Премини към съдържание

bokoto

Потребител
  • От него общо

    130
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от bokoto

  1. От около месец и половина задната ми чистачка спря да работи.При завъртане на лостчето за управление се чува"ЦЪК"от предната част на колата ,а резултата е нулев.Предположения???

    Извади и почисти оста на моторчето-често проблема е от там...

  2. Здравейте колеги. Някой слагал ли е тампони на задните пружини за да повдигне задницата. Гледам че се предлагат 20, 30 и 50мм. Също попаднах и на такива за горната страна на пружината. Смених предни амортисьори и отпред се вдигна доста,затова търся вариянт да я повдигна и отзад. Дали ще се получи или най добре пружините да сменя?

    Благодаря за вниманието

    Поздрави

    Здравей,повдигал съм задница по този начин-от горната страна на пружините се маха оригиналната подложка и се поставя по-голяма,мисля,че беше 50мм....Правих го за един приятел,той си поръча подложките по нета...

  3. Колата е Паджеро 4 дълга база дизел.

    От известно време се появи едно глухо тупкане при тръгване, независимо на пред или назад, както и при по резко натискане на газта и рязко отнемане на същата.

    Не ми се вярва да е диференциал защото ако е там удъра е металически. В руските форуми говорят за разхлабена гайка на задна полуоска.

     

     

    Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

    Здр.имаш л.с.

  4. Здравейте колеги!Имам проблем със заден спирачен апарат,при отпускане на ръчната спирачка "кобилицата"на апарата не се връща в изходно положение,и накладките задържат.Според мене оста на която е закрепена кобилицата е корозирала,и задържа в уплътнителя.Рентабилно ли е разглобяването на апарата,шлайфане на оста и подмяна на уплътнители.Който е ремонтирал успешно,да каже какъв ремонтен комплект е използвал.http://www.space-star-club.ru/index.php?showtopic=2362 според братушките се ремонтира

    Ремонтира ,се колега,и най често проблема е вътре в самия апарат,а не в оста.Ако имаш час-два свободни да си играеш,може и да стане,но по-добре вземи нов или втора употреба-не са скъпи и си спестяваш главоболието..

  5. Здравейте отново. За да не пускам нова тема ще питам тук. Това ли е точния модел на ЕГР клапана ?

    http://www.img-share.eu/f/images/568/3377133ngQImPsygTyStKcEptOM1541617566.jpg

     

    Тьй като минах пц диагностика и излезе виновника за турбото точно ЕГР клапана. На снимката навсякаде ми илизат точно този модел за моята кола. А моя е мааалко по различен. Моя е на 3 шлици захванат за механичната част а този го виждам цял ? Питам дали е точно това което ми трябва тьй като мога да си го порьчам за 50 60 лв от aliexpress. А тук е от 200лв нагоре. А разлика тук по сайтовете и в aliexpress няма освен цената.

    И моят е по различен ,но може би това е подобрен модел,защото при тези като нашите често се откъсва/разхлопва

    електрическата от механичната част....

  6. Здравейте,

     

    Имам Space Star 1.3 бензин 1999 година. Трябва да сменя двете предни пружини, като за целта ще се търсят втора употреба. Съвместими ли са пружините от различните модели на Space Star ?

     

     

    Благодаря Ви :)

    Мисля,че са еднакви,колега.

  7. При мен ЕГР клапана е откачен и от буксата и като цяло не е в колата. Самата кола така я купих преди 4г и от тогава до ден днешен ядове за това съм нямал.

    Доколкото знам при този модел не може да се шунтира ЕГР-а,ако е направено,....незнам отиди на диагностика.... :icon_crying:

  8. Това не е за маслото,а е чека :rolleyes:

    Провери си ЕГР-а или налей качествена нафта и я изрежи по магистралата да се прочисти

    При мен така се оправи-бях заредил кофти гориво и започна да глъхне,заредих випауър и я изпържих по правата-от тогава не ми е светвала тази лампа.... :icon_rock:

  9. Здравейте отново. Днес ми се появи странене проблем. Както си карам колата започна да не набира на първа и втора предавка както трябва. Усещането е все едно е задръстена и или все едно леко съм и дал газ. След 2 часа престой пак се качих да я видя и пак същата история. Накрая ми светна лампата за маслото. На 2 пъти я угасих и запалих и лампата си светеше. Отидах заредих дизел като запалих лампата угасна. След 40 50 мин. пак ще отида да и проверя маслото на къде е. Онзи ден и сменях филтър на купето, въздушен и горивен ... ако е от значение. Маслото не съм го проверявал защото преди седмица и долях около 600 700 грама макар, че си имаше, но и тогава имах друг проблем.

