Премини към съдържание

Стефан

Потребител
  • От него общо

    85
  • Регистрация

  • Беше тук

  • Общо дни Първи

    1

Мнения публикувани от Стефан

  1. http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif Колега, не държа да съм прав, но какво общо си има правото на мнение с опита ! Форумът нали е за това да се изказват мнения, може да не са правилни, меродавни и т.н., но все пак ! А, професионалното мнение винаги е добре дошло ! http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif
  2. http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif Колега, взимай смело, няма да сбъркаш ! Аз преди няколко дни се сдобих със Спортбек със CVT, и само за няколко дни каране, мнението ми е, че никога повече ръчка! А пък, когато качваш баир със завои, включвай лопатките и удоволствието е наистина невероятно! Най сериозният аргумент в полза на тези кутии е, че са сложили точно такава и на новия Еклипс Крос !!! Нали така! Японците не са за подценяване, скачай смело и успех !!! http://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gifhttp://www.mitsubishibg.com/forum/public/style_emoticons/default/mitsu-smiley.gif
  3. :mitsu-smiley: Колега, не се притеснявай, проблема се оправя. Имам същия автомобил. Вероятно са скъсани гумичките и са влезнали боклуци, кал, пясък и апарата не може да се движи. Така ще ти отидат и накладките. Иди при майстор да ги разглоби, почисти, малко грес, ако трябва да се сменят болтовете и си готов. :mitsu-smiley: Поздрави !

  4. :mitsu-smiley: http://www.autoclub....enu=16&id=21840 :mitsu-smiley:

     

     

     

     

    Буквално часове, след като показа поредния фейслифт за актуалното поколение Lancer Evolution, Mitsubishi на практика потвърди, че не работи по директен наследник на легендарния модел.

     

    В изявление пред сайта Jalopnik, говорител на японската компания казва, че моделна година 2015 ще се лансира основно в САЩ. След кратки подробности за автомобила, идва и голямата новина – „на този етап не се планира директен наследник със същата концепция – двойно предаване, бензинов турбо мотор и каросерия седан".

     

    Все пак, всички фенове на марката трябва да са спокойни, тъй като тя планира друг тип спортни автомобили. Те би трябвало да разполагат с модерна хибридна система за задвижване, както и по-олекотена конструкция.

  5. :mitsu-smiley: Mitsubishi представи концептуалния си модел Concept XR-PHEV Evolution Vision Gran Turismo. По всяка вероятност, той никога няма да достигне серийно производство, но загатва за възможностите на инженерите и дизайнерите от компанията.

    По замисъл автомобилът е спортна машина, която се задвижва от модерна хибридна система, 8-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя и 4х4 система, съобщава autoclub.bg.

    Засега се предвижда студията да бъде достъпна само за феновете на играта Gran Turismo 6, които могат или да я закупят, или да я спечелят чрез бърза обиколка в Seasonal Event. :mitsu-smiley:

     

    https://www.youtube.com/watch?v=jJ3Csee5ElI#t=92

  6. :mitsu-smiley: http://www.blitz.bg/.../article/254699 :mitsu-smiley:

     

    "Причината за мазохостичното варварство на г-н Хади е недоволството от сервизното обслужване на баварската компания в Италия. Според собственика й, купената през 2008 година наточена баварка имала редица технически проблеми, като вибрации, шум в двигателя, както и стържене при превключване на скоростите."

     

     

  7. Колеги, може ли някойда ми каже означението на оригиналното делко на лансер (цифрите и буквите от самото делко) 1,3 1996г. 12 клапанов мотор. Ако някой има такова за продаване да се обажда :icon_bye:

     

    0896305596 Пламен

     

    Иди с този номер в читав магазин за части да го чукнат на компютъра : MD339759 !

     

     

    Поздрави !

  8. :mitsu-smiley: Автомобилът е на 191 000 км. 75 кс, 1.3, 12 клапана, декември 1999г. Омръзна ми и искам да си взема Каризма, може и бартер. Колата е в идеално състояние. Тонирани стъкла. Гражданска отговорност и каско до май т.г. Сменени всички консумативи. Отлично състояние на салона, не е пушено, пълен ел. пакет. Леки външни забележки. Коментар на място. :mitsu-smiley:

     

     

     

    Цена - 2190 лв.

     

    Стефан .

     

    0887820581

     

    снимки: http://www.cars.bg/u1026428

  9. Здравей колега сега ще изкажа моето субективно мнение /преценка/ по темата дано ти помогне с избора :)

     

     

    Гледам че твърдиш, "че газта е за готвене" и не искаш да я ползваш за гориво на колата си.

     

    Твое право :good:

     

    Но с твърдението на колега, че газта създава само проблеми и тя е основната причина за появата им..............не мога да се съглася......монтаж, настройка, тип на уредбата, качество на вложените части........фактори/предпоставки за проблеми, който свързват индиректно газта с проблемите.

     

    Пример: фирма Х ми подменя във вкъщи дограмата с премиум модел на фирмата, работниците немарливо монтират прозореца на криво той се затваря трудно, дискретно слагат обикновена панта и той не може да се открехва, не го уплътняват както трябва и от там следва, че съвременната дограма е пълен боклук!

