Премини към съдържание

pavlindobrev

Потребител
  • От него общо

    123
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от pavlindobrev

  1. Здравейте. Продавам Галант 97г. 2.0 (136кс.) с мотор (4G63)

    Всичко е налично по колата, а частите са по-договаряне.

     

    Предната броня е пукната

     

    имам също:

    Джанти

    14" Стоманени

    15" Стоманени

    17" Алуминиеви

     

    Ако имате въпроси пишете на ЛС

    За да видите снимки може да влезете в OLX обявата e:

    http://olx.bg/ad/mitsubishi-galant-na-chasti-ID6clNm.html

  2. Ако е изскочил маркуча (гофрирания) който влиза в пулта за управление на парно/климатик (намиращ се на централната конзола) ще духа или максимум топло или максимум студено. провери първо него .

    Успех :)

  3. Преди 2 години ми се бяха скъсали тръбите за спирачките на задните колелета. Закарах му я и му казах да сложи цели тръби защото не искам да са снаждани (запоявани). Аз имах медна тръба 6 мм. (каквато и той сложи) на парчета от по 3 метра, ако ми беше казал поне, че ще ги запоява щях да му закарам материали. Малко и цифроман си пада. Пък и разни други случки е имало с една колежка от клуба. :mitsu-smiley:

     

    Това си е лично мое мнение. Това е историята ми Емо :)

  4. Определено колата ти не е наред. Както казва sandimen и аз съм с двулитровия мотор и с 17" джанта и като я настъпя до ламарината превърта. Няма нито забавяне, нито нещо друго :)

  5. Ако сложиш някоя евтина турска уредба,си е повече от ясно,че ще имаш проблеми.

     

    ГИ ми е ФОБОС честно казано нямам кой знае какви ядове, но почват си ядовете признайте си

  6. Колега прегледай бобините за окис в долния край където се нанизва върху свещта (Не знам на какъв принцип ти е бобината). Аз имах такъв проблем с двигател 4Г63 изкарах бобините напръсках ги с електро клинър и после си беше пушка

  7. Аз имах проблем със стъпковото моторче, но при мен оборотите варираха 500 оборота нагоре после застава за малко на нормалните и след това 500 надолу почти да изгасне. Изкарах го и го почистих. Нека другите колеги кажат от къде е според тях ;)

  8. А за бушон не съм сигурен дали има отделен, но можеш да свалиш джобчето дето е от лява страна на волана и да разгледаш (зад него са бушоните) на задната му страна стикера на който са обозначени кой бушон за какво е :)

  9. Колеги такива крушки заедно със фасунките си ги бях поръчвал от един китайски сайт ( DX ).

    Там за около 2 долара се копуват 5 бр. ( имаше от двата модела с голямата фасунка и с малката). Мисля,че и в РАТОЛА ги има :) но в България са доста цифра за бройка.

×
×
  • Създаване...