    От какво може да е кои са възможните варианти за това ? Колата е 1.9 102 коня 2002г

     

    Забравих да уточня, че е време да сменя и маслото. Преди около има няма 300 400 км трябваше да го сменя. Новото масло така си седи в багажника. Да не би да има някаква защита от износено масло и индекира това, че трябва да го сменя или това няма значение тук ?

    Сигурен ли си,че лампата за маслото свети,а не някоя друга?При мен се получи същото ,но светна чека,и се оказа ,че ЕГР-а прави проблеми :icon_rock: Доколкото знам,няма защита за износено масло.Все пак го смени и виж дали пак ще свети :icon_hmm:

  10. Интересното е, че сутринта колата си бачкаше нормално а вечерта като я запалих се появи този звук. Днес ще видим как ще е.

    Най вероятно някоя от ролките на пистовия ремък е глътнала морска вода и ще трябва да се смени... :icon_rock:

  11. Здравейте,

    Вече 3 месец карам Спейс дизел. Досега не съм карал дизел. Минах близо 3 000 км и съм доволен от колата като пъргавина. Преди няколко дни ми казаха, че за почистване на дюзите през 3 000 км трябва да да сипвам масло Pro Tec. Не знам трябва ли и какъв ефект ще има. Отделно ми казаха, че и зимата трябва да сипвам нещо в резервоара. Интересно ми е какво е мнението на стари пушки в карането на дизел?

    Здравей,карай си звездичката и не мисли за никакви специални масла и добавки! :icon_rock:

  12. Здравейте колеги, молбата ми е следната. Предстои ми покупка на поредната кола и се спрях на Спейс Стар. Кажете ми малко повече за модела и на какво да наблегна при огледа на автомобила. Кои са слаби места. Едни страдат от заден мост, други от окачване, трети са със слаба електроника, а всички останали страдат от простотията на собственика си. Днес разни специалисти ме убеждаваха колко много гниели точно тези коли, но нещо не ми се връзва кола след 2000г да гние като мушмула. Ако може дайте и малко цени на части, обслужване и консумативи. Общо взето искам да добия някаква обща информация за това какво да очаквам и какво ще очаква мен след покупката. Благодаря предварително.

    Здравей,колега,аз от 6-7 години карам дизелов а звездичка,и досега проблем съм имал само с ЕГР-а,но го оправих.Другият плоблем е в това,че един път в годината решава,че няма да пали и ми скъсва нервите :rolleyes: .Иначе двигателя си е доста добър(моят е 102к)и върви доста прилично.Проблема при звездичките е- лагера,тампона и тарелката на макферсона :icon_rock: .Успех при покупката :icon_thumbup:

  13. Преди 2г. имах проблеми със задните цилиндри. Тоест не можех да ги пребера по никакъв начин при опит да си сменя накладките. Че се налага тогава в сервиз да карам апаратите и да ми ги пребират. А предните ако не се лъжа с по яко натискане се пребраха. Та за това питам освен със скоба по какъв друк начин да пробвам. Или да не се занимавам и мъча с разни опити ами да си взема тая скоба ... не е скъпа а и ще ми е в полза.

    Здравей,колега,може да ги прибереш и без специалната скоба-отвиваш "цицката"за обезвъздушаване на апарата,натискаш и въртиш буталото по посока на часовника :icon_rock: Просто трябва да си направиш удобен върток. Става и с ключ за ъглошлайф :icon_dance:

  14. Здравейте,

     

    Тези дни ми се счупи под шофьорската седалка (пружината) едни телчета сплетени така че поддържат дъното на седалката. Трябва да я сваля и да огледам какво и как точно се е счупило за да опитам да намеря решение и да оправя проблема.

     

    Въпроса ми е само на четирите болта които държат релстите ли се държи седалката и маха ли се от релсите или се вади с тях? Гледам, че от едната страна има декоративни пластмаси които скриват болтовете.

     

    Ако имате идея и за проблема с решение с какво се замества въпросната пружина примерно от друга седалка или марка ще съм благодатен за споделеното.

    Здравей,колега,развиваш четирите болта и вадиш седалката,после изчистваш накъсаните телчета,намираш си мека тел и правиш решетка,като я изпъваш добре :icon_thumbup: Аз така реших проблема,защото не можах да намеря седалка.

