната кутийка, някой има ли повече инфо за нея, намира се под фара от шофьорската страна? (лошо качество ама телефона няма автофокус )

    http://storage4.album.bg/385/2012-07-24_17.10.47_b8d9e_29774936.jpg

    http://storage4.album.bg/064/2012-07-24_17.11.33_715a9_29774937.jpg

  8. Колата е била с удар преди аз да я купя, работеше без грешка и се движеше.

    Оставих я на майстор който и изправи роговете и да я изчука.

     

     

    Малко подробна информация - При даване на контакт перката на радиатора се включва, но при тръгване да се запали колата, стартера не върти, помпата за бензина не работи, дисплея гасне.

    Заварявано е с телоподаващо при изключен "ПЛЮС" на акумулатора .

    По колата е чукано здраво и от това ме съмнява дали (ако има) краш (шок)сензора не се е задействал.

     

     

    Въпросите са?

    1. Къде се намира обд2 буксата за диагностика?

    2. Има ли краш (шок) сензор, и ако има къде се намира?

  9. Значи проблема е в радиото или управлението от там, трябва да го извадя самото радио и да погледна какво е положението .

    Ако някой има някакво предложение за решаване на проблема да пише

    P.S.Кажете къде се намира буксата за диагностика,че не я намирам.

  10. Значи проблема е в радиото или управлението от там, трябва да го извадя самото радио и да погледна какво е положението .

    Ако някой има някакво предложение за решаване на проблема да пише

  11. Здравейте колеги, от днес съм собственик на колт 1,1, който е купуван от БГ но е с лек удар и след това е оправян.

    Въпросите са?

     

    1. Дисплея на средата на таблото показва само моментния разход температурата и часа, не трябва ли да показва и средния разход и колко остават до зареждане ?

    2. Около дисплея има четири копчета , три са за сверяване на часовника (set, H, M), има и една четвърто, няма надпис и като го натискам нищо не се случва (предполагам че не работи) ?

    3. С оригиналното радио съм, но не го показва нищо на дисплея? кои кабели да гледам и дали дисплея не е прецакан нещо, и дали може да се оправи?

×
×
  • Създаване...