Премини към съдържание

stevensgr

Потребител
  • От него общо

    2,107
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    2

Мнения публикувани от stevensgr

  1. Последнити носачи, които ми монтираха са на Yamoto. Доволен съм и от цената и от качеството. Иначе задния носач се води крив, предния е прав. Говоря за хоризонталните носачи.

     

    Покарай малко и пак ще говорим за Yamato-то.

  2. Едно малко тъпо решение на проблема, но пък работещо. Като взех комбито забелязах че само единия халоген се изпотява. Понеже са били сваляни и мърдаха в бронята реших да ги сваля и аз и да видя какво не им е наред по захвата. Забелязах че левия има тънка дупка отдолу пробита с финно свредло, откъдето може да се изпари влагата. Направих и на десния и вече се изпотяват само след автомивка и до няколко часа са отново чисти :icon_thumbup: :D :D

     

    Опитай се да познаеш защо се изпотява? А това, което си направил не е решение, а ганьовска простотия.

  3. Без седалки не се дава на контакт и не се пали колата, колега. Ако е неизбежно, се откача буксата на SRS компютъра и като се сложат седалките, чак тогава се закача. Иначе без диагностика, няма да изгасне лампата.

  4. Колеги, това чудо, което зарежда се казва алтернатор. Милене отиди да ти го свалят и отремонтират преди да е спрял да зарежда напълно. Сменят му се диодния блок (реле регулатора) и четките,почиства се, лагери евентуално и си готов. Ако е надран колектора, тогава вече се търси нов колектор.

  5. Колеги, ще сменям задните пружини на Галанта. Искам да е стандартно висока задницата - 4 пръста над гумата, не като сега трудно 2. Към каква марка и модел пружини да се насоча, търся стандартни и с добро качество, колко навивки трябва да са, дебелината каква да е? Благодаря ви предварително.

  6. За да не пали цилиндър на този двигател, трябва да има или дефектна свещ, или развалена бобина или кабел. Другото е бензинова дюза, но на газ не трябва да го прави тоя проблем. Провери самите букси на бобините да няма там нещо нередно,я оксидация,я скъсан кабел. Има един много рядко срещан момент, когато пролема е в компютъра, случи ми се, но при мен даваше 2-ри канал, че не подава сигнал към бобината след като колата минеше 2200 оборота,под тях си работеше нормално.

    Пробвай следното: като запалиш двигателя, извади първо буксата дясната бобина и виж ще се промени ли работата на двигателя, включваш я и след това вадиш и лявата. Напиши какво става след тази проба.

×
×
  • Създаване...