     

    В семейството 3 коли на газ проблеми никакви :) Дори и повечето от форумните колите са на газ :good:

     

    Да го отричаш е едно, да го наричаш боклук е съвсем друго!

     

    Не съм привърженик на GDI, но при избор за работа на бензин 100% клоня към GDI.

     

    Това с чип тунинга :D сигурно се шегуваш.............такова животно при атмосферен двигател е безсмислица и той 1.6 от къде ще дойде повече мощност само от софтуерна промяна :D повече гориво без кислород за доброто му изгаряне = пари на вятъра и най-много безсмислено махане ограничителя на обороти за крупна сума

    Чипа има смисъл и приемливи резултати на вложените средства само при турбо моторите. Дори и там се предприемат "хардуерни" промени /подмяна дюзи (разпръсквачи) и куп др./ за да има резултат и да смогва горивото след увеличаване налягането на турбото*.

    *това е ключа за палатката

     

    Както разбирам си се насочил към 4G92 16V 73kW и 4G93 GDI 92kW.

     

    Тук в форума обсъждахме преди време 4G92 16V 73kW и 4G92 16V 66kW и стигнахме до заключение че разликата от само 9 коня в двата мотора се дължи на оптимизиране /заводски чип тунинг/ та ме съмнява до къде повече може да върви на горе този мотор а стъпката след тези 9 коня според мен не си заслужава най много реално 3-4 коня за ХХХ пари. Като се има на предвид ,че при замервате на мощността тя варира в такава граница между отделните рънове на теста http://i50.photobuck...no/DSC05199.jpg

     

    Аз лично чип на тези мотори никога! А за GDI и чип от форума знам :D Бате по-добре недей. :D

     

     

    Не знам защо точно за тези дреболии се сещат потенциалите собственици на кола над 74kW

     

     

    За 1-вото вече изказах мнение преди време...........колко да е скъпо :D http://www.mitsubish...showtopic=28258

    2-то най-много двасетина лева на година.

    3-4 1:1 са 4G92 и 4G93 GDI

     

     

    При тези обстоятелства за мен ако трябваше да избирам 4G93 GDI :good:

    П.П. При разхода споделен от колегата demon777 дори и пред 4G92 с газ бих избрал GDI за кола за предимно междуградски пътувания.

     

     

     

     

     

    Благодаря колега, беше ми много полезен ! От чипосване нищо не разбирам, но четох някъде във форума за такива неща и затова попитах. Сега е ясно, че нищо не става, а за газта - просто съм предубеден към нея (затова се изразявам саркастично и не искам да обидя никого), което не означава, че е нещо лошо и че някога няма да си променя мнението и да монтирам и аз АГУ. Имам приятели които карат на газ и всичко е ОК.

     

     

    Поздрави!

  10. :mitsu-smiley: GDI e добро решение, но 1.6 чипосан мотор MPI не е ли също така достатъчно добро решение поне откъм вървеж на колата, да не говорим за данъци, гр. отговорност, винетки, каско и т.н. ! Все пак не са от без значение тези неща. :mitsu-smiley:

     

    Поздрави!

  11. Здравей колега!

    Аз карам "Каризма" 1.8 ГДИ 98г. вече около година и половина.Колата я взех на 220000км./по показания на км/Изминал съм около 15-16хил. км. и за сега нямам абсолютно никакви забележки относно работата на двигателя,поведение на пътя и т.н. Сменил съм /изключая ремък ,масло и ролки/,тампоните на задната стабилизираща щанга/още като я взех/ и една биалетка тази пролет........Е, и двата предни калника и един мигач преди седмица...ама това е друга игра...От тук нататък изборът е твой!!!

    А.....забравих да кажа,че ми се счупи едното копче на ел.стъклата, ама като чета из форума,това е всеобща болка.

     

    :mitsu-smiley:Благодаря за отзива! Какъв разход ти дава и какъв е оригиналния размер на гумите? Май вече клоня към GDI, защото и без това смятам, че газта е за готвене, пък и ми се ще нещо по-мощно ! :mitsu-smiley:

  12. :mitsu-smiley: Колеги, благодаря за отзивите! :mitsu-smiley: Лансера е много читав, но ми омръзна а ми се ще по-мощен автомобил. Предполагам, че GDI e по- доброто решение, тъй като нямам намерение да слагам АГУ! Има ли нещо по специално при подръжката GDI-то ? Но има време....за сега. Смятам, че правилно съм се ориентирал. А при Милен съм ходил, знам къде е и мога да отскоча за хабер, тъй като почти всяка седмица съм в Пловдив. :mitsu-smiley:

  13. :mitsu-smiley:Здравейте колеги, имам сериозното намерение да си взема Каризма! Досега имах Лансер, но Каризмата ми харесва изключително много и смятам да си взема точно такъв автомобил. Всякакви мнения и препоръки от колеги ще ми бъдат много полезни за да направя добър и правилен избор. Колебая се между 1.6 - 100к.с. или 1.8 GDI- 125 к.с. около 2000 г. Нямам намерение да слагам АГУ. Само на бензин. Добри и слаби страни. Благодаря предварително! :mitsu-smiley:

×
×
  • Създаване...