  15. Здравеѝте колеги.Аз съм един от щастливците,които притежават Mitsubishi Space Star-Comfort 1,9did 102к.с. 2002г. От скоро време ми се появи едно прехъркване отпред,но се чува само когато колата е на скорост от трета нагоре.По равен път не се чува нищо,но малко като се разклати се появява,по скоро когато колата се повдигне малко нагоре.Когато е изключена от скорост,колкото и да се клати това прехъркване го няма.При движение на кръгово го чувам докато не изправя автомобила в права посока,Ходих при маѝстор,направихме едно кръкче и тоѝ го чу,даже се усеща на педалите.Свалихме предните колела,никакъв проблем не се видя.За кори гледахме,но всичко си е наред,но пак повтарям това се чува само когато съм на скорост и то от трета нагоре.Предстои ми продажба на автомобила поради заминаване в чужбина,но искам този проблем да го оправя преди да ми се обади някоѝ.Ако някоѝ има идеи откъде може да се чува това нека сподели.Извинявам се предварително ако съм допуснал правописни грешки.Лек ден на всички и без авариѝно шофиране.

    Здравей,колега,при мен се оказа каре...същото прехъркване при плавно преминаване през неравност....при завой и то само на скорост :icon_rock:

  16. Здравейте,

     

    Някой има ли си вкъщи система за наливна бира? Да уточня - не искам да си я произвеждам сам, а да си купувам кегове и да си я наливам вкъщи.

     

    Качеството дали е същото, като по заведенията? При положение, че се купи сносна система?

     

    Мерси :)

    Тази тема ще я следя с интерес :icon_rock: :icon_thumbup: :drinks:

  17. Здрасти.Забравих да кажа че самата електрическа част хлопа/има доста свободен ход/Не съм я напъвал просто само с докосване има около 2-3 мм. луфт според мен в основата.Не знам дали това е нормално.

    Не не е нормално,на моята и направих нещо като кошничка,за да я закрепя, защото почти беше паднала

  18. Колега сега като се замислих при мен и в двата случая карах с голяма скорост/примерно 120-130/и тогава се получи.Това ме навява на мисълта че можи би наистина е това което си писал за засядането в крайното положение.

    Вчера направих опит да почистя клапана като ползвах много ценните съвети на този линк

    http://www.mitsubishibg.com/forum/index.php?showtopic=25539

    но се оказа че при мен е малко по различно и електрическата част не излиза сама след като развия болтовете а е малко по различна сглобка.Опитах с завъртане да я помръдна и с много нежно почукване с една дъска и ме достраша по нататъка.Ще покарам така и ще видя кога ли ще ми блокира пак.

    Прикачвам ви снимки от това което не можах да сваля.

    Някой ако има идея или е свалял ще е хубаво да сподели.

    Здравей,колега,при мен също излизат заедно :icon_bye: Като развиеш трите болчета,много внимателно опитай първо да завъртиш леко-ляво-дясно,като не пипаш електрическата част,защото са много калпави и имат навика да се разхлопват...Леко може да опиташ с отвертка да го извадиш,като пазиш гарнитурката,която е метална :mitsu-smiley:

  19. Здравейте.

    Имам следния проблем, който ми се случва за втори път.

    1вия път преди около 4 месеца при каране извънградско изведнъж ми светна чека и колата загуби мощност драстично.При изкачване /в сличая Девненския баир в посока Варна едвам го изкачих на 1 и 2 ра газ до дупка педала оборотите големи колата не върви .По равното дига малко скорост мога да карам на 3 и 4 та с много газ но тя не вдига повече от 40-50.Спирах,изключвах акомулатор,преглеждах кабелни букси .няма ефект.След около 30 км колата започна постепенно да става по мощна и така чека изгасна и си върви нормално.

    2ри път преди 2 дена пак на извънградски път карам 120 светва чека пада мощноста и така само че този път след 10 тина колометра изгасна чека и тя пак си е ок.

    Смянах горивен филтър на около 1000 км преди да се получи 1 вия път.Така че това според мен отпада като проблем.

    И сега вече си върви пак добре минал съм 300 км.от които 200 с горивото с което ми направи проблема.после съм зареждал.всичко си е ок.

    Притеснява ме това че вече стана 2 пъте и не знам кога ще ме потрети и за колко км.

    Не съм ходил на майстор защото колата си е пушка в момента и не знам дали има смисъл от посещение в сервиз.

    Ако на някой му се е случвал подобен проблем ще му бъда благодарен да сподели.

    Имах подобен случай и се оказа ЕГР-клапана-свалих го почистих го и проблема изчезна :icon_blush:

×
×
  • Създаване...