Премини към съдържание

Konestanislav

Потребители
  • От него общо

    15
  • Регистрация

  • Беше тук

Мнения публикувани от Konestanislav

  1. Здравейте ,

    Бих искаш да попитам за аутлендър 2008 г. На задната врата стъклото не се движи когато се опитвам да го сваля , чува се как машинката сваля до крайна долна позиция и посе до крайна . Мисля ,че може да се повдигачите ( имал съм пасат а те се чупят бързо) . Та според вас дали са те  .

  2. Здравейте ,

    Бих искаш да попитам за аутлендър 2008 г. На задната врата стъклото не се движи когато се опитвам да го сваля , чува се как машинката сваля до крайна долна позиция и посе до крайна . Мисля ,че може да се повдигачите ( имал съм пасат а те се чупят бързо) . Та според вас дали са те  .

  3. На 4/26/2022 at 2:16 PM , Светльо Ангелов написа:

    Натискаш в дясно сървиз бутона (Info) при изключен автомобил и отиваш в меню сервиз с иконката с гаечния ключ.

    След което задържаш за няколко секунди бутона и иконката с гаечния ключ започва да премигва - > Clear - > след което стартираш на 

    Свельо , пробвах не става . Ключето мига и след това нищо ( Clear ) изобщо не се появява и ключето спира да мига.

     

  4. Привет колеги.

     

    Карам аутлендъра 2.2 френския мотор и един ден забелязах, че по колата тече. Погледнах и във разшерителния съд на антифриза имаше масло и надуваше. Това дали е гарнитура на главата или може да е топлообменника на маслото и водата. Някаде четох че има гарнитура между тях и когато се наруши се получава точно това, защото маслото работи на по високо налягане. А ако е гарнитура моля за съвет във който да извърша ремонта качествено.

     

    П.П. Някой има ли впечатление от сервиз( БГ рали) намиращ се във горубля е.

  5. ...300 лв е само 6-та предавка (зъбното колело) да речем ,но към него трябва да прибавите и труда ,свалянае, качване, отваряне и затваряне на кутията, така че няма как да е 300лв. ремонта освен ако вие не си го правите нещо....но към него трябва да прибавите и вала, който е около 6-700 лв. последно,и отделно има и други неща,които се налага да се сменяват .....втораа ръка ск. кутия не си струва, тъй като те също са с този дефект и рано или късно ще изтропа...обикновенно тези кутии изтропват на около 150 000 км. .....

     

    Ремонта ми струва 500 без сваляне и качване , 6 та предавка имаше счупен зъб а също 4 и 5 та са били мръднали- по думите на майстора. Та целия первичен вал го носи някъде за да го ремонтират , а чисто нова по достъпна цена е 700 лв.Майстора ми се занимава само със това и е мн. добър.Та така със моите примеждия със кутията , интересното което каза е , че когато се кара на голяма предавка със малка скорост е това съсипвало тази кутия. Просто това им е слабото място.

  6. А скоростнате кутии на 2.0 дизела на VW и тази на 2.2 мотора еднакви ли са?

    На 2.2 мотора ръчната кутия Айсин ли е?

    Колите не са лоши ,скоростните кутии и по специално ръчните изключително слаби за дизела(2.2).

    Трябваше да взема автоматик.

    Колеги и аз имах същите проблеми оказа се скорости- 6 та им е слабост.Ама хайде тя се прави и ремонта е 300лв. Но при мен са мръднали и 4 и 5 и сега става сложно.ТЪРСЯ СКОРОСТНЯ КУТИЯ аутлендър 2008 -156коня ръчка.АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ; Благодаря

  7. Здравейте колеги,

    Аутлендъра ми започна да трака, ходих на сервиз и ми казаха - демфер. А аз съм го сменял преди 2 г. Днес се разтрака много и изчезна 6та. Сега и кутия ли трябва да правя, а може ли пак да е демфер. Съмнявам се.

  8. Здравейте колеги

    АУтлендъра ми започна да трака, ходих на сервиз и ми казаха - демфер. А аз съм го сменял преди 2 г. Днес се разрака много и изчезна 6та. Сег и кутия ли трябва да правя, а може ли пак да е демфер. Съмнявам се.

×
×
  • Създаване...