Премини към съдържание

dimag

Потребители
  • От него общо

    5
  • Регистрация

  • Беше тук

Всичко което dimag е написал

  1. dimag

    Съвет при смяна на масло

    и няколко дюзи :
  2. dimag

    Проблем със спирачките !

    В този краи на страната не сьм чувал някой да разбира от тези машини.Тук неса и чували за GDI.Вече няколко пьти ме питат, какьв е този дизел ,че така тихо работи.
  3. dimag

    Проблем със спирачките !

    Това е следващата процедура която ще правя когато имам свободно време.Мисля да мина и при теб в Пловдив да я прегледаш.
  4. dimag

    Проблем със спирачките !

    Капанчето служи когато изгасиш двигателя, преди следваштото запалване да имаш мек педал на спирачките,тоест да имаш ефективни спирачки при загасен двигател при 2-3 натискания на педала.
  5. dimag

    Проблем със спирачките !

    Здравеите приятели1От 2.5 месеца сьм притежател на КАРИЗМА 1.8GDI.Тьрсих друг автомобил,но видях тази КАРИЗМА случайно в един автосалон,и я купих. Внос е от Италия.В жабката и намерих работни карти от сервиза в който е била обслужвана.По техните данни маслото на двигателя беше на 4000км.,ремъците, свещите,и обслужване на двигателя на48000км.Колата беше на 151 750км.Имаше и касови бележки.Беше ми много съмнително.Уж е от Италия....... Проверихме всичко в сервиза на брат ми ,и се оказа истина.Навъртях и 2000км. и......Появи и се проблема.Педала на спирачките ставаше твърд при 2-3 натискания. Бях много разочарован.Изчетох целия форум,но не открих решение на проблема.И така 6500км. до днес.Имах свободно време,и отидох до Варна в сервиза на брат ми(аз съм от Добрич).Свалихме сервото.Беше изправно.И започнахме по пътя на логиката.Аз съм на 39год.Карал съм руски, японски и европейски автомобили.Такъв проблем дори не съм чувал.Първо ми направи впечатление,че проблема го прави при GDI двигател.Започнахме проверка от сервото към двигателя.Промихме маркуча с клапана с етер.Беше абсольютно чист.Нямаше ефект.Свалихме извитата метална тръба с късия маркуч.Беше чиста.След това развихме щуцера от всмукателния колектор и.......Отвора му беше колкото една игла.И имаше много нагар както в самия щуцер,така и в леглото му на колектора.При замерване с вакумметър показва,че има нормално подналягане.Да,ама не.Почистихме нагара.Сглобихме всичко и.......СПИРАЧКИТЕ СА ТРЕПАЧ!!!Каризмата пак е убиец!Много ме кефи.Дано сам погнал с нещо и на вас. Модераторски контрол: Колега, моля пишете грамотно и проверявайте поста си, преди да го публикувате! В него имаше повече от 15 правописни грешки.
×
×
  • Създаване...