Премини към съдържание

RayMan

Потребител
  • От него общо

    25
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Мнения публикувани от RayMan

  1. На мен ми се случи същото!

    купих НОВ стартер някакъв италянски модел беше.броя на зъбите на бендикса не итговаряха на короната на маховика и стана мазало. Прескачаше и ги износи.
    палех с побутване както казваш ти защото зацепваше. 

    Взех си парите и го върнах на продавача.

    IMG_1456_Original.png

    IMG_1454_Original.png

    IMG_1443_Original.png

    IMG_6496_Original.jpeg

    IMG_1455_Original.png

    • Положителен вот 1
  2. На 9/1/2022 at 6:00 PM , iliya_hristov написа:

    Здравейте, колеги! Преди 3 седмици на Outlander II, дизел, ми светна “Service required” с иконката за гориво, занули ми се показанието на резервоара-все едно е празен а беше на около 2/3 пълен и малката иконка с резервоарче също започна да мига. Не ми показва и колко км мога да измина. След като разчетохме с компютър излязоха грешки за подгревните свещи и ги смених всички, изчистиха грешките за свещите, но проблемът с грешката “Service required” продължава. Майсторът ми нямаше време преди 10 дни да отваря резервоара и сега карам с грешката, като си допълвам резервоара, за да не остана без гориво. Въпросът ми е, дали тази грешка изобщо е била свързана със свещите или е странно съвпадение с тях и нещо в резервоара не е наред? На някой дали му е излизала пособна грешка? Колата си върви абсолютно нормално.

    605601E9-13B5-4074-8B01-B7CAA56864E8.jpeg

    Май ще си имаш работа с датчика от резервоара. Под седалката, зад шофиора. Вадиш целия механизъм,

    намираш скалата на поплавъка

    запояваш жичката 

    и си готов. 
    внимавай с горивните свръзки като ги откачаш от капачката!!!IMG_4366_Original.thumb.jpeg.5e83d6fc6024b88dc88d2a2fd711a92e.jpegIMG_4367_Original.thumb.jpeg.6d2273446202b5a7a34306a00fdeaa91.jpegIMG_4370_Original.thumb.jpeg.b0374779e3e02cb252ab05791aa2a50d.jpegIMG_4361_Original.thumb.jpeg.242ab3a7eea14311b845eeb9795c5595.jpeg

  3. На 1/9/2023 at 4:28 PM , andon_an написа:

    Здравейте! Колата е аутлендър 2004. Има ли възможност за ръчно регулиране на фаровете, защото явно фара е сменян или е имало друга интервенция от предишни собственици и сега светят на различна дължина левия и десния фар? Благодаря предварително!

     

  4. На 5/18/2023 at 11:08 AM , nupkc написа:

    Здравейте!
    Преди време част от гумата на лостчето за регулиране на височината на волана просто ми остана по ръцете - от годините явно самата гума се е размекнала или нещо. Като гледам в каталога, това лостче си върви с горната част на кормилния прът.
    За момента съм го увил с една торбичка, колкото да не ме цапа, но не ми се ще да стои така. Някой да има идея какво може да се направи? Нямам идея до колко може да се свали само въпросното лостче и да се "поправи" някак? На мен единственото, което ми хрумва е просто да изчегърта гумата, но пак ми се струва грозно решение. Не съм отхвърлил изцяло и да си купя въпросната горна част, но ако е втора ръка вероятно пак ще се сблъскам с такъв проблем.
    Благодаря предварително!

    Acabo de encontrar este increíble artículo en AliExpress. ¡Échale un vistazo! 2,25€  30% dto. | tubo termoretractil para cables tubing Tubo termorretráctil de Kit de envoltura de tubo termorresistente, Cable de conexión eléctrica, manguito de aislamiento  127-800 piezas
    https://a.aliexpress.com/_EJBw2Jv

  5. сега, RayMan написа:
    На 7/13/2023 at 2:06 PM , sunnyboy115 написа:

    Значи, при първа възможност ще трябва да го сваляш и провериш каква е причината.

    Помисли и за варианта втора ръка, ако се окаже нещо по голяма повреда.неможеш да смениш километража. Новият няма да се разпознае от компютъра и ще изисква IPспециалист да го кракне.

    Не стана ясно за коя година модел говорим

     

  6. На 7/13/2023 at 2:06 PM , sunnyboy115 написа:

    Значи, при първа възможност ще трябва да го сваляш и провериш каква е причината.

    Помисли и за варианта втора ръка, ако се окаже нещо по голяма повреда.неможеш да смениш километража. Новият няма да се разпознае от компютъра и ще изисква IPспециалист да го кракне.

  7. На 12/12/2020 at 4:45 PM , RayMan написа:

     

    И при мен е така. Аз съм на 375.000 км

    Смених два пъти лагерите на копелетите ( на педните амортисьори ) и продължавам да чувам едно тататааа когато завивам. Май ще трябва накрая да я закарам на майстор...

    Предполагам че е ненаместена добре прожина на омортисьора

    Проблемът е намерен . Лош монтаж на амортисиорите марка BILSTEIN.

  8. НИТО ЕДНИТЕ

    ВНИМАВАЙТЕ КАКВО КУПУВАТЕ ОТ ИНТЕРНЕТ. НОВОТО НЕ ВИНАГИ Е СИГОРНО. ГУМЕНИТЕ СТРАНИ НА ЧАСТИТЕ НЕ СА С СЪЩАТА ИЗДРАЖЛИВОСТ, МЕТАЛЪТ НЕ Е СЪС СЪЩАТА УСТОЙЧИВОСТ.

    АКО СМЕНИТЕ ХОДОВАТА ЧАСТ НА КОЛАТА С НОВИ ЧАСТИ ОТ ИНТЕРНЕТ, ВСЕЕДНО ЧЕ ПАРТ НОМЕРАТА СА САЩИТЕ, КОЛАТА ВИ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА СЪЩАТА ВОЗИЯ..... 

    ТАКА ЛИ Е ?

  9. ЧАСТИ ЗА OUTLANDER II 2007 И МЕСТА ЗА НАМИРАНЕТО ИМ

     НАМИРАНЕ НА ПАРТ НОМЕРА НА ОРИГИНАЛНАТА ЧАСТ  Mitsubishi | Parts Catalogs | PartSouq

    ОРИГИНАЛНИ МИТЦУБИЧАСТИ ЗА АУТЛЕНДЪР Cart - Amayama

    ЗА ТЕНЕКЕДЖИЙСКИ И БОЯДЖИЙСКИ НУЖДИ [BRM]OUTLANDER (out-club.ru)

    ПРЕБАВЕТЕ ПОДОБНА ИНФОРМАЦИЯ - НУЖНА НИ Е НАВСИЧКИ !!!

  10. Здравей какво стана с твоите свещи? 
    и намен ми се стори че имам подобен проблем поради странно неравномерно палене. 
    Закачих се и ми даде грешка която не се появява на таблото с проблем на нагревателна свещ на втори цилиндър. Да се провери окабеляването се препоръчва но не съм го отстранил още. Проблемът си остана дори следкато ги смених с оригинални BARUM.

    Затова ми е интересно какво ти е излезнало на теб.

  11. Здравейте Колеги,от няколко дни сутрин когато е студено се появи странно пукане в предницата,по скоро когато завивам и с ниска скорост,после пробелма изчезва,да спомена колата е на 2г.и на 47 х.км,ще съм благодарен за всички мнения...

     

    И при мен е така. Аз съм на 375.000 км

    Смених два пъти лагерите на копелетите ( на педните амортисьори ) и продължавам да чувам едно тататааа когато завивам. Май ще трябва накрая да я закарам на майстор...

    Предполагам че е ненаместена добре прожина на омортисьора

  12. € 82,31 36% dto. | AWESAFE PX9 tweeters infinitypara Mitsubishi Outlander xl 2 2005-2011 auto Radio Multimedia reproductor de video GPS No 2 din Android 9,0 2GB + 32GB

    https://a.aliexpress.com/_B0b9Hc

     

    Аз го имам сложено. С камера за задна. Сложих предни фоворители марка BOSE а отзад на вратите съм монтирал басови говоритвли от субуофер на ауди 6 с филтри + 5 tweeters infinity - 2 отпред, 2 отзад и 1 отпред вградена в средата на таблото непосредственно между сензора за фаровете и капака на горната жабка...Отразен в предното стъкло създава обем от високи.

    Звукът не е много силен, но качеството нямя сравнение

    10 / 10

  13. Привет колеги,

     

    Някой сменял ли е оригиналното радио с мултимедия? Ако да - какво сте монтирали, колко е струвало и къде е направен монтажа. Бихте ли препоръчали по-качествените марки?

     

    Благодаря

  14. Здравейте. Прегледах доста подобни теми, но за други автомобили. Така и не намерих отговор на моя проблем, ако е проблем въобще. На скоро купих колата. Чува се едно виене от турбото, което започва от 1100-1200 оборота на двигателя. От два сервиза ми казаха, че турбината работи в норми, няма омасляване, няма разход на масло, няма изпушване от ауспуха. Обаче този шум някак си ме дразни. В последствие разбрах, че колата е чипосана, спрян е ЕГР и е махнат катализатора, като на негово място е сложено някво резонаторно гърне. Пак разбирачи казаха, че виенето идвало точно от махнатия катализатор и даже и нова турбина да сложа, пак ще се чува. Та въпроса ми е, има ли някой колега с подобни симптоми и как си е решил проблема. А да, и още, посъветваха ме да сложа права тръба, вместо гърнето, където е бил катализатора. Моля за всякакви мнения и препоръки. Благодаря!

    Имам същия модел и като на теб ми направи впечатление за лекото свирене на турбото когато влиза в обороти.

    Отговориха ми в митсубиши че не е проблем когато свири - става лошо когато спре да го прави.

    Надявам се че при теб по-скоро свири, нали?!, а не СТЪРЖИ...?

  15. Минуса им е :

    Гарнитура на блока слаба и често се дефектира от което започва да губи охладителна течност, от там пада мощността

    Дроселна клапа слаба

    Плюсат им че:

    Икономичен,

    Конфортен

    Издържлив даже за рибари ( като мен)

    Моя е на 280.000 км скоро ще сменя за 3-ти път четирите гуми.

    Не се разваля, а ако стане, пази го от монтьори...

×
×
  • Създаване...